ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Schituri, haiduci, păduri, poteci și sihaștri - Sihastria Voronei și Peștera Sf. Onufrie

TIPĂREȘTE

A mai trecut un an, serbăm din nou Ziua Culturii Naționale pe 15 ianuarie, instituții de tot felul organizând multe evenimente culturale și oferind intrări gratuite în muzee. Ziua de 15 ianuarie are legătură cu poetul național Mihai Eminescu născut pe plaiuri botoșănene. Cu ocazia Zilei Culturii vă prezint un loc pitoresc situat în apropierea satului în care s-a născut Raluca Iurașcu, mama lui Eminescu.

Să înceapă povestea...

Bunicul își așează mai bine traista colorată și privind spre peretele de arbori cu frunze arămii ce se înalță semeț în fața lui, spune o rugăciune, strânge mai bine în mâini bâta ciobănească și se îndreaptă hotărât spre poteca ce se ghicește printre copaci. De la ultima casă a satului Vorona și până la mănăstirea de măicuțe are de mers circa 1,4 km, printr-o ploaie de frunze ruginii, în cântec de crengi mișcate de vânt și triluri de păsări rătăcite pe ici colo.

Cu pasul apăsat și sufletul deschis bătrânul ajunge degrabă la Mănăstirea Vorona (vezi impresii), veche vatră monahală ce a apărut aici prin anii 1700 și ceva. Dă binețe maicilor ce curățau câteva coșărci cu pește proaspăt prins din iazul mănăstirii, se închină evalvios în fața bisericii mai mici și iese în afara curții pentru a umple plosca cu apă proaspătă de la izvorul Maicii Domnului.

Dar nu aici vroia să ajungă bunicul cu barbă albă și privire pătrunzătoare, ci mai sus, în mijlocul codrilor Voronei, unde alte schituri și locuri misterioase sunt ascunse de arbori seculari. Pornește la drum peste câmpurile mănăstirii de jos, pigmentate de siluetele negre ale călugărițelor aflate la muncile agricole, urmează cărări știute din tinerețe, abia schițate pe solul acoperit de frunzele toamnei. Ar fi putut urma drumul recent modernizat, vreo 4 km, dar amintirile sunt mai copleșitoare atunci când urmezi căi bătute cu decenii în urmă. E octombrie, un soare călduț își strecoară razele printre crengi desfrunzite parțial. Bunicul vrea să ajungă neapărat la Peștera Sfântului Cuvios Onufrie, un om sfânt care a aduce alinare tuturor celor care îi cer ajutorul. Nu mai trecuse din tinerețe prin acele locuri, gânduri și amintiri se împleteau permanent în mintea lui. Va mai recunoaște zona? Va mai găsi grota sfântului? Sau poiana unde s-a întâlnit cu haiducul?

 După două ore de mers pe cărări șerpuitoare și mai multe popasuri în mijlocul naturii sosește în poiana unde se înalță azi Mănăstirea Sihăstria Voronei. Aproape că nu mai recunoaște schitul de altădată cu a sa biserică de zid ridicată în veacul al XIX-lea. Își rotește privirea și mai recunoaște biserica-paraclis, vede căsuța tradițională mult transformată a celor câțiva călugări și rândul de stupi colorați, livada îmbătrânită. Dar anii nu au stat pe loc, schitul pierdut în codrii nesfârșiți s-a modernizat, au apărut construcții noi, o clopotniță impunătoare, iar o biserică nouă se ridică în curte. Chiar și mormântul Sfântului Cuvios Onufrie nu mai e la fel de simplu, iar mărul crescut la căpătâiul sfântului (din al cărui rod gustă fiica domnitorului Mihail Sturdza și scapă de epilepsie) s-a uscat cu mai mulți ani în urmă.

Bunicul aprinde o lumânare la mormântul Sfântului Onufrie, un om învățat care coresponda cu Paisie Velicicovski și starețul Vasile de la Poiana Mărului. Intră în biserica „Buna Vestire” unde se află și racla cu moaștele sihastrului canonizat de mai marii Bisericii cu aproape 20 de ani în urmă. A rămas neschimbată icoana Maica Domnului cu Pruncul de mână prețios dar duhovnicesc oferit de Dumnezeu prin penelul schimonahului Vladimir pe la jumătatea anilor 1800. O icoană inedită în pictura noastră bisericească, o icoană la care bătrânul de azi s-a închinat de multe ori în anii tinereții.

Timpul se scurge nemilos, bunicul pornește din nou la drum cu credință și îndârjire, mai ales că urmează partea cea mai grea a drumului. Pe o cale forestieră de aproape 1 km moșul se adâncește în codru. Sunt locuri altădată pustii și rar călcate de oameni, vânători sau culegători de ciuperci. La un moment dat o potecă lată se deschide pe costișa din stânga, bătrânul tresare și amintirile îl invadează, pe aici este calea. Începe să urce pieptiș pe cărarea destul de alunecoasă pe alocuri, traversată de rădăcini de arbori ori acoperită de o pătură groasă de frunze. Se oprește des, dar nu vrea să renunțe. Sunt câteva sute de metri  de urcat ori de mers pe curbe de nivel.

Cu efort, ambițiosul bătrân ajunge în fața peretelui calcaros și amintirile îl năpădesc. Mai face câțiva pași și descoperă schitul „Peștera” (odată „Sfânta Treime” ). Probabil aici s-a nevoit sihastrul Onufrie cu câteva sute de ani în urmă, în mijlocul naturii și a viețuitoarelor pădurii, rugându-se permanent. Azi micuțul schit săpat în calcar este refăcut, o curte mică, un altar în grotă.

