ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI -- v: --

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La plimbare prin Brăila - Grădina Publică și Casa Memorială Panait Istrati

TIPĂREȘTE

Am reușit zilele trecute să vizităm un oraș superb, un oraș aflat pe malul Dunării, o localitate pe care anterior doar am tranzitat-o, fără a avea șansa de a-i descoperi frumusețile – municipiul Brăila.

Vremea plăcută ne-a îndemnat să plecăm către destinația nostră dimineața devreme, pentru a profita de timpul liber și pentru a vizita câteva obiective pe care le-am descoperit citind celelalte articole despre Brăila existente pe AFA sau ”făcând săpături” pe internet.

Am ajuns la destinație în jurul orei 08.30 după un drum de aproximativ o oră și jumătate și am parcat mașina în fața Hotelului Traian din Brăila, situat în Piața Traian. Am pornit apoi pe jos către primul nostru obiectiv, Grădina Publică a orașului Brăila, aflată la circa 10 minute de mers pe jos de Piața Traian. Am ajuns la intrarea în acest parc și am pășit pe una dintre alei; rotindu-ne privirea, am observat câțiva lucrători care amenajau de zor straturile de flori, anunțând parcă venirea iminentă a anotimpului cald. Am admirat busturile celor trei scriitori din incinta acestui parc, respectiv Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu și Panait Istrati, apoi ne-am îndreptat către ceasul floral situat în zona centrală a parcului. Ceasul este perfect funcțional, indicând cu exactitate momentul vizitei noastre: ora 9.04. După ce am fotografiat acest interesant obiectiv, am pornit către o construcție impresionantă aflată în incinta acestui parc, despre care citisem înainte câteva informații: Castelul de Apă.

Castelul de Apă este o clădire turn, masivă, cu scări în spirală, care a fost construită între anii 1912 și 1913, în cel mai înalt punct al orașului Brăila. La data ridicării sale, această clădire a fost cea mai mare construcție de acest gen din România. Astăzi, din păcate, Castelul de Apă este o clădire părăsită, care nu poate fi vizitată, deși dacă ar fi amenajată ar putea fi un important punct de atracție al acestui oraș. Amplasarea sa aproape de Dunăre ar deschide o priveliște interesantă asupra fluviului, dacă partea superioară ar fi deschisă pentru vizitatori.

Am plecat de lângă Castelul de Apă și ne-am îndreptat către Chioșcul Muzicii, locul unde în trecut răsunau acordurile inconfundabile ale fanfarei. Acest foișor este bine întreținut, putând servi oricând scopului pentru care a fost construit.

În incinta parcului am descoperit o fântână arteziană, care nu funcționa la momentul vizitei nostre, dar și trei statui statuete înfățișând niște nuduri feminine. Am traversat încet parcul și am ajuns pe ultima alee, de unde se poate vedea Dunărea, dar și o imagine nu foarte interesantă asupra zonei industriale a orașului. Tot aici, pe această alee, am descoperit un panou informativ; am aflat că în trecut, din Grădina Publică se putea pătrunde în rețeaua de canale subterane a orașului, numite și Hrubele Brăilei. De pe panoul informativ am aflat că ”Pe perioada a trei secole, mai exact între 1540 și 1829, raiaua Brăilei a reprezentat pentru turci un puternic cap de pod strategic, prevăzut cu puternice fortificații și tuneluri subterane, ce a pus probleme serioase tuturor armatelor angajate în războaiele anti-otomane. Rețeaua de galerii subterane, cu o înălțime ce permitea să fie străbătute și de un om călare pe cal, a fost construită în scopuri strategice, astfel ca soldații turci să se ascundă pentru a scăpa de atacurile armate și pentru regrupare, dar și să se poată deplasa cu rapiditate între diverse puncte strategice... Pe timp de pace hrubele erau folosite ca și locuri de depozitare pentru alimente, având o temperatură constantă.”

