ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cascada de la Vidra (Pișoaia) și alte obiective turistice

TIPĂREȘTE URM de aici

Apusenii sunt o splendoare din toate punctele de vedere, dacă știi unde să cauți și cum să privești lucrurile. O singură vacanță în zonă nu este de ajuns pentru a cuprinde mulțimea de obiective naturale, istorice și religioase care se înșiră pe văi și munți.

Cascada Pișoaia

După ce trecem de orașul Câmpeni la circa 3 km depărtare ne despărțim de drumul național DN 75 și virăm stânga pe DJ 762 urmând o vale meandrată printre înălțimi măricele. Mergem cu atenție pe o șosea destul de îngustă dar cu asfalt bun vreo 13 km până când indicatoarele ne orientează spre cascada Pișoaia.

Un drumeag îngust, pietruit, se desprinde din județeanul asfaltat, traversează Arieșul Mic pe un pod și pornește printre gospodării spre coamele împădurite din zare. Nu ne grăbim, pe drumeag nu încap două autoturisme în același timp, dacă ar fi existat locuri de parcare amenajate la șosea aș fi lăsat acolo autovehicolul – sunt doar 500 de metri de mers pe jos. După nici 200 m lăsăm autoturismul într-o curte mare, amenajată ad-hoc drept parcare și o mamaie se grăbește să ne încaseze 5 lei pentru utilizarea ogrăzii. De aici vom merge la pas, la urechi ajungându-ne deja sunetul căderii de apă.

Pe măsură ce înaintăm pe drumeagul închis între gărdulețe de lemn auzim din ce în ce mai tare freamătul apei, se pare că avem noroc și debitul e crescut în urma unor ploi recente. Cu ochii prin gospodării, cu miros de fân în nări urmăm calea spre peretele stâncos; zăresc în vreo două locuri și marcajul turistic: cerc alb cu punct roșu. Traversăm pârâul format din apa cascadei, trecem pe lângă o viluță de închiriat cochetă, poziționată excelent și ajungem în zona cascadei.

Stânci de mari dimensiuni pigmentează drumul spre Cascada Pișoaia – câtă imaginație și spirit de glumă are poporul român. Zgomotul apei este acum puternic, mai urcăm un pic pe potecă și ni se deschide în față panorama peretelui de stâncă pe care despletite ca niște cosițe de Ileană Cosânzeană se prăvălesc șiroaie de apă. Poteca se strecoară printre stânci, chiar e alunecoasă pe alocuri din cauza împrăștierii unei perdele fine de stropi de apă.

Cumva în fața căderii de apă este amenajată o punte de lemn pentru o vizualizare cât mai bună. Apa se prăvălește de la circa 18 m înălțime, iar de la baza stâncii unda pornește zglobie peste praguri de mușchi formând mici cascade până în vale. Adierile de vânt aduc pe obrajii noștri stropi de apă și simțim o răcoare binevenită în acea zi călduroasă. După 30 de minute petrecute în apropierea cascadei ne îndreptăm din nou spre sat.

Dealul cu melci

Chiar la șosea, la câțiva metri de drumeagul care duce spre Casacada Pișoaia, se află o rezervație paleontologică nu foarte mare, dar interesantă prin vechime și aspect. Două panouri informative ne oferă câteva date despre acest punct fosilier unde găsim prinse în gresie mai multe specii de melci/moluște care au trăit cu milioane de ani în urmă.

Pintenul de stâncă vizibil din șosea ne arată cochiliile melcilor gigant, ca niște amprente deschise la culoare, șlefuite de ploaie și vânt. Nu urcați mai sus pe potecă nu veți găsi alte stânci, ci mai degrabă deplasați-vă câțiva metri în stânga și printre copaci se află alți câțiva bolovani de gresie care conțin gasteropode fosilizate.

Din păcate omul a acționat cu dalta și ciocanul și a sustras o mulțime de fosile, lucru vizibil cu ochiul liber. A considerat că un fragment de stâncă care înglobează câțiva melci-gigant milenari dau bine în curte sau sufragerie.

Casa natală a lui Avram Iancu

În comuna Vidra, satul Incești se află casa în care s-a născut patriotul Avram Iancu, complexul muzeal memorial având și o parte etnografică. Pentru doar 6 lei de persoană ne bucurăm de exponate interesante care ilustrează momente istorice importante și aspecte din viața rurală moțească. Casa ridicată probabil de bunicul său, preotul Gheorghe Iancu din Vidra de Sus la sfârșitul veacului al XVIII-lea – început de secol al XIX-lea este superbă. Dar despre acest obiectiv turistic am scris un articol separat pe care vă invit să îl lecturați (vezi impresii).

Concluzii. Valea Arieșului Mic e pitorească, casele sunt împrăștiate pe costișe, fânețele îmbracă plaiurile. În aceeași zonă găsiți Cheile Văii Morilor și Peșterile Lucia Mare și Lucia Mică și mai multe biserici destul de vechi. Dacă sunteți în concediu nu vă grăbiți, acumulați cât mai mult, relaxarea și starea de bine sunt pe primul plan.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 01.11.19 11:47:14
Validat / Publicat: 01.11.19 12:59:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIDRA [AB].

VIZUALIZĂRI: 3001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Firele de apă ale Cascadei Pișoaia - debit destul de consistent datorat ploilor recente.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[01.11.19 20:02:55]
»

Ce peisaje! Intradevar, in P10, cascada Pisoaia seamana foarte bine cu Bigar. Inainte de citi explicatia ma intrebam daca nu cumva chiar e cascada Bigar...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.11.19 12:20:57]
»

@DOINITA: Arealul văii Arieșului Mic e pitoreasc, drumul șerpuiește printre sate împrăștiate și fânețe frumos mirositoare. Plimbarea la Casacada Pișoaia e scurtă, dar plăcută; traseul e accesibil tuturor categoriilor de vârstă. În satele zonei se găsesc destul de multe pensiuni turistice. Cascada e frumoasă în perioadele în care debitul e crescut, atunci firele de apă sunt mai dese și mai puternice.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cascada Pişoaia şi Dealul cu Melci:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051486968994141 sec
    ecranul dvs: 1 x 1