ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu - obiective și semnificații

TIPĂREȘTE

Într-o frumoasă după-amiază din luna august am trecut prin Târgu Jiu. Era pentru prima dată când ajungeam în municipiul de reședință al județului Gorj. Știind că în oraș există câteva obiective de neratat, ne-am propus să facem mici popasuri pentru a vizita sculpturile lui Constantin Brâncuși.

Lucrările sunt cunoscute sub denumirea de Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. Acest ansamblu sculptural a fost realizat în anii 1937 - 1938 și este format din lucrările Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. Într-un parc de lângă malul Jiului se află primele trei lucrări (sculptate în piatră), apoi se poate continua pe Calea Eroilor către Coloana fără Sfârșit (urmărindu-se o axă vest - est care traversează orașul). Pe această axă (cu lungimea de 1275 de metri) reprezentată de Calea Eroilor se află un alt obiectiv deosebit - este vorba despre Biserica ”Sfinții Apostoli”.

În ceea ce privește istoria acestor lucrări, pe un panou informativ am lecturat faptul că ”Ansamblul Monumental a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Aretia Tătărescu, soția premierului Gheorghe Tătărescu și donat orașului pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire. Ansamblul a fost inaugurat la 27 octombrie 1938 (...) și reprezintă unica creație de for public a marelui sculptor. ”

Coloana fără Sfârșit

A fost prima lucrare pe care am vizitat-o. Acest monument se află la intrarea în oraș dinspre Râmnicu Vâlcea, într-un parc, pe marginea DN 67. Locul se numește Parcul Coloanei fără Sfârșit, iar monumentul poate fi văzut din stradă, atunci când treci pe acolo. Pe partea cu parcul nu se poate parca, dar pe celălat sens, în dreptul caselor, mașina poate fi lăsată pentru câteva minute. Așa am procedat și noi, apoi ne-am îndreptat către intrarea în parc.

Coloana fără Sfârșit este înconjurată de spațiu verde, iar întreg parcul mi s-a părut a fi bine îngrijit. Aleile parcului sunt mărginite de diferiți arbuști și există bănci unde te poți relaxa. Coloana se află în zona centrală și domină împrejurimile prin înălțimea sa. Monumentul este realizat dintr-o succesiune de 15 module din fontă alămită, iar la capete sunt alte două jumătăți de modul. Se pare că numărul modulelor nu a fost stabilit la întâmplare, ci indică anul când țara noastră a intrat în Primul Război Mondial.

Lucrarea cu înălțimea de 29,35 metri face trimitere la brazii funerari aflați în cimitirele din zonă și arată recunoștința față de soldații care au căzut la datorie în timpul luptelor din Primul Război Mondial.

Denumirea inițială a acestui monument a fost ”Coloana Recunoștinței fără Sfârșit”, iar proiectul a avut la bază alte câteva coloane mai mici sculptate în lemn de către Brâncuși. Artistul însă avea să considere faptul că numai o coloană din metal, de mari dimensiuni, va atinge perfecțiunea definitivă.

Căutând și alte informații despre acest monument, am mai aflat că în anii 1950 guvernul român ar fi schițat un plan care avea ca scop demolarea coloanei. Autoritățile de atunci, sub influența sovieticilor, considerau monumentul un exemplu de sculptură burgheză, dar nu au pus totuși planul în aplicare.

Noi ne-am apropiat la câțiva metri de coloană, realizând mai multe fotografii. Am văzut că acest obiectiv era supravegheat de către un polițist local, iar cei care se apropiau prea mult erau atenționați să se îndepărteze. De altfel, există afișată în câteva locuri prin parc informația conform căreia se interzice contactul fizic al vizitatorilor cu operele.

După vreo 20 de minute petrecute în parcul coloanei, ne-am îndreptat spre ieșire. Am traversat apoi orașul pentru a ajunge în Parcul Central ”Constantin Brâncuși”. Ar fi fost păcat să nu admirăm și celelalte capodopere ale marelui sculptor. Îmi amintesc faptul că am avut ceva de furcă până când am găsit un locșor unde am putut parca mașina. Cu răbdare totuși, am rezolvat această mică problemă pe o străduță din apropiere.

Poarta Sărutului

A fost următorul obiectiv vizitat. Aglomerație mare în zonă, mai ales că erau și două mirese însoțite de nuntași pentru realizarea unor sedințe foto. Ne-am plimbat câteva minute pe aleile din jur și am revenit lângă monument atunci când a fost ceva mai liber pe acolo.

