Solicitare CMR / ROMÂNIA

Obiective turistice în zona Bicaz

Trimisă în 17.11.16 11:28
autor puiuteaPR [Bucuresti]
» VIZUALIZĂRI: 35830

Vreau să fac, din nou, un circuit prin țară, și aș dori ceva obiective mai deosebite (mai puțin cunoscute) în zona Bicaz - Piatra Neamț.

Mulțumesc anticipat!


  • PERIOADA: iunie-iulie -- NOPŢI CAZARE: 2-3-4
  • BUGET: 2.000 ron -- TRANSPORT: auto
  • ADULŢI: 2

Răspunsuri

iulianicAPLCONSILIER ONORIFIC AFA / ROMÂNIA576r[17.11.16 12:33]

Dacă te referi strict la zona cuprinsă între Bicaz și Piatra Neamț, nu și trecând de aceste limite, deci nu Muntele Ceahlău, Cheile Bicazului, Lacu Roșu sau zona Târgu Neamț (cu Cetatea Neamț, Casa Arcașului, Humulești și renumitele mănăstiri din preajmă), chiar dacă nu îmi este foarte clar ce înțelegi prin “obiective mai deosebite” (doar mai puțin cunoscute?) pot să-ți spun următoarele:

De-a lungul șoselei, strict între Bicaz și Piatra Neamț (cam 25 km) poți vedea barajul de la Bicaz, Hidrocentrala de la Stejaru, pe un drum secundar ajungi la Mănăstirea Pângărați (restaurată și mărită în ultimii ani), treci pe lângă alte trei lacuri de acumulare cu barajele aferente pe râul Bistrița (Pângărați, Vaduri și Bâtca Doamnei - Piatra Neamț) pe care poți vedea lebede și rațe sălbatice. În comuna Alexandru cel Bun (pe un drum lateral, ajungi la Mănăstirea Bisericani - și ea foarte veche, dar înnoită recent) și la Mănăstirea Bistrița ctitoria lui Alexandru cel Bun.

În Piatra Neamț poți survola orașul cu gondola, poți admira centrul vechi, poți merge pe Cozla la Colibele Haiducilor sau la Cercul Gospodinelor (două restaurante minunat amplasate, dar nu prea lăudate de localnici), găsești sumedenie de muzee și locuri de plimbare. Nu cred că - fiind într-un circuit - vei avea timp să te afunzi în munți, dar pot sugera drumul de la Tarcău de unde poți face și drumeții doar cu piciorul.

În general, vestigiile istorice din Neamț (din zona sugerată de tine) la care am făcut eu referire sunt arhicunoscute. Mai puțin cunoscut (și deci mediatizat) este Lacul Cuejdel aflat nu departe de Piatra Neamț. E ceva care aduce cu Lacu Roșu, dar eu nu am ajuns încă acolo. Sora mea care a fost, mi-a spus că este de mers mult pe jos, mașinile neavând acces în rezervație. Nu știu dacă în aceste condiții îți pot recomanda acest loc.

Îți doresc o călătorie frumoasă prin ținutul copilăriei mele și aștept impresiile tale la întoarcere!

N.B.: iulianic este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația ROMÂNIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

zlatnaAU215r[17.11.16 13:16]

@puiutea: Nu stiu daca manastirile Secu si Sihastria intra in categoria celor cunoscute. Sunt mai catre coda lacului Bicaz.

Tot in zona este si rezervatia de zimbri de la Vanatori-Neamt, manastirea Neamtului, casa memoriala Mihai Sadoveanu.

In Targu Neamt, casa memoriala Ion Creanga, cetatea Neamtului.

In Piatra Neamt puteti urca cu Telecondola pe varful Pietricica de unde se vede tot orasul.

Va doresc calatorie placuta.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

iulianicAPLCONSILIER ONORIFIC AFA / ROMÂNIA576r[17.11.16 13:30]

@zlatna: Mănăstirile Secu și Sihăstria nu sunt mai spre coada lacului Bicaz. Spre coada lacului este drumul care duce la Târgu Neamț și deci și spre aceste mănăstiri. În același capitol aș include și Mănăstirea Horaița, schitul Sf. Teodora de la Sihla...

Aproape de coada lacului Bicaz este Mănăstirea Petru Vodă, nouă, apărută după 1990, pictată pe exterior, dar ca să ajungi la ea mergi (cu mașina) pe un drum cam accidentat. Sora mea care a fost la Mănăstirea Petru Vodă nu m-a încurajat să merg și eu acolo tocmai din cauza drumului rău și în pantă.

