ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Dantelă în piatră – Lapiezurile de la Ponoarele

TIPĂREȘTE

Cine spune că natura nu e capabilă a crea capodopere artistice? Cine poate tăgădui munca de mii de ani a vântului, ploii, soarelui? Cine nu rămâne mut de uimire în fața minunățiilor create de Mama Natură? Minivacanța de la jumătatea lunii august petrecută în zona Târgu Jiu – Oltenia de sub Munte, având drept bază hotelul Anna Junior (vezi impresii), ne-a îndemnat să facem o incursiune în județul Mehedinți la Complexul carstic de la Ponoarele.

Acces. De la Târgu Jiu purcedem spre Baia de Aramă pe DN 67D (45 km) după care urmăm indicatoarele spre Ponoarele pe DJ 670 (5 km). Șoseaua are calitate bună și ne poartă pe lângă obiective turistice importante: Cheile Sohodolului, Casa memorială „Constantin Brâncuși” din Hobița, Mănăstirea Tismana, Monumentul Proclamației de la Padeș. După ce traversăm o pădure deasă ieșim „la lumină”, pe marginea drumului apar deja coamele albe de calcar ca o avanpremieră la ceea ce vom vedea puțin mai încolo. Intrăm în Ponoarele odată cu o ploaie măruntă și răcoroasă; la sensul giratoriu apărut în cale cotim stânga, trecem pe lângă Conacu' Boierului (o frumoasă pensiune descrisă de @aurici: vezi impresii) și după 100 m ajungem într-o mică parcare. Aici lăsăm autoturismul și așteptăm 20 de minute să se oprească perdeaua de apă ce se scurge din plafonul noros.

Podul lui Dumnezeu. Primul obiectiv întâlnit în cale este unicul pod natural din țară, o arcadă de piatră care susține drumul județean de deasupra sa. Tavan al unei peșteri prăbușite, bolta de calcar este măreață, cei peste 20 de metri înălțime făcându-te să pari o furnicuță pierdută printre pietre. Am coborât pe o cărare cumva improvizată, pe alocuri se mai observau urme de trepte, până în apropierea blocurile masive de piatră care formează arcada naturală. O imagine deosebită a podului natural o vedeți dacă coborâți puțin pe drumul ce duce la biserica „Sf. Nicodim” – deschiderea de 27 de metri este mai bine păstrată în amonte.

Legendă: După ce Cuviosul Nicodim ctitorește Mănăstirea Vodița, pe malul marelui Danubius, o viziune îl îndeamnă la drum spre un loc unde o cascadă se sparge de stânci, pentru a pune bazele unei noi așezări monahale. Atras de frumusețea Ponoarelor călugărul Nicodim dorește să întemeieze aici un lăcaș de cult, dar împotrivirea populației îl determină să plece mai departe – Dumnezeu îl ajută croindu-i pod de piatră peste lacul Zătonul Mic. Poate și biserica nouă închinată Sfântului Nicodim se vrea a fi o răscumpărare a greșelilor strămoșilor.

Peștera Podului. În apropierea podului de calcar se află și deschiderea de mari dimensiuni a acestei peșteri care străpunge masivul pe o distanță de peste 700 m, ieșirea fiind spre Lacul Zătonul Mare. Două galerii (fosilă și subfosilă), un puț de peste 17 m adâncime, sorburi, ape curgătoare, colonii de lilieci – sunt informații pe care le aflăm de pe un panou. Ajunși pe tăpșanul din fața peșterii ne izbește un aer rece, iar portalul de mari dimensiuni ne confirmă faptul că uneori suntem mici în fața naturii.

Cleopatra și Afrodita – câmpurile de dantelă. Ieșim din valea podului natural și al peșterii și încercăm să urcăm dealul spre câmpurile de lapiezuri. Ploaia căzută mai devreme face cărarea de pământ alunecoasă, iar colțurile de stâncă sunt periculoase. Găsim o rută alternativă pe iarbă, pe lângă o proprietate îngrădită și începem ascensiunea de câteva sute de metri (marcaj triunghi roșu). Cărarea se strecoară printre steiuri de calcar modelate de capriciile vremii și urcă constant. La jumătatea drumului ne oprim pentru a privi spre gospodăriile satului și crestele încețoșate ale munților din depărtare. Ajunși pe creastă vedem culmile dealurilor dinspre Isverna, tărâmul comorilor de altădată. La câțiva zeci de metri depărtare se ițesc dantelăriile albe ale calcarului spre care vom porni nerăbdători.