Poarta Sărutului este sculptată în travertin; blocurile de piatră au fost extrase din carierele aflate în împrejurimi. Monumentul seamănă cu un arc de triumf în miniatură și sugerează izbânda vieții asupra morții. Pe cele două blocuri laterale se regăsește simbolul sărutului, semn distinctiv realizat de fiecare dată sub forma a două jumătăți de cerc. Privit din față sau din spate, de la câțiva metri depărtare, monumentul pare a fi însuflețit și parcă te privește cu ochi de piatră (reprezentați de cercurile ce sugerează sărutul).

Semnificațiile acestui monument pot fi mult mai ample. Mircea Eliade afirma la un moment dat că ”Sunt unele teme din literatura noastră populară extraordinar de bogate din punct de vedere dramatic. De pildă Poarta, care împlinește în viața poporului român rolul unei făpturi magice, care veghează la toate actele capitale din viața insului. Prima trecere pe sub poartă înseamnă aproape o intrare în viață, în viața reală de-afară. Poarta veghează la căsătorie, și pe sub poartă mortul e dus, solemn, spre lăcașul de veci. Este, atunci, o reîntoarcere în lumea dintâi: ciclul e închis, și poarta rămâne mai departe, cu un om mai puțin, să vegheze alte nașteri, alte nunți, alte morți... ” (wikipedia)

Aleea Scaunelor

Face legătura între Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Această alee este compusă din două bănci și treizeci de scaune sculptate în piatră. Aleea are lungimea de 121 de metri. Scaunele sunt amplasate în grupuri de câte trei. Scaunele arată ca niște clepsidre, așadar ele pot sugera trecerea ireversibilă a timpului. Fețele acestor scaune sunt pătrate, spre deosebire de scaunele cu fețe rotunde care înconjoară Masa Tăcerii.

Parcurgând agale această alee, am observat un indicator care ne arăta că în zonă se află Muzeul de Artă. Era totuși prea târziu (fiind trecut de ora 18.00) pentru a vizita și acel obiectiv. Poate cu altă ocazie!

Masa Tăcerii

Se află în apropierea lacului de acumulare amenajat pe Jiu. Monumentul este înconjurat de sălcii, ceea ce sporește frumusețea acelui loc. Masa a fost sculptată în travertin și reprezintă a doua variantă a monumentului. Sculptorul a realizat prima versiune în anul 1937, dar a considerat că masa este prea joasă. În consecință, după un an, Brâncuși a șlefuit masa actuală, preluând tăblia primei versiuni și utilizând-o ca picior pentru masa actuală.

În ceea ce privește scaunele, acestea păstrează forma de clepsidră și au fost realizate împreună cu a doua versiune a mesei.

Semnificațiile sunt multiple și în cazul acestui monument. Masa poate sugera cadranul unui ceas, ceea ce arată scurgerea timpului. Monumentul poate fi masa la care se sfătuiesc soldații, aflați înaintea unei bătălii. Masa Tăcerii poate fi privită și din perspectivă religioasă, sugerând Apostolii reuniți în jurul lui Iisus Hristos.

Nu în ultimul rând, privind dinspre Masa Tăcerii de-a lungul Căii Eroilor către Coloana fără Sfârșit, poate fi dedusă o semnificație de ansamblu: Soldații stau la Masa Tăcerii înaintea unei bătălii decisive; ei pleacă la război, mărșăluind de-a lungul Aleii Scaunelor. Încleștarea poate aduce sacrificiul suprem al patriotului, iar sufletul trece printr-o poartă către lumea cealaltă (prin Poarta Sărutului). Biserica Sfinții Apostoli arată credința străbună și sugerează ritualul înmormântării în conformitate cu datinile strămoșești, în vreme ce Coloana fără Sfârșit poate fi privită ca o ”scară”spre cer, acolo unde sufletul primește un loc binemeritat, în același timp cu recunoștința fără margini a generațiilor viitoare.

La Masa Tăcerii am făcut alte fotografii, profitând de faptul că nu era atât de multă lume ca în apropierea Porții Sărutului. Nu am plecat înainte de a ne plimba puțin pe malul Jiului. Niște pești mici și câțiva mai măricei ne-au salutat în trecere. Apa lacului de acumulare era ca o uriașă oglindă, nicio adiere neîndrăzind parcă să tulbure echilibrul naturii la ceas de seară.

