ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstiri făgărășene noi, dar cu rădăcini vechi – Mănăstirea Berivoi

TIPĂREȘTE

Drumul parcurs pe sub munte între Șinca Veche și Sâmbăta de Sus reprezintă o încântare pentru orășeanul plecat în vacanță pentru câteva zile. Florile de câmp pigmentează peisajele, munții aduc răcoare și măreție, numeroasele troițe reprezentându-l pe Iisus Răstignit îți induc o stare de liniște: cineva te veghează permanent.

Viața religioasă în Țara Făgărașului e străveche, dar presărată cu petale de suferință și stropi de distrugere. În secolul al XVIII-lea ofensiva catolicismului imperialist a provocat răni adânci în sufletul oamenilor de sub munte. Tunurile austriece au demolat vechi mănăstiri, persecuțiile au lăsat urme dureroase, numeroase biserici au fost închise. Oamenii locului nu au uitat, au transmis din generație în generație întâmplările nefericite, au păstrat cu sfințenie obiecte religioase, au marcat locul vechilor mănăstiri pentru aducere aminte. După evenimentele din 1989 viața monahală în Țara Făgărașului a renăscut, pe vechile vetre mănăstirești s-au clădit noi lăcașuri de cult. Natura se împletește cu spiritualitatea – e un fapt universal, binecunoscut.

La fel s-a întâmplat și în cazul Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” - Berivoi pe care am ales să o vizităm în drum spre pensiunea Belmonte din stațiunea climaterică Sâmbăta (vezi impresii). Refăcut pe locul unei mai vechi mănăstiri, complexul mănăstiresc Berivoi își așteaptă pelerinii sub poale de munte, la capătul unui drum asfaltat. Din DJ 104A se face la stânga (venind dinspre Șinca veche) în centrul satului Recea, după indicatoare. La nici 200 m drumul se bifurcă: în dreapta mergem spre Mănăstirea Dejani, iar în stânga spre Mănăstirea Berivoi (există indicatoare explicite). Din drumul județean până în parcarea generoasă aflată în fața mănăstirii sunt circa 6 km de șosea asfaltată.

Pădurea ne înconjoară din toate părțile, apele zgomotoase ale râului Berivoi ne vor însoți pe tot parcursul vizitei. Biserica și clădirile albe se proiectează pe verdele crud al coniferelor ce înconjoară poiana mănăstirii. O fântână aflată sub semnul icoanei „Izvorul Tămăduirii” potolește setea vizitatorilor încă de la intrarea pe domeniul mănăstiresc. Parcurgem fără grabă aleea ce străbate o tânără livadă de pomi fructiferi, ne întâmpină turnul-clopotniță și gardul de zid pictat cu scene religioase. Un frumos foișor de lemn se află pe pajiștea din dreapta, capul lățos al unui ciobănesc mioritic se ițește dintr-o cușcă. Zgomotul râului este suprapus de zgmotul unei mașini de tuns iarba, o măicuță așezată în genunchi curăță iarba dintre biscuiții ce pavează trotuarul din jurul bisericii mari – se pregătesc pentru sărbătorirea hramului paraclisului: „Înălțarea Domnului”. Tânăra măicuță se oprește din treabă, ne întreabă dacă vrem să intrăm în biserică și se duce să aducă cheile. Odată intrați în lăcașul de cult ne povestește în câteva cuvinte istoria mănăstirii și ne lasă să privim netulburați pictura și iconostasul.

Documentele istorice consemnează pentru prima dată existența mănăstirii pe la 1748, cu rădăcini mai vechi. După nici 20 de ani armele generalului Buccow distrug așezământul, călugării împrăștiindu-se care încotro. Faptele nemiloase ale imperialilor și forța naturii vor nivela poiana unde era mănăstirea, oamenii păstrând amintirea lăcașului în denumirea locului: „La Mănăstiri”. În 1993 încep lucrările de construcție la nou reînființata mănăstire – cu această ocazie se descoperă trei cruci de piatră datând din secolul al XVIII-lea, monumente aflate probabil în cimitirul mănăstirii distruse. Până la ridicarea bisericii mari cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” s-a construit un mic paraclis în 1995, având hramul „Înălțarea Domnului”.

Biserica principală, edificată între 1998-2005, are o formă de cruce și împărțire clasică (pridvor, pronaos, naos și altar). Spațiul interior e generos și luminos; catapeteasma din lemn sculptat și stranele sunt realizate de un meșter nemțean. Pictura în stil neobizantin, realizată de mai mulți artiști, respectă programul iconografic bizantin. În biserică există și o schiță a ceea ce se dorește în final a fi ansamblul monastic: o „cetate ecumenică” închisă de ziduri și clădiri – deocamdată au fost terminate doar două laturi.

Complexul mănăstiresc se vrea o reproducere a clădirilor în stil brâncovenesc: cerdacuri largi, etaj sprijinit pe arcade și împodobit cu flori. Clădirea principală adăpostește chiliile, trapeza, bucătăria, camere pentru pelerini, o sală de recepție. Într-o latură a clădirii este în stadiu de finalizare un alt paraclis cu hramul „Sf. Andrei Șaguna” și „Sf. Iosif de la Partoș”. În fața bisericii mari se află un frumos lumânărar, alături fiind integrat un pangar și un loc de odihnă prevăzut cu băncuțe.

