ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
6 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

„Nu zeii sunt cei care ard oalele” – Ceramica de Corund

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă Focul a aparținut inițial zeilor și era un simbol al puterii acestora, după ce titanul Prometeu fură vâlvătaia din forja lui Hefaistos și o oferă Oamenilor, Focul uman devine un simbol al meșteșugurilor, un prieten de nădejde al umanității în plină dezvoltare. Omul implică focul în diverse îndeletniciri casnice (gătitul) și meșteșugărești (fierărie, olărit). Modelarea lutului și arderea lui în foc a apărut cu mii de ani înainte de nașterea lui Hristos îmbunătățind traiul comunităților umane din epoci îndepărtate. Astăzi olăritul se situează la granița dintre meșteșug și artă, centrele cu tradiție de pe teritoriul românesc atrăgând numeroși vizitatori.

Cazați fiind în stațiunea Sovata, la Pensiunea Contesa (vezi impresii), ne-am propus să explorăm împrejurimile bogate în obiective de tot felul. Deoarece localitatea Corund – vechi centru de olărit – se află la doar 20 km depărtare de Sovata am inclus pe listă o oprire în acest sat. De-a lungul timpului am mai trecut prin atelierele unor olari în Marginea (Suceava) și Horezu (Vâlcea) astfel că nu puteam ocoli această ocazie în zona Harghitei.

Cunoșteam existența unui „bâlci” în centrul localității, dar dorința de a descoperi un loc autentic, un olar adevărat m-au făcut să caut pe Internet un atelier tradițional de ceramică. Am identificat atelierul de olărit al unei familii cunoscute de olari din Corund, și anume familia lui Páll Antal. Această familie de meșteri populari a transmis din tată în fiu frumoasa ocupație de olar, cel care continuă azi meșteșugul purtând același nume cu al tatălui său – protagonist al unor filmări din 1976 (youtube).

Casa Olarului - așa se numește magazinul de desfacere al produselor de ceramică realizate de familia Antal, în curte fiind amplasat și atelierul de olărit. Adresa este str. Principală nr. 755, localitatea Corund. Magazinul este chiar la marginea drumului național 13A, se poate parca pe acostamentul șoselei. Atât pe micuța terasă exterioară găsiți rafturi cu ceramică, dar mai ales la interior. Prețurile nu sunt nici mici, dar nici foarte mari, mai ales că vorbim despre ceramică originală modelată de o familie cu tradiție în Corund. Produsele achiziționate ne-au fost împachetate în hârtie pentru a fi protejate la transport. Program de funcționare al magazinului: zilnic între orele 9.00 – 21.00.

Atelierul de olărit Páll Antal se află în curtea din spatele magazinului de desfacere, tânăra sunând pe meșter plecat cu treburi pentru a afla dacă se întoarce repede, fapt confirmat de olar. Ne-am mainifestat dorința de a vizita atelierul după ce am văzut un anunț afișat pe ușă prin care eram îndemnați să facem acest lucru. Tânăra ne-a explicat pe scurt în magazin caracteristicile ceramicii făurite de familia Antall – culori specifice (mult verde, galben și albastru), modele și semnificații (pomul vieții, păsări, cerb, divinitatea, soarele și luna etc.).

Meșterul olar a sosit în câteva minute și ne-a invitat în atelierul din spatele casei. Chiar dacă anumite aspecte s-au modernizat (roata nu se mai învârte cu piciorul – e electrică, la fel și cuptorul de ars – funcționează cu ajutorul electricității) etapele realizării unui vas de lut au rămas neschimbate de secole. Urmașul demn al bătrânului Antal a înșfăcat o bucată de argilă de culoare gri deschis, a frământat-o/bătut-o de mai multe ori apoi a fixat-o pe roată și în câteva minute (puține la număr) de sub degetele lui s-a înălțat un vas măricel. Urmăream vrăjiți mișcările olarului, precizia cu care mânuiește uneltele și talentul modelării acelei bucăți de lut. Degetele fermecate apasă ritmic pe buza vasului formând un model, după care piesa este pusă pe masă la uscat. Urmează făurirea altui vas, precum și realizarea capacelor și a torților necesare.

