ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa Memoriala George Enescu - Sinaia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“Aș vrea să pot contribui la îmblânzirea unora dintre semeni. Fac și eu cât pot, cu vioara, cu bagheta, cu condeiul... ”
George Enescu

In luna mai a anului 2015 am avut un drum prin Sinaia, şi cum de mult doream să vizităm casa memorial George Enescu, acum a apărut momentul. La casa compozitorului se ajunge destul de uşor, de pe centura oraşului Sinaia, se trece răul Prahova în dreptul indicatorului care ne îndrumă spre casa iar apoi urmând drumul parallel cu râul ajungeţi va casa marelui compozitor. Adresa locaţiei este strada Yehudi Menuhin, numărul 2, iar coordonatele GPS ale locaţiei sunt următoarele : N – 45.366239 şi E – 25.548395.

Casa se află într-o zonă liniştită, departe de zgomotul staţiunii. Am parcat maşina şi am pătruns în curtea locaţiei, care este o curte mare cu aleei pietruite şi cu mult spaţiu verde, cu brazi inalţi si multe flori. Am admirat statuia compozitorului iar apoi ne-am îndreptat spre casa unde a locuit acesta. Programul de vizitare este de marţi până duminică între 10-17, preţul de intrare este 6 lei pentru adulţi. Pentru fotografiat in interior se percepe o taxa de 30 de lei.

Dar cine a fost George Enescu. George Enescu a fost unul din cei mai mari, compozitori, violonişti, pianisti şi dirijori romăni. S-a născut în 19 august 1881 în comuna Liveni (astăzi George Enescu) din judeţul Botoşani. A început să C]nte la vioară de la vârsta de 4 ani primind lecţii de la părinţii săi şi de un vestit lăutar, Niculae Chioru. Intre 1888 şi 1894 studiază la Conservatorul din Viena. La vârsta de 8 ani debuteaza ca violinist, iar presa din Viena la numit “Mozart al României”. Intre anii 1895 şi 1899 îşi continuă studile la Paris. In 1898 la vârstra de 17 ani susţine un concert la Bucureşti unde este admirat de către Regina Elisabeta, care îl invită să susţină mai multe concerte la castelul Peleş din Sinaia. Din primii ani ai secolului XX datează cele mai cunoscute compozitii ale sale cum ar fi Rapsodia Română. In 1936 are loc la Paris premiera singurei sale opere Oedip, operă care a avut un success răsunător. După ce în România s-a instalat regimul Comunist, ca formă de protest se refugiază la Paris unde se stinge din viaţă în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 şi este înmorântat în cimitirul Pere Lachaise din Paris.

Legătura dintre George Enescu şi Casa Regală a României a început cum am spus mai sus prin 1898 când regina Elesabeta la invitat pe tânărul Enescu la Peleş pentrua susţine mai multe concerte, apoi acesta i-a oferit o cameră în palat unde Enescu putea studia. Acesta ca să fie mai apropae de Peleş, implicit de regina Elisabeta se hotărăşte să îşi construiască o casa la Sinaia. Frumuseţea locurilor şi apropierea de Palatul Peleş l-au determinat pe muzician ca din banii câştigaţi în primul său turneu în America să-şi construiască aici - între anii 1923 şi 1926 - o casă, după planuri proprii, cu ajutorul arhitectului Radu Dudescu, pe care a numit-o Vila Luminiş. În următorii 20 de ani, până în 1946, când a părăsit România definitiv, în perioadele dintre turneele sale în Europa şi America de Nord, el a revenit periodic la Sinaia pentru a se dedica, cel puţin o lună pe an, creaţiei.

Am pătruns în interiorul casei, cu un audio ghid în mână pe care l–am primi când am cumpărat biletul. Acest audio ghid este in mai multe limbi de circulatie internaţionala. La intrarea în fiecare cameră se află inscripţionat un număr, pe care apăsând pe audioghid se poate asculta o descriere a acesteia. De la început ni se atrage atenţia că fotografiatul este interzis. Pe lângă audio ghid am primit şi nişte botoşei din lână pe care i-am pus peste încălţ[rile nostre. La intrare, în prima cameră se află un tablou al marelui compositor care privste spre toti cei care îi trec pragul casei. Se ajunge in salonul unde Enescu îşi primea oaspeţii şi unde îi încânta pe aceştia cu prestaţile sale la pianul acestuia, care este piase dominantă a salonului.

