ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

”Biserica Banului” - vechi lăcaș de cult din Târgul Buzăului

TIPĂREȘTE

Municipiul Buzău este unul dintre orașele pe care le cunosc cel mai bine. Chiar dacă m-am născut și am crescut la Râmnicu Sărat, am mers deseori la Buzău atât singur, cât și alături de familie sau de prieteni. Pentru o perioadă chiar am lucrat acolo, așa că am străbătut deseori orașul pe jos, descoperind rând pe rând locurile frumoase și obiectivele istorice din localitate. Un astfel de obiectiv vreau să prezint în acest articol – este vorba despre Biserica ”Buna Vestire” din Buzău, cunoscută și sub denumirea de ”Biserica Banului”. Lăcașul de cult are o istorie de câteva sute de ani (fiind unul dintre cele mai vechi din oraș) și este declarat ”monument istoric”.

Această biserică se află aproape de zona centrală a orașului, așa că poate fi găsită ușor de către cei interesați de vizitarea unor astfel de obiective. Adresa exactă este strada Bistriței, nr. 53, nu departe de Colegiul Național ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”, instituție de învățământ trecută la rândul ei pe lista monumentelor istorice din Buzău.

Biserica Banului are o istorie interesantă: a fost construită în anul 1571 de către Andronic Vistierul (sau banul Andronic Cantacuzino, după cum era numit, de unde și denumirea bisericii – ”a Banului”). Acest lăcaș de cult a fost ridicat pe locul unei biserici mai vechi care a fost demolată întrucât devenise prea mică; încă din anul 1571, lăcașul de cult este menționat în documente ca fiind mănăstire. Din biserica de la 1571 s-a mai păstrat până în zilele noastre o icoană a Maicii Domnului, considerată ”făcătoare de minuni”. Biserica a fost arsă în luptele lui Vasile Lupu cu Matei Basarab (1637-1639) și a fost ulterior rezidită, terminată fiind în anul 1722. Mănăstirea Banului a fost desființată la secularizarea averilor mănăstirești din timpul domniei lui A. I. Cuza, rămânând ulterior biserică de mir. (Am conspectat aceste informații dintr-un pliant cumpărat de la magazinul de obiecte bisericești din incintă)

Am vizitat acest obiectiv în câteva rânduri, iar fotografiile pe care le voi atașa prezentului articol au fost realizate în urmă cu patru zile, când am ajuns din nou acolo.

Am pășit pe aleea din curtea bisericii și, ca de fiecare dată, am dat un ocol lăcașului de cult pentru a observa elementele de arhitectură exterioară. Pridvorul este susținut de mai multe coloane și este închis, iar deasupra intrării se află icoana de hram a bisericii. Pe lateral există ferestre înguste prevăzute cu gratii și încadrate de chenare din piatră în care sunt sculptate diferite motive vegetale. Însă ceea ce trebuie neapărat amintit este acoperișul realizat din țiglă smălțuită care a fost adusă de la Viena în secolul al XIX-lea; bucățile de țiglă sunt colorate diferit și se aseamănă -privite de la oarecare depărtare- cu solzii unui pește.

În interior, compartimentarea este una des întâlnită, trecându-se prin pridvorul închis pentru a se intra în pronaos, în naos și apoi la altar. În pridvor dereticau de zor două doamne la momentul vizitei noastre, așa că nu am realizat fotografii. Precizez totuși faptul că există acolo un mic magazin de obiecte bisericești, dar și câteva icoane frumoase.

Pridvorul este despărțit de pronaos printr-un zid, iar ușa este destul de scundă, așa că trebuie puțină atenție pentru a nu-ți face rost de vreun cucui. În pronaos și în naos ne atrag atenția stranele din lemn meșteșugit sculptate, iar catapeteasma iese și ea în evidență prin faptul că este mai închisă la culoare, dar și prin frumoasele icoane realizate de către cunoscutul pictor de biserici Gheorghe Tăttărescu. Frescele interioare au fost restaurate în mai multe rânduri, însă mai păstrează liniile elegante ale picturilor originale realizate în anul 1884 de către Gheorghe Tăttărescu și Dimitrie Teodorescu. Conform unei pisanii recente, ultima restaurare a picturii a avut loc în perioada martie – aprilie 2005.