N.B.: iulianic este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația ROMÂNIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

liviu49SE44r[17.11.16 13:58]

@puiutea: Pentru ca va stiu un impatimit al naturii si pentru ca m-ati facut sa-mi bag unghia in gat ca nu am fost pe Valea Latoritei cand am avut ocazia va spun ce as face eu in locul dvs. As pleca din Bucuresti, spre Lacul Rosu, fie pe DN 10, Buzau-Brasov, fie pe DN 2D, Focsani-Lepsa-Tg, Secuiesc, iar de acolo pana la Lacu Rosu, pe Valea Oltului. Pentru a va zgandari si mai mult, as merge pe DN10 dinspre Buzau, iar din Intorsura Buzaului la dreapta pe DN 13E spre Covasna, prin Zagon, apoi spre Tg. Secuiesc, prin Zabala. De la Tg. Secuiesc as urma DN 11C spre Bixad, prin Turia, Balvanyos, as face un mic ocol pana la lacul Sf. Ana, iar de la Bixad, pe DN12 m-as indrepta spre Lacu Rosu. Drumurile s-ar putea sa nu fie prea bune, dar stiu ca un drum, oricat de rau, nu va va impiedica sa admirati natura. In Lacu Rosu gasiti cazare la hoteluri sau pensiuni, iar de mancat nu va fi problema. In Lacu Rosu v-as recomanda doua nopti de cazare. Intr-o zi drumetii, evident pe jos in zona Lacului si pe munte. Trasee sunt destule si au mai fost descrise de colegi. O alta zi va obliga la o drumetie, obligatoriu pe jos, prin Cheile Bicazului. Am fost de multe ori prin chei, numai pe jos, dar nu voi conteni sa recomand numai mersul pe jos prin chei. Acum cativa ani am traversat cheile pe jos, pe o ploaie mocaneasca, dar nimeni nu a simtit ploaia si nici nu s-a suparat. Dupa iesirea din Chei se continua drumul spre Bicaz, se urca la baraj, apoi pe marginea lacului si intoarcerea prin Ceahlau, Durau, Izvorul Muntelui, pe DJ 155F. Din Ceahlau mai exista un drum pe malul lacului, dar nu cred ca este prea circulabil.

Pentru ziua urmatoare va sugerez Bicaz, Poiana Largului, apoi pe DN 15B, pana la Tg. Neamt. Daca pana acum v-ati bucurat de frumusetile create de mana naturii, de data aceasta puteti admira realizarile omului. Ma refer aici la manastirile Neamt, Agapia, Varatec, Secu, Sihastria, Sihla, Bistrita, cetatea Neamt, sau poate mormantul Veronicai Micle din Varatec. V-ar mai ramane o plimbare prin Piatra Neamt, iar apoi intoarcerea acasa.

Eu am facut traseul acesta in 1978, intr-o excursie de 8 zile cu autocarul, dar am stat doar o noapte in Lacu Rosu.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 7000 PMA (10 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[17.11.16 14:23]

@liviu49: Mulțumesc frumos, traseul pe care l-am schițat nu e bătut în cuie, toată iarna voi avea timp să-l ajustez. Fiind cu auto propriu, pot merge și pe unde mi-am propus eu, și pe unde mi-ați sugerat dvs. Mulțumesc mult, toate cele bune!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

iulianicAPLCONSILIER ONORIFIC AFA / ROMÂNIA576r[17.11.16 14:41]

@liviu49: E interesant ceea ce propui, mă refer la variantele de traseu, dar observă că nu ai răspuns la obiect. Colegul nostru se referea strict la zona Bicaz - Piatra Neamț. Eu așa am înțeles, de aceea am evitat să vorbesc despre obiective care se situează dincolo de limitele zonei menționate.

N.B.: iulianic este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația ROMÂNIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

tata123 🔱POS974r[17.11.16 17:11]

@puiutea: Bună seara. Sugestiile @iulieinic sunt foarte bune; din cele trei mănăstiri vechi menționate pe drumul dintre Bicaz și Piatra Neamț, la Bistrița moldavă am ajuns și eu în acest an (vezi impresii) și am fost impresionat de construcțiile de acolo. Prin 2009 am urcat la Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei (Petrodava) (vezi impresii) - nu se păstrează mare lucru din ea, dar peisajele oferite de înălțimea pe care e situată sunt superbe.

Greu de recomandat ceva mai puțin cunoscut sau mai deosebit. Aș mai putea aminti Muzeul de istorie și etnografie Bicaz (acum 1-2 ani era închis, nu știu dacă a fost redeschis).

