ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
JUN-2016
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Popas Km 247 – nu e un restaurant, nici măcar o cârciumă: e o „necesitate”

TIPĂREȘTE

Vacanțele, serviciul sau problemele ne poartă pe drumurile României pe distanțe lungi și într-un timp, de cele mai multe ori, la fel de lung. Lipsa autostrăzilor și a drumurilor express se face simțită atunci când trebuie să traversăm țara dintr-un punct cardinal în altul, dar mai ales atunci când suntem nevoiți să traversăm munții Carpați. Aceste drumuri lungi ne obligă să căutăm locuri de popas și de savurat o mâncare caldă.

Zilele trecute purtam o discuție privind produse pur românești, autentice, consumate cu sute de ani în urmă în popor. Părerile sunt împărțite, unii susțin existența unei bucătării românești tradiționale, alții vorbesc doar de preluări din bucătăriile popoarelor cu care am avut contact. Exact mâncărurile la care ne gândim prima dată (sarmale, mămăligă, mici, cozonac etc.) sunt adoptate. Să ne gândim doar că porumbul, cartoful, roșiile, ardeiul, dovleacul și alte vegetale au fost aduse în Europa în urma așa-numitului „Schimb Columbian” din secolul al XV-lea și următoarele (debarcarea lui Cristofor Columb pe țărmul american). Până atunci cerealele (meiul, grâu, secară, ovăz) și produsele animale (vacile, oile și caprele, ulterior porcul) constituiau baza alimentară a populației, idei susținute de descoperiri arheologice. Totuși având o vechime de câteva sute de ani anumite rețete sunt considerate acum „produse tradiționale românești”.

Dar să revenim la subiectul articolului: voi prezenta pe scurt un loc de popas pe Valea Oltului unde fasolea cu ciolan reprezintă o „necesitate” (mai ales ciolanul). Ei bine, fasolea a sosit și ea de peste ocean, până în acel moment populația locală utilizând lintea. Revista „Natura” din 1910-1911 ne vorbește despre originea fasolei: De curând însă deschizându-se mormintele peruviene dela Chorrillos Aneon Rinconada lângă Lima, s-a găsit semințe de multe feluri printre care și boabe de fasole. Aceste morminte sunt mai vechi de cât descoperirea Americei și dovedesc astfel că și boabele de fasole erau de baștină din Peru.

Amplasare. Parcurgând DN 7 (E 81) care străbate frumoasa Vale a Oltului, după atâtea curbe, benzi unice pe sens, depășiri și tiruri ni se face foame. Vom opri la doar circa 2,5 km distanță de ieșirea din defileu spre Sibiu la Popas Km 247, cunoscut și sub numele de Popasul Boița sau Popas Lupescu. De cele mai multe ori parcarea (suficient de mare pe ambele sensuri de mers) este destul de plină, mulți tiriști fiind atrași de cunoscutul ciolan cu fasole.

Servicii. Clădirea restaurantului are două săli, din care una mai mare; pe timpul verii se deschide și o mică terasă exterioară. Comanda ne-a fost preluată cu rapiditate de fiecare dată, celebrul ciolan sosind de fiecare dată în câteva minute, fierbinte. Am oprit de mai multe ori la Popas Km 247 în ultimii ani, așa că de vreo două ori am combinat ciolanul nu doar cu fasole ci și cu cartofi prăjiți (se poate încerca și varianta cu varză călită). De fiecare dată ciolanul a fost delicios abia reușind să facem față porției fără a mai comanda alte feluri de mâncare. Prețul unei porții de ciolan cu fasole a fost de 22 lei; am mai plătit pâinea (1 leu) și o sticlă de suc carbo la 0,5 l (4 lei). Șoferii grăbiți se perindă cu rapiditate la mese, chelnerii servesc cât pot ei de repede, mai ales la orele prânzului.

Recomandări. Eu am fost mulțumit de serviciile rapide și de gustul/cantitatea ciolanului așa încât m-am gândit să vă recomand acest popas, mai ales că urmează minivacanțele de Paști și 1 Mai și poate foamea vă va da târcoale chiar pe Valea Oltului. Nu este un restaurant pentru cei pretențioși, ci un loc unde se mânâncă bine, rapid și la prețuri rezonabile. Atenție la traversarea drumului național, popasul fiind situat în preajma unor curbe care nu îți oferă vizibilitate mare.

Poftă bună și alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.04.17 14:51:39
Validat / Publicat: 05.04.17 16:12:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.

VIZUALIZĂRI: 39180 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Odată foame potolită purcedem la drum pe Valea Oltului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu [05.04.17 16:29:29] »

@tata123: Cum am fost mai iute de ciolan... pardon, de picior, iata ca am prins primul vot .

Propunerea ta este cat se poate de imbietoare, insa nu variant cu suc, dar ce sa-i faci, soferii suporta consecintele carnetului de conducere.

De asemenea se pare ca este si un loc placut si cu un peisaj care te indeamna la relaxare.

Este un loc de retinut, iar tie, felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion [05.04.17 16:38:17] »

Ah, ciolanul cu fasole, preferatul soțului meu... Chiar arată foarte apetisant, așa că am reținut recomandarea pentru viitoarele drumuri pe Valea Olatului, mai ales că locul este frecventat de șoferii de tir. Și cine cunoaște cel mai bine cârciumile ieftine și bune decât profesioniștii șoselelor?

tata123 🔱 [06.04.17 11:14:13] »

@mishu: Mulțumesc, poapsul e ok pentru 30-40 de minute de relaxare, dezmorțire și potolire a foamei.

@Carmen Ion: Mulțumesc, uneori sunt și câte 10-15 tiruri oprite în ambele parcări.

zlatna [06.04.17 11:52:37] »

@tata123: În desele noastre drumuri pe care le facem pe frumoasa Valea Oltului am trecut de multe ori pe lângă acest popas, dar o singură dată am oprit. Auzisem că au un ciolan cu fasole bun, dar culmea am comandat alceva, ceafă cu cartofi prăjiţi (nu prea am avut încredere în ciolan). Citind acest articol, (mi s-a făcut o poftă de ciolan de acum aş mânca), o să oprim încă odată aici şi o să comandăm ciolan.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ovidiu1688 [04.07.17 13:05:54] »

Aveti cumva idee daca ofera si cazare?

tata123 🔱 [04.07.17 13:37:06] »

@ovidiu1688: Nu știu sigur, bănuiesc că se oferă și servicii de cazare în camerele aflate la mansardă. Dacă la înregistrarea firmei se scria și despre servicii hoteliere/cazare, e posibil ca acum să fi rămas doar cu restaurantul.

Pentru a nu vă induce în eroare vă sfătuiesc să căutați pe Internet un număr de telefon și să sunați pentru amănunte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, mishu, ovidiu1688, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm pe Valea Oltului?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063019990921021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1