ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Cascada Bigãr - O “joacã” a naturii

TIPĂREȘTE URM de aici

Motto.

“Calatorule, esti in lumea mirifica a Banatului de Sud. Nu lua cu tine decat imaginile acestei lumi si nu lasa dupa tine decat urmele pasilor. ”

Am gasit acest mesaj pe unul dintre indicatoarele ce te intampina la intrarea spre cascada Bigar. Bine conceput, bine gandit, bine spus. L-am folosit ca motto pentru ca este un mesaj plin de bun simt si aplicabil pentru orice zona turistica a tarii. Voi reveni la acest mesaj in finalul review-ului.

Asadar sa incepem.

Terminand in jurul orei trei croaziera pe Dunare, mergem sa mancam tot la restaurantul unde fusesem cazati, restaurantul hotelului Meridian ***. Ce ne-am gandit... Daca micul dejun a fost bun, probabil si mancarea oferita la pranz sa fie la fel. Si intradevar nu ne-am inselat, pentru ca mancarea a fost gustoasa, bine gatita si la preturi medii. O locatie buna de luat masa :)

Buun. Terminam masa, o mai lalaim putin intr-o mica plimbare pe faleza (unde in alta parte), asta asa ca sa se aseze mancarea si pe la ora cinci (17) o luam spre urmatoarea destinatie. Vizitarea Cascadei Bigar, urmand sa ne continuam drumul spre Sasca Romana unde urma sa innoptam. Un drum de ~ 160 Km si ca durata undeva in jur de 3 ore. Neavand de parcurs o distanta prea mare, nici nu ne-am agitat sa plecam mai repede.

Traseul. Pentru inceput trebuie sa va spun ca exista 2 variante de luat in calcul ale traseului Orsova – Sasca Romana. Pe oricare varianta o veti lua, veti avea de parcurs o distanta nu foarte lunga, de ~ 160 Km si cam cu aceeasi durata ca timp si grad de dificultate. Primul traseu, duce in Sasca Romana trecand prin Moldova Veche, un drum frumos si pe care veti face ~ 100 Km de-a lungul Dunarii. Celalalt pleaca din Orsova de-a lungul Cernei si pe langa Baile Herculane, treceti dupa aceea pe langa cascada Bigar cu punct obligatoriu de oprire, strabateti apoi Valea Minisului depasind Oravita si ajungand intr-un final la aceeasi Sasca Romana. Si acesta din urma este un traseu superb :). Bine, ar mai fi si o a treia varianta de traseu. Din Orsova, prin Moldova Noua si apoi prin satul Carbunari pana la Sasca Montana si Sasca Romana, cel mai scurt ~ 140 Km.

Noi am preferat varianta prin Oravita si asta din 2 ratiuni.

1. Primul motiv - Starea traseelor. Am intrebat un taximetrist din Orsova despre starea traseelor.

Acesta ne-a spus ca drumul din Orsova prin Moldova Noua - Sasca Romana e destul de prost, avand unele portiuni ce arata ca dupa bombardament.

Al doilea traseu din Orsova prin Baile Herculane, Oravita, Sasca Romana - foarte bun si rapid.

Cat despre traseul Orsova, Moldova Noua si apoi prin Carbunari pana la Sasca Montana si Sasca Romana (cel mai scurt) iese din calcul din start si asta pentru ca vom avea nevoie pentru a ne aventura pe acolo de un 4X4 solid, gen Nissan Patrol.

Drumul se afla in conditii foarte proaste si cu o ultima portiune neasfaltata fiind un adevarat off-road, asta cu toate ca pe harti apare ca fiind un drum judetean ceea ce ar trebui sa insemne drum asfaltat :)). Daca veti aborda acest drum cu un VW Touareg sau alte 4X4 concepute mai mult pentru sosea decat pentru drumuri accidentate, “veti avea motive sa plangeti dupa aia” (ãsta a fost citat din nenea taximetrist-ul :)). Asta am aflat, asta va spun.

