ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Agrement in preajma Vasluiului

TIPĂREȘTE URM de aici

Initial am vrut sa-mi intitulez articolul "Lacuri si balti in apropiere de Vaslui", dar mi-am dat seama ca modestele mele randuri nu vor fi nici pe departe acoperitoare pentru un subiect atat de vast. Reteaua hidrografica a zonei, cuprinzand raurile Vaslui, Barlad si Delea (cu afluentii lor), include si multe lacuri, balti si acumulari de baraj artificial. Nu le-am vazut pe toate. Nici n-as fi putut in intervalul de timp in care am ramas la Vaslui.

Principalele zone de agrement pentru locuitorii orasului sunt cele de la Brodoc, Dealul Paiului, Lacul de agrement Hitrom, Acumularea Delea si Padurea Balteni.

Nu suntem pescari atrasi de multlaudatele capturi de la barajele Puscasi sau Solesti, nu suntem nici vanatori pentru a fi interesati de partidele de vanatoare desfasurate prin Ocolul Silvic Vaslui, dar o iesire in natura - oriunde si oricand este vreme frumoasa - ne atrage intotdeauna.

In drum spre Manastirea Floresti, dupa ce am parasit soseaua nationala si ne-am angajat pe drumul ingust, dar frumos, serpuind prin padure, am fost informata ca Ocolul Silvic Vaslui detine doua cabane de vanatoare - la Oprisita si la Gadeasa.

Cabana Oprisita este situata in mijlocul unei paduri de stejari falnici, relativ aproape de Vaslui (la aprox. 20 km). Departe de zgomotul orasului, cabana este locul cautat nu doar de amatorii de vanatoare, ci si de cei care apreciaza linistea si frumusetea tainica a codrilor seculari.

Construita prin anii ' 70, ca vila de protocol pentru Nicolae Ceausescu, cabana Oprisita a fost folosita multa vreme de fostii nomenclaturisti, iar dupa caderea comunismului de oficialitatile locale pentru organizarea de petreceri private. Aflata in prezent in administrarea Directiei Silvice Vaslui, in anul 2007 cabana de vanatoare de la Oprisita a fost supusa unui proces de reabilitare. Modernizata si complet utilata, cabana - aceasta perla a padurilor vasluiene - a fost inclusa in circuitul turistic. Dispune de doua camere single, una dubla, doua apartamente si doua sali de conferinte. Nu stiu care este regimul de inchiriere, dar cred ca cel mai bun lucru este acela de a contacta Ocolul Silvic Vaslui pentru informatii. Cu toate ca prezentarea suna foarte imbietor, nu cred ca ma voi caza vreodata acolo. Si asta doar pentru simplul motiv ca am cazare asigurata la mica distanta, in Vaslui.

Manastirea Floresti - Vaslui era destinatia calatoriei noastre din acea zi asa incat - stiind ca vom ajunge si la Gadeasa - nu ne-am abatut si pe la Cabana Oprisita.

Despre Manastirea Floresti - Vaslui acest ansamblu monahal cu arhitectura deosebita si cu un trecut atat de indepartat, am scris deja. Nu e cazul sa revin si aici. Voi spune doar ca parasind lacasul, nu am luat calea de intoarcere spre Poienesti pentru a reveni la DN Bacau - Vaslui, ci am continuat pe drumul forestier, in urcus. Un scurt popas in varful dealului ne-a oferit o frumoasa priveliste asupra zonei si, bineinteles, asupra intregului complex manastiresc.

Pentru drumul prin padure de la Manastirea Floresti pana la Gadeasa, un drum forestier sinuos si cu multe gropi, e bine sa ai o masina 4x4. Zdruncinaturi si tot felul de manevre pentru a evita gropi, toate paleau in fata verdelui proaspat al codrului des. Am mers atat cat ne-a permis bariera montata de Ocolul Silvic. Dincolo de ea, am continuat la pas, pe cararea batuta de langa Lacul Gadeasa. Peisajul lacustru din mijlocul padurii este fermecator. Luciul verzui al apei in care se oglindeste cerul, vegetatie de balta, oracait de broaste, pestisori zglobii, Cantonul Silvic Gadeasa aparent pustiu la ora trecerii noastre pe acolo, un catel flamand care ne-a iesit in intampinare…

De cealalta parte a lacului, ascunsa intre arborii seculari - Cabana Gadeasa, una dintre cele mai frumoase cabane din padurile vasluiene. Amatorii de vanatoare, pescuit sau drumetii, sunt asteptati la Cabana Gadeasa inca de la inceputul anilor ' 90. Intre timp a mai fost modernizata. Dispunand de doua camere cu cate doua paturi si una cu patru paturi (camerele fiind dotate cu baie proprie, cu apa calda), cu televizor in living, avand sufragerie si bucatarie (cu vesela si tacamuri), precum si spatiu acoperit pentru gratare si pentru servirea mesei in aer liber, Cabana Gadeasa se poate inchiria, dar nu si in sezonul rece. Incepand cu luna aprilie, locatia poate fi inchiriata la intreaga sa capacitate (8 persoane - adulti), pentru suma de 600 lei/noapte, tariful incluzand doar cazarea.

De mentionat ca acolo exista si un ponton mare la intrarea caruia poti citi avertizarea "In acest iaz baia este interzisa".