Un alt lucru important care atrage aici anual un număr important de credincioși este Icoana ”făcătoare de minuni” a Maicii Domnului cu Pruncul. Amplasată în partea stângă a naosului, nu departe de catapeteasmă, despre această icoană se știe că ar fi fost salvată de către creștini din Constantinopolul cucerit de otomani. Pe icoană sunt trecuți ”anii mântuirii 1503-1571-1722”, ceea ce atestă continuitatea peste secole a lăcașului de cult și existența celor trei biserici înălțate pe aceeași temelie.

Mai trebuie menționat faptul că în biserică este realizat un amvon, la care se ajunge pe o scară îngustă; de acolo de sus preoții țineau mai demult cuvântările pentru a fi auziți mai bine de către numeroșii credincioși care erau prezenți la slujbe. Eu nu am asistat niciodată la o astfel de slujbă ținută dintr-un amvon, însă cred că ar fi o experiență interesantă.

După ce am terminat de realizat fotografii în interior, ne-am mai plimbat puțin prin curtea bisericii, pe lângă cei câțiva arbuști și printre puținele tufe de flori care au rezistat până în prag de iarnă. Vizita noastră la Biserica Banului s-a încheiat, nu înainte de a admira o frumoasă troiță amplasată lângă gardul lăcașului de cult.

Cei care vor ajunge prin municipiul Buzău și vor dori să viziteze lăcașul de cult mai trebuie să știe că, pe lângă biserica aceasta și Colegiul Național ”B. P. Hașdeu” (ambele obiective declarate ”monumente istorice”, după cum v-am mai spus), în apropiere există un alt obiectiv interesant – este vorba despre Casa ”Vergu-Mănăilă”. Acest obiectiv (declarat la rândul său ”monument istoric”) este considerat a fi cea mai veche casă din municipiul Buzău, atestată documentar în anul 1794. Casa găzduiește de mai mulți ani colecția de etnografie și artă populară a Muzeului Județean Buzău și de ceva timp se află în proces de restaurare, așadar interiorul nu poate fi încă vizitat.

Ajuns la final de articol, vă recomand să vizitați ”Biserica Banului” din municipiul Buzău, dar și alte obiective la fel de interesante din acest oraș!

Călătorii plăcute tuturor!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 14.12.16 15:25:43
Validat / Publicat: 14.12.16 16:29:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.

VIZUALIZĂRI: 3502 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 ”Biserica Banului” din municipiul Buzău - obiectivul este declarat ”monument istoric”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[17.12.16 21:41:31]
»

@Crazy_Mouse: Și obiectivele mici au istoria, valoarea și frumusețea lor. Îmi place cum arată Casa Vergu-Mănăilă (P19) - o locuință boierească cu arhitectură inspirată din mediul rural. Am citit lucruri nu tocmai une despre întreținerea acestui monument istoric, dar și vești îmbucurătoare (tvbuzau.ro/ploua-in-casa- ... au-se-renoveaza). S-au ținut de cuvânt? Din fotografia postată casa pare renovată. Cred că expoziția de etnografie nu a fost încă redeschisă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[17.12.16 23:27:26]
»

Si iata cum cu pricepere si rabdare poti gasi si in locuri aparent banale locuri interesante, pentru care merita sa te opresti sa le vizitezi si sa afli astfel lucruri despre istoria locurilor pe unde treci.

Floryn81AUTOR REVIEW
[17.12.16 23:52:09]
»

@tata123: Casa Vergu-Mănăilă s-a aflat în ultimii ani într-un proces de restaurare care se apropie de final (încă se mai lucrează, din ceea ce mi-am putut da seama după materialele existente pe scară). Atunci când expoziția de etnografie se va redechide, voi fi acolo și voi veni cu impresii ”proaspete”. Până atunci, o să încerc să trec în timpul săptămânii pe la acest obiectiv și să văd dacă pot da de vreun muncitor care să-mi dea detalii mai precise referitoare la stadiul lucrării și la o dată orientativă de finalizare.

@calatorul: Locuri interesante există peste tot prin țara noastră; cu nițică răbdare, le putem prezenta pe acest site, contribuind și noi câte un pic la promovarea turistică a acestora. Mă bucur că v-a plăcut articolul meu, mai ales că Buzăul este unul dintre orașele mele de suflet!

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstiri şi biserici buzoiene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079306840896606 sec
    ecranul dvs: 1 x 1