ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 2 ani și 6 luni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Sfânta Treime (Podul Bulgarului, Podgoria)

TIPĂREȘTE

Zilele trecute am revăzut un obiectiv drag nouă, unde am mai mers și altădată, o locație aflată aproape de granița dintre județul Buzău și județul Vrancea – Mănăstirea Sfânta Treime (Podul Bulgarului). Lăcașul de cult este situat pe raza comunei Podgoria, județul Buzău, la 5 kilometri de municipiul Râmnicu Sărat către municipiul Focșani. Spre deosebire de alte mănăstiri de pe raza județului, accesul către Mănăstirea Sfânta Treime este facil, un indicator plasat pe DN 2/ E 85 indicându-ne că lăcașul de cult se află în imediata vecinătate a șoselei.

Scurt istoric

Mănăstirea Sfânta Treime (Podul Bulgarului) a fost înființată în anul 1946 de un grup de credincioși din împrejurimile municipiului Râmnicu Sărat. Lăcașul de cult nou-înființat a fost o mănăstire de maici. Între anii 1946 – 1948 a fost ridicată biserica mare, ce poartă hramul ”Sfânta Treime”. Între anii 1954 – 1955 a fost construit și paraclisul mănăstirii, cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În anul 1959, mănăstirea a fost desființată de către comuniști prin decretul 410, iar clădirile din incinta mănăstirii au fost utilizate de către muncitorii unui S. M. A. ca dormitor, magazie sau chiar adăposturi pentru animale. Mănăstirea Sfânta Treime a fost reînființată în anul 1990; de atunci și până în prezent au fost finalizate lucrările de reconstrucție, astfel încât se poate spune că acest lăcaș de cult se află în prezent în cea mai înfloritoare perioadă a existenței sale.

Descrierea Mănăstirii Sfânta Treime (Podul Bulgarului)

Mănăstirea este semnalizată pe DN2 / E 85 printr-un indicator vizibil, la aproximativ 5 kilometri distanță de municipiul Râmnicu Sărat. Pentru a ajunge în curtea mănăstirii am parcurs o alee de aproximativ 200 de metri, aceasta fiind împrejmuită de diverși arbori. Când intri pe această alee către mănăstire ai senzația că ai intrat în inima unei păduri aflată în mijlocul câmpiei. Aleea, fiind asfaltată și destul de largă, permite parcarea mașinilor aproape de intrarea în curtea mănăstirii.

Accesul în curtea lăcașului de cult se face pe sub clopotniță. După câțiva pași făcuți prin curtea mănăstirii, am observat o construcție ce adăpostește o fântână, sursa de apă pentru mănăstire, săpată încă din anul 1950. Din păcate accesul la fântână este oprit, un anunț afișat pe geam informându-ne că fântâna a rămas fără apă datorită secetei extreme din această vară. În partea dreaptă a curții, ascuns după o perdea de brazi, se află paraclisul mănăstirii, acesta având hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, pe partea dreaptă, sunt construite chiliile, iar în centrul curții se înalță mândră biserica cea mare a mănăstirii, având hramul ”Sfânta Treime”. După ce treci pe lângă biserica mare, curtea mănăstirii se lărgește, aici fiind plantați diverși pomi fructiferi.

Biserica mare este construită în întregime din lemn, iar multe dintre icoanele pictate pe lemn din interior sunt lucrări ale pictorului Ștefan Hanganu, realizate în perioada 1950 – 1951. De fiecare dată când am intrat în interiorul bisericii mari am găsit un loc primitor, iar vocile măicuțelor sau glasul părintelui duhovnic Pavel ne-au liniștit sufletește, redându-ne optimismul, uneori atât de încercat în aceste vremuri tulburi. Pe pereții bisericii sunt expuse icoane de diverse dimensiuni (Maica Domnului, Sf. Mucenic Gheorghe, Sf. Sava sau Arhanghelul Mihail), iar altarul este străjuit de doi îngeri cu trâmbițe.

În prezent Mănăstirea Sfânta Treime adăpostește 21 de măicuțe, dar și pe părintele duhovnic.

Legenda - Denumirea populară a mănăstirii (Podul Bulgarului) are la bază o legendă, conform căreia, în urmă cu multe sute de ani, drumul care făcea legătura între Muntenia și Moldova trecea cam tot prin apropierea locului unde astăzi este construită mănăstirea. În această zonă drumul traversa o râpă mare, iar mulți drumeți care erau nevoiți să străbată drumul erau jefuiți aici de cete de tâlhari. Această situație a durat mulți ani, până când un bulgar venit de peste Dunăre s-a stabilit în acest loc (se spune că acest om era un călugăr care s-a răzvrătit împotriva stăpânirii turcești și astfel a fost nevoit să fugă pentru a nu fi omorât).

Bulgarul a cerut și a primit încuviințarea de la Curtea Domnească pentru a construi un pod în acest loc, traseul călătorilor find astfel serios ușurat. Pentru că podul s-a ridicat pe cheltuiala sa, bulgarul primea de la călători o taxă. Bulgarul a îmbătrânit și, înainte de a muri, a avut o vedenie în care a primit de la Divinitate porunca de a construi în acest loc o mănăstire.

Timpul a trecut, drumul s-a modernizat și și-a mai schimbat cursul, podul construit de bulgar s-a năruit iar oamenii au uitat treptat de bulgar și de vedenia lui. După multă vreme, aproape în zilele noastre, prin satele din jurul Râmnicului a apărut de nicăieri un cerșetor sărac cu duhul – Mandache – care repeta tuturor celor pe care îi întâlnea că în locul numit ”Podul Bulgarului” trebuie să fie construită o sfântă mănăstire. Oamenii au considerat la un moment dat această vedenie a lui Mandache ca pe un semn divin și astfel, cu acordul Bisericii, în acest loc a fost ridicată Mănăstirea Sfânta Treime (de la Podul Bulgarului).


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 27.09.12 20:04:08
Validat / Publicat: 27.09.12 21:40:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RM SĂRAT [BZ].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9897 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Sfânta Treime [Podul Bulgarului] / Pe partea dreaptă a DN2/E85 se află indicatorul care ne anunță faptul că în imediata apropiere se află Mănăstirea Sfânta Treime. Pe partea stângă a drumului, printre cei doi plopi înalți, se intră pe aleea care ne conduce către curtea mănăstirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [27.09.12 21:39:49] »

Mutat la rubrica "Manastirea Sfanta Treime [Podul Bulgarului, Podgoria, BZ]" (nou-creata pe site)

webmaster13 [28.09.12 12:03:52] »

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

Admin [07.10.12 07:47:10] »

Mutat la rubrica "Manastiri buzoiene" (nou-creata pe site)

webmaster26 [18.02.18 18:37:51] »

Mutat în rubrica "Mănăstirea Sfânta Treime [Podul Bulgarului, Podgoria], RM SĂRAT [BZ]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sfânta Treime [Podul Bulgarului, Podgoria]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064002990722656 sec
    ecranul dvs: 1 x 1