ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Arhitectură și povești - Centrul Istoric Oradea

TIPĂREȘTE URM de aici

Concediul de la sfârșitul lunii august a inclus un scurt popas în orașul Oradea pentru a „verifica” veștile bune privind centrului istoric al orașului, atât de promovat în ultimii ani. Am fost plăcut impresionați de acest prim contact turistic și ne-am propus să revenim cândva pentru mai multe zile.

Am lăsat bagajele și autoturismul la unitatea de cazare care avea să ne fie gazdă pentru o noapte – Casa M (vezi impresii) și am pornit la pas să vedem centrul vechi al orașului de pe Crișul Repede. Am colindat pe străzi și prin piețe timp de vreo 5 ore observând frumoasa arhitectură, atât la lumina zilei, cât și noaptea luminată de fascicule electrice.

Nu am să descriu pas cu pas lunga noastră plimbare, informații istorice și descrieri amănunțite se găsesc pe Internet, sugestii și detalii aflați de pe animatul site web visitoradea.com, iar poveștile din spatele monumentelor le puteți citi aici: oradeaheritage.ro/patrimoniu-oradea. Traseul prin zona centrală a urbei este intuitiv, monumentele istorice și arhitectonice ușor de găsit, în timpul verii urmezi de fapt șirul de vizitatori care se perindă permanent pe străzi.

Am pornit spre centru pe str. Mihai Eminescu, prilej de a lua contact cu primele clădiri grandioase, cu fațade restaurate și frumos ornamentate, care azi sunt sediu pentru diverse instituții: Camera de Comerț și Industrie Bihor, Regia Autonomă a Pădurilor – Direcția Silvică Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Cercul Militar Oradea. Curând ajungem într-o intersecție și pătrundem pe pietonalul Calea Republicii, dar nu înainte de a privi cu nesaț la palatele impunătoare care mărginesc toate cele patru colțuri ale răspântiei, Palatul Moskovits-Miksa, Palatul Stern și Palatul Apollo fiind reprezentative.

De altfel, în Oradea vom tot întâlni clădiri emblematice, monumentale, care poartă numele de „palate” . Aceste clădiri de patrimoniu se integrează cu succes în curentele culturale și arhitecturale europene stârnind admirație de peste o sută de ani. Monumentale construcții de altădată realizate în stil eclectic, Art-Nouveau/Secession, fascinează turiștii de azi prin elemente artistice unice, prin cromatică și decorațiuni.

Mergem mai departe pe pietonal, numai cu ochii pe sus, dar vedem și statuia lui Aurel Lazăr, turla înaltă a Bisericii Ursulinelor și palatul cu influențe gotice Rimanóczy Kálmán senior. E greu să le reții numele, pe moment citești tăblițele informative și te bucuri de priveliștile colorate.

Cu privirea agățată de clădirea cu rol comercial Casa Poinar pătrundem în Piața Regele Ferdinand, o esplanadă cu vedere la râu, înconjurată de aceleași construcții valoroase: Teatrul Regina Maria (a cărei statuie este prezentă în piața reamenajată estetic în ultimii ani), Hotel Transilvania și Palatul Sztarill (din 1930 Astoria Hotel).

Faleza râului Crișul Repede a fost amenajată pentru plimbări pietonale (încă se lucra pe o porțiune), iar de pe podul Sf. Ladislau vedem Palatul Primăriei Oradea (clădire administrativă inaugurată în 1904), Biserica Romano-Catolică Sf. Laszlo și Sinagoga Neologă Sion. Întrucât ne-am plimbat destul de mult printre bijuteriile arhitecturale ale urbei orădene am ratat urcarea în turnul Primăriei, programul de vizitare încheindu-se la ora 18.00.

Piața Unirii e punctul central de atracție, loc de adunare și socializare pentru turiști și localnici, zonă cu restaurante și terase. Palatul Vulturul Negru, finalizat în forma actuală în 1908, ocupă o latură a pieței și impresionează prin pasajul vitrat și stilul decorativ floral. Statuia Regelui Ferdinand înfrumusețează piața amenajată estetic cu fântâni arteziene, iar Biserica Greco-Catolică Sf. Nicolae și Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului (Biserica cu Lună) închid cumva Piața Unirii. Am mai admirat Palatul Episcopal Greco-Catolic, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Palatul Moskovitz Adolf și Fii, precum și pietonalul plin de terase și baruri de pe str. Vasile Alecsandri (care se termină în parcul 1 Decembrie).

Am poposit în centrul istoric până la lăsarea serii pentru a admira clădirile iluminate și a simți pulsul orașului care parcă a devenit mai intens odată cu venirea întunericului. Forfota a crescut, priveliștile erau minunate, adulți și copii mișunau peste tot.

Concluzii. Mi-a plăcut centrul istoric al municipiului Oradea, lucrările de amenajare și restaurare continuă, turistic orașului îi merge foarte bine. A doua zi dimineață am mers la Cetatea Oradea pentru a vizita Muzeul orașului (vezi impresii), alt obiectiv interesant. Recomand o vizită la Oradea, fie ea mai scurtă sau mai lungă, orașul e deosebit și oferă multiple posibilități de recreere și petrecere a timpului liber.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.12.22 12:48:50
Validat / Publicat: 09.12.22 13:28:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORADEA

VIZUALIZĂRI: 813 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Vitraliul celebru.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Rodel
[09.12.22 13:55:37]
»

Un oraș foarte frumos, cel mai reprezentativ de la noi pentru stilul arhitectural Art-Nouveau. Secession este varianta germană și vieneză a stilului Art Nouveau.

Felicitări pentru impresiile și frumoasele poze postate!

tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[09.12.22 22:02:25]
»

@Rodel: Oradea e "altfel" din punct de vedere constructiv, impresionantă prin numărul mare de clădiri aparținând unor stiluri arhitecturale atractive, "ochioase" dacă le pot spune așa. Vorbim de un centru istoric grandios, de mare amploare. Mă bucur că treptat este valorificat turistic și atrage din ce în ce mai mulți vizitatori.

Mulțumesc pentru completări. Un weekend frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[10.12.22 08:50:28]
»

@tata123 ????: Am vizitat prima dată Oradea acum patru ani şi mi-a plăcut ce frumos a fost restaurată în 2016( inlusiv cu banii proprietarilor cărora li s-au acordat facilităţi la impozite), aerul medievalo- occidental şi din construcţii Vulturul Negru (cea mai importantă clădire secession din Transilvania) şi Biserica cu Lună. La puţin timp după vizita mea palatul bisericii greco-romane a luat foc.Am vizitat şi Cetatea Oradea . Parcă am mai spus undeva dar Cornel ar trebui să-ţi dea un premiu pentru cunoaşterea şi promovarea României.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052938938140869 sec
    ecranul dvs: 1 x 1