Legendă: O altă legendă populară ne spune că în peștera de lângă sat locuia însuși Aghiuță care tare îi necăjea pe țărani. Aceștia apelează la pronia divină, Dumnezeu prăbușind tavanul peșterii, astfel apare „Podul lui Dumnezeu”. Michiduță, descurcăreț de felul său, se strecoară pe altă ieșire din peșteră și se cațără pe dealul din apropiere lăsând dâre adânci cu ghearele în calcarul alb – astfel apar câmpurile de lapiezuri. Iată explicațiile oferite de mentalul rural româneasc celor două fenomene ale naturii.

Coborâm spre câmpurile de lapiezuri, numite de specialiști după frumusețile Antichității: Cleopatra și Afrodita. Lapiezurile sunt forme sculptate de apă pe un relief carstic (calcar, gips, sare), pe suprafețe ușor înclinate. Astfel, la Ponoarele pe Dealul Peșterii, avem un sistem de șanțuri și adâncituri de dimensiuni variabile care formează un câmp de lapiezuri. Pășim cu grijă pe lângă șanțurile și crestele de calcar, fantastice dantele de piatră, admirăm și fotografiem formele în care calcarul a fost modelat de apă. Liniștea, peisajul, aerul curat de după ploaie, vântul care adie slab te fac să îți dorești a poposi cât mai mult timp acolo.

Lacul Zătonul Mare. Ne strecurăm pe marginea hăului ce se cască la picioarele noastre și privim valea săpată în masiv, loc unde ar trebui să se adune apele lacului Zătonul Mare. Anul acesta nu se zărește decât un firicel de apă pe fundul văii, printre tufe de vegetație. „Lacul fantomă” apare doar atunci când precipitațiile sunt abundente reușind să umple valea de peste 2 km lungime. Potcoava Dealului Peșterii adăpostește ieșirea Peșterii Podului, loc pe unde se revarsă și apele în albia lacului, atunci când plouă mult. În amonte de Podul lui Dumnezeu se află lacul Zătonul Mic, de asemenea o acumulare de apă cu apariție meteorică.

După câteva zeci de minute petrecute printre dantelăriile de piatră ne-am despărțit cu greu de acest loc. Ploaia împrospătase culorile naturii, șanțurile de calcar ude creau contraste fantastice, melcii ieșiseră la plimbare. Atenție la echipamentul adecvat de drumeție, chiar dacă traseul e scurt (de exemplu ploaia căzută a îngreunat ascensiunea pe Dealul Peșterii). Pe drumul de întoarcere ne-am oprit câteva minute la Mănăstirea Baia de Aramă (datând de la începutul secolului al XVIII-lea, aflată în proces de restaurare) și mai mult timp la Mănăstirea Tismana și Muzeul Tezaurului (vezi impresii).

Recomand o vizită la Ponoarele în cazul în care ajungeți în zona Târgu Jiu-Baia de Aramă, peisajele ne demonstrează că Natura e de neegalat în multe privințe.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 16.10.17 12:34:58
Validat / Publicat: 16.10.17 13:05:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA de ARAMĂ.

VIZUALIZĂRI: 2185 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Podul lui Dumnezeu - Ponoarele.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[16.10.17 15:37:56]
»

@tata123: Oooff, de putin am ratat splendoarea asta! Sper sa mai am ocazia, macar Podul lui Dumnezeu sa-l vad!

Superb peisaj!

Aurici
[16.10.17 17:51:53]
»

@tata123: Cel mai probabil ai trecut și pe lângă Conacu Boierului, e la câțiva pași de Podul lui Dumnezeu. Cum ți s-a părut? Noi am fost când abia îi dăduseră drumul, dar încă mai lucrau la amenajarea curții. Sunt curioasă ce a ieșit. I-am mai urmărit pe net dar nu-mi dau seama de exterior.

Frumoasă zonă, într-adevăr!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costy69
[16.10.17 18:08:55]
»

@tata123: Felicitări pentru excursie și review. Mi-a făcut plăcere să revăd locuri frumoase pe care le-am vizitat anul trecut.

