ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 AD. + 3 COPII -- v: 3,7,10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Prin Muntii Tarcaului pe Valea Tarcaului partea I

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Spre ruşinea mea, deşi nu stau la o distanţă prea mare de obiectivul care este subiectul acestui rewiew, totuşi o anume prejudecată m-a făcut să privesc cu un ochi critic ceea ce era relativ aproape de mine. Noroc de soţia mea care de loc fiind de la cîteva sute de km depăratare, în urmă cu cîteva zile mi-a zis:

- Dragule, aş vrea să văd...

- Dar nu prea este nimic de văzut acolo, i-am replicat...

- Totuşi dragule, dacă se poate...

Convins de inutilitatea unei dupăamieze pierdute, spiritul masculin din mine a cedat totuşi susurului meandrelor echilibrului casnic şi, iată-mă cu căţel şi purcel îmbarcat pe direcţia Tarcău. După 25 km de la plecare m-am angajat de pe DN 15 pe Valea Tarcăului iniţial pe o şosea cu multe cotloane întortocheate, prudent datorită amintirilor privind întîlnirile cu TIR-uri în viteză ale unor şoferi cazaţi pentru o noapte la vreo mîndră “ca apa muntelui” din zonă (aviz amatorilor de viteză prin curbele respective...).

După circa 5,5-6 km fiul meu cel mare (tatăl lui privea înainte plictisit...) a remarcat ceva neobişnuit pe vale şi iată-mă oprit pradă unei surprize: trecusem de cîteva ori pe lîngă Cascada (Repezişurile) Ianuş din satul Cazaci fără să le remarc... Am coborît şi jumătate de oră am filozofat în barbă în privinţa aşaziselor locuri comune pe lîngă care treci adeseori fără a le remarca măreţia... Locul este de fapt o vîltoare cu o diferenţă de nivel de aproximativ 4 m (vezi foto) unde înainte pe vremuri erau o moară şi o piuă. Apa a săpat în cutele de gresie un fel de cazane în fierbere. Pe margine se pun corturi, se mai dă la pastrăv, se mai admiră peisajul de la punctele de belvedere.

Asfaltul durează vreo 16,5 de la DN 15 km şi din loc în loc (destul de dese locurile respective dealtfel...) apar gropi, aşa că atenţie!

Nu departe de Cascada Ianuş încep pensiunile, rînd pe rînd... Mă tot întrebam ce i-o fi aducînd pe oameni în zonă şi iată, cu familia mea în spate am fost mai atent. Ceea ce se remarcă este că valea se tot strînge iar apa devine tot mai tumultoasă.

Pe la vreo 19 km de intersecţie apare derivaţia spre Schitul (acum mănăstire cu acte în regulă) Sihăstria Tarcău. Îl mai văzusem aşa... din depărtare şi, părîndu-mi un schit oarecare nu am catadicsit să intru. De data asta noblesse oblige, astfel că iată-mă în mănăstire. Surprins, citesc istoricul şi aflu explicaţia aparenţei neapetisante, clădirea bisericii este făcută din bîrne de frasin cam pe la 1833. Clopotniţa şi ea din lemn trădează şi ea dorinţa unor oameni ce au făcut din simplitate un stil de viaţă. Înăuntru e linişte şi har, simt cum mă relaxez şi privesc cu alţi ochi ce mă înconjoară. Evident, regret povara ideilor preconcepute... Dincolo de gard, munţii tac mustrîndu-mă parcă cu fuioare de ceaţă pentru îngustimea ideilor mele... Aveau şi de ce, schitul este situat lîngă valea Pîrîului Bolovăniş pe aceeaşi parte cu aceasta, iar pe valea respectivă chiar la începutul ei se află... n-aşi ghicit că nu aveţi de unde... Cascada Bolovăniş, după care urmează un interesant sector de chei săpat în gresie masivă. Nu am reuşit încă (deocamdată) să ajung la aceste obiective astfel că pun un link la click aici.

