ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
5 AD. + 2 COPII -- v: 4; 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Parada rozelor la Grădina Botanică din București

TIPĂREȘTE

Vara își intră în drepturi de astăzi, cel puțin calendaristic. Azi am terminat cu „starea de urgență”, suntem în a doua parte a perioadei „stării de alertă”, s-au deschis terasele și plajele și, de asemenea, sărbătorim Ziua Copilului (zi liberă legală din 2016). Ei bine, vremea din sudul țării a ținut cu oamenii dornici să iasă în aer liber, astfel încât cu mic cu mare toți „au sărit ca sâmburii din pepene”la plimbare, după cum spunea inegalabilul actor Amza Pellea. Nu ne-am lăsat mai prejos nici noi și am ales să explorăm timp de vreo 4 ore Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”din București.

Informații utile. Momentan din cauza situației medicale generate de acest nou coronavirus se pot vizita doar spațiile exterioare ale frumoasei grădini botanice. Adresa oficială este Șoseaua Cotroceni nr. 32, vis-a-vis de Palatul Cotroceni. Prețul unui bilet de intrare în Grădină pentru un adult în sezonul cald este de 10 lei/persoană, dar sunt și bilete reduse (5 lei) sau gratuități;nu se percep taxe foto;se percepe tarif separat pentru Muzeu și Sere (atunci când sunt deschise).

Grădina Botanică este accesibilă ușor cu ajutorul mijloacelor de transport în comun: autobuze (236 și 336) și troleibuze (61,62,69,90,91,93,96). Locuri de parcare se găsesc puțintel mai greu pe străzile înconjurătoare. Adresa web la care găsiți informații suplimentare este următoarea: gradina-botanica.unibuc.ro.

Scurte considerații istorice. În 2020 s-au împlinit 160 de ani de la inaugurarea Grădinii Botanice la inițiativa doctorului Carol Davila care a obținut semnătura domnitorului Alexandru Ioan Cuza pe decretul de înființare. După 14 ani conducerea este preluată de reputatul botanist și naturalist dr. Dimitrie Brândză care va amenaja și organiza spațiile verzi cu ajutorul arhitecților peisagiști și va construi clădiri administrative.

Acest plămân verde al Capitalei a trecut două Războaie Mondiale care i-au adus distrugeri însemnate, dar a revenit de fiecare dată la viață. Din anii '50 trece sub conducerea Universității din București și se ridică noi clădiri pentru studiul Naturii și sere. În anii '90 Grădina Botanică este botezată cu numele celui care a contribuit decisiv la organizarea complexă a acestui spațiu: dr. Dimitrie Brândză.

Sezonul rozelor. În „Dicționarul de simboluri și arhetipuri culturale”de Ivan Evseev se afirmă că trandafirul e printre primele plante crescute de om în scop pur estetic, roza devenind sinonimă cu frumusețea. De asemnea, trandafirul simbolizează tinerețea și curățenia sufletească scrie Romulus Bogdan Antonescu în „Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești”. Floarea are adânci semnificații în mistica creștină, în heraldică, în poezie sau în exprimarea sentimentului de iubire.

Apăruți în Orient, trandafirii au trecut prin Asia înainte de a ajunge în Europa în secolul al XVIII-lea. Civilizația romană este cea care a implementat metode artificiale de cultivare a rozelor înafara sezonului normal. Azi se plantează zeci de mii de varietăți de trandafir, această specie fiind considerată cea mai complexă dintre speciile de flori.

La Grădina Botanică din București se află un Rosarium întins pe o suprafață considerabilă încărcată cu o varietate mare de soiuri de trandafir. Se știe că primul val de înflorire desfășurat începând cu mijlocul lunii mai e spectaculos. Într-adevăr explozia de culori, forme și mirosuri este desăvârșită. O serie de arcade ajută florile să își înalțe corola spre soare și constituie puncte de atracție pentru zecile de fotografi amatori. De altfel îți vine să imortalizezi în memoria aparatului foto sau a telefonului fiecare gen de trandafir.

Alergăm de la o specie la alta ca niște albinuțe, cromatica ne scoate exclamații de uimire –crem, mov, portocaliu, zeci de nuanțe de roșu, galben, alb, roz, chiar bicolori. Formele petalelor formează corole de diverse mărimi, unele flori sunt gigantice și au petale împrăștiate, unele seamănă cu bujorii, altele sunt adunate circular într-un boboc ușor deschis. Varietatea în toate formele e prezentă în lumea trandafirilor.