Vizitarea tuturor monumentele prezentate a durat aproximativ o oră și un sfert, punând la socoteală inclusiv timpul necesar pentru deplasarea între obiective.

 

Cine a fost Constantin Brâncuși?

Nouă ne-a fost adresată această întrebare de către băiatul nostru, în timpul vizitării lucrărilor expuse în aer liber la Târgu Jiu.

Constantin Brâncuși (1876 - 1957) este considerat unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului al XX-lea. A avut o contribuție extrem de mare la înnoirea viziunii plastice în sculptura contemporană. Dintre operele sale, putem aminti: Bustul generalului Carol Davila, Cumințenia pământului, Sărutul, Somnul, Prometeu, Adam și Eva sau Domnișoara Pogany. Lista completă a lucrărilor artistului poate fi consultată aici.

 

Alte informații:

- Biserica ”Sfinții Apostoli” din Târgu Jiu, lăcaș de cult aflat pe axa reprezentată de Calea Eroilor, a fost sfințită în data de 7 noiembrie 1937. La acest eveniment au participat personalități ale vremii, dar și Constantin Brâncuși (artistul venise în țară pentru a supraveghea lucrările la monumentele care urmau a fi amplasate în Grădina Publică). Piatra de temelie a bisericii fusese pusă în 1927, pe locul unui lăcaș de cult mai vechi.

- În localitatea Hobița există Casa-Muzeu ”Constantin Brâncuși”. Localitatea se află la aproximativ 25 de kilometri distanță de municipiul Târgu Jiu. Chiar dacă am trecut prin apropiere, timpul nu ne-a permis vizitarea acestui obiectiv. Trebuie totuși precizat faptul că această locuință memorială nu reprezintă casa în care s-a născut artistul, ci este un monument de arhitectură realizat pe un teren care a aparținut familiei lui Brâncuși. Adevărata casă a sculptorului este în prezent o ruină. Numeroase informații interesante despre acest muzeu, dar și despre viața personală a sculptorului puteți lectura în acest articol.

- În municipiul Târgu Jiu există și alte obiective importante. Unul dintre acestea este Casa Memorială ”Ecaterina Teodoroiu”. Supranumită ”Eroina de pe Jiu”, Ecaterina Teodoroiu (1894 - 1917) și-a pierdut viața pe frontul de la Mărășești, luptând alături de soldații din plutonul de infanterie pe care îl comanda ca sublocotenent. Pe AFA am lecturat un articol în care este prezentată această locuință memorială.

Concluzii: Chiar dacă am fost în trecere prin această urbe, Târgu Jiu a reușit să ne impresioneze, în special prin monumentele pe care le-am vizitat. Din mașină am mai remarcat unele clădiri impunătoare și alte spații frumoase, așadar mai sunt locuri pe care le vom vizita în mod cert cu altă ocazie. Având în vedere subiectul acestui articol, recomandarea noastră nu poate fi decât următoarea: Vizitați Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu! Merită!

 

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 22.12.19 01:18:15
Validat / Publicat: 22.12.19 05:31:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.

VIZUALIZĂRI: 1592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Masa este a doua variantă a monumentului. Sculptorul a realizat prima versiune în anul 1937, dar a considerat că masa este prea joasă. În consecință, după un an, Brâncuși a șlefuit masa actuală, preluând tăblia primei versiuni ca picior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[22.12.19 10:29:25]
»

Mulțumesc pentru acest review! Ca un om care a fost la Tg. Jiu nu ca turist, ci în cadrul unui simpozion dedicat marelui Brâncuși, am avut ocazia să ascult varii interpretări de la persoane bine documentate, precum academicianul Mihai Șora sau cunoscuți critici de artă (Pavel Șușară, Ciobanu etc). Materialele prezentate au fost mult prea academice pentru mine, dar am rămas cu următoarea concluzie; Forța creatoare a unui artist, constă în a da posibilitatea diverselor interpretări operei sale Așa dar, nimeni nu greșește dacă va expune propria variantă, din unghiul de vedere al fiecăruia.

În primul rând aș menționa că Aretia Tătărăscu i-a oferit lucrarea Miliței Pătrașcu, care prin modestia sa, nu s-a aventurat la o așa amplă și importantă lucrare și ea a fost cea care i-a sugerat lui Brâncuși să studieze tema. Și ca o paranteză, Monumentul Ecaterinei Teodoroiu din centrul orașului, este lucrat de ea, de Milița Pătrașcu.