Legat de hidroenergetica românească poți observa de la distanță (poate și din apropiere) centrala hidroelectrică „Dimitrie Leonida” (de la Stejaru) , important monument ingineresc (hidroelectrica.ro/Details ... 117&article=124).

Alegeri inspirate!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[17.11.16 18:53]

@tata123: Vă mulțumesc și dvs. pentru sfaturi și linkuri, de mânăstiri nu-mi prea făceam probleme, le-am tot vizitat (și o voi face din nou), dar am aflat și despre lucruri mai puțin știute de mine. Toate cele bune!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

dumpingGD5r[17.11.16 20:34]

atentie. DJ 155F sau axialul cum mai este cunoscut este cam praf. doar cu un auto de teren e recomandat.

In satul Izvoru Muntelui s-a facut recent un centru de vizitare al Parcului National Ceahlau, care merita vizitat. Totodata, in zona este barajul Bicaz, al doilea ca marime din tara dupa Vidraru care e si el impresionant, la fel ca si lacul de acumulare Izvoru Muntelui. Toate aceste obiective sunt in zona mentionata de dumneavoastra.

O rectificare- in piatra neamt nu se ajunge cu gondola pe muntele Pietricica ci pe muntele Cozla.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

QvadratvusPA81r[17.11.16 21:15]

Definiți vă rog ce înțelegeți prin obiective mai puțin cunoscute și ce anume înțelegeți prin "zona Bicaz - Piatra Neamț". Majoritatea sugestiilor care vi s-au făcut sunt în general foarte cunoscute, iar o parte (cu excepția notabilă a Iulianei C. care a răspuns la obiect) nu sunt din zona în cauză.

Văd că aveți peste 60 de ani, astfel cum v-ați setat profilul, deci că presupun că gradul de dificultate al obiectivelor trebuie să fie pe măsura vârstei dv.

În plus aș vrea să știu bugetul de timp de care dispuneți din momentul plecării din București (2-3-4 nopți cazare e prea vag, putând însemna la vârsta dv. că în prima zi doar ajungeți la obiectiv și că în a 4-a zi plecați, astfel că pentru 4 nopți de cazare afirmate, zile efective de folosit sunt doar 3).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3150 PMA (5 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[17.11.16 21:24]

@Qvadratvus: Prin obiective cunoscute înțeleg Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Piatra Neamț - cu tot ce e în jur, mânăstirile, etc. traseul meu este BUCUREȘTI - PLOIEȘTI - BRAȘOV - SF. GHEORGHE - GHEORGHIENI - BICAZ, dar nu chiar bătut în cuie.

Poate cineva a fost și a descoperit locuri mai puțin "bătute", la asta mă refer când spun "obiective mai puțin cunoscute".

Dacă voi sta la Bicaz 2-3-4 zile, mă pot mișca în zonă, deci pot vedea mai multe, nu mă deranjează informații de pe o zonă mai largă.

Am un Logan, am fost pe Cheile Latoriței și pe Valea Rudăresei după o furtună, am făcut raliu, nu altceva, deci ... merge!

Vreau să înțelegeți că nu sunt legat de nimic, timp, cazare sau altceva, pot sta cât vreau și cât îmi place, de aceea poate par cam vag în informații.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

QvadratvusPA81r[17.11.16 21:26]

M-ar interesa și ce tip de mașină aveți (cu garda la sol mai înaltă, mai joasă...) și cam ce tip de obiective v-ați propus să vizitați. Înțeleg că puteți dispune de 4 zile pline petrecute în jurul Bicazului. Doriți și obiective din zona Gheorgheni ?


puiuteaPRAUTOR SOL66r[17.11.16 21:35]

@Qvadratvus: Sigur, mă pot opri în trecere, mai pot ocoli puțin, nu vă legați de cele 4 zile, ele pot fi mai multe, nu e nimic fix.


Mihaela_UngUC[18.11.16 09:17]
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (2 voturi)

Floryn81AUCONSILIER ONORIFIC AFA / ROMÂNIA399r[19.11.16 01:39]

@puiutea: Deoarece ați făcut referire la traseul pe care vi l-ați propus pentru circuitul de anul viitor, vreau să fac și eu câteva recomandări (mai ales că în acest an am parcurs mare parte din respectivul traseu, dar în sens invers). Voi respecta totodată direcția dvs. de deplasare.