Am trecut apoi pe lângă o clădire aflată în renovare, unde va funcționa Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului din Brăila. Am ajuns astfel la un alt obiectiv foarte interesant aflat în perimetrul Grădinii Publice a Brăilei: Casa Memorială Panait Istrati. Această construcție datează de la începutul secolului XX, destinația sa inițială fiind aceea de ”locuință a grădinarului”. Clădirea este declarată ”monument istoric”, din anul 1984 găzduind Expoziția Memorială ”Panait Istrati”, deschisă cu prilejul centenarului acestui autor (1884 - 1935). Această locație a fost aleasă pentru amenajarea Casei Memoriale întrucât casele în care autorul a locuit de-a lungul vieții nu mai există în prezent; deasemenea, lângă această clădire Panait Istrati a petrecut multe ceasuri, autorul folosind acest loc din Grădina Publică a Brăilei ca sursă de inspirație.

Clădirea are o eleganță aparte, ceea ce ne-a făcut să o admirăm îndelung din exterior înainte de a ne hotărî să-i trecem pragul. Am fost primiți cu amabilitate de o doamnă care ne-a însoțit și ne-a prezentat câteva informații referitoare la imobil, dar și la scriitorul căruia îi poartă numele. Am aflat astfel că Panait Istrati, autorul unor opere precum Chira Chiralina, Ciulinii Bărăganului, Moș Anghel sau Domnița din Snagov, s-a născut dintr-o relație a unei spălătorese cu un contrabandist grec. Copilăria sa a fost marcată de sărăcie, fapt pentru care a fost nevoit să lucreze ca ucenic la un brutar, la un vânzător ambulant sau un cârciumar. Pentru o perioadă a fost cărbunar la bordul unor nave comerciale. Astfel a luat contact cu diferite popoare, vizitând orașe ca Napoli, Paris, Constantinopol sau Alexandria din Egipt.

De-a lungul vieții sale, Panait Istrati a fost căsătorit de patru ori, iar multe dintre lucrurile expuse pe care le-am putut admira aici au fost cumpărate de la ultima sa soție, Margareta Istrati. Parterul Casei Memoriale este compartimentat în trei încăperi, despărțite de un hol; noi am vizitat-o pentru început pe cea din dreapta, unde sunt expuse câteva lucruri personale ale autorului în cele patru vitrine amplasate în centrul camerei (ochelarii, un creion pentru corectură, o agendă, pipa și tabachera, o casetă pentru țigări, un ceas de buzunar marca ”Sector Watch”, precum și un ulcior, singurul obiect rămas ca amintire de la mama sa). Pereții camerei surprind diverse imagini sau hărți mai vechi ale Brăilei, precum și referiri la oamenii care i-au marcat viața și opera. Panait Istrati este prezentat alături de Romain Rolland (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1915), scriitor francez care l-a încurajat să scrie la debutul său în literatură; în 1923 a fost publicată povestirea Chira Chiralina, având prefața semnată de însuși Romain Rolland.

Alte materiale afișate pe pereții camerei îl prezintă pe Panait Istrati alături de Nikos Kazantzakis, scritor grec (autor al operei Zorba Grecul) cu care a legat o strânsă prietenie.

Lângă pereții camerei se află alte câteva vitrine în care am văzut diverse opere ale lui Panait Istrati scrise în limba română, dar și ediții ale acestor opere în limba turcă, limba germană sau limba greacă. Muzeografa ne-a spus că autorul a scris operele sale în limba română și limba franceză, iar acestea s-au bucurat de apreciere pe plan internațional, fiind traduse în peste 30 de limbi. Doamna muzeograf ne-a povestit că autorul a învățat singur limba franceză.

