ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIPĂREȘTE URM de aici

În urmă cu câțiva ani, când am petrecut un weekend la Complex turistic GIRUS – Murighiol, în mod special pentru a vizita Centrul Muzeal Ecoturistic "Delta Dunării" şi faimosul acvariu de acolo, am făcut și Un popas la Tulcea. Povestind despre centrul muzeal și despre reputatul istoric şi muzeolog Prof. Dr. Gavrilă Simion, cel căruia i se datorează punerea bazelor acestei colecţii unicat, prin ecourile primite atunci, mi se reproșa lipsa de documentare anterioară vizitei în Tulcea fapt căruia i se datora neajungerea mea în cel mai frumos și cel mai căutat loc al orașului: Monumentul Eroilor.

Anul acesta, ajungând din nou la Tulcea - tot în treacăt și tot pe fugă - nu m-am dus nici la Muzeul de Etnografie și Artă Populară și nici la Muzeul de Artă (clădire monument construită în perioada 1863-1865 ca Palat Administrativ al Sangeacului de Tulcea, numit pe atunci Conacul Paşei) pe care le văzusem doar exterior, ci am alergat direct la Monumentul Eroilor.

Am parcat mașina în fața unui magazin alimentar din Strada Gloriei, aproape de Pensiunea Melisa și de Biserica Sf. Parascheva - construită în 1857, în perioada stăpânirii otomane - apoi, pietonal, ne-am îndreptat spre parc.

Monumentul Eroilor din Războiul pentru Independenţă

În perioada sa de domnie, în calitate și de conducător al oştirii, regele Carol I s-a preocupat, a încurajat şi a sprijinit realizarea unor monumente dedicate eroilor primului război din istoria modernă a României. În urma unor documentări, au fost identificate pe teritoriul ţării 31 de monumente închinate eroilor, realizate în timpul domniei lui Carol I.

În lucrarea "Monumente ale Independenţei realizate în timpul domniei regelui Carol I", Ioan Giurcă și Jănică Bordeanu prezintă - cu detalii - lista celor 31 de monumente.

Datorită amplasării sale la înălțime, pe una dintre cele 7 coline ale orașului Tulcea, oferind o vedere panoramică asupra așezării de la gurile Dunării, Monumentul Eroilor reprezintă o importantă atracție turistică. Piatra de temelie a primului monument dedicat Războiului de Independență și reunirii Dobrogei cu statul român a fost pusă de Carol I cu prilejul vizitei sale la Tulcea, la 17-18 octombrie 1879.

Monumentul Eroilor din Războiul pentru Independenţă din Tulcea, a cărui inaugurare a avut loc la 2 mai 1904, cunoscut în istorie și sub denumirea de "Monumentul de pe Colnicul Horei" ("Dealul Monument" cum îi spun localnicii), a fost ridicat prin contribuţia financiară a cetăţenilor orașului și este opera sculptorului George Vasilescu.

Soclul din piatră este pătratic, în două trepte, peste care este postat un piedestal, apoi un obelisc înalt de 22 m. Valoarea artistică a monumentului este dată de cele două elemente de sculptură - un dorobanţ gata de luptă şi un vultur cu aripile întinse. Elementele sculpturale au fost turnate în bronz la Veneţia şi au fost montate la baza obeliscului prin grija sculptorului George Vasilescu.

Monumentul a fost distrus în întregime de armata bulgară în anul 1916, iar pe locul său a fost instalată o baterie de artilerie care își trimitea proiectilele pe malul de nord al Dunării, până la Ismail. În anul 1932, prin grija Societății "Cultul Eroilor", monumentul a fost refăcut parţial, readucerea la forma iniţială realizându-se abia în anul 1977, cu prilejul centenarului cuceririi independenţei de stat. Două plăci montate pe monument informează asupra acestor evenimente.

Monumentul Eroilor este impresionant prin componenta sa verticală, precum și prin amplasarea sa pe o înălţime care domină oraşul și zona înconjurătoare cu pământ și cu apă. Vizitatorii trebuie să știe că pentru a ajunge la monument și a se bucura de priveliștea deosebită asupra orașului au de urcat o scară cu multe trepte. Din loc în loc sunt bănci, deci poți face oricâte popasuri pentru a-ți mai trage sufletul.

Nu trebuie uitat că ajungând la Monumentul Eroilor ești deja în spaţiul fostei cetăţi antice Aegyssus, în apropierea Muzeului de Istorie și Arheologie. Merită deci să ne abatem și acolo. O placă montată prin grija Consiliului Județean Tulcea, Primăriei municipiului Tulcea și a ICEM Tulcea amintește că "au pus această placă astăzi, 5 iunie 2012, pentru a celebra 2000 de ani de la atestarea documentară a cetății Aegyssus de către poetul roman Ovidiu".

Cetatea antică Aegyssus

Când facem referiri la cetăți antice trebuie să scormonim adânc în istorie. Asta voi face și eu dat fiind că - cel puțin până la vizita acolo - orașul antic Aegyssus era pentru mine o mare necunoscută.

Așa cum spuneam, orașul antic Aegyssus este situat în Parcul Monumentului Independenței și în zonele adiacente acestuia, pe cel mai înalt promontoriu care străjuiește cursul Dunării - un punct strategic important, de unde se puteau supraveghea cu ușurință căile de comunicație terestre și navale. Cunoscută pentru prima dată ca uetus urbis - oraș vechi - termen folosit de poetul Ovidiu în scrierile sale în contextul descrierii conflictelor cu dacii nord-dunăreni de la începutul sec. I, cetatea Aegyssus a avut un important rol strategic pe limes-ul Moesiei Inferior și, mai târziu, al provinciei Scythia.