La 22,5 km în sus răsare pe stînga Cabana Ardeluţa. Dom’ Plutonier veghează straşnic ca nu cumva alţi doritori decît cei ai MapN să-i treacă porţile spre cazare (se poate totuşi cred, servi masa...), dar... trăim în ţara tuturor posibilităţilor... Oricum atît în amonte cît şi în aval sunt multe pensiuni, atît că această cabană este situată optim pentru cei care doresc să guste cu adevărat din perisajele zonei. 1 km mai sus este Satul Ardeluţa după care la 24 km de la intersecţie, pe stînga un drum forestier urcă spre Vîrful Goşmanu (1305 m) şi rezervaţia forestieră cu acelaşi nume (include molizi, brazi si fagi seculari, de dimensiuni impresionante, www….ro dixit)

După 2,5 km de la cabană ajungem la gura Tărcuţei. Trecem de cantonul silvic şi avansăm pe drumul forestier de pe această vale, care (vox www……ro - dixit too) reeditează morfologic şi peisagistic valea Bolovănişului din aval. În intersecţie spre stînga este drumul spre Obîrşia Tarcăului – aproximativ 8,7 km iar spre dreapta mergem pe valea menţionată. Eu văzînd un indicator discret care spunea că pe acolo era direcţia spre Shitul Daniil Sihastrul, pe acolo am luat-o.

Chiar la confluenţă, apele Tărcuţei curg printr-un canal adânc de 25-30 m, tăiat în gresie, iar mai sus de confluenţa cu Căşăria (700 m de la intersecţia cu Obîrşia Tarcăului) pe aproximativ 2 km, valea capătă un profil îngust, de defileu. Mai sus se lărgeşte brusc, relieful devine mai evazat, afluenţii săi de obârşie răsfirându-se în evantai. Din greşeală am luat-o pe Valea Căşăriei, la dreapta (indicatorul era pus fix la mijloc între cele 2 drumuri astfel că trebuia oleacă de gîndire, ceea ce mie îmi lipsea la ora aia …). Norocul meu a fost că am greşit drumul, plata greşelii fiind cam la 1,5 - 2 km de obîrşia derivaţiei cea mai frumoasă cascadă văzută de mine în Munţii Tarcăului. Nu ştiu numele ei dar ştiu cu siguranţă că voi mai merge să o revăd (vezi foto). 500 m mai sus drumul era blocat de cîţiva brazi proaspăt căzuţi, astfel că parcă împins de la spate m-am întors la intersecţie şi am regăsit drumul bun.

De aici, tot înainte…. Drumul devenea tot mai dificil. Peisajul aminteşte de Cheile Uzului, cu apa năvalnică foarte aproape de nivelul şoselei, curgînd frumos printre brazii amestecaţi cu fuioare de ceaţă. Din loc în loc felinare enigmatice amintesc că suntem pe direcţia potrivită. Un popas binemeritat îl facem lîngă o altă cascadă mai mică pe stînga (foto), şi după un parcurs destul de chinuitor, valea se deschide magic, o scîndură boită - proptită pe dreapta pe un copac informîndu-ne că am ajuns la “Muntele Minunat”.

Iată-ne aşadar la 33 km de intersecţia cu DN 15 ajunşi la Mănăstirea Daniil Sihastrul Tărcuţa (cu hramul Schimbarea la faţă). Peisajul în jur este mirific, de basm. Măicuţele, puţine, sunt primitoare. Schitul a fost început în 2001 şi terminat în 2005, iniţial fiind locuit de călugări. Trapeza este o casă veche de 170 ani (vezi foto). Drumul mai continuă cam 2,6 km după spusele indicatorului de la origine după care se înfundă. Măicuţele spuneau că totuşi cu un 4 x 4, se poate trece, ce-i drept mai dificil. - spre DN 12A (Valea Trotuşului), spre Făget şi pasul Palanca. Timpul fiind înaintat ne învîrtim prin schit, lăsăm obolul după care cu regret ne întoarcem. Facem în 50 minute cei 14 km care ne despart de Mănăstirea Tarcău, şi asta în condiţiile în care cunoşteam drumul şi am mers fără oprire.

Cu regret ne-am întors, dar evident, urmează partea a doua…...

P.S. Logan 1,5 dCI 85 CP pe motorină - am buşit scutul de "doar" 3 ori, au fost vreo 2 porţiuni unde am meditat dacă să încerc să trec sau nu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 18.07.11 22:57:41
Validat / Publicat: 18.07.11 23:55:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12599 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Din curtea Schitului Tărcuţa - firul apei care continuă să curgă de sub poala Muntelui Minunat...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus [18.07.11 23:37:02] »

Multzam @Admin pentru generarea unui "locus" pentru Munţii Tarcăului. O să încerc în următorii 2 -3 ani să-l populez cît mai aglomerat...

