ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 2 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Centrul Vechi și alte obiective – Deva

TIPĂREȘTE

În luna august am petrecut vreo două zile în municipiul Deva, capitala administrativă a hunedorenilor. Pornind de la Villa Lotus (vezi impresii), din cartierul Dorobanți, am explorat centrul orașului, dar și alte zone din jur.

Am remarcat curățenia urbană, amenajările peisagistice, bulevardele largi pline cu flori, fântâni arteziene, multe străzi cu sens unic pentru fluidizarea circulației, parcări în spic. În timpul plimbărilor am reușit să vedem câteva din cele mai importante obiective ale orașului de pe Mureș.

Cetatea Devei

Punctul principal de atracție turistică al Devei este cetatea medievală situată în vârful unui con vulcanic la peste 370 m înălțime. Monumentul e amplasat strategic atât din punct de vedere militar (valabil pentru secolele trecute), dar și din punct de vedere turistic – azi e vizibilă din toate zările și atrage vizitatorii spre oraș. Deși atât de aproape de fortificație și în ciuda programului de funcționare generos nu am izbândit să ajung pe centura de ziduri, la această nereușită concurând căldura zilelor de august și incursiunea la Sarmizegetusa Regia (vezi impresii). Detalii istorice puteți citi aici: radioromaniacultural.ro/d ... in-transilvania; pe Youtube circulă multe filmulețe interesante care vă prezintă cetatea în toată splendoarea ei. Ultima incintă a fortificației spiralate, de fapt palatul din vârful fortificației, încă nu e deschisă publicului, autoritățile dorind finalizarea restaurării în anii următori.

Accesul către Cetatea Deva se face în două moduri: fie cu telecabina (un ascensor înclinat; 20 lei/adult dus-întors) din zona Stadionului Cetate, unde există și o parcare spațioasă, fie perpedes urcând peste 100 de trepte și urmând cursul unei poteci (cu două variante) cu pornire din zona Parcului Cetate.

Statuia gimnastelor și Piața Arras

Este binecunoscută tradiția veche de zeci de ani a centrului de gimnastică artistică din Deva. Pentru a omagia munca gimnastelor și victoriile aduse României în 2004 a fost inaugurat în această zonă un ansamblu statuar din bronz. Creație a sculptorului Ioan Medrus monumentul reprezintă o gimnastă care execută, în trei faze succesive, un exercițiu la bârnă. Trăsăturile sportivei sunt bine conturate, mișcările redate au acuratețea unui exercițiu real, artistul cerând sfatul antrenorului Octavian Belu în timpul procesului de creație.

Piața Arras e un spațiu verde modern amenajat acum vreo 4 ani între bulevardele 22 Decembrie și Decebal, denumirea provenind de la orașul francez care e înfrățit cu municipiul hunedorean. Arealul urban întins pe câteva mii de metri pătrați a devenit un loc de relaxare, plimbare și odihnă în mijlocul unor artere circulate. Am fost atras de fântâna arteziană și pergola din lemn semicirculară unde băncile sub așezate sub formă de amfiteatru. Aici există o vitrină-bibliotecă cu autoservire, una din cele câteva amplasate de Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” prin diferite zone din oraș (servuspress.ro/initiat-de ... nua_141897.html). Proiectul cultural poartă numele Deva citește! și se pare că are success, bibliotecile stradale fiind în bună stare.

Centrul Vechi

Am parcurs de vreo două ori mai multe străzi din perimetrul urban considerat centrul vechi al Devei (str. 1 Decembrie 1918, str. Aurel Vlaicu, str. Lucian Blaga). Descoperim într-un mic parc, chiar la intrarea pe pietonal statuia împăratului Traian, monument realizat de sculptorul Ioan Medruț și amplasată în 1999 în acest areal. Pe laterale vedem fronturi de clădiri vechi, între care se detașează cea a Casinei Naționale, construită în 1847 și supraînălțată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Casinele reprezentau asociații românești din Transilvania înființate cu scop socio-cultural; erau locuri unde se întâlneau intelectuali, țărani, negustori și meșteșugari, purtau discuții privind problema națională sau participau la acțiuni culturale (spectacole, reprezentații muzicale, seri de lectură etc.). Cea din Deva adăpostea la parter o cafenea-restaurant, tradiție perpetuată și azi. E interesantă cupola cu ceas și giruetă în vârf.

La câțiva pași distanță ne „izbim” vizual de o clădire deosebită – Teatrul de Artă care funcționează în acest local din 1911 sub diferite denumiri. Ne plac culorile vii ale fațadei și arhitectura în stil Secession vienez. Pe același pietonal se află altă instituție culturală importantă: Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu”, dar și Colegiul Național „Decebal”.

