ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Repere urbane în Rădăuți

TIPĂREȘTE

Rădăuți, oraș f. vechiu și până la 1871 reședință episcopală, care de atunci s-a strămutat la Cernăuți; se află situat în mijlocul fertilei văi a Sucevei pe pârâul Fântânel și între Toplița și Sucevița; formează așezare în masă de săteni. Orașul s-a ridicat grație așezării în el a episcopiei Bucovinei și înfințării în apropiere a mănăstirii Putna... Numără peste 13.000 locuitori, din cari cei de la periferia rurală a Rădăuțiului sunt români gr. or. iar cei din centrul orașului sunt germani, evrei și puțini maghiari și armeni, cu ceva români – Dicționarul geografic al Bucovinei, vol. 2,1908.

Călătoria noastră în Bucovina a cuprins un popas scurt în orașul Rădăuți, vechi domeniu voievodal și creuzet pentru diferite etnii de-a lungul veacurilor. Ne-am dezmorțit puțin luând la pas câteva străzi centrale și încercând să simțim spiritul local, să găsim istoria acestui târg.

Piața Unirii este spațiul unde am găsit locuri de parcare gratuite, chiar lângă sediul Poliției Rădăuți. Piața Unirii reprezintă de fapt un perimetru larg ocupat de un parc amenajat cu o fântână arteziană, bănci și o frumoasă alee cu umbreluțe multicolore. Parcul e împărțit în două secțiuni de Catedrala Pogorârea Sfântului Duh (construcție monumentală care a început în 1927 și a durat peste 30 de ani – catedralaradauti.ro), în capătul nordic al parcului fiind așezat Templul Mare (lăcaș de cult evreiesc ridicat în 1883).

Am pornit pe str. Ștefan cel Mare (fosta str. a Bisericii) – un ansamblul urban amplasat pe ambele laturi ale străzii care se încadrează în categoria monumentelor istorice. Cea mai impunătoare clădire din acest ansamblu urban este fosta Prefectură („Patrulaterul” ) ridicată la 1909-1910 (cum reiese și de pe inscripția de pe fațade), ulterior transformată în hotel Nordic. Actualmente clădirea nu arată strălucit, parterul e ocupat de spații comerciale private, printre alți chiriași numărându-se și „Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina” . Ne învârtim puțin în jurul clădirii și privim fațadele clădirilor de secol al XIX-lea cu frumoase ancadramente la ferestre.

În Piața Garoafelor se află bustul lui Mihai Eminescu, operă a sculptorului ieșean Mircea Ștefănescu, dezvelită în 2019. Pe acele locuri s-a aflat casa protopopului Mândrilă care l-a găzduit pe Eminescu și Slavici timp de vreo două zile în timpul Serbării de la Putna din 1871.

De-a lungul șoselei zărim biserica romano-catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” a cărei turlă cu ceas se înalță deasupra orașului încă din 1826. Imediat după lăcașul de cult se află altă construcție monumentală – Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” – prima școală primară din urbe, localul de azi fiind deschis în 1912. Pe o stradelă laterală zărim turla cu acoperiș albastru a bisericii greco-catolică ucrainieană „Nașterea Maicii Domnului” (1935).

Revenim în fața parcului și ne îndreptăm spre Calea Cernăuți trecând prin fața unei alte clădiri monument istoric: sucursala Băncii Naționale a României construită la începutul anilor 1940. Clădirea e deosebită, ancadramentele solide ale ferestrelor, cărămida aparentă și discurile smălțuite ne amintesc de fațadele bisericilor vechi moldovenești. Pe spațiul verde din fața clădirii sunt mai multe busturi de piatră ale unor personalități domnești: Al. I. Cuza, Petru Rareș, Ștefan cel Mare și Alexandru cel Bun.

Ajungem și la calea ferată Dornești – Rădăuți – Putna – Brodina (1889/1898) care traversează orașul și chiar cimitirul urbei rădăuțene. În acest cimitir se află mormântul locotenentului aviator Vasile Niculescu, cunoscut drept „pilotul Marii Uniri” (vezi impresii). Chiar în timp ce ne aflam acolo barierele s-au lăsat și a trecut un scurt tren de călători. Partea de la sud de calea ferată s-a dezvoltat după Unirea din 1918, până atunci erau puține clădiri și cade peste linie.

Vedem statuia ecvestră a lui Bogdan I, monumentală sculptură realizată de Marius Butunoiu, dezvelită în 1985 (ansamblul a fost reabilitat în 2018). Compoziția e interesantă: calul e reprezentat pe o latură doar pe jumătate, ieșind dintr-un obelisc, pe cealaltă latură este schițat parțial în blocul de piatră, domnul Bogdan I poartă sabie într-una din mâini. Un basorelief reprezentând ostași moldoveni și stema Moldovei completează ansamblul statuar.