Admin [19.07.11 00:00:34] »

Articol selectat ca MiniGhid AmfostAcolo pentru aceasta destinatie

ninel [20.07.11 20:35:08] »

si aceea cabana ardeluta ce este cu ea?

Qvadratvus [21.07.11 00:11:55] »

Este o cabană a Ministerului Apărării Naţionale şi teoretic acolo au voie numai anagajaţii acestui minister, ea nefiind deschisă circuitului turistic. Deşi este punct de reper pe hărţi totuşi accesul la ea este limitat.

Oarecum la fel se întîmplă şi cu cabanele Ocolului silvic Tarcău, deşi totuşi ele pot fi închiriate. Nu sunt însă cu personal permanent, spre diferenţă de Ardeluţa.

ninel [21.07.11 12:19:57] »

Merci mult si vacante placute in continuare

ninaa [27.07.11 20:30:52] »

Din pacate pentru noi nu am reusit sa ajungem pe acolo, p10 si p11 sunt minunate.

Qvadratvus [28.07.11 00:11:25] »

Mulțam, așa este întradevăr, și pentru mine a fost o încîntare descoperirea lor. Am mai făcut sau mai aștept foto cu alte cascade sau repezișuri între trimp (Răchitiș, Bolovăniș, Frasin, Piciorul Pascului), dar vreau să se adune mai multe poze după ce voi ajunge săptămînile acestea din nou pe acolo. Timpul suficient și vremea care să țină cu mine, în rest nu cred că aș avea nevoie de altceva.

Culmea este că dacă-i întrebi pe oamenii locului de siturile din poze, habar nu au .... !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin [29.07.11 23:15:13] »

Intreaga rubrica "Prin Muntii Tarcaului" a fost mutata in noua sectiune inaugurata astazi pe site "LA PAS PRIN MUNTII MOLDOVEI"

Qvadratvus [06.08.11 12:44:00] »

Iete că de asta am uitat... Please attach this:

http://www.youtube.com/watch? v=bRZVYY68ImE

webmaster15 [06.08.11 12:53:55] »

Done!

kill_around [15.01.13 02:54:11] »

o mica/mare corectie-cascada Ianus cum spui tu din sat Cazaci nu se numeste asa, asa se numeste o familie ce locuieste in sat... dar in sat mai sunt si alte familii...

in rest frumoasa descriere a regiunii mele natale! keep up the good work!

Qvadratvus [16.01.13 22:36:09] »

Bună seara...

Nu vă contrazic - de principiu, dar mă întreb de ce în Munții Tarcău. Ghid turistic, Brânduș Costică & Grasu Constantin, Ed. pentru turism, București, 1987, la paragraful Comuna Tarcău - subcapitolul Localități și căi de acces - Capitolul Turism, Prof. Univ. Dr. Geologie Constantin Grasu care este născut şi crescut în Comuna Tarcău afirmă:

La 5 km mai sus, drumul modernizat trece prin satul Cazaci, lăsând în urmă zidurile vechii păstrăvării de la gura Frasinului şi lunca Lăcătuşului, ostrov adesea ameninţat de apele umflate ale Tarcăului; aici, ochiul se încântă cu repezişul-cascadă de la Ianuş, unde odinioară exista un adevărat ,,complex meşteşugăresc”, cu moară, stează şi piuă (chiuă). Pe stânga, podul de la Ianuş duce la Lăptoace, spre Culmea Goşmanului, iar pe dreapta un drum forestier îngust urca în serpentine pe pârâul Bătrâna, ale cărui ape, obosite parcă, coboară de sub Măgura Tarcăului

Identic, pe un site mai mult sau mai puţin oficios cum ar fi acesta, se afirmă acelaşi lucru.

Dacă dau un search pe google, găsesc "n" surse care vorbesc de "Ianuş" sau "Ianus" ca fiind numele încetăţenit al aceste vâltori. Chiar şi o colegă de-a mea care este din Tarcău, tot la fel îi spune...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kill_around, ninaa, ninel, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂPrin Munții Tarcăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064419031143188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1