În Piața Regele Mihai I se ridică impunător Palatul Administrativ, clădire finalizată la 1890 cu scopul găzduirii Prefecturii județului Hunedoara. Fațada largă, acoperișul cu două șiruri de lucarne și o turlă zveltă, decorațiunile și ornamentele exterioare (printre care și stema familiei Corvin) atrag privirile. În fața palatului se află o fântână arteziană cu broaște realizată în aceeași epocă, iar în mijlocul pieței se află Monumentul luptătorilor anticomuniști.

Trecem pe lângă filiala Arhivelor Naționale, cotim dreapta și în capătul străzii Lucian Blaga vedem o mică parte din Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”. Vis-a-vis este amplasată Biserica Reformată Calvină, edificiu religios construit între 1908-1910 în stil neoromanic. Am remarcat turnul-clopotniță, placat cu cărămidă roșie și dotat cu ceas. Un aspect interesant și totodată misterios legat de această biserică: aici se află o piatră de mormânt din 1554 aparținând Katalinei Bajomi, lespede descoperită de savantul Nicolae Iorga, pe care se află o inscripție în limba latină: Dominici casta Dobo Nos Cum regeret Dacos montilcolasque Getas (Pe când era stăpân Dominic Dobo peste dacii și geții care locuiau în munți) , referindu-se la locuitorii Munților Poiana Ruscă. Să fie aceast înscris epigrafic una din verigile continuității românilor drept urmași ai geto-dacilor pe aceste meleaguri? (youtube).

Parcul Municipal Cetate

Peste drum de Palatul Administrativ, la poalele Cetății Deva, se află un frumos parc, loc de agrmenet și relaxare pentru localnici și turiști. Având drept rădăcini grădina Palatului Magna Curia, spațiul verde a fost modernizat în ultimii ani păstrând totuși câte ceva din atracțiile de altădată. Astfel, la intrare vedem statuia lui Decebal, cel mai vechi monument din oraș, realizat de artisul Radu Mânzat-Moga și inaugurat în 1937. Ne-am învârtit în jurul soclului privind statuia în mărime naturală, dar și cele 4 basoreliefuri de bronz (printre care Romulus și Remus, Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu). Rătăcim la întâmplare pe aleile parcului, printre locuri de joacă pentru copii și vedem statuia poetului Mihai Eminescu (sculptor Tudor Panait, 1973), bănci, cișmele de apă, un vechi foișor.

În stânga parcului se află Castelul Bethlen sau Magna Curia, cea mai veche clădire istorică din urbe, construită la 1621 de Gabriel Betheln pe locul unei case voievodale. În acest monument de arhitectură funcționează azi Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

Piața Victoriei

Acest spațiu urban a fost realizat în epoca comunistă pentru a muta centrul vieții social-culturale din Piața Unirii – centrul vechi al urbei. Aici se evidențiază statuia ecvestră a lui Decebal, realizată de cunoscutul sculptor Ion Jalea, dezvelită în 1976 cu mare fast. În piață a fost amenajată în 2012 o fântână muzicală având un bazin de 400 de metri pătrați, 7 jocuri de apă, melodii și felurite culori. Am admirat minute în șir jeturile de apă care urcă până la 8 m și jocurile de culori, o mulțime de curioși staționând de jur împrejurul fântânii arteziene.

Pe o latură a pieții, în spatele fântânii arteziene se află Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, o instituție de cultură deschisă în 1975, având săli de spectacole, bibliotecă, spații pentru evenimente cultural-artistice, simpozioane, expoziții etc.

Concluzii. Am fost surprins de aglomerația din perimetrul centrului vechi și a fântânii arteziene cântătoare, nu mă așteptam ca în Deva să vedem atâta tineret și o efervescență molipsitoare. Pietonalul de pe strada 1 Decembrie 1918, ca de altfel și Parcul Cetate erau înțesate de localnici și turiști până noaptea târziu. Cafenelele, restaurantele și fast-food-urile abia pridideau să facă față comenzilor, pentru a prinde un loc trebuia să aștepți.

Pentru informații suplimentare privind istoria Devei, obiectivele turistice și monumente, edificii culturale și religioase, evenimente și informații utile accesați site-ul web: orasuldeva.ro/orasuldeva/ ... p/scurt-istoric. Orașul are multe de oferit vizitatorului sosit de pe meleaguri românești ori de peste hotare, mi-au rămas de văzut numeroase locuri și atracții turistice, motiv întemeiat de a mă mai opri în municipiul Deva.

Vacanțe frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.10.19 13:25:24
Validat / Publicat: 03.10.19 14:47:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA.

VIZUALIZĂRI: 1008 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Ansamblu statuar din bronz dedicat gimnasticii românești - Deva.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.10.19 17:23:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.10.19 08:53:09]
»

@all: Cetatea Devei a trecut la programul de iarnă, astfel că până în 30 aprilie fortificația se poate vizita între orele 08.00 - 20.00, după același orar funcționând și ascensorul înclinat. Ultimele urcări în cetate se fac cu 30 minute înainte de încheierea programului.

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea articolului drept MiniGhid AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Deva și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066268920898438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1