2. Al doilea motiv – Nu puteam sa venim in zona si sa nu includem si Cascada Bigar in obiectivele vizitate de aici. Era musai s-o vedem :)

Pontul cu intrebarea taximetristului despre starea drumurilor ne-a fost dat de fata de la receptia hotelului Meridian :), acolo unde ne petrecusm noaptea precedenta si pe care o intrebasem daca stie cumva in ce stare se afla in momentul ala traseele spre Sasca Romana.

Pont.Asadar de retinut. Intrebati niscaiva taximetristi din orasele prin care veti trece despre starea drumurilor din zona unde vreti sa ajungeti. Ei sunt cei mai in masura sa va dea informatii la zi reale si corecte in privinta drumurilor.

Si acum traseul parcurs de noi. Asadar din Orsova o luati pe E70 de-a lungul Cernei spre Caransebes, treceti pe langa Herculane pentru ca dupa Plugova sa faceti stanga parasind E70 si intrand pe DN57B spre Iablanita si mai apoi spre Bozovici.

Din Bozovici veti merge de-a lungul Raului Nera si asta pana la lacul de acumulare Gura Golumbului. Atentie ca dupa Bozovici la ~ 10 Km veti da de Cascada Bigar. Este chiar in sosea, in dreptul Paralelei 45. Semnalizarea cascadei este insa relativa, asa ca mai bine uitati-va dupa indicatorul ca va atentioneaza ca sunteti in dreprul Paralelei 45 decat dupa cascada. Asa cu siguranta nu veti da gres si nu aveti cum s-o ratati, bine asta daca nu goniti p’acolo cu 200 la ora =))

Distanta de ~ 95 Km dintre Orsova – Cascada Bigar nu este foarte mare dar totusi drumul este destul de solicitant, noi parcurgandu-l in aproximativ o ora si jumatate.

Cascada Bigar. Ca pozitionare cascada se afla in Defileul Minisului pe Valea Almajului in Rezervatia Naturala Izvorul Bigar. Ca obiectiv este de neratat daca treceti prin zona :)

Rezervatia Naturala Izvorul Bigar face parte din Parcul National Cheile Nerei - Beusnita din Muntii Aninei, fiind infiintata in 1982 si declarata arie protejata in anul 2000.

Cascada era cunoscuta cu peste 150 de ani in urma, atunci cand purta numele de Cascada Coronini. Denumirea a capatat-o dupa generalul austriac Johann Baptist Coronini-Cronberg, numit in anul 1849 guvernator militar si dupa aceea civil al Voivodinei Sarbesti si Banatului Timisean, infiintate dupa infrangerea Revolutiei de la 1848. Generalul Coronini indragostit de aceasta cadere de apa, a fost cel care a insistat ca pentru prima data aceasta cascada, locul sau de tihna si relaxare, sa fie trecuta pe hartile acelor vremuri sub numele de Cascada Coronini.

Nu se stie cum s-a ajuns la actuala denumire aceea de Cascada Bigãr, cert este ca specialistii considera aceasta denumire ca fiind gresit folosita.

“Bigãr”, in toponimia locala folosita si aici in Banat, dar si in Mehedinti, este numele dat oricarui izvor ce iese de sub o stanca. Asadar in zona aceasta, orice izvoras ce se iteste de sub o piatra mai mare, de sub o stanca, sau de la baza unui versant muntos este numit de localnici bigãr.

Izbucul Bigãr. Denumirea data izvorului Bigar, aceea de “izbuc” vine asa cum probabil v-ati imaginat de la verbul “a izbucni”, deci o manifestare brusca, violenta si de scurta durata. Asadar aici avem de-a face cu un izbuc bogat ca debit si cu manifestari intermitente si variabile. Apa paraului Bigar, patrunde intr-un gol carstic subteran, de unde prin intermediul unui sifon tasneste cu putere afara atunci cand atinge un anumit nivel. Cand spun “sifon”, ma refer la o galerie subterana in forma de “U” intors (sau daca vreti a literei grecesti P – “ Π ”) care face posibil transferul apei da la un nivel inferior la unul superior. Este un fenomen specific zonelor carstice asa cum sunt si Muntii Apuseni.

