ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
8 AD. + 2 COPII -- v: 6; 7

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Stelea – „picături” de dantelă în piatră

TIPĂREȘTE

Târgoviște, capitală a Țării Românești timp de peste 300 de ani, este un oraș înțesat de biserici și mănăstiri vechi, dovezi de netăgăduit ale dezvoltării economice, sociale și artistice a societății valahe. În drumurile noastre către diferite obiective din oraș am întâlnit cu privirea turle de biserici, cele vechi atrîgându-ne cu adevărat atenția. În această primăvară, după interesanta vizită la muzeul inedit dedicat omului din Paleolitic – Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic (vezi impresii) – ne-am oprit câteva minute și la o mănăstire situată la câțiva pași de instituția muzeală.

Mergând pe Calea Domnească observăm turlele frumos decorate ale unei biserici zvelte, care nu putea fi decât ctitorie a unui domnitor, și nu unul oarecare, ci chiar Vasile Lupu, domnul Moldovei. Accesul în incinta fortificată se efectuează din strada Stelea trecând pe sub bolta practicată în zidurile de cărămidă, printre canaturile unei mari porți de lemn sculptată cu scene religioase. Odată pătrunși în interiorul mănăstirii ne detașăm de zumzetul orașului și privim cu aviditate către clădirile vechi și florile de primăvară.

Suntem într-o curte interioară secundară unde domnește o ordine și curățenie exemplară. Chipurile de piatră ale domnitorilor Vasile Lupu și Matei Basarab care au încercat la vremea lor o acțiune de „împăcare” între Țările Române ne privesc întrebătoare: „Ce căutați călătorilor? ”. Un ceardac de lemn înconjoară clădirile, front constructiv întrerupt de turnul-clopotnița, martor al vechilor zidiri din secolul al XVI-lea. Meterezele, ocnițele, etajul deschis al clopotelor și acoperișul de șiță întregesc imaginea de străjer a bătrânului turn. Corpul de chilii de pe latura vestică a fost refăcut în veacul al XIX-lea, dar beciurile păstrează dovada existenței lor și cu 500 de ani în urmă. În gangul boltit al turnului-clopotniță sunt așezate câteva pietre tombale ale unor persoane de rang boieresc, motivele vegetale decorative exemplificând nivelul artei funerare din acele vremuri.

Iată-ne ajunși în cea de-a doua curte, în fața monumentului semeț. Avea dreptate Paul de Alep atunci când descria mănăstirea la jumătatea secolului al XVII-lea: … ne-au dus la mănăstirea pe care o ridicase Vasile voievod, din piatră, când încheiase un tratat de prietenie cu Matei cel amintit, domnul Țării Românești. Această mănăstire, cu hramul Schimbării la Față a Domnului nostru, este numită în limba lor mănăstirea Stelea. Este mare și înconjurată cu ziduri de piatră..... Biserica amintită este foarte mare și înaltă, are două turle zvelte «deasupra cărora se ridică» multe cruci. Se spune că s-a cheltuit suma de 700 de galbeni venețieni numai pentru poleire. Tâmpla este o lucrare rusească. «Biserica» este foarte bine luminată și are trei uși.

Înconjurăm lăcașul de cult atrași de arhitectura acestuia, dar mai ales de ornamentatele turle cu „bumbi” și „fundițe” colorate, smălțuite. Stilul moldovenesc al construcției religioase este vizibil clar, specialiștii vorbind și despre o asemănare cu Biserica „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie și loc de veci pentru același domnitor – Vasile Lupu. Rădăcinile vieții religioase în acest loc coboară până în secolul al XV-lea, atestarea documentară datând din 1582 atunci când hrisoavele domnești menționează ctitoria negustorului Stelea.

Domnul Moldovei, Vasile Lupu, va ridica din temelii biserica cu hramul „Învierea Domnului” la jumătatea secolului al XVII-lea. Ambițiosul Vasile Lupu a fost unul din conducătorii care au luptat pentru o unire dinastică a Țărilor Române sub conducerea unei singure familii domnitoare. Uneltirile împotriva Valahiei, chiar bătălii de cucerire, planuri de intervenție în Transilvania, lupte cu tătarii și cazacii, apoi un exil la Stanbul până la sfârșitul vieții fac parte din destinul lui Vasile Lupu. Matei Basarab va construi în cadrul acțiunii de „împăcare” o mănăstire voievodală la Soveja (Dobromira – Buna Pace).

Preotul-învățător N. Gr. Aramă publică în 1911 un ghid intitulat „Târgoviștea în trecut și astăzi” în care menționează și biserica Stelea recomandând: În interiorul acestei biserici e de văzut tâmpla, care se crede a fi chiar cea făcută de ctitorul ei, Vasile Lupu și care, deși foarte veche, e de o artă și frumusețe uimitoare. Am pătruns câteva minute în interior, trecând pe sub portalul impresionant unde șade pisania având în centru capul de bour – stema Moldovei. Interiorul este luminos, pictura este restaurată și oferă o imagine superbă – pe lângă scenele religioase, motivele decorative originale îmbracă stâlpii, bolțile, altarul. Fresca mai veche datează din epoca brâncovenească, iar cea mai nouă din anii '40. Catapeteasma din lemn e frumos sculptată și viu colorată, icoanele și ușile împărătești sunt deosebite.