Trandafirii se clasifică după mai multe criterii: după talie (pitici, scunzi, înalți), după port (pletoși, urcători sau semiurcători), după modul de întrebuințare (de grădină, pentru flori tăiate, pentru parcuri etc.). Rozele se înmulțesc pe două căi: prin semințe și butași. Trandafirii moderni (începând din veacul al XIX-lea) provin din încrucișări dintre soiurile asiatice și cele europene. Pe lângă frumusețea florilor, trandafirii se utilizează cu succes în industria parfumurilor și cosmeticelor, în industria farmaceutică și, de ce nu, în bucătărie.

Alte informații. Consultați harta de la intrare și porniți în explorare pe aleile care poartă diverse denumiri tematice: Aleea Florilor, Aleea Carpaților, Aleea Botaniștilor, Aleea Frasinului, Aleea Stânjeneilor etc. În interiorul Grădinii sunt amenajate spații naturale specifice diferitelor zone naturale: flora Dobrogei, plante mediteraneene, cascada, rosarium, iridarium, pădurea tropicală, grădina italiană, plante rare și altele.

În dreptul florilor, arbuștilor sau arborilor mai importanți sunt mici panouri cu informații (mai noi) și mici plăcuțe de fier scrise cu vopsea. Cred că ar fi utile mai multe panouri cu harta Grădinii Botanice amplasate în mai multe locuri, dar și câteva săgeți indicatoare.

În parcul botanic găsim mai multe țâșnitori cu apă potabilă, o toaletă (cam puțin pentru spațiul mare ocupat de Grădină) și un chioșc cu dulciuri, băuturi răcoritoare, patiserie, cafea, înghețată (în nord-vestul parcului).

La final vreau să vă scriu câteva rânduri despre clădirile istorice existente pe teritoriul Grădinii Botanice. Imediat în apropierea intrării se află Muzeul Botanic, o clădire cu foișoare și coloane în stil brâncovenesc construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Momentan muzeul este închis și am observat că o parte din construcție se află în lucrări. O prezentare interesantă găsiți în articolul colegului @Mitică49 –vezi impresii. Sera Veche e formată din două pavilioane mari unite printr-o clădire de legătură ridicate între 1889-1891 de către un arhitect belgian. Ele sunt funcționale și astăzi deși ar merita o reabilitare. În spatele serei se află o clădire în stil neoromânesc care adăpostește Herbarul.

În Grădina Botanică sunt amplasate mai multe busturi: două ale întemeiatorului dr. Dimitrie Brândză, prof. dr. Emanoil C. Teodorescu, dr. D. Grecescu

Concluzii. în această zi de sărbătoare aleile parcului botanic erau înțesate de adulți și copii. Distanțare fizică nu prea era - nici în aparență, iar măștile prezente pe ici-colo având în vedere că e vorba despre un spațiu în aer liber. La intrare sunt trasate câteva benzi pentru distanțare la Casa de bilete, în rest este responsabilitatea fiecăruia să aibă grijă de el.

O vizită în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”din București reprezintă o evadare în sânul Naturii, o clipă de relaxare printre flori și plante, o plimbare plăcută pe sub coroanele arborilor bătrâni. În funcție de anotimp vom descoperi culori și forme diferite.

Vă invit la plimbare în această perioadă în mijlocul trandafirilor!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 01.06.20 19:46:14
Validat / Publicat: 01.06.20 21:22:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 826 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Culori în Rosarium - Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52000 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[01.06.20 21:59:46]
»

Tare de tot!!! Si eu am fost astazi cu Denisa in Gradina Botanica! Ne-a placut mult chiar daca in unele zone era putin aglomerat, de ex la Rosarium, care era highlightul acestui moment al anului. Daca nu te deranjeaza si e permis mai adaug si eu 3 poze cu trandafiri.

Se vede clar ca am fost pe alei "paralele"sau poate si la ore diferite. Noi am fost de la 1 la 3 si am plecat la aparitia norilor, desi la intrare era coada!