Cand am fost noi acolo, am intalnit doar un mic grup de tineri. Se oprisera la masa improvizata de langa Cantonul Silvic si erau preocupati in principal de telefoane, de glume si de poze avand ca fundal peisajul lacustru.

Parasim Gadeasa cu lacul si cabana dintre fagi, dar nu pe acelasi drum. Prin padure, pe drumul serpuit, cu pietris si alte gropi carora masina noastra le face fata cu brio, admiram in continuare verdele primavaratic si arborii falnici, cu trunchiuri groase, notam existenta catorva curbe in ac de par, apoi terminam coborarea si revenim la soseaua nationala. Curand lasam in dreapta un alt lac - Acumularea Puscasi - dispusa in lunca raului Racova, in partea de vest a orasului. Pe mal, oamenii iesisera la iarba verde. Umbrelute, gratare, un cort si multe, multe casolete cu mancare adusa de acasa. Se pare ca vasluienilor le place acest gen de recreere. Nu ne oprim pentru ca avem in plan un alt obiectiv - Acumularea Delea.

Acumularea Delea, un lac format prin indiguirea raului Delea, la 2 km nord de oras, la iesirea din Cartierul Delea, are de o parte si de alta multe case si vile noi, unele in constructie. Pe maluri, localnicii cu paturi, gratare, mancare si umbrele se bucura de vremea buna. Cateva lebede si rate plutesc lin pe luciul apei. In departare, in relieful plat, de campie, umbrit doar ici si colo de arbusti, vezi cate o turma de oi cu ciobani, cu caini si cu miei sprintari, abia scapati din urgia Saptamanii Mari.

Fara a avea pretentia de a prezenta toate lacurile, baltile si acumularile artificiale din zona Vasluiului, articolul meu doreste a sugera cateva posibilitati de evadare din oras. La pescuit, la plaja, la plimbare sau doar la un gratar si o bere, localnicii se relaxeaza asa cum pot si cum le place.

Care sunt cele mai bune balti pentru pescuit, cand si in ce conditii incepe sezonul de pescuit sau de vanatoare, sunt probleme care nu fac obiectul articolului de fata. Asa ca ma opresc aici. Calatorii frumoase oriunde si oricand!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 06.06.22 06:35:56
Validat / Publicat: 06.06.22 07:12:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.

VIZUALIZĂRI: 1413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Agrement in preajma Vasluiului - Lacul Gadeasa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

elenaadinaPHONE
[06.06.22 10:07:45]
»

Un articol interesant, m-am bucurat de ce au văzut ochii tăi, dacă a mai fost și o trăire pozitivă, super! ????

iulianicAUTOR REVIEW
[06.06.22 14:07:36]
»

@elenaadina:

… dacă a mai fost și o trăire pozitivă, super!

De vreo cateva luni incoace bucuriile mele sunt atat de mici si atat de putine incat abia daca le mai percep ca atare. Pentru mine, acum, orice iesire in natura este un eveniment, o rupere din cotidianul meu mai… special. Tanjesc dupa circuitele pe care le faceam candva, dupa locurile minunate pe care le vizitam in urma cu cativa ani, dar, deocamdata trebuie sa-mi duc crucea oricat de grea ar fi. Ce-mi mai rezerva viitorul… nu stiu.

elenaadinaPHONE
[06.06.22 14:23:35]
»

@iulianic: Fiecare din noi are cu siguranță o cruce de dus, mai mare sau mai mică, marea provocare a vieții e să vedem partea plină a paharului și să facem alegerea corectă spre a fi fericiți și împliniți.

Pentru mine foarte importantă este emoția și trebuie sa fac în așa fel încât sa am emoții și trăiri pozitive, doar astfel pot fi sănătoasă și fericită!

Ceea ce îți doresc și ție! ????

Michi
[07.06.22 07:24:27]
»

@iulianic: Pentru mine, acum, orice iesire in natura este un eveniment, o rupere din cotidianul meu hnmai… special. Tanjesc dupa circuitele pe care le faceam candva, dupa locurile minunate pe care le vizitam in urma cu cativa ani, dar, deocamdata trebuie sa-mi duc crucea oricat de grea ar fi.

Mulţumeşte-te că esti sănătoasă, ai picioare bune iar excursiile şi AFA au făcut parte din viaţa ta. Între noi este o diferenţă de peste 20 de ani şi totuşi după vreo 6 luni după ce mi-a plecat soţul, am avut curajul să mă înscriu singură într-o excursie şi să fac un circuit în ţară cu un grup necunoscut, apoi am mers cu o prietenă în Sardinia. Aveam deja 84 de ani. Anul următor a început dispneea la respiraţie, am mai pus o proteză de data asta la şold, a trebuit să renunţ la excursii. Acum mai văd din când câte un muzeu, mă mai rog de câte un copil să mă scoată din casă dar nu prea se lasă dar nimic nu se compară cu excursiile făcute în trecut. Mobilizează-te şi pleacă în excursii despre care să ne scrii, altfel depresia îţi deschide uşa şi crede-mă e o boală f. grea. Nici nu știi ce luptă este cu tine insati ca sa nu te înfrîngă , asa că pleacă in excursii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Vaslui și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083104848861694 sec
    ecranul dvs: 1 x 1