ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Berca – un ansamblu renăscut

TIPĂREȘTE

Ținutul Buzăului a obținut în primăvara anului 2022 statutul de Geoparc Internațional UNESCO (edupedu.ro/tinutul-buzaul ... -tara-hategului) datorită numeroaselor obiective turistice de tot felul ce împânzesc întreg arealul Subcarpaților de Curbură și a interacțiunii dintre comunitățile locale și protejarea mediului.

În ultimii ani atracțiile turistice buzoiene au ieșit la lumină mai ales prin intermediul Internetului. O parte sunt binecunoscute (ex. Vulcanii Noroioși - (vezi impresii) sau Sărata Monteoru (vezi impresii), altele au apărut pe lista „to do” mai recent (Vama Buzăului cu obiectivele sale (vezi impresii), Bozioru-Aluniș-Colți și vestigiile rupestre (vezi impresii).

Am călătorit de mai multe ori în județul Buzău, am descoperit multe colțuri încântătoare, locuri în care Natura, și uneori Omul, au contribuit la crearea unor lucruri superbe. La început de vară m-am întors pe meleaguri buzoiene cu gândul de a revedea „fierbătorile” de nămol de la Berca. Dar până a ajunge la spațiul selenar românesc am poposit la un ansamblu monahal reabilitat de curând: Mănăstirea Berca.

Adevărată cetate mănăstirească, complexul de monumente de la Berca apare de la depărtare cocoțată pe muchia unui deal, așa cum stă bine unei cetăți spirituale. Schitul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” este un exemplu de artă brâncovenească, ansamblul fiind zidit acum peste 300 de ani, la 1694, de către stolnicul Mihalcea Cândescu și soția sa, Alexandrina Cantacuzino.

Dacă priviți fotografiile din articolul lui CrazyMouse/Floryn81 din 2015 (vezi impresii) veți observa diferențele și ceea ce se poate face cu banii proveniți dintr-un proiect european.

Din DN10 suntem orientați peste râul Buzău de indicatoare specifice monumentelor istorice, spre localitatea Berca, apoi în dreapta spre mănăstire. Ajungem până în zona complexului monahal pe o stradă îngustă, asfaltată, câteva curbe în urcare; aleea îngustă poate provoca emoții șoferilor la întâlnirea a două autovehicule. E liniște la mănăstire, vine câte un autoturism cu vizitatori din când în când, pleacă altul. Curtea e pustie, măicuțele se aflau în perioada de odihnă.

Incinta fortificată este refăcută integral, nu am zărit fragmentul de zid despre care citisem că s-ar fi păstrat drept mărturie. Pe lângă acest prim vestigiu, ansamblul monahal este compus din biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” , turnul clopotniță, stăreția și chiliile călugărițelor.

Am admirat mai întâi curtea îngrijită, pigmentată cu ronduri de flori, arbuști și fragmente de coloane ornamentate. Apoi ne atrage silueta albă a bisericii în pridvorul căreia descoperim superbul portal de acces, de inspirație italiană, opera unor meșteri pietrari pricepuți care au modelat materia dură realizând felurite forme vegetale și zoomorfe. Superb! Ancadramentul de mari dimensiuni include și pisania originală a locașului de cult. Descoperim interiorul luminos și răcoros după ce deschidem o ușă masivă, bogat ornamentată. Imediat pe dreapta, protejată de o foaie de sticlă, se află portretul votiv al pictorului inițial: Pârvu Mutu și soția sa. În pronaos vedem și tabloul ctitorilor cantacuzini, boieri înveșmântați în straie de epocă. Spațiul interior nu este mare, dar impresionează prin iconostasul cu icoane vechi și prezența coloanelor ornamentate de aceeași meșteri pietrari iscusiți.

Din biserică se pot achiziționa lumânări, obiecte religioase, broșuri și vederi, produse alimentare preparate la mănăstire (dulceață, sirop, zacuscă de ciuperci) lăsând banii specificați pe hârtiuțe într-o cutie specială.

Revenim în curte și facem un tur al clădirilor mănăstirești: turnul clopotniță (cu rol de poartă de acces și punct de supraveghere), casa egumenească (stăreția – are pivnițe boltite din cărămidă și gârlici de acces + un foișor drăguț), chiliile împodobite cu flori. Clădirea refăcută a stăreției va găzdui în curând un muzeu.

Din curtea mănăstirii se deschide o frumoasă priveliște asupra văii Buzăului. Ne-am bucurat câteva zeci de minute de liniște, peisaje naturale deosebite și monumente istorice refăcute.