În primul rând, vreau să menționez că asfaltul este bun pe ruta aleasă iar DN12 străbate o zonă superbă (nouă ne-a plăcut mult porțiunea Miercurea Ciuc - Gheorgheni). În localitatea Izvorul Mureșului am vizitat un lăcaș de cult foarte frumos (cu o curte plină de flori) - este vorba despre mănăstirea Izvorul Mureșului. Obiectivul se află chiar lângă drumul principal, așa că se poate face un scurt popas acolo.

Mai departe, orașul Gheorgheni ne-a oferit surprize plăcute - am vizitat acolo Biserica Armeano-Catolică și Muzeul ”Tarisznyás Márton”. Cele două obiective se află la câteva sute de metri unul de celălalt; muzeul deține numeroase exponate frumoase și valoroase. Dacă ajungeți acolo nu vă lăsați păcăliți de aspectul exterior oarecum neîngrijit al muzeului - obiectivul merită o oră din timpul dvs. pentru o vizită fără grabă.

Mai departe, referitor la Lacul Roșu și la Cheile Bicazului nu voi insista prea mult. S-au scris numeroase impresii pe site și cu siguranță știți că în zonă pot fi parcurse mai multe trasee. Dacă însă doriți să serviți masa în zonă, vă recomand restaurantul Panorama. Locația beneficiază de o poziționare excelentă - puteți admira de pe terasă o parte a Lacului Roșu; în plus, se mănâncă bine acolo (părerea noastră).

Iată că am ajuns la Bicaz și coborâm către Piatra Neamț. Din șoseaua principală se poate ieși pe drumuri secundare către niște mănăstiri vechi - mănăstirea Pângărați, mănăstirea Bistrița sau mănăstirea Bisericani (nu mai inserez linkuri, le-a amintit și @iulianic ceva mai sus).

Odată ajunși la Piatra Neamț, obiectivele se diversifică; eu pot face recomandări cu privire la ceea ce am vizitat în ultimii ani - Casa memorială Calistrat Hogaș și Muzeul de Etnografie. Ambele obiective se află în zona centrală, acolo unde mai sunt și alte obiective - mă gândesc la Turnul lui Ștefan cel Mare, la Biserica Domnească ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – ctitorie a aceluiași voievod, dar și la alte câteva muzee. Urcarea cu telegondola pe muntele Cozla merită și ea reamintită (noi avem în plan acest lucru de câțiva ani, însă până acum nu am reușit).

Indiferent de ceea ce veți decide, vă doresc alegeri inspirate și să aveți parte de un sejur cât mai reușit!

N.B.: Floryn81 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația ROMÂNIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4200 PMA (6 voturi)

QvadratvusPA81r[19.11.16 08:31]

Am adaptat recomandările cererii dv (obiective mai puțin cunoscute) și am ținut cont de posibilitățile dv. fizice în ton cu vârsta pe care v-o atribuiți. Pentru Piatra-Neamț și Bicaz, am limitat obiectivele la maxim 20 de minute de mers cu mașina de centrul localităților:

 

- Piatra Neamț:

o Bisericile vechi de lemn: vezi impresii

o Schitul Lipovenesc Bahrin: vezi impresii (în plus față de ce aveți descris în rewiew, pe dreapta după fosta școală din Bâtca Doamnei cam la 5 min. de mers cu mașina – la trecerea peste un pod, aveți o cascadă ascunsă) Detalii suplimentare, inclusiv despre alte două cascade din zonă accesibile auto (drum de pământ) aveți aici muntesiflori.ro/lipoveni și aici muntesiflori.ro/socolet

o Muzeul de Istorie din Piatra Neamț: este beneficiarul unei colecții îngrijite și destul de bogate, iar circuitul expozițional a fost refăcut în ultimul deceniu, destul de îngrijit.

- Obiective mai puțin cunoscute de lângă Piatra Neamț:

o DN 15 C Pădurea de Argint Dobreni (15-16 km, drum asfaltat): este vezi impresii

o DN 15 C – Schitul Almaș (aprox 15 km, drum asfaltat urmat de drum de pământ sătesc)

o DN15C - Lacul Cuiejdel: vezi foto P01 și detalii aici vezi impresii

o DN15 – Biserica Roznovanu – în Parcul Roznovanu din Roznov (spre Bacău, 16 km drum asfaltat

o DN 15 D – Stânca Șerbești cu acces la stânga de pe DN 15 D la Girov spre Hanul Ancuței până în Comuna Ștefan cel Mare (18-19 km). De acolo un drum de pământ vă duce până aproape de vârf, de unde mai este foarte puțin de suit. Detalii aici

