ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Dacii la Polovragi – Gorj

TIPĂREȘTE

Vreau să vă ieau astăzi cu mine la mănăstirea Polovraci. Nu e departe de frumosul Hurez cu înaltele ziduri albe, dar se ascunde în altă vale, la capătul unui podiș ridicat, largă desfășurare deloc drept care se sfârșește de odată într-un șir de munți ridicându-se ca o apărare clădită de mâinile uriașilor – Regina Maria, „Țara mea” (1916).

Într-adevăr astăzi vă voi purta prin vechea zidire mănăstirească de la Polovragi, pe câmpul din jurul ei, prin adâncurile misterioase și pe înălțimile care stau de strajă deasupra așezării. Prin vară am zărit pe un canal tv un reportaj despre o tabără de sculptură desfășurată pe meleaguri gorjene sub grija marelui zeu Zalmoxis, toamna colorată și caldă dându-mi prilejul de a admira sculpturile și ansamblul medieval.

Pornind de la Râmnicu Vâlcea spre Târgu Jiu pătrundem în minunata lume a „Olteniei de sub Munte” un spațiu natural pitoresc, un areal bogat spiritual și învăluit în mantia istoriei. Parcurgem circa 60 de kilometri pe DN 67 din orașul imnului național (vezi impresii) până la intersecția unde un indicator ne îndrumă alți 5 km către Mănăstirea Polovragi. Drumul e plăcut, asfaltul bun, peisajele ofertante, indicatoare către monumente istorice când pe stânga, când pe dreapta.

Cunosc zona destul de bine, aproape că nu a lipsit an în care să nu ajung în Oltenia de sub Munte măcar pentru un weekend. Am revăzut obiective la o distanță de 7-8 ani și de multe ori am fost impresionat de schimbările produse, majoritatea în direcția bună. După un scurt popas la Horezu pentru clătirea ochilor cu felurite genuri de ceramică originală sau mai puțin originală ne-am îndreptat voioși spre Polovragi.

Lăsăm autoturismul într-o zonă de parcare amenajată întrucâtva și observăm localnicii care improvizaseră câteva mici puncte de vânzare a unor produse eco: nuci, gutui, mere, dulceață, țuică și altele.

Mănăstirea Polovragi

Ne apropiem de micuța cetate mănăstirească care poartă pe umeri o istorie de jumătate de mileniu. Ctitorie boierească de pe la jumătatea anilor 1600, pe temelii mai vechi, corpul alb al mănăstirii se profilează mic, mic pe fondul oferit de pereții cheilor Oltețului.

Mănăstirea înfățișează priveliștea unei adevărate sihăstrii a unui lăcaș de pace concentrate în sine din zidurile căruia nu se mai vede decât cerul și vârful munților acoperiți de zăpadă și de ceață, ne mai auzindu-se decât valurile sgomotoase ale Oltețului ce pare a lua în râs pacea monastică de pe malul său. Așa descria Alexandru Ștefulescu mănăstirea în cartea dedicată din anul 1906, liniștea „sihăstriei” fiind perceptibilă și astăzi. Doar câțiva călători răzleți intră în incinta monahală, o pisică leneșă se întinde la soare, când și când câte o călugăriță traversează tăcută curtea, din spatele zidurile se aud murmure de animale domestice.

Turnul-clopotniță pare o față umană cu ochi și gură, frumos decorat sub streașină cu zimți de fierăstrău ne „înghite” și ne scoate într-o frumoasă curte dominată de frumusețea florilor de toamnă și de ceardacuri de lemn. Biserica centrală poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și înfrumusețează acest spațiu monastic prin arhitectură și culoare. În interior se roagă permanent o măicuță, icoanele pictate pe pereți ne „vorbesc” prin semnificații și culori. Zărim chipurile celor care au îngrijit lăcașul de-a lungul secolelor, pe boier Danciu Pârâianu, pe domnul Constantin Brâncoveanu, pe egumenii de la Horezu.

Clădirile din jurul bisericii sunt împovărate de ani, sute de ani, dar sunt bine îngrijite și își păstrează frumusețea rurală. Pridvorul în stil brâncovenesc, zidurile de piatră, cișmeaua cu foișor, paraclisul cu turn – toate completează un tablou spiritual perfect.

În afara zidurilor se află biserica-bolniță „Sf. Nicolae” , edificiu ridicat prin osârdia unui stareț al mănăstirii doritor a aduce alinare celor loviți de suferințe și năpaste. Mi-a plăcut foarte mult pictura originală de la începutul anilor 1700, păstrată integral.

Natura îmbrăcată în haină de toamnă și liniștea mănăstirească au adus bucurie în suflet în aceste vremuri tulburi. La ieșire în trei coșuri de nuiele se aflau mere roșii și pere alături de un cartonaș: „Gratuit, pentru vizitatori” .

Parcul dacic

În așezarea Polovragiului se conturează un nou punct de interes, și anume un parc tematic cu sculpturi din lemn având drept subiect viața și cultura dacilor. Prima ediție a avut loc în anul 2018 și deja pe platoul din fața mănăstirii a prins contur această expoziție în aer liber. De ce această tematică? Întrucât zona Polovragi are legătură cu poporul dac prin descoperirea urmelor materiale ale acestora (așezare civilă, cetate, necropolă), precum și prin reminescențele culturale și spirituale (legende).