Fain articol! Bravo! Numai bine! ????

webmasterPHONE
[02.06.20 00:09:54]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.06.20 11:38:25]
»

@Dan&Ema: Zona trandafirilor este superbă în această perioadă la Grădina Botanică din București; de altfel am văzut atât de mulți trandafiri în curțile bucureștene sau în cele din împrejurimile Capitalei, o „explozie” de forme și culori care ne conduce la concluzia că poate este cea mai cultivată floare decorativă.

Deci a observat bine cumnatul meu când a spus: „Parcă l-am văzut pe tipul cu care am fost la Aluniș acum vreo 2 ani și ceva”. Nu am apucat să te zăresc, dar avea dreptate

Am petrecut câteva ore minunate în aer liber, înconjurați de flori și plante. Mulțumesc pentru aprecieri. Poți adăuga fotografii. Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru calificativul acordat.

Michi
[02.06.20 17:12:48]
»

@tata123: Văzut în 2014, pozat, scris, uitat, amintit, plăcut, mulţumesc.

mishu
[02.06.20 20:07:20]
»

@tata123: Gradina Botanica a fost locul meu de practica (unul dintre ele) in timpul liceului, adica in urma cu vreo 40 de ani, pe vremea cand in liceu se facea practica pe care de multe ori o uram insa ce amintiri frumoase ne-a oferit. Asa ca am facut printre altele intr-o fabrica de medicamente, la Spitalul Municipal (in laborator dar am mers sa vedem si o autopsie), la Muzeul Antipa dar si la Gradina Botanica, iar in muzeu mi-am aniversat ziua de nastere. Practica insemna o saptamana, asa ca am avut timp sa studiem locurile pe indelete si am avut si ghidaj.  

Dar cea mai frumoasa amintre legata de acest loc este prezentarea picturilor care se gasesc in acest muzeu, pictorita care le-a realizat era de origine italiana (tatal ei era tot pictor si fusese chemat sa execute niste lucrari la Teatrul National dar si la Muzeul Antipa), iar fiica sa, o indragostita de natura, a ales sa execute lucrari pentru acest muzeu (unde de altfel a si fost angajata). Mergea in locuri singuratice unde nu se indura sa smulga o planta din mediul ei asa ca o picta acolo, iar lucrarile ei, te uiti la ​ele si nu iti vine sa crezi ca sunt picturi. Iar o alta exemplificare a acestei pasiuni, pentru tepii de la cactusi avea pensule cu un singur fir de par. Nu mai stiu din ce ne spunea ca avea pensulele, parca din par de cal, dar de asta nu mai sunt sigura.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

mprofeanu
[02.06.20 22:10:14]
»

@tata123: O minunăție, hrană pentru suflet acest articol al tău! Despre poze ce să mai spun, mi-au făcut sfârșitul de zi mai frumos! Excelent ales și titlul!!

Ce culori, ce forme, ce bogăție,.... P14 este indigo spre albastru, nu am mai văzut așa ceva!! Poate la anul să merg acolo când trandafirii sunt în floare!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.06.20 12:00:35]
»

@mishu: Frumoase amintiri! Ai adus în discuție una din acele povești de viață impresionante care marchează oameni, domenii de activitate și instituții. Pictorița de origine italiană se numește Angiolina Santocono și a lăsat moștenire o bogată operă artistică în domeniul botanic - plante și flori pictate cu minuțiozitate într-un realism desăvârșit.

Cu această ocazie am citit două materiale interesante despre viața și activitatea acestei neobosite artiste: scena9.ro/article/ilustra ... olina-santocono și studiisicomunicaribacau.r ... a%20noastra.pdf. ​

Mulțumesc pentru aprecieri! ​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.06.20 12:07:33]
»

@Michi: Mulțumesc pentru vizită. Am revenit anul acesta la Grădina Botanică după perioada de restricții dorind să văd frumosul Rosarium din centrul parcului. Trandafirii s-au dovedit a fi superbi! Numai bine!

@mprofeanu: Am descoperit câteva culori superbe în rândul trandafirilor, mai puțin întâlnite; nu știai încotro să alergi printre tufele de roze și pe care să fotografiezi mai întâi. Parcul botanic bucureștean este o oază de „frumos” în preajma unui cartier deosebit; câteva ore de relaxare sunt binevenite pentru omul urban, atât de stresat și preocupat de problemele zilnice.

Mulțumesc pentru aprecieri. Sănătate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Botanică Dimitrie Brândză:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090404033660889 sec
    ecranul dvs: 1 x 1