Lângă meșter se află mama acestuia, R. Antal, care de 60 de ani mânuiește instrumentele specifice prin care se pictează vasele (revista-satul.ro/familia- ... lari-din-corund). Mișcările doamnei sunt perfecte, liniile se desfășoară firesc, se întretaie, se completează până apare un model vegetal ori animal. Nu îți trebuie ustensile moderne, precise, totul se realizează cu pensule și pompițe cu vârf ascuțit. După trasarea modelelor are loc un prim proces de ardere, urmează aplicarea altor culori și a smalțului după care vasele se introduc din nou în cuptor. Fiecare piesă de ceramică, indiferent cât de mică, poartă semnătura (sau inițialele) meșterului olar și anul realizării.

Recomand cu căldură o astfel de experiență, noi ne-am delectat câteva zeci de minute cu arta olăritului în sânul unei familii cu tradiție din Corund, am admirat munca pe care o desfășoară meșterul olar și familia sa, precum și pasiunea care nu îi lasă să se oprească din generație în generație.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 22.08.20 15:58:06
Validat / Publicat: 22.08.20 16:53:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 4103 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Pictarea vaselor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.08.20 16:52:21]
»

Mutat în rubrica "O zi în Corund, PRAID [HR]" (nou-creată pe sait)

webmaster
[22.08.20 18:21:46]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster13
[23.08.20 10:09:29]
»

Clipul muzical ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

mihaelavoicu
[23.08.20 12:05:51]
»

„Albastrul de Corund” este la fel de vestit precum „albastrul de Voroneț” . Este culoarea păcii, a liniștii și a regalității. Este considerată a fi o culoare așa zis, rece. Ea induce o stare de relaxare. Ce pigmenți o fi folosind baciul Antal la prepararea culorilor, în special pentru cea albastră?

Mi-a plăcut și am citit cu multă plăcere reviewul, pentru care te felicit!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.08.20 10:23:53]
»

@mihaelavoicu:  Am apreciat disponibilitatea meșterului olar de a oferi demonstrații gratuite tuturor doritorilor, un anunț amplasat în magazin chiar te îndeamnă să mergi la atelier. Este plăcut să vezi „pe viu” cum dintr-un boț de lut „crește” un vas care poate fi modelat în orice formă dorește olarul. Fiecare etapă își are rolul său important, deosebit este și procesul de pictare. Secretele meșteșugului se transmit în familie, din generație în generație.

Mulțumesc pentru aprecieri. Numai bine!

​​@all webmaster: Mulțumesc! Este ok.

mprofeanu
[25.08.20 17:51:50]
»

@tata123:  Frumoasă incursiune în arta olăritului, frumoase și folositoare cunoștințe despre aceasta. Ai precizat în articol despre celelalte atât de cunoscute locuri în arta olăritului, regiuni diferite și stiluri diferite, Marginea și Horezu pe care le-am revăzut și eu în acești ultimi doi ani. La Corund am fost cred că ultima dată acum mulți ani, 10-12 ani, zonă și atunci înfloritoare...  

Mulțumesc pentru aducere aminte și pentru această demonstrație în arta olăritului! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.08.20 15:02:56]
»

@mprofeanu:  Și mie mi-a plăcut nespus această incursiune în lumea olăritului, ocazie ivită cumva pe neașteptate. Drept aducere aminte am achiziționat câteva piese de ceramică ale meșterului olar Pall Antal, obiecte cu rol decorativ.

Fiecare centru de ceramică din diferitele regiuni ale țării au un specific local - culori, forme și modele​ caracteristice doar acelei regiuni. Pentru decorarea unei încăperi în mod rustic obiectele originale de ceramică ocupă un loc important.

Mulțumesc pentru aprecieri. Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Corund:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054502010345459 sec
    ecranul dvs: 1 x 1