ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Mănăstirea Viforâta

TIPĂREȘTE

Dacă ați vizitat Curtea Domnească din Târgoviște - cetatea de scaun a 33 de voievozi ai Țării Românești, dacă ați făcut un popas de suflet la Mănăstirea Stelea - cu “biserica împăcării” dintre domnitorul moldovean și cel muntean, Vasile Lupu și Matei Basarab, dacă v-ați relaxat puțin în Parcul Chindia și timpul vă mai permite, vă recomand să continuați spre comuna Aninoasa. Aici, la numai 7 km de oraș, se află două dintre cele mai importante lăcașuri istorice și religioase ale Țării Românești - Mănăstirea Dealu și Mănăstirea Viforâta.

De-a lungul timpului, am fost la Târgoviște de mai multe ori, distanța relativ mică față de capitală fiind pentru noi un atu în plus atunci când vine vorba de o ieșire scurtă, de numai o zi. Asta cu atât mai mult în acest an în care, constrânși de restricțiile pandemice, am evitat călătoriile mai lungi, care implică mese sau cazări prin locuri necunoscute. De astă dată nu ne-am mai oprit în oraș. Pe Calea Domnească, pe lângă Turnul Chindiei, am continuat spre comuna Aninoasa pentru că voiam să revedem Mănăstirea Viforâta.

Intrarea în incinta mănăstirii se face prin turnul clopotniță. Deasupra gangului turnului clopotniță tronează icoana Sf. Mare Mucenic Gheorghe ucigând balaurul. O plăcuță maronie, asemenea multora văzute prin locurile turistice, ne înformează că Mănăstirea Viforâta - datând din sec. XVI-XVIII - este monument istoric.

Așa cum ne-am obișnuit, și la acest lăcaș de cult ni se prezintă încă de la intrare un scurt istoric. Obișnuiesc să fotografiez aceste informații pentru că astfel rețin mai bine anumite amănunte importante atunci când vreau să-mi scriu impresiile. În cele ce urmează, redau - și mai pe scurt - conținutul acestui scurt istoric.

Prima atestare documentară a Mănăstirii Viforâta datează din anul 1530, primul ctitor fiind Vlad Vodă al V-lea (Vlad Înecatul) care înalță pe locul mai vechii ctitorii aparținând voievodului Vladislav Basarab (sec. XV) o biserică înconjurată de un zid.

În 1635 domnitorul Matei Basarab rezidește din temelii sfântul lăcaș și aduce călugărițe în locul călugărilor greci care viețuiau aici.

Cel de-al treilea ctitor este considerat voievodul martir Constantin Brâncoveanu care renovează lăcașul în 1713 construind chilii noi, adăugând bisericii un pridvor deschis, în cunoscutul stil brâncovenesc, pictat cu scene reprezentând bucuria raiului, dar și chinurile iadului. De asemenea, biserica a fost pardosită cu piatră, i s-a refăcut pictura originală, iar zidurile de incintă au fost supraînălțate. Din pisania bisericii aflăm că “… Grigore Brâncoveanul, un strănepot al lui Constantin Brâncoveanul, o repară din nou pe la începutul veacului 19-lea, dar acesta, între alte schimbări ce’i făcu, zugrăvind Biserica, puse de zugrăvi în locul lui Constantin Brâncoveanul figura sa proprie. Iar în locul lui Vladislav Vodă zugrăvi o altă figură. Mai pe urmă însă spălându-se acele nouă zugrăveli s’au descoperit de desubtul lor vechile figuri între care și a lui Vladislav Vodă (carea curățită s’au păstrat și până astăzi)” .

De-a lungul timpului, cutremurele (1802,1840,1977) au provocat stricăciuni lăcașului, de fiecare dată urmate de lucrări de refacere, inclusiv de restaurare a picturii.

Biserica mare a Mănăstirii Viforâta, amplasată în centrul curții, are zidurile albe, fără decorațiuni și două turle circulare, așezate pe naos și pronaos, ambele învelite cu tablă.

Pridvorul adăugat în vremea lui Constantin Brâncoveanu și pictat tot atunci, amintește de Judecata de Apoi când păcătoșii ajung în iad, iar ceilați cunosc bucuriile raiului. Pisania datată 6 iulie 1914, aflată deasupra intrării este deosebită. Având trei coloane, pisania este de fapt un scurt istoric al sfântului lăcaș.