În final, după câteva zeci de minute petrecute la Mănăstirea Berivoi, în mijlocul naturii, ne-am îndreptat spre alte locuri minunate din Țara Făgărașului. Au fost minute de încântare vizuală și sufletească într-un loc pe care îl recomand celor aflați în zonă. Obiective la fel de frumoase și peisaje naturale deosebite întâlniți și la Mănăstirea Dejani (atenție, drumul nu e asfaltat până sus la mănăstire și accesul e greoi după ploaie – citiți articolul lui @costy69: vezi impresii) sau la Mănăstirea Bucium, aflată la capătul a 4 km de drum pietruit.

Drumuri bune, obiective interesante și peisaje deosebite vă doresc în acest concediu!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 31.07.16 21:47:20
Validat / Publicat: 31.07.16 22:35:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEJANI-RECEA [BV].

VIZUALIZĂRI: 2267 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Un vajnic apărător al credinței...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX [31.07.16 22:34:51] »

Mutat în rubrica "Mănăstirea Berivoi [Berivoi, Recea], DEJANI-RECEA [BV]" (nou-creată pe sait)

Mihai18 [01.08.16 11:19:45] »

Bună ziu.

Stimate coleg, citesc de mai mult timp reviewurile dv. pentru că-mi plac, au substanță și sunt bine documentate. Pentru mine un lucru este clar. Cine alege ca subiect de review descrierea unei mănăstiri ori biserici, neapărat are cultură religioasă.

Am observat că ați scris mai multe reviewuri despre așezăminte de cult. Un lucru nu-l știu și numai dacă este posibil vă rog să-mi explcați dv. sau oricare citește acest review. Întrebarea o voi pune la finalul ecoului și recunosc că nu mă onorează. Ce să fac? O bună parte din viață am trăit-o într-o perioadă când biserica a fost ignorată.

Sunt născut dintr-o familie de creștini-ortodoxi iar în primii 7 ani din viață mama m-a învățat rugăciuni.

Am încerput școala și totul s-a schimbat iar în anii de liceu Socialismul Științific era o materie nelipsită, ca să nu mai spun că era și una dintre materiile la care să dădea examen pentru a accede în învățământul superior. Cu alte cuvinte, trebuia să mănânci Socialism Științific cu pâine, altfel nu trecei bacul sau nu intrai la facultate. Și acum țiu minte titlul unei lecții din această materie „Religia-opium al popoarelor”

In sufletul meu, toată viața am crezut în Dumnezeu și cred și acum dar recunosc că nu am tocit pragul bisericii.

Întrebarea este următoarea. De ce în curțile majorității mănăstirilor este și câte o biserică și atunci la care mergi să te rogi la Dumnezeu?

Biserică alături de biserică nu am întîlnit, dar biserică lângă mănăstire - da.

Cu stimă.

tata123 🔱 [01.08.16 11:58:03] »

@Mihai18 - Mulțumesc în primul rând pentru aprecieri. În al doilea rând, deși nu am înțeles pe deplin întrebarea/situația expusă, încerc să vă răspund. Mănăstirea este un așezământ religios compus dintr-un ansamblu de clădiri (chilii, bucătărie și sală de luat masa - trapeză, camere de oaspeți - arhondaric, stăreție, etc.) și o biserică unde se oficiază slujbele conform canoanelor. Orice mănăstire are o biserică principală (așezată sub protecția unui sfânt ori a unui eveniment religios - hramul bisericii), situată cumva în mijlocul complexului monahal și având dimensiuni apreciabile.

În cadrul mănăstirilor, pe lângă biserica principală, există și un paraclis sau mai multe. Paraclisul este o biserică de dimensiuni mai mici utilizată de monahi mai ales pe timpul iernii sau în zilele în care nu participă mulți enoriași la slujbă. Acest paraclis poate fi o clădire de sine stătătoare, în aceeași curte cu biserica mare, ori e integrată într-un corp de clădire (la Berivoi există ambele cazuri: în foto P14 este Paraclisul construit ca o bisericuță mai mică, iar în foto P20 observați Paraclisul integrat în capătul clădirii de chilii - P13). De multe ori când se începe construcția unei mănăstiri se clădește o biserică de mici dimensiuni pentru ținerea slujbelor zilnice, iar după edificarea bisericii principale, bisericuța mică devine paraclis al mănăstirii.

Există cazuri în care întâlnim în curtea mănăstirilor vechi două biserici mari: cea istorică - veche de secole uneori (unde se țin slujbe mai rar, de obicei în ziua hramului) și cea nouă, construită de obicei după 1989 (de ex. la Mănăstirea Lainici).

Întâlnim cazuri în care chiar lângă o mănăstire există și o biserică parohială - lăcaș de cult destinat comunității locale (îmi vine în gând drept exemplu Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” din Brânceni-Teleorman situată gard în gard cu biserica parohială).

Sper că acesta este răspunsul pe care îl așteptați.

mishu [01.08.16 14:24:15] »

Foarte interesant sau mai bine zis, foarte frumos articolul dar si pozele care sunt minunate.

Si la fel de interesant/ util pentru necunoscatori (ca si mine de altfel) raspunsul la intrebarea pusa de @Mihai18.

Felicitari, votat cu placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mihai18, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Berivoi [Berivoi, Recea]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068506002426147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1