Din salon se trece în camera soţiei artistului (Măruca Cantacuzino) care este aranjata cu mult bun gust. Din cameră aceasta avea acces direct în baie. Urmatoarele camera care se viziteaza se află la următorul etaj, aici în prima dintre aceste este amenajat un mic muzeu în care se află partituri ale compozitorului, afise de la concerte, fotigrafii scrisorii etc. Tot la acest etaj se află şi camera unde Enescu dădea lecţii de vioara elevilor săi. Unul dintre aceşti elevi a fost Yehudi Menuhin, care la vârstra de 11 ani a sosit aici pentru a primi lecţii de la maestrul Enescu. Acesta avea să-I devină prieten şi sfătuitor al mareleui compozitor.

Inainte de a părasi casa compozitorului am ieşit pe terasa de la primul nivel pentru a admira priveliştea. Nu se vede castelul Peleş, un loc drag al compozitorului, ci doar piscurile înalte ale Bucegilor, care la aceea data mai aveau zăpadă pe ei. Linştea locului mai este pertubata de trenurile care trec prin apropere, dar care pe timpul cînd a locuit Enescu aici cred că erau mai rare şi nu îl pertubau pe acesta în timpul creaţilor sale.

În 1947, aflat la Paris, George Enescu a donat vila statului român, spre a fi folosită ca loc de odihnă şi de creaţie pentru artişti. Din 1995, devine Casa Memorială “George Enescu”, iar din 2007este secţie a Muzeului Naţional “George Enescu”.

Rog un webmaster dacă se poate urmatorul clip https://www.youtube.com/watch?v=mproKNVlh7w.

Vă doresc vacanţe plăcute şi dacă aveţi drum prin Sinaia nu rataţi acest obiectiv touristic.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 05.09.16 10:33:30
Validat / Publicat: 05.09.16 11:22:06

VIZUALIZĂRI: 1472 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 muntii Bucegi fotografiati de pe terasa casei lui George Enescu din Sinaia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX [05.09.16 11:21:43] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

zlatna [05.09.16 11:27:21] »

@webmasterX -Multumesc

mishu [07.09.16 14:40:20] »

@zlatna: Un articol care imi adduce aminte cu mare drag de vizita facuta de mine si de sotul meu acolo la sfarsit de martie. Mi-a placut extraordinat de mult si doamnele de acolo au fost minunate iar audio-ghidurile pline de explicatii frumos povestite. O incantare si as mai merge oricand cu mare placer acolo. Acum, mea culpa, niste poze pe furis tot am furat, dar in scop nobil, am putut sa povestesc aici indemnand lumea sa viziteze acest muzeu asa ca sper sa-mi fie iertata macar o parte din vina.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatna [07.09.16 15:25:07] »

@mishu: aricolele dumneavostra din aceasta primavara despre excursia in Sinaia au fost foarte reusite. Pozele pe care le-ati "furat" sunt (cred) singurele de pe acest site din interiorul casei, si cu ajutorul lor au posibilitatea si cei care nu au vazut casa, sa viziteze interiorul ei. Noi nu am putut face nici o poza, doamnele de acolo s-au tinut dupa noi pe intreg turul.

Va multumesc pentru vizita si vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [07.09.16 15:43:08] »

@zlatna: Noi am avut sa zicem o "strategie" eram doar eu cu sotul si o singura doamna dupa noi si sotul o tinea de vorba putin si asa ma miscam si eu repede si furam 2-3 poze. In schimb am respectat acest lucru in bisericile unde nu am avut voie sa fac poze (sa zicem in marea majoritate .

zlatna [07.09.16 15:49:43] »

@mishu: buna strategia.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială George Enescu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056617975234985 sec
    ecranul dvs: 1 x 1