În interior, stâlpi masivi de susținere despart pronaosul de naos. Peste tot sunt icoane și picturi reprezentând scene biblice sau chipuri de sfinți. Recunoști cu ușurință scene ca Botezul Domnului, Intrarea Domnului în Ierusalim, Schimbarea la Față sau chipurile sfinților Dimitrie, Mina, Antonie, Mercurie, Procopie, Teodor și alții, dar ceea ce impresionează cel mai mult este catapeteasma. Lucrare a sculptorului Karl Stork, realizată în anul 1864, în lemn de tei cu foiță de aur, catapeteasma este o ingenioasă îmbinare de motive religioase și vegetale.

Între icoanele păstrate la Mănăstirea Viforâta, aflate pe catapeteasmă, două sunt de o valoare inestimabilă: icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ambele ferecate în argint aurit. În legătură cu cea de-a doua, pisania bisericii menționează: “Aicea se află o Icoană Mare făcătoare de minuni, lucrată în argint curat și aurită, având hramul Sfântul Marele Mc Gheorghe (călăreț) dăruită Mănăstirei de către Leon Vodă Tomșa cu Doamna sa Victoria la anul 1631.”

În curtea înconjurată de corpul de chilii și clădiri administrative, nu se poate să nu remarci Fântâna Mitropolitului Ghenadie “fost al Ungro-Vlachiei Primat al României, 1904” . Nu departe, pe aceeași latură a curții înierbate, cu flori vara, se află Monumentul Ieromonahului Macarie “dascăl de muzichie și portarie” al Sf. Mitropolii a Bucureștilor, cel care a pus bazele muzicii psaltice românești. Monumentul funerar a fost ridicat la 20 octombrie 1927, la inițiativa Societății Generale a Cântăreților Bisericești, pe locul în care - în 1836 - fusese înmormântat Ieromonahul Macarie.

Pe latura nordică a incintei atrage atenția un turn pătratic, cu multe ferestre la primul nivel. Este Paraclisul mănăstirii construit după cutremurul din 1977 și sfințit în anul 1994. Închinat Sf. Prooroc Ilie, paraclisul are icoana de hram pictată pe latura dinspre curte. Intrarea în paraclis, direct în pronaos, se face de pe holul chiliilor.

Biserica din cimitir, cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel, cu o singură turlă așezată deasupra naosului, a fost ridicată de banul Grigorie Brâncoveanu, în anul 1830. Nu am intrat în interior, dar am aflat că este împodobită cu pictură. Pictura iniţială a bisericii a fost realizată de ieromonahul Atanasie în anul 1849.

Accesul în mica biserică din cimitir se face pe două scări care duc la ușa de la intrare în fața căreia sunt doi stâlpi care susţin acoperişul împreună cu care formează un mic pridvor. La nivelul solului se află intrarea în gropniţă, locul care adăpostește mai multe nişe pentru oseminte.

La Mănăstirea Viforâta, în anul 1971 a fost amenajat și un mic muzeu. Regret, nu am vizitat niciodată acest muzeu, dar am aflat că ar merita. Cu proxima ocazie sper să putem și noi vizita muzeul care adăpostește piese de artă religioasă, carte veche și valoroase icoane, precum și diverse obiecte de cult (cruci datând din 1704 și 1717, un potir de argint din 1775), obiecte care merită să fie văzute și admirate.

Concluzii

Cred că o vizită la Mănăstirea Viforâta - lăcaș de cult cu trei ctitori (Vlad Vodă, Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu), unde se sărbătoresc trei hramuri (Nașterea Maicii Domnului - 8 septembrie, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - 23 aprilie și Sfântul Prooroc Ilie - 20 iulie) - ar îmbogăți spiritual și cultural pe oricine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.12.20 09:48:38
Validat / Publicat: 09.12.20 10:34:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 533 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Mănăstirea Viforâta - În catapeteasmă, icoana Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32400 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[09.12.20 19:54:50]
»

@iulianic:  Am ajuns si eu pe acolo in urma cu cativa ani si mi-a placut si mie acest loc. Felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[09.12.20 22:17:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Viforâta [Viforâta]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51305603981018 sec
    ecranul dvs: 1 x 1