 

- Drumul Piatra-Neamț - Bicaz:

oPunct de belvedere “La Cruce” de pe traseul DN 15 (Vaduri) – Sanatoriul Bisericani - la dreapta de pe DN 15 venind dinspre Piatra Neamț la aproximativ 7,5 km. Se suie serpentine (drum asfaltat) până se ajunge la un punt de belvedere marcat printr-o troiță monument (vedeți reperul în fotografia P01 de aici).

o Valea Tarcăului: cu grad de accesibilitate ridicat sunt Repezișurile Ianuș, Sihăstria Tarcăului aici

o Valea Tarcăului: cu grad de accesibilitate ridicat sunt Cascada Frasin, Cheile Aţei, Cascada Goşmanul, Cascada Răchitiş, vezi aici

 

- Bicaz:

o Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt: mie mi-a plăcut, e în același timp și un punct de belvedere. Acces cum veniți dinspre Piatra Neamț, spre dreapta (există un indicator pe DN15 în Bicaz)

 

- Obiective nu foarte cunoscute de lângă Bicaz:

o Debarcaderul de la Potoci (aproximativ 13 km de la Bicaz, spre coada lacului): vaporaș pentru plimbări pe lac. Nu vă recomand să mâncați la restaurantul de acolo, decât pentru perspectiva de a savura peisajul specific unui restaurant plutitor.

o Păstrăvăria Cheița: cam la 6 km de centrul Bicazului pe DN12C cum mergeți spre Gheorgheni, aproape imediat pe stânga după ieșirea din Bicaz. O ciorbă de pește pe care v-o recomand și un păstrăv cu mujdei și mămăligă.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

QvadratvusPA81r[19.11.16 08:57]

În Gheorgheni eu Biserica armenească nu am prins-o niciodată deschisă.

Lângă Gheorgheni (ceva mai cunoscute însă):

- Castelul din Lazarea (aproximativ 6 km la nord de Gheorghieni pe DN12): vezi aici

- Catedrala din Ditrău (aproximativ 15 km la nord de Gheorgheni pe DN12). Dacă aveți timp. merită să urcați spre cumpăna apelor pe drumul Ditrău-Tulgheș. Drumul e asfaltat până în vârf.

- Peștera Șugău (la sud de Gheorgheni, la Voșlăbeni – aprox 10-11 km pe DN12, se face o derivație spre peșteră, cale de aproximativ încă 5-6 km pe drum de pământ)

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[19.11.16 15:12]

@Crazy_Mouse: Mulțumesc frumos pentru sfaturi, cu siguranță o parte - dacă nu toate - vor fi incluse în peregrinările noastre de anul viitor! Sănătoși să fim, la fel îți dorim și ție!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[19.11.16 15:15]

@Qvadratvus: Mulțumesc, multe amănunte cu adevărat mai puțin cunoscute de mine (poate și de alți colegi), le voi avea în vedere la alcătuirea traseului și a obiectivelor de vizitat!

Sunt multe obiective, dar timpul ne permite, sperăm că și vremea va ține cu noi, că anul trecut ... ne-am cam făcut-o cu mâna noastră!

Oricum, ne vom învârti în jurul lacului și vom bifa tot ce se va putea!


tata123 🔱POS974r[21.11.16 10:25]

@puiutea: Aș vrea să mai adaug câteva obiective din zona Tarcău: Muzeul de artă Iulia Hălăucescu, Mănăstirea Tarcău și Schitul Sf. Mina (amănunte și ale recomandări găsești pe saitul: tarcauturism.ro).

@qvadratus: Mulțumim pentru recomandările utile, am aflat lucruri noi.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

QvadratvusPA81r[21.11.16 10:58]

Mănăstirea Tarcău e de fapt Mănăstirea Sihăstria Tarcăului menționată de mine mai sus (vezi la sihastriatarcaului.mmb.ro)

Muzeul Iulia Hălăucesc într-o vreme era închis, neputând fi vizitat, acum nu mai știu care mai e situația lui.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

Cata59UC[23.11.16 09:03]

@puiutea: In zona Bicaz recomand cazare la Pensiunea Teo [***] la aproximativ 1 Km de Statiunea Lacu Rosu si de acolo se pot vizita Cheile Bicajelului, la fel de spectaculoase dar mai "salbatice" decat Cheile Bicazului. In zona Piatra Neamt recomand sa vizitati Lacul Cuiejdel (cuiejdel.ro) din comuna Garcina, in drumul spre Targu Neamt.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

webmaster26[23.11.16 09:07]

@Cata59: Numere de telefon, adrese de mail și alte date ce pot fi considerate informații personale nu pot fi menționate în mesajele publice.