Pătrundem în zona de expunere prin poarta unei palisade străjuite de doi războinici în mărime naturală, după care ne perindăm prin fața fiecărei sculpturi admirând priceperea și răbdarea artiștilor creatori. Piesele din lemn se încadrează în trei planuri: războinici, simboluri și preoți, viața cotidiană. Hora dacilor se proiectează pe un fond multicolor de culori de toamnă, fântâna cu cumpănă și casa de lemn având o ușă incizată cu simboluri constituie baza familiei; nu lipsesc mama și copilul și animalele domestice (câinele și cocoșul) . Capul familiei, un războinic dac, apără cu arma în mâini familia și pământul. Un tarabostes (nobil dac) înveșmântat în mantie și purtând căciula specifică privește gânditor spre zări necunoscute.

Decebal, regele dacilor, e gata de război, ține stindardul celebru – „cap de lup” – îmbărbătând trupele. La câțiva pași depărtare Zalmoxis, zeul suprem al dacilor, ne este înfățișat drept un bătrân simplu cu un toiag în mână, așa cum se înțelege și din Istoriile lui Herodot. Draco, stindardul de luptă al dacilor, o sculptură supradimensionată, ne poartă pe aripile imaginației – înfiorătorul cap de lup/balaur cu trup lung de șarpe scoate un șuier nemaiîntâlnit și înfricoșător pe câmpul de luptă.

Trecem prin fața tuturor sculpturilor, un model de statuetă antropomorfă, o frumoasă bancă cu mânere-vultur, troițe și stâlpi funerari. De la an la an parcul tematic prinde contur, câmpul se îmbogățește anual cu figuri sculptate în lemn – o inițiativă benefică pentru zonă.

Dacii la Polovragi

Legătura materială și spirituală cu dacii în spațiul Polovragiului se realizează prin mai multe elemente. În primul rând istoricii au dovedit arheologic existența unei cetăți dacice pe înălțimea stâncoasă de deasupra cheilor, fortificații de refugiu pentru un trib dacic datând din epoca bronzului. În al doilea rând s-au răspândit legendele în jurul divinității supreme – Zalmoxis. Peștera Polovragi ar fi locul în care Zalmoxis producea leacuri și vindeca poporul dac, loc unde a viețuit până la dispariția sa misterioasă („Scaunul lui Zalmoxis” este vizibil în galeria peșterii). Vracii care au urmat învățăturile lui Zalmoxis au continuat să tămăduiască suferințele dacilor – de la acești vindecători s-ar fi iscat și numele așezării. O altă legendă ne vorbește despre jidovii care ar fi trait pe aceste pământuri, un neam de uriași care și-au construit cetate din piatră și un cimitir în locul care poartă și azi numele de „Oborul Jidovilor” . Mistere, mistere...

Concluzii. Vizita la Polovragi ne-a indus o stare pozitivă, ne-a încântat cu peisaje de toamnă și ne-a coborât în istorie prin prezența statuilor de daci. Recomand o cazare în zonă pentru câteva zile, aveți la dispoziție obiective de tot felul, după afinități și interese. Numai la Polovragi puteți vedea pe lângă cele menționate mai sus (mănăstirea și peștera): Cheile Oltețului, traseul spre Crucea lui Urscahe, traseul spre Șura Haiducilor, offroad spre Curmătura Oltețului. Autoritățile locale doresc să valorifice vestigiile dacice și panoramele de pe muntele Padeșul prin accesarea de fonduri europene – spor!

Alegeri inspirate!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 28.10.20 13:55:10
Validat / Publicat: 28.10.20 14:52:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.

VIZUALIZĂRI: 1784 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Hora dacilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster [28.10.20 16:48:15] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanu [28.10.20 21:44:39] »

@tata123:  Am citit cu plăcere articolul tău și am văzut și pozele pentru a ști mai bine ce am pierdut în vara aceasta, am fost acolo dar nu am intrat în mănăstire deși era în planul meu. Am vizitat Peștera Polovraci și apoi am plecat în fugă la Peștera Muierii pentru a prinde ultima intrare de la ora 18.

Frumoasă este mănăstirea, mi-a plăcut turnul-clopotniță chiar seamănă cu o față umană și... ideea de a servi un măr sau o pară gratuit pentru vizitatori... frumos și parcul tematic despre daci...

Zona este superbă, sper să mai ajung acolo și să văd totul în tihnă...  

​​

​​

tata123 🔱 [29.10.20 09:10:32] »

@mprofeanu:  Mănăstirile vechi, istorice, nu foarte mari au un farmec aparte. Mănăstirea Polovragi e o mică bijuterie spirituală și se încadrează în caracteristicile de mai sus. Aș mai menționa în același areal geografic, acest gen de mănăstire - Govora (vezi impresii), Sărăcinești (vezi impresii) și Crasna-Gorj (vezi impresii).

Oltenia de sub Munte e atât de ofertantă turistic din toate punctele de vedere astfel încât e greu​ de ales unde să te oprești mai întâi. În timpul primei călătorii în această zonă cu mulți ani în urmă, 2 zile cu cazare la Polovragi, am vizitat 2 peșteri (Polovragi și Muierii) și 8 mănăstiri (Govora, Bistrița, Arnota, Dintr-un Lemn, Surpatele, Polovragi, Horezu și Cotmeana).

Mă întorc mereu cu drag în Oltenia de sub Munte și descopăr locuri pitorești.

Numai bine! ​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Polovragi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065879821777344 sec
    ecranul dvs: 1 x 1