Izbucul este alimentat de un curs de apa subteran ce tarverseaza Pestera Bigar si iese la lumina izvorand de sub impresionantul perete stancos avand mai bine de 50 m inaltime, numit Cârşia Gozna. Atentie! Este un loc favorit si des frecventat de vipere.

Acces si vizitare. Accesul pana la cascada se face usor, aceasta fiind situata la cativa metri de sosea acolo unde te va intampina o poarta din lemn ridicata de catre cei de la Directia Silvica, dupa care vei intra pe un podet tot din lemn, loc de unde care veti putea admira cel mai bine cascada. Imediat dupa pod exista si un foisor ce a apartinut unui vechi popas construit prin anii ’80 si care a functionat pana in 1993. Foisorul aflat nu cu mult timp inainte intr-o avansata stare de degradare a fost refacut de cei de la Directia Silvica si dotat cu mese si bancute, astfel ca veti avea unde sta daca doriti sa faceti o mica pauza in susurul cascadei. Cu toate ca auzisem ca se percepe un tarif de vizitare, 5 lei / persoana, noi am gasit la ora aia intrarea libera :))

Dupa ce treceti poduletul de lemn de langa cascada si tinand dreapta, veti ajunge dupa ~ 100m la Izbucul Bigar, locul de unde ia nastere paraul Bigar. Pana acolo veti strabate o poteca stancoasa si in usoara urcare aflata de-a lungul scurtei Vãi a Bigarului, loc unde paraul curge in trepte prin albia calcaroasa formand din loc in loc mini-cascade superbe. Odata ajunsi la Izbuc, puteti continua traseul traversand un podulet ingust din lemn, dupa care veti avea de urcat o scara tot din lemn ce va va scoate la Pestera Bigar saui Pestera cu Apa.

Din pacate, noi la pestera n-am mai ajuns si asta pentru ca era de stat la coada. Da. Erau 2 frumoase cozi, prima mai mica la intrarea pe poduletul spre pestera si o a doua mare, la scara ce urca catre pestera. Probabil era atat de aglomerat fiind sfarsit de weekwnd (duminica seara) si toata lumea retragandu-se spre casa, a facut si aici un popas.

Celebritatea. Haideti sa va prezint acum si faimosul top (faimos pentru noi ca ţarã :))) realizat de site-ul The World Geography si publicat in ianuarie 2013, top in care Cascada Bigar ocupa primul loc.

Eight Unique Waterfalls Around the World (Opt Cascade unice din întreaga lume)

1. Bigar Cascade Falls, Romania (Cascada Bigar, Romania)

2. Eternal Flame Falls, USA (Cascada Flacarii Eterne, SUA)

3. Asik-Asik Falls, Philippines (Cascada Asik-Asik, Filipine)

4. Horizontal Falls, Australia (Cascada Orizontala, Australia)

5. Blood Falls, Antarctica (Cascada de Sange, Antarctica)

6. Svartifoss, Iceland (Cascada Neagra, Islanda)

7. Baatara Gorge Waterfall, Lebanon (Cascada Baatara Gorge, Liban)

8. Hierve el Agua, Mexico (Cascada de piatra Hierve el Agua, Mexic)

In urma ocuparii locului 1 in acest top al primelor opt cascade unice din intreaga lume, cascada Bigar a cunoscut o promovare fara precedent atat in Romania cat si in strainatate, fotografii de aici devenind virale pe internet.

Acum 2 ani, in martie 2014, mai apare o recenzie despre cascada, de data asta publicata de The Huffington Post, un site de stiri american, sub titlul “Bigar waterfall looks just like something out of a fairytale” (Cascada Bigar arată ca ceva rupt dintr-o poveste cu zane).