Celelalte două camere de la parterul Casei Memoriale cuprind obiecte de mobilier și lucruri personale ale autorului. În prima cameră am văzut biroul, un fotoliu, o bibliotecă, patul și cuierul. În cuier se află pălăria și bastonul autorului, iar în apropierea acestuia se află pantofii autorului, o servietă, precum și geamantanul care l-a însoțit în călătoriile sale. Ca mulți dintre bărbați, Panait Istrati a avut și un joc de table, care este expus aici. A doua încăpere din partea stângă a holului cuprinde alte piese de mobilier, precum și un portret al autorului, semnat D. Băjenaru. Am găsit aici și samovarul pe care Istrati l-a adus din URSS.

Apropiindu-ne de finalul vizitei noastre, doamna care ne-a prezentat toate informațiile expuse mai sus, ne-a invitat să vizităm și mansarda Casei Memoriale, unde era în curs de amenajare o expoziție dedicată poetului Nichita Stănescu. Am găsit aici diverse afișe cu portrete ale autorului, dar și unele fragmente din operele sale.

Am mulțumit doamnei muzeograf pentru amabilitate și am plecat, nu înainte de a fotografia și programul de vizitare a acestui obiectiv. Pentru vizitarea acestei Case Memoriale am achitat 2 lei de persoană, iar taxa pentru utilizarea aparatului fotografic a fost de 20 de lei. O sumă infimă, având în vedere multitudinea de informații pe care le-am aflat aici despre Panait Istrati, acest autor pe care Romain Rolland l-a văzut ca pe ”un nou Gorki din Țările Balcanice” (Maxim Gorki – important scriitor rus).

Voi încheia acest review recomandându-vă să vizitați, dacă veți avea oportunitatea, atât Grădina Publică din Brăila, cât și Casa Memorială Panait Istrati. Aceste obiective merită toată atenția noastră!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 12.04.13 21:36:05
Validat / Publicat: 12.04.13 23:41:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRĂILA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4489 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Bustul lui Mihai Eminescu. În fundal se observă silueta masivă a Castelului de Apă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster [12.04.13 23:40:51] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krondia* [13.04.13 15:57:38] »

Foarte frumoasă această casă memorială. Un review mai mult decât binevenit având în vedere faptul că la 20 martie s-a sărbătorit ziua francofoniei, Panait Istrati numărându-se printre principalele personalităţi care au fost omagiate cu acest prilej.

Doar 2 lei biletul de intrare? Mulţumim pentru că ai achitat şi taxa de fotografiat şi astfel ne-am putut bucura şi noi de imaginile inedite din interior.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 [13.04.13 16:21:40] »

@krondia: Mă bucur că ți-a plăcut articolul meu. Adevărul este că am rămas plăcut surprins de municipiul Brăila, un oraș cu numeroase obiective de importanță istorică și culturală. Pentru că am petrecut doar o zi aici, am selectat și noi câteva locații, căutând să ne încadrăm atât în timp, cât și într-o oarecare limită de buget.

Oricum, se poate spune că ne-am îndrăgostit la prima vedere și vom mai veni aici în vara aceasta.

Astăzi voi mai posta un articol despre vizita noastră la Grădina Zoologică din Brăila.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus [14.04.13 08:48:28] »

La parea superioară a Castelului de Apă era amenajat înainte de 1989 un fel de bar-cofetărie care se rotea pentru a oferi perspectivă la 360 de grade.

Apropo, v-aţi plimbat cu maşinuţele? În colţul din stînga dinspre faleză al parcului, stă unul cu maşinuţe cu pedale - atât pentru adulţi cât şi pentru pici.

Floryn81 [14.04.13 09:07:58] »

@Qvadratvus: Am văzut acolo un loc de joacă amenajat, dar nu am observat mașinuțe. Oricum, nefiind cu piticul, nu am fost foarte interesați...

În ceea ce privește Castelul de Apă, ar fi foarte bine dacă cei care administează locația ar reface amenajările din trecut. Grădina Publică pare îngrijită, așa că poate în următorii ani vom putea savura o prăjitură acolo sus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brăila:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073091983795166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1