Vis-a-vis se află Mănăstirea Bogdana, ctitorie de pe la 1360 a domnului Bogdan I. Biserica cu hramul „Sf. Nicolae” este considerată cel mai vechi lăcaș din zid păstrat în Moldova și joacă rol de necropolă domnească. În curte se află bustul din piatră a lui Bogdan I (voi reveni asupra acestui obiectiv).

Cam aceasta a fost plimbarea noastră prin Rădăuți! Scurtă – lungă, nu mă pronunț, mi-am îndeplinit dorința de a face câțiva pași prin orașul sucevean. Nu mi-am propus să văd pe îndelete decât Mănăstirea Bogdana (realizat!) și doream să vizitez și muzeul etnografic (nu am ajuns, încă!). Rădăuțiul oferă celor interesați și alte obiective importante: herghelia de cai de rasă, muzeul etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț” , grădina zoo, atelierul de ceramică Colibaba.

În concluzie, am descoperit un orășel bucovinean liniștit care nu m-a impresionat în mod deosebit, dar care poate atrage pe cei interesați de un anumit gen de turism (de exemplu, cel religios). Autoritățile și nu numai ar putea pune mai bine în valoare moștenirea arhitectonică a Imperiului astfel încât, alături de obiectivele enumerate în articol, să reușească să crească măcar acel așa numit „turism de tranzit” .

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.08.21 10:38:27
Validat / Publicat: 13.08.21 11:43:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RĂDĂUȚI

VIZUALIZĂRI: 1233 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Statuia ecvestră a lui Bogdan I.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37700 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion [13.08.21 12:11:03] »

@tata123: Au trecut mai bine de 20 de ani de când am ajuns ultima dată în Rădăuți. Îmi aintesc ce mult m-a impresionat Mănăstirea Bogdana, dar și că orașul mi s-a părut parcă prea liniștit, în comparație - de pildă - cu Gura Humorului, unde apăruseră deja o grămadă de terase, magazine și pensiuni turistice.

Constat din vorbele și pozele tale că Rădăuțiul nu s-a schimbat prea mult de atunci: păstrează același aer patriarhal ușor desuet dar fermecător: m-am amuzat văzând într-una din fotografii inscripția” Alimentara” - unde mai găsești așa ceva?!!

webmasterscris / TELEFON [13.08.21 12:22:04] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuscris / TELEFON [13.08.21 13:16:29] »

@tata123: Am revăzut în pozele tale orașul Rădăuți, am fost acolo în iunie 2019. Aceeași impresie mi-a lăsat și mie, de tihnă, parcă puțin uitat de timp. Văd că Biserica Bogdana nu mai are schele pe exterior, oare s-a terminat și refacerea picturii, nu am fost lăsați să intrăm...

Nu am scris nimic atunci, m-am rezumat doar la cazare și mâncare, nu am avut atâtea resurse, mă refer la timp...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49 [13.08.21 13:19:42] »

Ultima mea vizita in Radauti a fost in 1976, cand am avut parte la manastirea Putna de o fabuloasa lectie de istorie si religie predata de ghidul nostru si de ghidul manastirii, lectie care a facut ca singurul elev care a ramas la ora sa fiu doar eu (vezi impresii). Am vizitat atunci doar manastirea Bogdana, dupa ce mai devreme in acea zi fusesem in Cheile Bicazului, am fost pe Runc, la Vatra Dornei, am mancat la Zimbru in Campulung Moldovenesc, am vizitat Moldovita si Sucevita. Tot in acea zi ghidul nostru la iesirea de la Bogdana ne-a vorbit de pilotul marii Uniri, dar pe-0 ureche ne-a intrat, pe cealalta ne-a iesit. Cand ai publicat articolul tau in 2018, despre marea Unire am aflat ce ne spusese ghidul nostru.

Desi am mai fost de cateva ori prin Bucovina, nu am mai ajuns la Radauti, nici macar in interes de serviciu. Norocul meu cu acest articol.

Numai bine si calatorii placute!

liviu49 [13.08.21 13:30:13] »

@Carmen Ion: Sa stii ca nu intamplator Radautiul e mai linistit si mai pastreaza inca aerul patriarhal, cu farmecul vechilor targuri de provincie. Radautiul e mai la marginea hartii Bucovinei, in comparatie cu Gura Humorului, mai ales, dar si Campulung sau Vatra Dornei, care sunt situate pe un drum foarte aglomerat, DN 17. Apoi dintre cele 3 orase exista foarte multe posibilitati de vizitare a imprejurimilor, lucru care la Radauti e mai limitat.

Si sa stii ca in anul 2008, in statiunea Voineasa in complexul unde era restaurantul hotelului Lotru, la parter erau o firma de Alimentara si una de Cofetarie, iar in interior erau chiar magazin alimentar sau cofetarie. Acum s-ar putea ca nu numai firma sa nu mai fie, dar ar fi o minune sa mai fie si usile sau ferestrele.

Numai bine si calatorii placute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, liviu49, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Rădăuți și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079984903335571 sec
    ecranul dvs: 1 x 1