Aici se spune despre cascada ca pare scoasa dintr-o scena a minunatului film de desene animate "The Little Mermaid" (Mica sirena) realizat de studiourile Walt Disney si ca vazand pozele iti vei spune "Well, that just can't be real” (Ei bine, asta nu poate fi real).

Ei bine (zic si eu) este reala, este a noastra, asa ca hai sa ne bucuram de ea vizitand-o :). Vin straini batand drum lung de mii de kilometri ca sa vada Cascada Bigar, insa noua ne este la indemana si vine cu o oferta 3 in 1 de nerefuzat. Cascada, Izbucul si Pestera :)

Cascada in PERICOL. Ziceam ca “hai sa ne bucuram de ea vizitand-o”. Sa ne bucuram de ea cat mai putem. De ce asta ? Pentru ca din dorinta de a face bani, cat mai multi bani, Pastravaria Minis care tine de Directia Silvica Resita a decis ca-i un lucru bun sa “fure” mai mult de jumatate din apa izbucului Bigar (apa cu puritate 98%), pentru a-si alimenta pastravaria aflata in imediata apropiere. In lipsa apei din abundenta, muschiul ce imbraca “ciuperca” (stanca pe care se formeaza cascada si care creaza tot farmecul filtrand apa si facand-o sa cada asemenea unui voal de mireasa), stratul de muschi ziceam moare si se subtiaza pe zi ce trece.

Asa se face ca peste putin timp, cascada Bigar asa cum o stim si cum o vedem astazi si care a ajuns prin unicitatea ei sa ne faca celebri in intreaga lume, va disparea. Va invit sa urmariti acest filmulet de pe youtube facut in martie 2014 si unde la minutul 4,57 primarul comunei Bozovici - Stoicu Adrian Sergiu, vorbeste fix despre ce va ziceam mai sus. Captarea apei izbucului Bigar.

Mai nou am inteles ca aceiasi Pastravarie Minis nu se mai multumeste cu cele aproape 2/3 din apa izbucului Bigar pe care deja si le-a luat sub stapanire. Nu. Ca sa fie treaba bine facuta, mai construieste si un mic stavilar in albia raului sa mai fure ceva din apa si asa putina ramasa a cascadei :((... Ca da-o naibii de cascada ! Aia curge oricum, da’ pastravii moare daca n-are destula apa... Incredibil asa ceva :-??

Romania mea curata. “Calatorule, esti in lumea mirifica a Banatului de Sud. Nu lua cu tine decat imaginile acestei lumi si nu lasa dupa tine decat urmele pasilor. ” Asa cum va spuneam in deschidere, revin la mesajul de pe unul dintre indicatoarele ce te intampina la intrarea spre cascada.

Partea finala a mesajului, aceea cu “nu lasa dupa tine decat urmele pasilor” ar fi bine si de bun simt sa fie citita si mai ales respectata si de turistii care se gandesc sa lase in urma lor si altceva decat “urmele pasilor”.

Pentru ca aici veti gasi destule “urme” si deloc placute apartinand sa-i zicem categoriei “acolo unde si regele se duce singur”. Sa va zic ca parasind spre raulet poteca ce duce la izbucul Bigar si daca nu sunteti foarte vigilenti, veti avea riscul de poluare olfactiva a spatiului inchis reprezentat de auto din dotare ? Intelegeti dvs. unde bat. Si pe langa asta veti mai gasi prin zona si diverse alte “chestii” care nu-si au locul acolo – multe hartii folosite in scopurile mai sus amintite, PET-uri, cutii de bere, am vazut pana si 2 bidoane de ulei de motor plus o anvelopa uzata de masina. Urate obiceiuri, urat comportament, "frumoasa" crestere... Ce-ar trebui facut oare ca “Romania mea frumoasa” sa devina “Romania mea frumoasa si curata” ? O intrebare retorica, v-ati dat seama...