Puteți trimite, in schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (click pe "nume_utilizator", apoi pe linkul TRIMITE MESAJ PERS - e afişat cu roşu în usercard-ul acelui utilizator)...


vega06PR47r[23.11.16 14:36]

@puiutea:

Mai nea Puiutea, dupa cum stii deja, eu am neamuri in Bicazul Ardelean, loc prin care veti trece cu siguranta daca faceti Cheile Bicazului. Iar despre Cheile Bicazului nu pot decat sa-ti spun ca sunt cele mai impunatoare (si mai lungi) chei pe care le-am vazut vreodata. SUPERBE !! Ele se intind pe vreo 8 Km dupa Lacul Rosu (mergand spre Bicaz) si trec prin trei segmente denumite de oamenii locului... Poarta Iadului, Pridvorul Iadului si Gatul Iadului... WOW !! Promitator, nu ? . Ei bine eu vroiam sa-ti propun o posibila varianta de traseu putin cunoscuta pornind din Bicazul Ardelean prin Telec – Tosorog – Tulghes continuand apoi prin Bradu – Bistricioara de unde ai 2 posibile variante: ori faci dreapta spre comuna Ceahlau si statiunea Durau, ori mergi inainte pe coada lacului prin Poiana Largului spre Tg. Neamt.

Cand am fost noi acum sa zic vreo 7 ani, traseul dintre Bicazul Ardelean - Tulghes era bunicel, usor practicabil in special pentru un Logan care are garda la sol destul de inalta, alternand portiuni de asfalt (neintretinut) cu drum de munte cu macadam. Dar ce peisaje vei intalni pe acest drum te vor lasa fara cuvinte si la propriu si la figurat...

Oricum, daca ai vreun gand, intereseaza-te de starea drumului inainte de a te aventura pe acolo, pentru ca dupa fiecare iarna este posibil ca drumul sa sufere modificari deloc neglijabile. Si nu in bine

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[23.11.16 14:42]

@Cata59: Mulțumesc, pare interesant! Toate cele bune!


puiuteaPRAUTOR SOL66r[23.11.16 14:55]

@vega06: Mulțumim, știu de Cheile Bicazului, de pe când aveam 7-8 ani, iar mai apoi, am făcut alpinism în Chei.

Ca traseu... vroiam ca, după turul Bicaz - Piatra Neamț - Târgul Neamț, întoarcere la Bicaz pe malul lacului, să plecăm spre Putna prin Izvorul Muntelui - Durău - Ceahlău - Transrarău... Acu', și tura propusă de tine e atractivă!!

Las' că m-am mai luat eu după tine cu Cheile Latoriței și... și mâine m-aș duce din nou pe acolo!

Le voi suci eu pe toate părțile, folosind toate sfaturile date de tine și ceilalți colegi.

Sănătate și timp acceptabil să fie! toate cele bune!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

vega06PR47r[23.11.16 14:57]

@puiutea:

Si daca tot esti prin zona asta a mea pe care o cunosc relativ bine, hai sa-ti dau si eu un posibil loc de popas si bucurat mintea si sufletul unui iubitor al muntelui. Ti-as propune o oprire de cel putin 2 zile in mini-statiunea Izvorul Muntelui. Este un loc superb, liniste si aer curat cat cuprinde, posibilitati vaste de drumetie... Ce ti-ai putea dori mai mult ? De aici poti merge spre Cabana Dochia pe 3 variante de traseu. Unul ar fi prin Lutu Rosu – Detunatele, traseu spectaculos si cu durata de ~4h, celalalt tot prin Lutu Rosu dar de data asta pe la Stanca Dochiei, cam aceiasi timp si distanta de parcurs, poate o idee mai usor ca primul traseu. Si in fine a treia varianta dar pe care eu o recomand doar pentru coborare, prin Poiana Maicilor – Piatra Lata. Este un traseu lung de 6-7 ore si trece cum spuneam prin Poiana Maicilor, un loc renumit a fi o zona preferata a viperelor. In schimb Poiana Maicilor este si locul unde vei putea gasi si admira o multime de flori de colt, atat de rare in vremurile noastre . Florile de colt sunt de fapt in tot Masivul Ceahlau dar ff rare. Aici insa, in Poiana Maicilor, le gasesti fara sa le cauti

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[23.11.16 15:08]

