ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 6 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

… și Transilvania

TIPĂREȘTE URM de aici

Bistrița - Sighișoara - Bazna - 194 km.

În vechime, în Transilvania au fost ridicate - în scop de apărare împotriva invaziilor popoarelor migratoare - 7 cetăți fortificate (la care s-au mai adăugat mai apoi alte două). Sibiul a fost considerată principala cetate, celelalte fiind considerate secundare. Aceste cetăți sunt: Sibiu (Hermannstadt), Sighișoara (Schasburg), Bistrița (Bistritz), Orăștie (Broos), Mediaș (Mediasch), Cluj-Napoca (Klausenburg) și Brașov (Kronstadt). Cele bolduite sunt cele vizitate în această excursie.

Sighișoara

Din lipsă de timp, am vizitat doar Cetatea Sighișoarei. Ș iată ce am aflat: Este o veche cetate a Transilvaniei, înființată pe la 1280. Pentru a fi apărată de năvălirile barbare, s-a construit, în anul 1350, un zid de 3 metri, (mai apoi înălțat la 6-7 metri). Numele românesc Sighișoara apare în anul 1435, fiind o “adaptare” a numelui maghiar Segesvár. A avut și turnuri de apărare și observație, 14 la număr, care aparțineau câte unei bresle, turnuri din care au mai rămas 9. Este construită pe două terase aflate - cum altfel decât - pe un deal, cea de jos fiind numită Dealul Cetății, iar cea de sus Dealul Școlii, pentru că în anul 1619 aici a fost dată în folosință o școală.

Am pornit și noi urcușul și umblatul prin cetate, trecând pe lângă Turnul cu Ceas, construit în sec. al XIV-lea, cel mai solid dintre cele 9 turnuri ale cetății, pe sub care urma să și ieșim. Am dat o tură în jurul Bisericii Mânăstirii, care a aparținut călugărilor dominicani, apoi am continuat urcușul admirând străduțele și casele vechi-vechi. Tot dând roată, am trecut și pe lângă vechea primărie (1886-1888), ajungând și la unul dintre turnuri, Turnul Cizmarilor, am trecut și pe lângă Turnul Croitorilor, și uite-așa am ajuns și la Scara Acoperită, pe unde urcau “școlerii” , scară construită în 1642. La început avea “doar” 300 de trepte, acum am înțeles că s-au mai împuținat! Multe, puține, i-am lăsat pe cei mai tineri să urce treptele și eu am luat-o frumușel pe drumul pietruit. Chiar dacă am ocolit puțin, credeți-mă, a meritat! Și am ajuns sus, la Biserica din Deal, o veche biserică evanghelică, construită în mai multe etape, construcție lungită între anii 1345 și 1525.

Tot dând noi roată, am trecut și pe lângă turnul Tăbăcarilor și am ajuns din nou la Turnul cu Ceas. Ne-am strecurat pe sub el și am coborât către oraș și către parcarea de unde autocarul ne-a dus la Bazna, unde am și înnoptat la Casa Bazna (vezi review aici).

Bazna (am notat eu) era numită în germană, Bassen, iar în maghiară Felsőbajomși este o localitate menționată în anul 1270, când Ștefan al III-lea a dăruit satul unui nobil care, neavând urmași, a cedat-o și el Capitulului de Alba.

Din păcate satul este destul de gol, mulți sași plecând încă de dinainte de ’89, plecările continuând și după această dată. Multe case părăsite, neîngrijite, lăsate în grija câte unui vecin. Vara, cei plecați se mai strâng în sat pentru a depăna amintiri de demult.

Dar satul este și o cunoscută stațiune balneară. Izvoarele cu ape minerale sărate au fost descoperite pe la 1670. Inițial au fost proprietatea bisericii, care construiesc o bază de tratament.

A doua zi am mers în plimbare până la Biserica Evanghelică Fortificată din Bazna, construită în interiorul unei cetăți, biserică construită pe la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Aici, în biserică, am tras cu pâlnia/urechea la un concert de orgă, orgă construită de Johannes Hahn, fiind terminată în anul 1757. O doamnă extrem de educată (cel puțin în ale muzicii), ne-a explicat câte ceva despre orgă și construcția ei, apoi ne-a și exemplificat auditiv ceva din ABC-ul muzicii de orgă. La final ne-a încântat cu un recital, înterpretând câteva piese celebre de orgă. Interesantă a fost o piesă compusă - parcă - de Bach, interpretată numai cu picioarele!

La ieșire, surpriză! (nici o surpriză, știam, ne-a costat 25 de euro de persoană), ne aștepta o căruță care urma să ne ducă, drum de vreo 5 km. la Biserica Fortificată Evanghelică din Boian.

