ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăneşti [IF]
ÎNSCRIS: 30.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

De Paste la Vidraru

TIPĂREȘTE

Luni 6 mai 2013, a doua zi de Paste, ne hotaram sa facem o scurta excursie pana la Vidraru. Cum mancare aveam destula, ca doar era Pastele, dulciuri aveam, bauturi aveam, benzina aveam, umplem Solenza in aceasi garnitura in care fusesem cu 5 ani in urma, tot de Paste, la Lacul Rosu si la drum.

Drumul este cel clasic, centura Bucurestiului, autostrada A1 pana la Bascov, unde viram la dreapta spre Curtea de Arges. Cerul este putin innorat, tocmai bun pentru excursie in aceasta zona. Pana la Curtea de Arges drumul nu ne pune probleme si nici nu ne atrage atentia in mod deosebit, ceea ce creaza premisele unor planuri in legatura cu ce vom face in aceasta excursie.

Si uite asa, din vorba in vorba, intram in Curtea de Arges, ne oprim la o Cofetarie, bem o cafea, mancam o inghetata, evident pauza pentru otrava (v-ati prins ca e vorba de tigara), dupa care ne continuam drumul spre barajul de la Vidraru.

Desi facusem Transfagarasanul de zeci de ori, era pentru prima data cand il parcurgeam de la Curtea de Arges la Sibiu. Toate celelalte drumuri le-am facut dinspre Sibiu. Dar cum toate au un inceput, dupa 31 de ani de mers pe Transfagarasan, mergeam de la Curtea de Arges spre Sibiu.

Trecem de manastirea Curtea de Arges, lasam in dreapta DN 73 C, spre Campululng Muscel si tot inainte spre baraj. Traversam localitatile Albestii Pamanteni, Albestii de Arges, Oestii Pamanteni, Oestii Ungureni, Rotunda, unde cu cat ne apropiem de baraj peisajul devine din ce in ce mai frumos si variat. De la Dobreni putem spune ca am intrat in munti, iar dupa ce trecem de cladirea centralei electrice de la Capatanenii Ungureni incepem urcusul spre baraj. Lasam in stanga poteca cu 1480 de trepte care duce la Cetatea Poenari si ne pregatim de intalnirea cu barajul si lacul de acumulare de la Vidraru. Facem un scurt popas in apropierea conductei fortate care duce apa din lacul de acumulare in paletele turbinelor centralei electrice de la Capataneni.

Ajungem la baraj si parcam masina imediat dupa traversarea barajului. Admiram frumusetea lacului si a imprejurimilor si dupa ce luam o gura de curaj incepe urcusul spre statuia lui Prometeu, sau a Energeticienilor pe vremea lui Ceausescu.

Imi permit sa reamintesc cateva date legate de baraj si centrala electrica, pe care cred ca le cunosc majoritatea celor care trec pe Transfagarasan. Barajul, inaugurat in 1966, este cel mai inalt din tara (166 m) in forma de arc, spre deosebire de cel de la Bicaz, forma de arc facandu-l sa fie mult mai suplu, latimea la baza numai 28 m, fata de 119 la Bicaz. Lungimea barajului este de 305 m, iar volumul lacului este de circa 465 milioane m c, fata de 1250 milioane m c la Bicaz, iar suprafata lacului este de 893 hectare. Desi capacitatea lacului este mult mai mica decat cea a lacului Bicaz, capacitatea centralei electrice este mai mare, cele 4 turbine asigurand o putere de 220 MW.

As mentiona un aspect care este specific acestei hidrocentrale si celei de la Portile de fier 1: amandoua au foste incepute de Gheorghiu Dej si terminate de Ceausescu.

As mai putea mentiona si alte date despre lac si baraj (volumul excavatiilor de roca, cantitatile de materiale folosite, etc), dar sunt detalii prea tehnice.

Gata cu vorbele si sa urcam spre statuie. Prima parte se urca relativ usor pana la primul platou, unde ramane sa ne astepte sotia sa ne intoarcem de sus de la statuie. Facem aici o scurta pauza, cateva poze si ne continuam drumul, care este din ce in ce mai greu, dar si foarte placut. In sfarsit ajungem la punctul final, facem poze si evident pauza de otrava, care pe mine ma cam supara, fiind nefumator, de fapt singurul din grup.

Dupa ce mai tragem cateva guri de aer curat si, sper eu, sanatos incepem coborarea, imi recuperez sotia si ne intoarcem la masina pentru a ne continua drumul.


[fb]
---
Trimis de liviu49 in 19.07.15 18:26:22
Validat / Publicat: 19.07.15 19:24:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.

VIZUALIZĂRI: 2674 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Lacul vazut de pe baraj. Nu va speriati de resturile de pe lac.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [19.07.15 19:23:54] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Barajul Vidraru" (deja existentă pe sait)

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [19.07.15 20:22:29] »

Obiectivul pe care l-ați prezentat este într-adevăr unul de o măreție aparte, așa cum se vede și în poze. Noi nu am mai ajuns aici de mult timp, iar fotografiile pe care le-ați atașat mă fac să mă gândesc tot mai serios la o astfel de ieșire. Mai ales că în ultima săptămână am mai citit articole foarte bune despre Cetatea Poienari și despre Transfăgărășan, obiective care, alături de acest baraj, ar constitui o variantă pentru petrecerea unui weekend spectaculos.

Vacanțe plăcute în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [19.07.15 22:40:26] »

@liviu49 - De curiozitate, ştii câte trepte sunt de urcat pe scara care duce la platforma cu statuia gigantică a lui Prometeu?

liviu49 [20.07.15 07:01:12] »

@iulianic - Spre rusinea mea, desi am urcat de cateva ori la statuia lui Prometeu, nu am numarat niciodata cate trepte sunt. Spun spre rusinea mea pentru ca de regula cam numar.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [20.07.15 08:41:58] »

@liviu49 - Data viitoare când mai urci la platforma cu monumentul lui Prometeu, numără-le, te rog! Aş vrea să ştiu dacă eu am numărat bine, ieri, 375 de trepte.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂBarajul Vidraru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063878059387207 sec
    ecranul dvs: 1 x 1