@vega06: Aș fi dorit să ne oprim, poate, în Stațiunea Durău, dar voi cerceta în amănunt și varianta Stațiunii Izvorul Muntelui. Cât despre trasee turistice... sfaturile vin cam cu 3-4 ani prea târziu, pentru mine! Abea pot urca cele 6 etaje până acasă (dacă nu merge liftul), ce să mai zic de trasee de 3-4 ore! Voi fi mulțumit DACĂ - ajunși din nou la Borșa - voi putea urca la Cascada Cailor! Dar, mai vedem, mai ne tratăm... Mulțumim mult!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

vega06PR47r[23.11.16 18:01]

@puiutea:

Mare pierdere daca n-ai facut Masivul Ceahlau cu rucsacul in spate. Sa urci pana la Cabana Dochia si de acolo sa faci varfurile Ocolasul Mare, Toaca si Panaghia, sa vezi formele ciudate ale ametitoarelor stanci Detunatele, Stanca Dochiei, Stancile Piatra Lata si Piatra cu Apa, Stanca Turnu lui Budu si Ana sau sa admiri caderea de apa de peste 25 m a cascadei Duruitoarea... Pentru mine Masivul Ceahlau este clar un must-see si chiar daca l-am facut de 3 ori, m-as mai baga la o tura

Si acum poate mai off-topic, sa-ti spun ceva apropo de manastiri si muzee. Ca un om al muntelui si mare iubitor de natura cum te stiu, nu cred ca manastirile vor fi un mare “cap de afis” in vacanta ta, cu atat mai mult cu cat spui ca le-ai vizitat deja. Nu stiu tu ce parere vei avea fata de ce-ti voi spune acum, dar pentru mine personal niciodata manastirile si/sau muzeele nu au fost si nu vor fi pe primul plan decat atunci cand mergem pe undeva prin vreun oras. Niciodata cand mergem la munte sau undeva in natura unde avem si alte optiuni. Contrar curentului ce vad ca se poarta pe AFA, pe mine nu ma pasioneaza subiectul si daca ajung si pe la biserici/manastiri/muzee o fac in lipsa de alte obiective. Chestie de gusturi si alegere personala pana la urma.

Revenind acum la subiect, oricum ne-a dus un var de-al meu ce sta in Roman / Piatra Neamt, cred ca la toate manastirile din Moldova, inclusiv la cele mai putin cunoscute (si neprinse-n traseele turistice standard) gen Manastirea Horaita (intradevar deosebita), Schitul Sihla cu Pestera Cuvioasei Teodora sau manastirea Sihastria. Si da, pe astea ti le-as recomanda daca nu le-ai vazut.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

liviu49SE44r[23.11.16 18:30]

@vega06 Ma alatur si eu punctului dvs de vedere legat de vizitarea muntelui. Indiferent de cate ori am fost pe Transfagarasan (si cred ca am fost de peste 50 de ori, daca m-as lua dupa sotie), la fel ca si @puiutea cu Valea Latoritei, daca ma scoala cineva din somn si imi spune hai pe Trasnfagarasan in zece minute sunt pregatit de plecare. Am fost asta vara, in mod cu totul accidental, dupa aproape 40 de ani la Pelisor si am simtit nevoia sa merg in spate sa caut poteca spre Poiana Stanii pe care am fost de multe. Dar la ora opt seara nu mai era posibil. Am fost in Cheile Bicazului de opt ori, sper sa nu gresesc, totdeauna pe jos, chiar pe o ploaie mocaneasca in aprilie, imbracati cu plovore si geci de iarna pe noi, Dar as mai merge daca as avea ocazia saptamanal sa fac un tur al Lacului Rosu, o plimbare pe Suhard si o plimbare prin chei. Si as putea da atatea exemple ca s-ar putea sa fiu exmatriculat din AFA pentru abuz de rabdare din partea cititorilor. De aceea am recomandat si nu voi pregeta sa recomand tuturor, cat va mai tin picioarele, mergeti in natura si admirati-o si mai ales respectati-o, cat mai avem ce. Sunt atatea locuri de vazut, incat viata e prea scurta pentru a le putea vizitata. Generatia mea, care este si cea a domnului@puiutea si a altor membri AFA, am primit de la parintii si bunicii nostri o natura minunata si am incercat, atat cat am putut, sa o trasmitem urmasilor nostri, copii si nepoti, mai ciuntita, mai uscata, ceva mai putina decat am primit. Poate sunt patetic, dar nu vreau sa cred ca nepotii mei sau copiii lor vor afla despre ursi sau rasi din muzee si din poze, ca pe munti si dealuri in loc de brazi si fagi cresc vile si mall-uri.