Din anul 2001 și până la resfințirea din 2017 mănăstirea a trecut prin lucrări de consolidare, restaurare și refacere care au condus la ansamblul pe care îl vedem astăzi. Ne îndreptăm către Casa egumenească – Casa Nifon, o clădire cu beciuri înalte din cărămidă datând din veacul al XV-lea. Din păcate nu e țipenie de om prin curte și nici Muzeul Eparhial nu e deschis. Reconstruită pe urmele vechilor fundații și a beciurilor rezistente timp de secole, frumoasa clădire în stil brâncovenesc, cu foișor larg, coloane și arcade, brâu decorativ sub forma zimților de fierăstrău și acoperiș de șiță se potrivește perfect cu restul ansamblului monahal. Muzeul conține exponate de valoare istorică, religioasă și artistică acoperind o perioadă de câteva secole, exponate adunate de pe tot întinsul Arhiepiscopiei Târgoviștei. Zidul de incintă e construit sub forma unor casete mici din piatră și cărămidă și a fost ridicat în secolul al XVII-lea pe locul altuia mai vechi.

Vă recomand să vă opriți câteva zeci de minute la Mănăstirea Stelea, să admirați ctitoria moldovenească din capitala Țării Românești, să vizitați Muzeul eparhial, să vă odihniți câteva clipe departe de tumultul străzii. Călătorule oprește-te o clipă și la Mănăstirea Stelea pentru a vedea ceea ce a descris și istoricul Nicolae Iorga în prima parte a secolului al XX-lea: Iată, într-o strădiță transversală, armonia simplă în proporții vaste a bisericii Stelea, pe care Vasile Lupu a înălțat-o în ceasul împăcării, pe pământul Capitalei muntene, unde nădăjduise atâta vreme să intre ca dușman biruitor..... biserica de astăzi e întreagă a lui Vasile-Vodă și a isteților lui meșteri moldoveni, cari au făcut stâlpii, liniile șerpuitoare și îndrăznețe ale brâielor de podoabă din fațadă, cari au încunjurat turnurile de cingătoare cu boabe de smarald a frumosului smalț verde.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.07.18 08:54:03
Validat / Publicat: 04.07.18 12:15:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 1320 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Prima incintă - Mănăstirea Stelea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[04.07.18 12:43:04]
»

@tata123: Votul nr 2 mi-a revenit mie! Un loc încarcat de istorie ce merita vizitat!

Citesc cu placere asemenea review-uri.

Felicitari pentru promovarea locurilor de lânga "casa".

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.07.18 15:41:01]
»

@Yolanda: Mănăstirea Stelea este un loc încărcat de istorie, un lăcaș de cult care a cunoscut vremuri bune, dar și perioade de regres și năruire.

În chiliile de la Mănăstirea Stelea s-a deschis prima instituție de învățământ superior din Țara Românească - „Schola Graeca et Latina”, condusă de un grec adus de Matei Basarab din Chios.

Mulțumesc pentru aprecieri.

mihaelavoicu
[04.07.18 19:25:06]
»

@tata123: Pietrele tombale sunt o frumusețe și de o valoare inestimabilă. Dar nu văd catapeteasma. Nu era voie de fotografiat? N-ar fi de mirare!

Frumoși domnitorii ”împăcați”, dar cu bolovanul la îndemână! Nu cred că autorul a vrut să exprime așa ceva! Sau, fără voie, i-am prind sensul? La urma urmei, fiecare cum vede.

Excepțional articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.07.18 09:30:42]
»

@All: La Mănăstirea Stelea din Târgoviște, am fost prima oară în 2006. Pe atunci biserica se afla în renovare. Chiliile și casa stăreției fuseseră terminate. Am avut norocul unei frumoase colaborări cu starețul de atunci în vederea realizării unui site de prezentare a sfântului lăcaș, site care a și fost realizat, dar - fiind găzduit gratuit - după câțiva ani a fost șters de găzduitori. De altfel și tânărul stareț de atunci (care dusese greul șantierului de renovare) a fost schimbat și trimis la studii în Grecia.

Am purtat discuții cu monahii de la Stelea, am primit documentație, am vizitat și am făcut multe fotografii în muzeu - Muzeul de icoană și carte veche românească - amenajat și inaugurat la 8 septembrie 2004.

Pe AFA, în vremurile mele de început, am scris două articole despre sfântul lăcaș din Târgoviște: Stelea - Mănăstirea împăcării și Stelea - Muzeu de icoană și carte veche. Încă posed imagini cu valoroase piese din muzeu.

@tata123: În P04 și P21 – în dreapta, mică, modestă, este stăreția.

@mihaelavoicu: Mai frumoas și mai valoroas decât catapeteasma actuală este fragmentul din catepateasma originală (sec. XVII) - scapat dintr-un incendiu - care se păstrază în muzeu. Vezi P01 din articolul meu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[06.07.18 16:56:24]
»

@iulianic: Mulțumesc pentru trimiterea la articolele tale din perioada de început. DA. (? ...) pentru Muzeu.

Crezi că numai pentru bucățica aia de catapeteasmă scăpară din incendiu am zăbovit la pozele tale? Ce ferecături de carte și ce icoane acolo! O frumusețe! Felicitări!

Mulțumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.07.18 09:03:32]
»

@mihaelavoicu: „Împăcați”? Doar la suprafață. Mulțumesc pentru aprecieri.

@iulianic: Am citit articolele despre Mănăstirea Stelea și Muzeul eparhial și, mai ales, am privit fotografiile exponatelor, având în vedere că nu am vizitat muzeul. Chiar am căutat vechiul site, se mai poate accesa în marea arhivă a Intenetului.

Poate ar fi bine să se facă o rubrică separată acestei mănăstiri din Târgoviște. Voi sugera webmaster acest lucru.

Mulțumesc pentru completări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[09.07.18 14:16:56]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Stelea, TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

webmaster
[09.07.18 18:57:46]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mihaelavoicu, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Stelea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071323871612549 sec
    ecranul dvs: 1 x 1