Articole relaționate. Valea Buzăului și Mănăstirea Cârnu (vezi impresii), Mănăstirea Rătești (vezi impresii).

Tur virtual. Cine dorește să viziteze virtual ansamblul monahal poate accesa adresa 3dvirtual.ro/schitul-berca.

Alegeri inspirate!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.06.22 17:08:20
Validat / Publicat: 19.06.22 18:07:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.

VIZUALIZĂRI: 1095 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Portal de acces în biserică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50700 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.06.22 18:46:32]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MarinaCoPHONE
[20.06.22 22:25:33]
»

@tata123 ????: foarte interesantă mănăstirea. E o minune ce se poate face cu puțină bunăvoință, multă muncă și niște fonduri europene.

Sunt curioasă cine le-a obținut? Măicuțele sau primăria?

O sa includem și mănăstirea asta pe lista de vizitat în Buzău, alături de Vulcanii Noroioși și focurile vii.

Felicitări, un articol bine documentat așa cum ne-ați obișnuit. Votat cu mare drag!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.06.22 10:21:22]
»

@MarinaCo: Observ că acest articol ✒️dedicat unui ansamblu monahal renăscut la circa 325 de ani de la ctitorire poartă numărul 850 pe AmFostAcolo. ????????????

Proiectul cu finanțare europeană, parte a Programul Operațional Regional 2014-2020, poartă numele Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului Schitul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” - fosta mănăstire Berca și a fost semnat de maica stareță a Schitului Berca (cu acordul și implicarea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei).

Întreg ansamblul mănăstiresc e bine închegat și îngrijit. Vorbim despre o restaurare reușită, o refacere a unor clădiri monahale și a zidului de incintă. Recomand o oprire de câteva minute la schitul de pe deal.

Nicolae Iorga descrie mănăstirea ruinată de la Berca la început de secol al XX-lea: Se ajunge la o vale de pietriș, unde fuge o apă săracă. Deasupra, pornind de la câteva căsuțe, care vin înaintea satului, un mare părete de lut se ridică deasupra văii; pe vârful lui se vede o biserică veche, lângă o lungă perdea de zid ruinat, cu fereștile oarbe. Satul se cheamă Berca, un sat de munteni săraci cari se coboară la câmp să câștige, câteva luni din an, patruzeci de bani pe zi. Niciodată el n-a putut să aibă vreo însemnătate, dar un domn, poate Matei, patriarhul cu domnie lungă, a făcut aici o mănăstire; zidul de încunjur e clădit dintr-un rând de cărămizi puse în lat și din alt rând de bolovani de râu prinși în cărămizi puse în lung, sistem care se vede și în zidurile Târgoviștii. Biserica avea un pridvor răzimat pe doi stâlpi cu podoabe săpate de flori și struguri; stâlpi ca aceștia despărțeau pronaosul de naos. Cele doua ferești de pe laturi, fereastra mai mică a absidei pentagonale, fereastra altarului, alt pentagon, fură cuprinse în cadre de sculpturi alese, deosebite de la o fereastră la alta. (România cum era până la 1918).

Mulțumesc pentru vizită și aprecieri. Numai bine!

Michi
[21.06.22 12:27:30]
»

@tata123 ????: Ce să te mai felicit pentru performanţa cu care ne-ai obişnuit? Ca totdeauna reviewurile tale sunt ˝meserie˝scuză-mi calificativul dar se obişnuieşte. Mă întreb, -că om eşti,- când ai timp să te documentezi, cum ai pregătite sursele, cum şi când citeşti ce au scris alţii şi vii cu completări pertinente? Reviewurile tale şi ale altor câţiva ar trebui să fie călăuză pentru mulţi din new entry. Cred că numai Iulianic ţi-a depăşit numărul articolelor.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.06.22 11:36:32]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Îmi place să scriu, documentarea îmi oferă informații suplimentare, pregătirea și meseria mă ajută. Cu timpul mai e de lucru... Totuși, ușor-ușor, am ajuns la 850. Într-adevăr, @iulianic a postat cu circa 20 de articole mai mult în momentul de față. În toate situațiile e vorba de o muncă consistentă.

Mă bucur când articolele mele constituie surse utile de inspirație pentru cei care doresc să știe ce pot vedea într-un anumit loc. Dar oamenii sunt diferiți, nu le putem impune un tipar după care să își construiască review-urile. De ajutor ar fi ca cei mai mulți care citesc/se informează să posteze un articol cu propria experiență.

Vă întorc urările de bine, sănătate și putere de a continua micile incursiuni turistice!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstiri şi biserici buzoiene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068402051925659 sec
    ecranul dvs: 1 x 1