ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La pas prin Cisnădioara

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă ajungeți la Cisnădie e păcat să nu mai faceți câțiva kilometri până la Cisnădioara - satul din imediata apropiere. După ce veți fi vizitat Cetatea Cisnădioara falnic străjer al așezării încă din sec. XII, probabil că veți fi tentați, asemenea nouă, să faceți o plimbare prin sat. În cele ce urmează voi încerca să scriu câte ceva despre ceea ce am văzut noi.

La Cisnădioara, prima impresie a fost aceea de sat părăsit. Deși parcarea din Piața Gozelinus, aproape de MiniMarket "La Cetate" era înconjurată de locuri curate și bine amenajate, din peisaj lipseau oamenii. Șirurile de case săsești, cu porți înalte și mici ferestre ascunse după obloane, cu lucarne ca niște ochi, erau îngrijite semn că totuși, acolo viețuiesc oameni gospodari. Sunt case vechi, una afișându-și cu mândrie anul nașterii - 1936, alta păstrând pe fațadă un text în germană, probabil tot o mărturie a vechimii ei sau poate o pomenire a întâiului său proprietar… Dar, dacă nu întâlnești oameni și n-ai cui cere să te îndrume spre Biserica fortificată - cel mai important obiectiv turistic al așezării - un indicator plasat în piață te va direcționa spre dealul înalt, împădurit, în vârful căruia vei observa conturul edificiului istoric.

Despre satul Cisnădioara

Istoria așezării începe cu sec. XII când regele Andrei al II-lea al Ungariei donează favoritului său, magister Gozelinus - un cleric de origine valonă - "muntele Sf. Mihail împreună cu biserica și cu pământul ce ține de el".

Devenind stareț al Abației cisterciene Cârța, magister Gozelinus și-a donat proprietatea acesteia. Actul datat 1223 care menționează aceste fapte constituie prima atestare documentară a Cisnădioarei. Prin donare, întreaga proprietate intrând în posesia Abației Cârța, locuitorii satului au devenit iobagi ai mănăstirii. Nici după anul 1474 când Abația Cârța a fost desființată, situația nu s-a schimbat. Cisnădioara împreună cu dealul cetății revenind Protopopiei Sibiu, satul a continuat să fie o așezare de iobagi până la mijlocul sec. XIX.

Cisnădioara - Michelsberg în dialect german, este o localitate componentă a orașului Cisnădie. Aflat la mică distanță de acesta, o parte din locuitori se deplasează zilnic la oraș, acolo unde au găsit locuri de muncă. În sat, MiniMarket "La Cetate", Pensiunea "Sub Cetate" - cum altfel dacă este situată chiar la poalele dealului cu cetatea? - și alte câteva pensiuni cu restaurant sunt singurele oportunități pentru forța de muncă locală.

Obiective de vizitat în Cisnădioara

Biserica Fortificată - Biserica din Deal sau Biserica cetății, cum mai este denumită de localnici, este o biserică reprezentativă pentru stilul romanic din Transilvania. A fost construită din piatră, probabil între anii 1162-1223. Nu voi intra prea mult în subiect pentru că despre Cetatea Cisnădioara și biserica fortificată am scris deja. Menționez doar că este cel mai important obiectiv turistic al satului și că n-ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în zonă.

Mai trebuie să spun că Biserica din cetate a fost folosită doar ca biserică de pelerinaj, biserica parohială - de la reformă o biserică evanghelică - aflându-se jos, în mijlocul satului.

Biserica Evanghelică C. A. - Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, pe scurt, Biserica din Vale.

Din Piața Gozelinus, dincolo de MiniMarket & Grill "La Cetate", ajungeți în câteva minute de plimbare pietonală la Biserica Evanghelică C. A. Cisnădioara - Michelsberg. Turnul său înalt, cu ceas, este vizibil de departe, așa încât nu există riscul de a nu o găsi. De altfel, bisericile din satul Cisnădioara se află… pe Strada Bisericilor.

Am ajuns acolo, am dat ocol îngrădirii, dar am găsit porțile încuiate. De vizitat biserica în interior… nici vorbă! Nu am văzut afișat vreun program de vizitare sau numărul de telefon al vreunei persoane de contact în caz că ar exista vizitatori… Probabil că singurele zile în care ai acces în curte și în biserică sunt cele în care în sfântul lăcaș se oficiază slujbe.

Știam că în partea de nord a incintei se află o fântână și un monument dedicat eroilor jertfiți în primul război mondial. Ne vorbise despre ele doamna de la casa de bilete de la Biserica fortificată. Nu m-am putut apropia pentru a fotografia aceste obiective. Doar prin gardul din plasă de sârmă, într-un loc în care vegetația fusese înlăturată lăsând un "ochi" prin care să poți fotografia, am prins și eu câteva imagini. Ingenioși sunt turiștii atunci când vor poze și nu le este îngăduit să le facă! Le mulțumesc pe această cale înaintașilor mei care, ca și mine - venind la Biserica Evanghelică Cisnădioara - au croit acest "punct de belvedere".