Și dacă atunci, la simpozion, s-a dat ”dezlegare”, îmi permit ca, în două vorbe să expun așa cum am interpretat eu, întreg Ansamblul Monumental Calea Eroilor de la Tg. Jiu.

După ce batalioanele române au trecut Carpații obținând victoriile din zona Făgăraș (poate greșesc), armatele beligerante au trecut la atac. Pericolul era iminent. Atunci, cei 12 s-au așezat la sfat în jurul Mesei, Ce-i de făcut? (s-au foit, s-au răsucit, scaunele sunt rotunde...) Au pornit din casă în casă, i-au săltat de pe Scunele de odihnă (patrate) și-au sărutat familiile luându-și Adio, inclusiv de la propria ființă (sărutul din interiorul arcului porții) și au ieșit pe Poartă. În drumul lor s-au oprit la Biserica Sf. Apostoli pentru a se ruga (atenție, Sf. Ap. Petru deține cheile Raiului), după care, așa cum cred că ai constatat, Calea Eroilor este traversată de calea ferată. Trenul în viteza sa, taie, rupe, sfărâmă, ucide. Și eroii au căzut. Urmează Coloanacu mărgelele sale, așa cum bine le-a spus Brâncuși, ultima pe jumătate, loc deschis, de zbor spre infinit a sufletelor celor căzuți.

Atunci, la simpozion, am aflat că această coloană are efect energizant, ea face legătura între energiile telurice cu cele cosmice... Toți, pe rând, am îmbrățișat-o!

Și câte n-aș mai avea de spus! Cu bine!

Floryn81AUTOR REVIEW
[22.12.19 16:40:11]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc la rândul meu pentru un asemenea ecou! Într-adevăr, semnificațiile sunt diverse și lucrările pot fi privite în mod diferit. Cel mai important lucru rămâne totuși faptul că întreg ansamblul s-a dorit a fi un omagiu pentru cei care și-au dat viața pe câmpul de bătălie. Iar aceste lucrări au depășit momente dificile (scăpând de o nedreaptă demolare în anii 1950) și acum ne ”povestesc” nouă istorioare care mai de care mai interesante.

Din păcate, efectul energizant al coloanei nu l-am putut simți pentru că este interzisă atingerea monumentelor și chiar există pază în zonă. Dar energia a venit din vizitarea sculpturilor.

Toate cele bune! Sărbători cu sănătate și cu multe bucurii!

webmaster
[22.12.19 17:33:02]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Zoazore
[22.12.19 21:01:07]
»

@Crazy_Mouse:

Trebuie totuși precizat faptul că această locuință memorială nu reprezintă casa în care s-a născut artistul, ci este un monument de arhitectură realizat pe un teren care a aparținut familiei lui Brâncuși. Adevărata casă a sculptorului este în prezent o ruină.

Eu AmFostAcolo, acasa la Brancusi vezi impresii. De fapt, casa originala nu mai exista, pe locul unde a fost, e o piatra memoriala.

Parcul l-am vizitat in 1977, dupa cutremur. M-a marcat, m-a impresionat, mi-ar fi drag sa-l revad!

Multumesc, Soricel!

Floryn81AUTOR REVIEW
[22.12.19 21:39:50]
»

@Zoazore: E frumos la Târgu Jiu, sigur ți-ar plăcea să revezi acele locuri. Ambele parcuri erau îngrijite, ziua a fost perfectă pentru o plimbare pe alei spre sculpturile lui Constantin Brâncuși. Zilele acestea am tot scris la prezentul articol, am selectat poze, am căutat informații prin diferite surse și mă gândeam că poate ar fi trebuit atunci să rămânem la Târgu Jiu în acea seară.

Municipiul de pe malul Jiului este ofertant din punct de vedere turistic și în mod cert vom reveni cândva acolo.

Din păcate, nu am mai avut timp să mergem și la Hobița, dar nu putem vizita chiar tot într-un singur sejur. Altfel, ce ne-ar mai atrage acolo?!

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Îți dorim sărbători cu sănătate și cu bucurie în suflet!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[22.12.19 21:57:28]
»

@Crazy_Mouse: Pai uite un motiv bun sa mai mergeti acolo! Si daca veti prinde o toamna frumoasa, ar fi perfect!

Toamna e asa frumoasa in Oltenia de sub munte! Merita!

Sarbatori cu sanatate si pace si voua!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075256109237671 sec
    ecranul dvs: 1 x 1