Depozitul de amfore elenistice (sec. I î.H. - sec. I d.H.) descoperit în acest punct sugerează faptul că Aegyssus a fost un important punct în traficul de mărfuri grecești în perioada elenistică.

La începutul sec. II cetatea era inclusă în limes-ul dunărean. În a doua jumătate a sec. III în cetate era cantonată cohors II Flavia Brittonum, iar în secolul următor vexilatio Aegyssensis din Legio Jovia. În sec. IV-V cetatea își păstrează statutul militar (sediu al cuneus equitum armigerorum, praefectus ripae legionis primae Joviae cohortium quinque pedaturae inferioris), iar în perioada împăratului Justinian este refăcută odată cu refortificarea limes-ului dunărean Scythia.

Orașul este menționat apoi în Notitia Episcopatum, în lista celor 15 reședințe episcopale din Dobrogea. Viața urbană ia sfârșit la Aegyssus în primele decenii ale sec. VII, așa cum se întâmplă în întreaga provincie Scythia, ca urmare a atacurilor avaro-slave și a căderii limes-ului danubian.

Reluarea locuirii pe ruinele anticului Aegyssus are loc în contextul revenirii Imperiului Bizantin la gurile Dunării în ultimele decenii ale sec. X. Sfârșitul așezării medio-bizantine se produce datorită atacurilor pecenegilor și uzilor de la mijlocul sec. XI, dar o serie de materiale arheologice sugerează reluarea, în forme modeste, a locuirii pe parcursul secolelor următoare.

Edificiul termal (thermae) este reprezentativ pentru sit. A fost construit la finalul sec. I și a funcționat până la mijlocul sec. V, fiind distrus la invazia hunilor care a afectat orașul. Au fost identificate mai multe faze de construcție, în cea de-a III-a fază adăugându-se în partea de nord o încăpere de mari dimensiuni, probabil o palestră.

Ca și la alte cetăți străvechi, istoria este mai bogată decât ceea ce vezi la fața locului. Câteva amfore de mari dimensiuni, vreo două panouri informative, rămășițe de ziduri care abia se mai văd din pământ… cam asta poți vedea în situl arheologic de la Aegyssus. Mai multe artefacte pot fi văzute și studiate în Muzeul de Istorie și Arheologie amplasat în imediata apropiere a ruinelor. Exponate mai mari sunt etalate și în fața intrării.

La Muzeul de Istorie și Arheologie taxa de vizitare este: 8 lei/persoană - adulți și 5 lei/persoană - elevi, studenți, pensionari. Pentru ghidaj (în limba română sau străină) se achită 40 lei/grup, iar pentru fotografiere și filmare, profesioniștii vor trebui să achite 100 lei/oră, respectiv 500 lei/oră.

Revenind la mașină, ghidați de localnici și de GPS, am ajuns la Biserica Ortodoxă de rit vechi din Str. Străbună, nr. 1, un edificiu religios ale cărui turle aurii mi-au atras privirile chiar de sus, de lângă monument. Toate porțile fiind încuiate, nu am văzut Biserica Ortodoxă de rit vechi și în interior, așa încât ne-am îndreptat spre locuri mai relaxante.

Parcul Ciuperca

Parcul Ciuperca amenajat la malul lacului cu același nume este un loc foarte căutat de localnici. Plajă cu nisip, șezlonguri și umbreluțe, un bazin de înot acoperit, un patinoar (în sezonul rece), un restaurant - Restaurantul Ciuperca, vreo două Pub-uri, alei dalate, amenajări de joacă pentru cei mici, bănci pentru odihnă, multă umbră și chiar și o frumoasă biserică de lemn - Biserica Sf. Mina, toate se găsesc în Parcul Ciuperca.

Fiind cazați la Pensiunea NICOL, la numai 700 m de Parcul Ciuperca, se înțelege că am beneficiat și noi de răcoarea lui într-o zi de august fierbinte.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.08.19 20:37:31
Validat / Publicat: 30.08.19 23:00:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TULCEA.

VIZUALIZĂRI: 779 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Tulcea - Orașul văzut de la Monumentul Eroilor din Războiul pentru Independenţă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.08.19 00:06:44]
»

@iulianic: Am fost și noi la Tulcea în urmă cu vreo 3 ani, ne-a plăcut mult orașul și ne-am propus să revenim. Din păcate, nu am reușit deocamdată asta. Am și acum în fața ochilor imaginea orașului și a fluviului văzute de lângă Monumentul Eroilor. Am mai vizitat atunci câteva muzee (este bine că majoritatea sunt aproape unul de celălalt), dar și frumosul acvariu.

Pentru toate acestea (dar și pentru alte obiective), pentru vreo plimbare cu șalupa pe Dunăre sau pentru vreo porție de storceag ori de saramură, ne-ar plăcea să mergem din nou acolo!

Până atunci, prin intermediul acestui frumos și documentat articol, am ”revăzut” Tulcea! Numai bine!

iulianicAUTOR REVIEW
[31.08.19 09:31:41]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc pentru ecou! În ultima vreme apar tot mai puține. Tot mai mic este interesul de a citi și de a comenta cele citite. Suntem tot mai grăbiți, scriem de pe telefon, publicăm articole de nici 10 rânduri în care - neapărat - recomandăm sau nu recomandăm ceva, fără argumente, fără documentare…

Tulcea, da, este un oraș în care trebuie să revii. Mie și de astă dată mi-au scăpat muzeele pe care le văzusem la vizita precedentă doar exterior - Muzeul de Etnografie și Artă Populară și Muzeul de Artă - dar acum, vara, am preferat plimbările în aer liber.

Cât despre masa de pește la Tulcea, află că noi am fost dezamăgiți. Poate n-am fost destul de documentați, poate că n-am ajuns acolo unde trebuia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂTulcea, poarta Deltei Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063974142074585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1