Bine, aici este insa si vina Ocolul Silvic Bozovici sau a celor in custodia carora este Cascada Bigar. Cand au vazut afluxul de turisti ce a inceput sa vina la cascada au intuit ca aici este o “vaca de muls”, o oportunitate de “easy mony” - bani facuti usor, instituind rapid si plini de elan o taxa de acces. Dar oare din cumularea acestor taxe n-ar fi trebuit sa faca si ceva in privinta igienizarii zonei si a instalarii unui (unor) WC ecologic si a unor cosuri de gunoi ? Pentru ca de la asta pleaca totul. Nu vorbim aici de o intindere mare si/sau greu accesibila, ci de o zona destul de mica si care poate fi administrata cu usurinta.

Revenind la cascada. Despre cascada ce sa va mai zic... Asa cum pe la hoteluri si pensiuni veti gasi locuri de joaca pentru copii, aici veti descoperi un veritabil loc de joaca al naturii :). Cascada Bigar nu este altceva decat o “joaca” a naturii.

O joaca cu apa izbucului Bigar transformata intr-un voal, o joaca de-a labirintul cu firele zglobii de apa ce-si cauta drumul prin verdele muschilor ce imbraca stanca de calcar sub forma de ciuperca aflata sub raulet si in fine o joaca cu frumusetea ce te inconjoara si te va incanta. Doar o joaca a naturii. Dar ce joaca minunata :)

Si o mica atentionare celor ce vor vrea sa viziteze cascada. Pentru a fi in totala cunostinta de cauza si sa nu fiti deziluzionati de ceea ce va asteapta acolo, trebuie sa stiti ca odata ajunsi la Cascada Bigar nu veti vedea cine stie ce cadere spectaculoasa de ape si de la inaltimi ametitoare. Nici pomeneala. Bigarul are o inaltime de numai ~ 7 m, frumusetea si unicitatea sa fiind data numai de forma si modul circular in care se strecoara apa printre muschii ce imbraca in totalitate stanca cu forma de ciuperca pe care se formeaza micile siroaie de apa ce se rasfira aidoma unei rochii de mireasa. Este o cascada “cuminte” si “blândã” ce se vrea admirata in liniste si in tihna. Bine asta cu linistea si tihna s-ar putea sa va treaca... Bigar-ul se afla chiar langa sosea si este extrem de usor accesibila, asa ca mai subtire cu “linistea si tihna” =))

Cascada Bigar este un loc superb ce merita atentia dvs si da, este un loc pe care trebuie sa-l vizitati. Dar nu va ganditi sa bateti sute de kilometri numai pentru a vedea cascada. Vizitarea cascadei cu tot cu trei in unu-l de care va ziceam mai sus, nu va va lua mai mult de 1 ora. Asadar includeti-o intr-un circuit mai marisor si in care sa va puteti bucura si de alte multe frumuseti aflate la indemana si prin preajma.

Inchei aici sperand ca ati gasit in scrierea mea si ceva informatii utile si unele poate inedite, pentru ca nu-i asa -

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

(Surse informatii : Xplorio.ro; Banatul-montan.ro; Clisura-dunarii.com)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vega06 in 14.04.16 11:29:57
Validat / Publicat: 14.04.16 13:01:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].

VIZUALIZĂRI: 6143 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Cascada Bigãr. O “joacã” a naturii. Nu te saturi sa o privesti. Este superba.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX [14.04.16 13:03:53] »

@vega06: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

Mulțumesc.

vega06 [14.04.16 13:13:56] »

@webmasterX -

Da webmaster, localizarea este perfecta.

Michi [14.04.16 14:45:31] »

Nu mai am răbdare să aştept votul 14 cu felicitări aşa că deşi am votat cu amândouă mâinile, nu s-a înregistrat decât unul.

vega06 [14.04.16 14:52:41] »

@Michi -

Da, foarte tare asta ! Ce sa zic... O fi vreo eroare a programului, stiu si eu ? )

Va multumesc mult doamna Michi pentru vizita, aprecieri si comentariu.