Din documentările mele ulterioare am aflat că Biserica Evanchelică finalizată în 1764, în stil baroc, a fost ridicată pe locul unei vechi biserici, în stil gotic, din care s-a păstrat doar turnul de pe latura de vest. Demn de reținut este și faptul că lăcașul adăpostește cea mai veche orgă cu tuburi din Transilvania (datând din 1723). Orga a fost restaurată și modernizată și este în prezent funcțională. Cea mai veche orgă din Transilvania - nefuncțională - se află la Biserica Evanghelică din Sibiu.

Fiind mărturii ale Transilvaniei medievale, cele două biserici monumentale amintite - Biserica fortificată și Biserica Evanghelică din Cisnădioara - au o mare însemnătate istorică.

Biserica Ortodoxă "Sf. 40 de Mucenici" aflată peste drum de Biserica Evanghelică, este nouă și încă nepictată în totalitate. Lucrările de pictură interioară au început în anul 2009 și au fost încredințate lui Iosif Stieger, un meșter din zona Sibiului.

Construcția din cărămidă, are o turlă centrală, mai mare și altele două, mai mici, deasupra pridvorului. Situată la capătul unei scări late, cu nu mai puțin de 21 de trepte, biserica pare și mai impunătoare.

Internetul informează că în anul 2016 comunitatea ortodoxă din Cisnădioara, a avut oaspeți importanți. "La Sfânta Liturghie au participat tineri din mai multe țări precum Etiopia, Pakistan, Georgia, Germania, Bielorusia, Ucraina, Rep. Moldova și România, însoțiți de o delegație a instituției pentru diaconie a Bisericii Evanghelice din Germania (Brot für die Welt, Berlin). Prilejul vizitei a fost sărbătorirea jubileului de 20 de ani de când există în Sibiu un curs intensiv de limba germană, oferit de Brot für die Welt pentru studenți din Estul Europei și nu numai."

Muzeul Tradiției Săsești a fost pentru noi o dezamăgire. Se află central, foarte aproape de obiectivele deja amintite. Citisem că Muzeul Tradiției Săsești amenajat în 1971, situat vis-à-vis de Biserica Evanghelică, expune piese textile, din ceramică sau din lemn create de populația săsească locală. Doamna de la casa de bilete de la Biserica fortificată, prezentând și celelalte obiective turistice din sat, nu a omis a aminti Muzeul Tradiției Săsești completând însă că acolo este închis de mai multă vreme. Păcat! Am văzut clădirea cu un etaj, cu acoperiș de țiglă cu două lucarne, marcată ca monument istoric, dar cu parterul - inclusiv cu intrarea în pridvor - bine ferecate.

Calcarele Cretacice de la Cisnădioara

În afara satului, cam la 1 km, la poalele Munților Cindrel, pe Valea Argintului, se află Calcarele Cretacice de la Cisnădioara - un loc interesant atât pentru geologi, cât și pentru oamenii simpli, amatori de plimbări. Ca să ajungi acolo, la Piatra Broaștei, cum o numesc localnicii, urmezi drumul asfaltat până la ieșirea din sat, după care mai ai de parcurs cam 400 m pe un drum forestier. Piatra Broaștei este pe partea stângă, spre râu. Forma ciudată de cap de reptilă a fost cea care a dat numele stâncii.

Dacă ajungeți acolo, coborâți pe cărare până la baza ei! De acolo puteți observa cel mai bine gura larg deschisă a reptilei. În plus, o placă fixată pe stâncă vă va oferi câteva informații esențiale. Calcarele Cretacice de la Cisnădioara - monument al naturii cu valoare paleontologică, se întind pe o suprafață de 0,9 ha. Zona este declarată arie protejată de interes național, așa încât, acolo nu se fumează, nu se campează, nu se fac focuri, nu se fac zgomote și nu se desprind fosile din rocă. Pentru că Piatra Broaștei - apreciată de specialiști ca având o vechime de 65 milioane de ani - este alcătuită din depozite cretacice care conțin fosile de hipuriți, stridii, arici, stele de mare, etc… Studiind cu atenție piatra, și nespecialiștii pot observa urmele de fosile. De asemenea, pot observa mici adâncituri în rocă, precum și stratificarea stâncii, în special la bază.

Altele

Dacă ajungeți la Cisnădioara și sunteți hotărâți să rămâneți acolo peste noapte, oferte sunt mai multe. Noi nu am rămas acolo, dar mie mi-a plăcut foarte mult - ca aspect - Pensiunea "Sub Cetate", aflată chiar la poalele dealului cu cetatea. Este o casă săsească având fundație înaltă, din piatră și ferestre cu obloane. Mai sunt și alte locații de cazare în Cisnădioara, dar vă las să le descoperiți singuri dacă veți ajunge acolo.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.10.19 10:31:50
Validat / Publicat: 05.10.19 11:58:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 3413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Cisnădioara - Centrul satului cu case vechi, inscripționate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster [05.10.19 14:08:25] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Cisnădie & Cisnădioara:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068812131881714 sec
    ecranul dvs: 1 x 1