ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul de Artă 'Dinu și Sevasta Vintilă' - Topalu

TIPĂREȘTE URM de aici

Topalu este satul de reședință a comunei cu același nume din județul Constanța. Aflat la 80 km de orașul Constanța, satul găzduiește cel mai valoros muzeu rural din Romȃnia - Muzeul de Artă 'Dinu și Sevasta Vintilă'.

Programul circuitului nostru de 3 zile în Delta Dunării, avea înscris ca prim obiectiv de vizitat - Muzeul de Artă 'Dinu și Sevasta Vintilă' din Topalu. După ce am părăsit autostrada la Cernavodă, după ce am străbătut și orașul, pe DJ223 am parcurs aproape 30 km prin câmpuri și sate răzlețite până la Topalu. Pentru cei interesați, menționez că Cetatea Capidava, acum reconstruită în mare parte, se află la 7 km de Topalu. Mulți turiști, chiar constănțeni, care vizitează Cetatea Capidava, nici nu știu că la doar câțiva kilometri, în Topalu, există un muzeu - Muzeul de Artă 'Dinu și Sevasta Vintilă'.

În sat, pe strada principală, la nr. 328, aproape de sediul Poliției, autocarul a oprit în fața muzeului - o casă de țară care prin aspectul său exterior nu-ți spune mai nimic. Dacă n-ar fi existat posterul de pe fațadă înfățișând Cap de fetiță - celebra lucrare a lui Nicolae Tonitza și dacă nu am fi fost avizați că vom vizita un muzeu de artă, nici n-am fi știut că acea casă modestă la exterior găzduiește o adevărată comoară de artă românească.

Program de vizitare: Miercuri - Duminică între orele 10.00-18.00 în sezon și 09.00-17.00 în extrasezon. Luni și Marți este închis. Taxe de acces: 15 lei/persoană - adulți,  8 lei/persoană - pensionari și 4 lei/persoană - elevi și studenți. Copiii sub 7 ani au acces gratuit.

Colecția muzeală a fost donată statului romȃn în anul 1960 de Dr. Gheorghe Vintilă (1898-1978).

Cine a fost Dr. Gheorghe Vintilă?

Născut în satul Topalu, Dr. Gheorghe Vintilă a fost un mare iubitor de artă și colecționar încă din perioada studenției. L-a cunoscut pe sculptorul Oscar Han căruia i-a devenit prieten, artistul oferindu-i multe informații despre pictură, îndrumându-l în pasiunea sa de colecționar și însoțindu-l la fiecare achiziție. Prin intermediul său, Dr. Vintilă a cunoscut 'Grupul celor 4' - Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și sculptorul Oscar Han - grup care obișnuia să lucreze și pe plaiuri dobrogene.  

În muzeu pot fi admirate acum nu mai puțin de 18 lucrări semnate Tonitza, Șirato și Dimitrescu. De la Tonitza a achiziționat în special tablouri cu specific dobrogean, peisaje, dar mai ales portrete de turci și de tătari. L-a cunoscut și pe Theodor Pallady, apoi, încet-încet, cunoscând și alți pictori ai acelei perioade, Dr. Gheorghe Vintilă și-a mărit colecția, aceasta ajungând să însumeze 228 de lucrări de pictură, sculptură și grafică, pe care, în 1960 le-a donat comunității locale. Singura dorință a fost să fie înmormântat în curtea casei sale părintești devenită între timp muzeu.

În 1978, când a încetat din viață, nu i s-a putut îndeplini această dorință, dar, după 19 ani a fost reînhumat în curtea muzeului, lângă bustul realizat de sculptorul Oscar Han, prietenul său.

Despre activitatea sa profesională nu are rost să scriu aici. Menționez doar că a fost medic la București, la Eforia Spitalelor, a fost directorul Maternității din Pucioasa, iar după pensionare a lucrat la Secția 'Ion Jalea' a Muzeului de Artă din Constanța căruia îi donase 50 de tablouri. În total, aproape 300 de picturi colecționate de Dr. Vintilă de-a lungul a 40 de ani au fost donate muzeelor din Topalu și Constanța.

Casa părintească a Dr. Vintilă din Topalu, în care a fost amenajat Muzeul de Artă 'Dinu și Sevasta Vintilă', a avut inițial 7 încăperi. În timp, pentru că lucrările din colecție sunt numeroase și nu puteau fi expuse toate, au fost făcute extinderi, astăzi muzeul având 13 camere de expoziție dotate cu sisteme de monitorizare video, antiefracţie, o firmă asigurând în permanenţă paza.

De ce se numește Muzeul 'Dinu și Sevasta Vintilă'

Muzeul poartă numele părinților donatorului - Dinu şi Sevasta Vintilă, învăţători de numele cărora este legată construirea, în 1920, a primei şcoli primare din sat. În memoria părinților săi, Dr. Gheorghe Vintilă a donat administraţiei locale din Topalu casa în care părinții săi au locuit, precum și colecția sa de artă.

Într-un interviu publicat în anul 1972 în revista Tomis, Constanţa, Dr. Gheorghe Vintilă spunea: 'Am fost întrebat deseori de ce am donat cele 228 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică - adunate de-a lungul a patruzeci de ani de febrilă activitate de colecţionar - tocmai Primăriei comunei Topalu. De ce am ales tocmai Topalu pentru împlinirea visului meu de a deschide şi permanentiza un muzeu sătesc de artă în Dobrogea? De ce, dată fiind izolarea Topalului, lateralitatea sa faţă de căile cele mai la îndemână? Am ales Topalu din raţiuni sentimentale, pentru că el reprezintă obîrşia neamului meu. Stră-străbunii mei s-au născut la Topalu, ei fiind continuatori ai locuitorilor stabiliţi aici în cine ştie ce veac îndepărtat. (…) Părinţii mei, Dinu şi Sevasta Vintilă, s-au numărat printre animatorii culturali ai comunei (…) '.