P. S. - Si pentru votul la doua maini, bineintelas

mogly [15.04.16 09:24:03] »

@vega06 - Din descriere şi fotografii cascada pare deosebită, eu nu am văzut-o. Se pare că sunt multe locuri superbe în ţara noastră frumoasă care încă aşteaptă să fie descoperite de noi.

Felicitări pentru review, este unul complet şi pentru fotografii, sunt reuşite!

vega06 [15.04.16 11:44:04] »

@mogly -

Din descriere şi fotografii cascada pare deosebită, eu nu am văzut-o. Se pare că sunt multe locuri superbe în ţara noastră frumoasă

Da Mogly, avem multe locuri frumoase prin tara de care turistii habar nu au. Mergeti sa vedeti Bigar-ul. E deosebita si nici nu-i foarte departe de voi. Din Petrosani aveti de parcurs cam ~ 200-250 Km si intre 3 si 5 ore de mers in functie de varianta pe care o alegeti de a ajunge acolo.

Iti multumesc si tie pentru vizita, aprecieri si comentariu

doinafil [15.04.16 12:35:40] »

Bun şi de folos articol!

Frumos întocmit şi cu informaţii complete! Felicitări!!!

N-am ajuns, încă, prin acele părţi. Sigur nu voi rata vizitarea ei, mai ales în urma citirii a ceea ce aţi scris aici.

Si din cauza asta îmi place că fac parte din "familia" AFA, nu numai pentru calitatea oamenilor ei, şi-anume pentru că aflu informaţii despre locuri grozave de vizitat!

Mulţumesc şi, încă odată, felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06 [15.04.16 14:07:43] »

@doinafil -

N-am ajuns, încă, prin acele părţi. Sigur nu voi rata vizitarea ei, mai ales în urma citirii a ceea ce aţi scris aici.

Imi pare bine ca ati considerat utile informatiile din acest review si va doresc sa ajungeti si pe aici . Dar asa cum spuneam, nu bateti atata drum (vad ca sunteti tot din Bucuresti ca si mine) numai pentru a vizita cascada. Legati-o eventual si cu o tura pe Clisura Dunarii despre care am scris putin inainte. Si daca vi se pare interesanta ideea, vedeti si review-urile de aici : vezi impresii, de aici vezi impresii, de aici vezi impresii si de aici vezi impresii.

Veti avea un concediu mai mult ca perfect in aceasta varianta

Va multumesc si dvs. pentru vizita, aprecieri si comentariu

Mitica49 [15.04.16 15:42:00] »

Sunt unul dintre fericiții care au văzut cascada Bigar (acum doi ani), cu adevarat o minunăție a naturii. Cu atât mai mult mâ întristează vestea referitoare la o posibilă dispariție a acestei frumuseți. Sper să fie doar niște zvonuri ce nu se vor confirma.

vega06 [15.04.16 17:22:13] »

@Mitica49 -

mâ întristează vestea referitoare la o posibilă dispariție a acestei frumuseți. Sper să fie doar niște zvonuri ce nu se vor confirma.

Din pacate nu. Ar putea sa nu fie numai niste zvonuri. Mai multi specialisti sustin ca daca nu se vor lua masuri, in cativa ani cascada va disparea. Ar trebui sa se sisteze captarea apei de catre Pastravaria Minis, sau cel putin cantitatea de apa ce pleaca acolo sa fie micsorata. Daca prin anii ’80 atunci cand s-a infiintat pastravaria si s-a facut captarea apei, debitul izbucului era probabil cu mult mai mare, nu aceiasi situatie se regaseste si acum. La momentul actual nu mai este destula apa nici pentru pastravarie si nici pentru cascada. Acesta este motivul pentru care cei de la pastravarie vor construirea acelui mic stavilar in albia raului si in dauna cascadei. Nu mai au apa suficienta, asadar mai fura si din aceea foarte putina ramasa cascadei . Asta in buna traditie romaneasca – “ Las-o ba ca merge asa ! ”

Va multumesc si dvs. pentru vizita si comentariu

doinafil [15.04.16 19:13:59] »

@vega06 - Am citit şi votat (inclusiv pozele) cu toată convingerea că meritaţi acest lucru.