Gata, ca incep sa devin rautacios, chiar daca am dreptate.

Numai bine si calatorii placute!

PS. Nu stiu cum a aparut aceasta recomandare cu litere atat de groase. Daca cineva se pricepe, il rog sa faca sa apara normale. Multumesc !

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[23.11.16 19:08]

@vega06: Am făcut Ceahlăul de vreo 3-4 ori, cu părinții, cu ani în urmă, iar rucsacul l-am pus în spate de la 5 ani! Am intrat și prin Bicazul Ardelean, și prin Neagra, și prin Durău. Cel mai mult mi-a plăcut când am luat vaporașul din capătul lacului (parcă din Ceahlău) și am mers, oprind pe la toate debarcaderele, până aproape de baraj. Cred că - alături de Apuseni - sunt munții în care am fost cel mai mult! A, am uitat Bucegii!

Circuitul de anul viitor are ca motiv mânăstirile, dar le-am cam văzut și mi-a cam ajuns și mie! Cu mici excepții, probabil le vom ocoli, dar... ne trebuie un motiv să hălăduim prin țară! Așa că, hai pe la/pe lângă mânăstiri! Mai mult sunt pornit pe mocănițe, cred că vom prinde vreo 2-3! Ăsta a fost, de fapt motivul, dar și revederea unor obiective dragi: Cascada Cailor, Bârsana, plimbări la greu cu telescaunul (pe unde l-om prinde), și bineînțeles DRUMURILE! Frumoasele noastre drumuri prin munte, (pe unde or mai fi drumuri bune!), Transrarăul, Transalpina, Transfăgărășanul, cred că le prindem pe toate! De fapt, ce fac eu acum pot numi "Amintiri din copilărie", sau ce mai pot face, comparativ cu atunci! Cam asta ar fi! Toate cele bune!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[23.11.16 19:18]

@liviu49: Dacă nu chiar tot, 90 % din cele scrise de tine merită scris cu caractere "bold"! Sunt amintirile (și drumurile) celor de vârsta noastră, sau a celor ceva - doar ceva - mai tineri! Idea este că noi am mai prins ceva din puritatea și singurătatea muntelui, când - pe un traseu de 8-10-12 ore - te întâlneai doar cu 7-8 turiști, oameni de munte, cu care întotdeauna te salutai și te opreai la o vorbă! E bună civilizația, dar acolo unde e cazul, acolo unde trebuie cu adevărat, nu cu mașina pe plajă sau în vârf de munte, de nu are loc să doarmă turistul adevărat, de - cum le spuneam noi - paltonari (sau șoșoniști) ! Hai, că ne-am luat cu amintirile! Mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

liviu49SE44r[23.11.16 21:35]

@puiutea: In primul rand multumesc pentru vorbele frumoase despre amintirile noastre din perioada cand turismul era turism, iar turistii erau turisti. Cu scuzele de rigoare pentru intarziere va mai fac o recomandare pentru un drum la Tarcau, atat de frumos prezentat de @getty in data de 21.01.2016, sub titlul de " Pe urmele Vitoriei Lipan " De cand am citit acel articol mi-am propus sa ajung obligatoriu in acel loc, daca mai ajung prin zona.

Numai bine si calatorii placute!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

puiuteaPRAUTOR SOL66r[23.11.16 21:52]

@liviu49: Mulțumesc, îl voi prinde pe traseul Bicaz - Piatra Neamț - Târgul Neamț!


vega06PR47r[24.11.16 17:55]

@liviu49 Perfect de acord cu ce spuneti mai sus. “Romania mea frumoasa” pe care am avut-o noi odata, devine acum pe zi ce trece doar o amintire a ceea ce a fost si nu ma refer acum numai la natura in sine amarata si distrusa, dar si la tipul de turisti (pantofarii) si genul de turism ce se practica acum... De ce sa facem drumetii la pas daca putem merge/urca acolo cu masina/telecabina ?

@puiutea Chiar ma miram - “Ma cum naiba... ? ” Sa nu fi facut Ceahlaul vreau sa zic . Ei da. Acum ti-ai revenit . Si ai zis o vorba mare. De multe ori si mie imi place mai mult drumul catre o locatie, decat locatia in sine. Baga munte, mocanite si cascade si o sa ai vacanta perfecta si pe langa/fara manastiri

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

  • [35] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.220860004425 sec
    ecranul dvs: 1 x 1