Boian este o localitate foarte veche, prima parohie fiind atestată pe la 1300. Comitatul de care aparținea a fost dat lui Ștefan cel Mare de către Matei Corvin în sec. XV (așa se explică prezența, atât pe turn cât și pe biserică, a stemei Moldovei, un cap de bour cu stea, lună și soare), dar prima biserică a fost construită pe la 1400. În sec. XVI au fost aduse îmbunătățiri majore, ajungând la stadiul de biserică fortificată.

Dacă pentru întreținerea Bisericii din Bazna s-au găsit fonduri - în special din partea sașilor localnici și a celor plecați, Biserica Fortificată din Boian mai așteaptă încă. Am servit, din partea casei, câte un pahar de vin bun, ne-am mirat cum de mai rezistă biserica, și ne-am întors la Bazna.

Bazna - Sibiu - Cozia - București - 343 km.

Ziua a 6a - în ziua cea de pe urmă - a excursiei, nu a mea - am pornit către casă.

Deși nu acum am trecut prin Brașov (ne-am întors prin Sibiu-Pitești) fiind vorba de Transilvania, am introdus aici câteva impresii din vizita noastră prin Brașov, unde ne-am oprit de fapt la ducere.

Brașov - Ceva urme ale municipiului de astăzi datează de prin sec. IV, dar nu există vreun document - până în sec. XIII - care să amintească ceva despre oraș. Centru multietnic era format la început din Cetatea Brașovului, având trei suburbii, locuite de cele trei etnii principale: Șcheii, locuit de români, Brașovechi, locuit de sași și Blumăna, locuit de maghiari. Numit la început Bârsa/Bărsa, redenumit de slavi Barsov (dar fiind cunoscut de-a lungul timpului și sub alte denumiri) a devenit Brașovul de azi.

Placă turnantă a comerțului în secolele trecute, în Brașov a apărut, în 1399, prima școală românească, în Șcheiul locuit pe atunci de români. Aici a apărut și prima tiparniță, ce a contribuit foarte mult la răspândirea învățăturilor în spațiul românesc.

Am pornit scurta vizită cu Turnul Alb, iar ghidul - cam comod în comentarii - ne-a spus că turnul a fost construit între anii 1460 și 1494, fiind mai înalt - că de aia e turn de veghe - cu 30 de metri decât zidurile de apărate ale vechii cetăți. În 1689 a ars într-un incendiu, fiind renovat abia pe la 1723. Gata - ne-a spus destul.

După el, Turnul Negru (care e alb-alb), construit cam în aceeași perioadă cu Turnul Alb, fiind numit Negru pentru că tot în 1689 a fost înnegrit de acelaș incendiu care a afectat și Turnul Alb. Ne-am tras apoi căte Piața Sfatului, loc emblematic la Brașovului, și apoi am vizitat - cum altfel - Biserica Neagră. Este biserica comunității luterane din Brașov și a fost construită pe locul unei vechi biserici romane, construcția Bisericii Negre fiind începută în 1377, și este reprezentativă pentru stilul gotic. Incendiul din 1689 a avariat-o, datorită fumului căpătându-și numele de Biserica Neagră. După incendiu, a fost numită Biserica Sf. Maria. Între anii 1836 și 1839 se construiește o mare orgă, cu 4000 de tuburi. În clopotniță avem un clopot de 6 tone, fiind cel mai mare clopot din țară.

Am trecut pe lângă Poarta Ecaterinei, construită între două bastioane - al Țesătorilor și al Fierarilor - cu scopul de a ușura intrarea șcheienilor în Brașov. Am tot hălăduit pe străzi cu case vechi-vechi, și am ajuns la Strada Sforii. Este pe locul 3 în Europa, ca îngustime, având în medie circa/aproximativ/în jur de 1,20 metri lățime. Luminată, curată, îngrijită fără bunecunoscutul miros de urină întâlnit pe alte meleaguri!

Am ajuns cu bine și la Sibiu. Am dat o tură prin oraș, încercând să “prindem” câteva obiective. Am pornit din Piața Mare, loc emblematic al orașului, ne-am îndreptat către Podul Minciunilor, am admirat Turnul Sfatului, am pozat Catedrala Evanghelică, și în final nu am putut rata Caterdrala Mitropolitană din oraș, biserică ortodoxa dar construită în stil arhitectonic bizantin. Am intrat și pe străduțele cu construcții vechi, cu aer medieval și - Bucureștiul fiind încă departe - am luat colbul în copite. Nu noi, autocarul!