Cheile Băluței sunt destul de aproape, au doar 1 km și sunt ușor de vizitat. Partea proastă e că drumul până acolo nu e tocmai ok și probabil acesta este motivul (sau lipsa timpului) pentru care nu le-ați vizitat.

Numai bine și călătorii frumoase!

costy69
[16.10.17 18:17:50]
»

@Zoazore: Dacă ajungi la Podul lui Dumnezeu nu ai cum să ratezi celelalte obiective descrise de @tata123, sunt situate foarte aproape unul de celălalt.

Zona este frumoasă și merită vizitată. Dacă ajungeți la Târgu-Jiu, Herculane sau pe Clisura Dunării puteți să vă abateți pe aici.

Numai bine și călătorii frumoase!

liviu49
[16.10.17 19:19:20]
»

@tata123: Ca de obicei un articol foarte bine documentat, care ne descrie locuri de o frumusete deosebita pe care, cam ar trebui sa le vizitam din cand in cand. Recent, ca sa fiu mai exact in data de 3 septembrie 2017, am fost intr-o excursie de la Baile Herculane la Tg. Jiu. Cum excursia a fost cam in scurt, a trebuit sa alegem din multele locuri pe care trebuia sa le vizita. Eu, bineinteles, am optat pentru Cheile Sohodolului si manastirea Tismana, iar celelalte membre ale grupului au optat pentru casa memoriala Brancusi si Manastirea Tismana. Cum nu aveam drept de veto, m-am supus majoritatii. Dar trag nadejde ca o parte din locurile descrise de dvs in acest articol s-ar putea sa le vad anul viitor. Mai mult ca sigur ca in anul viitor, vom relua tratamentul la Baile Herculane, iar baietii nostri s-au laudat ca la anul nu vom mai merge cu trenul si ne vor duce ei cu masina, iar eu trag nadejde ca vom vizita o parte din cele descrise de dvs. Oricum sugerez celor care vor avea timp si curaj sa citeasca aceste randuri ale mele, ca daca vor ajunge cu masina in zona sa nu ocoleasca DN 67 D, portiunea Baia de Arama, Baile Herculane. Daca le place natura, in general si muntele in special, vor fi incantati.

Dar, pentru a nu deveni plictisitor, inchei urandu-va numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.10.17 10:23:01]
»

@Zoazore: Am înțeles că ați călătorit în zonă, mă bucur că ați explorat o zonă deosebită, îmbrăcată deja în culorile toamnei. Zona carstică din jurul Ponoarelor are farmec.

@Aurici: Mi-a plăcut zona, am observat și pensiunea Conacu Boierului (nici nu ai cum, de altfel). Întrucât a plouat mărunt circa 30 de minute nu am mai coborât pe șosea spre pensiune, am văzut din mersul autoturismului că erau mașini parcate acolo, deci aveau clienți. Aș vrea să ajung o dată la această unitate de cazare.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.10.17 10:32:38]
»

@costy69: Mulțumesc pentru aprecieri. Îmi aduc aminte de articolul tău de anul trecut (vezi impresii) care sintetizează foarte bine informații despre multiplele obiective turistice din arealul localității Ponoarele, și nu numai.

@liviu49: Sunt multe obiective turistice importante în acest areal geografic, astfel că e greu de ales doar două-trei, iar când ești în minoritate... Am citit (și văzut fotografii) despre frumusețea drumului între Baia de Aramă și Herculane, dar am ocolit acest traseu din cauza știrilor privind calitatea asfaltului. Poate ne spune@SaftaRadu cum se mai prezintă șoseaua, a trecut recent pe acolo. Mulțumesc pentru ecou și cuvintele frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[22.10.17 18:21:25]
»

@tata123: Un articol minunat, frumos povestit si insotit de niste poze minunate. Felicitrai, votat cu mare placere.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.10.17 10:10:12]
»

@mishu: Peisajul e minunat în zona Ponoarelor, relieful carstic formează imagini care cu greu pot fi cuprinse într-o fotografie. Realul bate mai mereu fotografia. Citisem acum câțiva ani despre „dantelăriile în piatră”, dar vroiam mereu să ajung în zonă când tufele de liliac înfloresc (am înțeles din articolului lui @costy69 de anul trecut că „pădurea de liliac”, nu prea e pădure). România are locuri minunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, costy69, liviu49, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Baia de Aramă și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077511787414551 sec
    ecranul dvs: 1 x 1