Mulţumesc pentru sfaturile date, cele referitoare de-a "lega" vizita şi de alte obiective!

Sper să găsesc timpul necesar de-a citi şi alte review-ri ale Dvs-tră acum, în ajunul sărbătorii pascale. Dacă n-o voi face acum, în mod sigur o voi face în viitor.

Să aveţi şi în acest an vacanţe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06 [15.04.16 19:21:12] »

@doinafil -

Va multumesc din nou pentru laude, da's prea multe si poate mi se urca la cap

Vacante minunate si dumneavoastra

adri-nico [11.06.16 13:00:52] »

Uite ca-m ajuns si eu pe aici! Pe la articol, desigur, pe care l-am votat cu maxima placere. Pe la cascada ajunsei acum citiva ani si da, am batut sute de kilometri doar pentru acest miracol. Noroc ca ma mai uit la stiri si de acolo aflu ce locuri minunate avem in tara asta. La momentul vizitei mele am fost total dezamagita de ceea ce am gasit. Era la vreo saptamina, doua de cind cascada era in Top dar ai nostri (din administratie) nu cred ca stiau informati asta.

Ma bucur ca voua v-a placut si ca ati nimerit ceva apa. Pozele sint mai frumoase ca ale mele insa nu la fel de frumoase ca alea de pe net.

p. s. Iti aminteti ce ti-am scris la primul review pe care l-am citit? Ca sub poze ar fi bine sa bagi doar comentariul despre ceea ce reprezinta si nu repetitiv titlul articolului. . Nu te doare mina sa scrii la fiecare poza in plus?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06 [11.06.16 20:48:51] »

@adri-nico -

Pe la cascada ajunsei acum citiva ani si da, am batut sute de kilometri doar pentru acest miracol.

Ai vazut ce spuneam pe finalul review-ului : “Dar nu va ganditi sa bateti sute de kilometri numai pentru a vedea cascada. Vizitarea cascadei cu tot cu trei in unu-l de care va ziceam mai sus, nu va va lua mai mult de 1 ora. Asadar includeti-o intr-un circuit mai marisor si in care sa va puteti bucura si de alte multe frumuseti aflate la indemana si prin preajma”. Frumusetile de care spuneam atunci fiind Clisura Dunarii, Cheile Nerei si Lacul Ochiul Beiului impreuna cu Cascadele Beusnitei. E fatal error sa vii in zona doar pentru a vizita cascada.

Culmea e ca noi am “prins” apa la cascada si asta la inceputul lui august cand afara erau 38°C . Si pozele alea de pe net de care spui si datorita carora Cascada Bigar a luat locul I in top "Opt cascada unice in lume" sunt cu siguranta photoshop-ate...

p. s. Iti aminteti ce ti-am scris la primul review pe care l-am citit? Ca sub poze ar fi bine sa bagi doar comentariul despre ceea ce reprezinta si nu repetitiv titlul articolului.

RE P.S. – Dupa cum ai vazut, chestiunea asta n-am remediat-o. Voit. Asa sunt eu ce vrei, mai meticulos... Pentru mine este un lucru potrivit ca poza sa contina si titlul (sau parte a lui) din review-ul unde a fost incarcata

Iti multumesc si tie pentru vizita si comentariu

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, doinafil, Michi, Mitica49, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Bigăr [Cheile Nerei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053997039794922 sec
    ecranul dvs: 1 x 1