Bunicul e fericit, stă jos pe o bancă și privește visător spre un grup de arbori înalți. Mestecă o bucată de pâine coaptă în cuptorul cu lemne. Cu zeci de ani în urmă, în vremuri pierdute ale istoriei, pe când bătrânul era un tânăr chipeș cu mustață abia mijită și umbla după bureți prin pădurile Voronei, s-a întâlnit cu haiducul Coroi. Țăranul devenit haiduc se ascundea în anii '30 prin pădurile botoșănene, grotele din malurile calcaroase aflate în codrii Voronei fiind un adăpost perfect pentru el. Tânărul este întrebat de către haiduc dacă are ceva de mâncare în traistă și capătă codrul de pâine și bucata de caș. Haiducul îl sfătuiește pe tânăr să nu spună nimic dacă cumva se întâlnește cu jandarmii ce îl căutau. Amintirile se învălmășesc în mintea bătrânului căruia îi scapă o lacrimă în colțul ochiului.  

Apusul bate la ușă... Timpul nu mai are răbdare. Nepotul care l-a supravegheat de la distanță pe bătrân în toată această călătorie se apropie de el și îl ajută să coboare poteca abruptă spre drumul forestier. Autoturismul îi va duce mult mai rapid în sat.

Concluzii. În codrii Voronei se află Mănăstirea Sihăstria Voronei și Peștera Cuviosului Onufrie, locuri interesante unde religia se împletește cu istoria. O plimbare spirituală, reconfortantă, generatoare de amintiri, dătătoare de bine.  

E Ziua Culturii, povestea este un omagiu, firul narativ este imaginar, dar locurile sunt reale. Vizitați aceste locuri botoșănene, sunt superbe!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.01.24 19:35:25
Validat / Publicat: 14.01.24 20:53:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 258 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Biserica „Buna Vestire” - Icoana Maica Domnului cu Pruncul de mână.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[15.01.24 07:03:09]
»

@tata123 🔱: Frumos articol închinat zilei de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale! Codrii Voronei ascund mănăstiri și o peșteră-schit din vremuri de demult! Arată bine toate, s-au restaurat și li s-au adăugat alte construcții. Și Icoana cu Maica Domnului cu Pruncul de mână este ceva unic! Mulțumesc!

DOINITA
[15.01.24 12:34:13]
»

Atat de frumoasa povestea ca daca ar fi voie as vota de doua ori!

Ce poate fi mai frumos decat o poveste cu un bunic ce merge prin codru des, un bunic c merge pe carari batatorite in tinerete si retraieste momente intense acum cand totul a devenit poveste.

Sunt locuri pe care le stiu, le-am vazut, dar sunt si locuri pe care imi doresc sa le vad. Sper ca atunci cand vremea o va permite sa merg pe potecile din padure in cautarea bunicului.

Multumesc pentru minunata poveste!

CATAAS
[15.01.24 12:46:04]
»

Atât de aproape de Suceava și totuși nu am ajuns niciodată! O idee grozavă pentru o ieșire de duminică!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.01.24 11:11:15]
»

@mprofeanu: Da, o poveste dedicată Zilei Culturii Naționale. Dar „nu prinde” nici acest gen de scriere... 😁😂 Poate fiindcă e vorba de o mănăstire în derularea poveștii, subiect nu foarte gustat în comunitate. Dar nu mă dau bătut, mai am câteva mănăstiri „în mânecă” . 😋

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână este pictată la 1875 și, posibil, este o reprezentare unicat în iconografia noastră. Schimonahul Vladimir Machidon a zugrăvit icoana deosebită, dar și catapeteasma și pictura interioară - se spune că avea deja 100 de ani!!!

Locuri deosebite, peisaje frumoase, simțăminte plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.01.24 11:40:22]
»

@DOINITA: Mă bucur că v-a plăcut povestea de pe meleaguri botoșănene. De la Botoșani la Vorona e o „aruncătură de băț” . 🙂 Cred că primăvara pădurea e superbă, totul se primenește, oamenii, câmpul, păsările se trezesc la viață.

Măicuțele de la Mănăstirea Vorona sunt primitoare, după slujba de Duminica se întinde masă pentru pelerini. Călugării de la Sihăstria Voronei trudesc din greu pentru mândra mănăstire care se înnoiește. Ambele ansambluri monahale sunt situate într-o pădure fără sfârșit, loc de reculegere, relaxare, plimbare.

Să auzim numai de bine! Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.01.24 11:49:00]
»

@CATAAS: Zona Voronei e pitorească prin așezarea ei geografică și poți aloca o zi de weekend pentru o incursiune relaxantă. Ajungi repede prin Bosanci la Liteni, traversezi râurile Suceava și Siret și imediat intri în Joldeștii mamei lui Eminescu. Urci Culmea Siretului, traversezi două sate cu case mândre și virezi dreapta spre Pădurea Voronei și mănăstirile vechi din codru.

„Drumul mănăstirilor” este recent asfaltat, în afară de cele două locașuri voronene poți ajunge ușor și la Mănăstirea Coșula. Mai există în zonă Schitul Oneaga și, lângă Mănăstirea Vorona, găsești „Stejarul lui Cuza” . Mai greu de găsit un loc de luat masa, în zonă cred că nu există nici un restaurant, doar magazine mixte, cafenele și cârciumi.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
CATAAS, DOINITA, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Vorona [Vorona]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052551031112671 sec
    ecranul dvs: 1 x 1