Vizita noastră la Muzeul de Artă 'Dinu și Sevasta Vintilă'

În prima încăpere, după intrare, ne aștepta custodele muzeului, o doamnă, la care am achitat taxa de acces, fiecare conform categoriei de vizitatori în care se încadra. Grupul nostru fiind mare, cuprindea atât adulți, cât și pensionari, ba chiar și elevi și studenți. De îndată ce și-a terminat treaba cu încasarea, doamna custode ne-a invitat laolaltă pentru a ne prezenta obiectivul. Am cerut permisiunea de a fotografia și mi-a fost acordată fără nici o reținere.  

Apoi, individual, am admirat rând pe rând toate cele 228 de lucrări (212 picturi şi 16 sculpturi), primele expuse fiind Cap de fetiță și Cap de femeie semnate de Nicolae Tonitza, alături de creațiile lui Nicolae Grigorescu - Ciobănaș, Flori de nalbă și una din ultimele lucrări din seria Carul cu boi. Specialistii spun că pictura Carul cu boi expusă la Topalu este realizată de marele artist spre sfârșitul vietii, liniile ușor estompate și compoziția de culori făcându-i pe critici să avanseze ideea unei afecțiuni oculare de care Nicolae Grigorescu ar fi suferit până în ultima clipă a vieții sale. Despre acest amănunt a amintit și doamna custode în prezentarea ei.

În afară de lucrările menționate, iată și alte exponate de la Muzeul de Artă 'Dinu şi Sevasta Vintilă' din Topalu: Ştefan Luchian - Femeie cu copil la marginea oraşului; Octav Băncilă - Ţăran transilvănean, Peticarul, Flori, Cap de evreu, Natură moartă cu pești; Theodor Pallady - Nud cu lalele, Natură moartă cu narghilea, Peisaj din Constanța, Femeie în roșu, Natură moartă cu statuetă, Natură moartă cu chitară, Flori de castan, Flori și banane, Flori albe; Gheorghe Petraşcu - Femeie la mare, Femeie  pe gânduri, Pe malul mării, Peisaj cu case; Nicolae Tonitza - Câmpul cu maci,  Casă cu curte la Mangalia, Natură moartă cu pâine, Cafeneaua mică - Balcic, Flori de câmp, Soția sculptorului Han, Balcic, Margine de crâng, Tătăroaică cu copil, Cap de tătăroaică, Baia turcească, Geamie, Balcic; Francisc Şirato - Margine de Balcic, Mangalia, Spoitori, Lalele; Ştefan Dimitrescu - Bunelul şi nepoata, Fetiţă la pupitru, La Mangalia; Camil Ressu - Case la țară, Ţărancă cu copil, Sat ardelenesc; Alexandru Ciucurencu - Femeie în gri; Corneliu Baba - Nud; Theodor Aman - Peisaj de ţară; Iosif Iser - Joc de copii, Tătăroaice la Silistra, Doamna spaniolă; Camil Ressu -Țărancă cu copil, Case la țară; Sava Henția - Fetiță în albastru; Alexandru Satmary - Stânci la mare; Ștefan Popescu - Femeie în roșu, Trandafiri, Turc;  

... și încă multe altele.  

În afară de acestea, Muzeul de Artă 'Dinu și Sevasta Vintilă' găzduiește și 16 lucrări de sculptură, opere ale unor renumiți artiști. Amintesc doar câteva: Corneliu Medrea - Singurătate, Dimitrie Paciurea - Himera apei, Ion Jalea - Cap de fată și Oscar Han - Portretul Claudiei Millian Minulescu.  

Toate lucrările expuse la  Muzeul de Artă 'Dinu și Sevasta Vintilă' sunt originale. Doamna custode ne-a spus că fiind vorba de exponate cu valoare foarte mare, acestea sunt expertizate periodic de specialişti, iar pentru menţinerea temperaturii şi umidităţii necesare bunei păstrări, au fost instalate aparate speciale.

La final, pentru a mai fixa în memorie cele văzute, am cumpărat (10 lei) 'Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă - Topalu', un mic catalog cu o parte din lucrările expuse.  

În concluzie pe mine m-a surprins în mod plăcut acest muzeu. Îl consider unul dintre principalele puncte de atracție turistică din zona dobrogeană, Topalu fiind comuna cu cea mai valoroasă colecție de artă din mediul rural românesc. Merită să ajungeți acolo chiar dacă nu este tocmai în drumul vostru către însoritele țărmuri ale Mării Negre.    

 


[fb]
---
Trimis de iulianic in 25.09.24 09:44:16
Validat / Publicat: 25.09.24 12:38:08

VIZUALIZĂRI: 247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Topalu - Muzeul de Artă "Dinu și Sevasta Vintilă". Camil Ressu - Case la țară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.09.24 12:37:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Hoinar prin Dobrogea, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - DOBROGEA continentală" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterX
[28.10.24 10:18:11]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă [Topalu]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă [Topalu]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11713600158691 sec
    ecranul dvs: 1 x 1