Cozia - Una din opririle pentru oareșce cerințe fiziologice de tot felul (că omul mai și mănâncă) a fost în Căciulata - unde altunde decât - la Mânăstirea Cozia. O biserică construită de Mircea cel Bătrân între anii 1387 și 1391. În hrisovul dat de Mircea cel Bătrân se atestă nu numai biserica ci și localitatea Călimănești.

La cele două inundații, din 1970 și 1975, mânăstirea a trecut prin momente dificile, pentru că apa a urcat până la baza ei. O plăcuță de pe peretele mânăstirii arată până unde a urcat apa la inundațiile din 1975. Am stat noi ce-am stat și apoi am luat drumul către casă.

Cam asta a fost excursia noastră, care a meritat toți banii, lungă, frumoasă, relaxantă. Vă doresc multe asemenea tururi, de care să vă bucurați! Toate cele bune!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de puiutea in 12.10.21 09:29:03
Validat / Publicat: 12.10.21 10:32:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 350 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Frumosul Palat al Culturii din Tg. Mureș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

dorgo
[13.10.21 07:13:34]
»

Catedrala din P01 seamana leit cu cea din Tg. Mures.????

puiuteaAUTOR REVIEW
[13.10.21 08:35:36]
»

@dorgo: Nu am fost în Tg. Mureș, deci nu poate fi vorba de o confuzie. Dar, se pare, voit sau impus, arhitecții au construit biserici/catedrale în stilui de cruce grecească, cu brațele egale. O fi fost o modă pe atunci!

liviu49
[13.10.21 12:57:48]
»

Te felicit inca o data si pentru acest articol. Chiar daca ai fost zgarcioman cu descrierile, nu pot sa spun ca nu am aflat si lucruri noi despre locuri vechi, cum ar fi Sighisoara, Brasov sau Sibiu.

Din pacate Sighisoara am vizitat-o numai din fuga trenului, autocarului sau a camionului. Totdeauna in drumurile cu camionul, atat la ducere, cat si la intoarcere Sighisoara nimerea cum nu se poate mai rau ca interval orar.

Brasovul ar fi trebuit sa fie primul meu loc de munca. Am beneficiat de prima repatitie la Institutul de Cercetari pentru Materiale de Constructii Brasov. Dar tanar revolutionar, alaturi de mai multi colegi, am renuntat la aceasta repartitie si am plecat la Turnu Severin pentru a bate primul tarus la Institutul de Proiectari Mehedinti.

Despre Brasov am incercat intr-un articol (vezi impresii) sa prezint aspecte, poate mai putin cunoscute legate de Brasov. As sublinia acum ca, in lunga sa istorie, pe langa numeroasele pe care le-a avut, s- a numit in perioada 1950-1960 Orasul Stalin, iar regiunea a carei resedinta era se numea Regiunea Stalin.

Te astept si cu alte drumuri si cu alte articole interesante.

Numai bine si calatorii placute!

dorgo
[13.10.21 20:34:45]
»

@puiutea: Da, poate e o greseala de-a mea. Dar tot in Po1 biserica din dreapta catedralei ortodoxe, cladirea cea cu doua turnuri, seamana si ea leit cu biserica catolica din Tg. Mures (in celalalt capat al centrului din Tg. Mures, mai exista si o alta catedrala, mai mica, cea greco-catolica). In poza, in spatele catedralei ortodoxe, se distinge o parte din cladirea Postei (Oficiul Postal Nr. 1-Tg. Mures). In Po2, se vede fatada "KULTURPALOTA"-ului (in traducere-Palatul Culturii) tot din Tg. Mures iar in P03, ai peretii pictati ai holului acestui minunat palat de unde se poate intra in sala de concerte (ce au loc de obicei joia si duminica), se poate cobori in toaletele palatului sau se poate urca la etajul I si admira Sala Oglinzilor. La etajul II, sunt de obicei galerii de pictura sau diverse expozitii temporare.

puiuteaAUTOR REVIEW
[14.10.21 08:47:04]
»

@dorgo: Așa este!!! Am avut mult prea multe ferestre deschise cu poze și cred că asta a cauzat confuzia.Nu-mi pot explica cum și de ce (cred că starea mea psihică e de vină) dar așa este! Am oprit și în Tg. Mureș. Mulțumesc pentru atenționare!

puiuteaAUTOR REVIEW
[14.10.21 08:52:58]
»

@liviu49: Așa este, nu am vrut să fiu prea insistent - mi s-a părut mie - cu descrierile orașelor prin care am trecut. Mi-am spus că, de multe ori, prea multe amănunte strică! Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, liviu49, puiutea
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086796045303345 sec
    ecranul dvs: 1 x 1