ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 4 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Când pe-o parte, când pe alta (II)

TIPĂREȘTE

Când pe-o parte, când pe alta (II)

Așa cum spuneam într-un review precedent, anterior și mai de dinainte, am programat un circuit prin țară. El urma să fie cam așa - două puncte - București - Gârda de Sus - Rarău (cu ce-i pe acolo) - Durău (tot cu ce are el pe acolo) - Lepșa - Bucharest (pentru străini, București pentru noi).

Ajunși cu (chiu cu vai) bine la Gârda, am vizitat ce veți găsi în reviewul anterior (și de mai dinainte). Când să o tăiem spre alte zări - recte Rarău - apare Busu pe sticlă și zice că vin furtuni, averse, descărcări electronice și altele, plus - pe alocuri - grenadă... grindină, am vrut să spun!

Pentru că abia scăpasem, la o zi distanță, de nenorocirea de la Abrud - Câmpeni, plus ce ne-a prins sus, la Poiana Călineasa, am zis pas... bun pas, parol și ne-am returnat la domiciliul propriu și personal.

Stând cu un ochi pe vreme și cu alt ochi pe mouse, am constatat că de prin 15 a lu’ august s-ar putea pleca pentru tura a doua, dar prin Lepșa - Durău - Rarău. Ei bine, cum sunt cam cu curu’ (așa a zis Alexandru Graur că se spune “cur, nici fund nici altcumva” ), fiind deci cu el în două luntri, am schimbat traseul, și anume București - Pitești - Bran - Brașov - Lepșa.

Bun, am luat deci colbul în copite și dă-i … Autoștrasse Pitești - bună, liberă, fără probleme (încluzând aici și pe bezmeticii care, probabil nu se treziseră încă). Și a început zona frumoasă, de munte, cu verdeață și dealuri - la început. Mai făcusem porțiunea Rucăr - Bran (fără Stan!), când ne tot duceam pe valea Șimonului, și uitasem cât de frumoasă este zona. Păcat că atât de frumosul centru al Câmpulungului era distrus - în lucru, cică! Apoi … serpentine … ca la balamuc, dar frumos, frumos!

Ei, dă după Târgu Secuiesc încolo … tot raliu în coastă! Și în coasta muntelui, și într-a mea, de la atâta sucit de covid … pardon, de covrig (adică volan). Serpentine într-o veselie, noroc că n-am nimerit tiruri! Dar frumooooos, frumos!

Dar Dumnezeu e bun și după 6 ore am ajuns la Lepșa. Ne-am cazat tot la Hotel Trezor - e și un review pe undeva - dar … n-a mai fost camera la fel! Făcusem rezervare, am ajuns pe la 14,30 dar camera nu era gata încă din lipsă de personal (accelerat, rapid, intercity) … etc.

Am nimerit o cameră mai mică, a trebuit să facem ceva mutări pentru a încăpea și trolerul alături de noi, în șifonier doar un umeraș, în baie o sticluță gen “tot într-unul” și un aspect de vechi hotel comunist. Mizerie și mucegai în baie, mascat pe alocuri de o spoială de vopsea, o scurgere în cabina de duș ca vai de mama dânșii/dumneaei și un miros ce te obliga să ții ușa de la baie închisă. Bine, am ținut-o așa. Wifi... doar la recepție, în lobby bar. Dar... merge, la 100 ron pe noapte.

Călărețului îi stă bine cu drumul deci, la drum! Era târziu pentru Cheile Tișiței, așa că am pornit către unul dintre obiectivele turistice din Lepșa - Mânăstirea Lepșa.

De oriunde ai veni - de la cazare vorbesc - tot pe drumul spre Soveja trebuie să o iei. Bine... a rămas doar direcția Soveja, că drumul, nu înțeleg din ce motiv, se tot deteriorează până se oprește în niște boscheți! Drumul 2L... probabil L vine de la lost.

Drumul până la mânăstire, de vreo 2 km, e plăcut, asfaltat și... prin soare! Pe partea stângă, cum mergi spre Mânăstire, pe malul unui râu anemic, un camping fără sfârșit! Care cu cortul, care cu rulota, care cu autorulota, care cu un cort turcesc... plin, pe zeci de metri!

“La un semn, deschisă-i calea și s-apropie de” ... mânăstire și puiutea. În fața Mânăstirii este o parcare destul de mare, pentru cei veniți cu mașina. Întrăm pe poartă și o lungă alee mărginită de pomi ne duce către intrare. Mânăstirea nu e mare dar plină de flori și multe băncuțe unde te poți relaxa. La mânăstire nu este cazare pentru pelerini.

Ieșind din Lepșa și mergând către Focșani, o pancardă pusă chiar în dreptul intrării (pe care nu ai cum să o vezi, la 50 km/oră!) te îndrumă către Cascada Putnei. Parchezi unde și cum poți pe drumeagul îngust și te pregătești să plătești 3 lei pentru intrare. Bine, asta în cazul în care ar fi cineva acolo, la căbănuță, ca să ți-i ia! Nu vă faceți iluzii, nu există WC, pădurea să trăiască...

Ceva mai ușurați (dacă „folosiți” pădurea) :D coborâți pe niște trepte înalte, mărginite - ce bine - de o balabustă... balustradă vreau să zic, ce vă duce pe marginea cascadei. Destul de spectaculoasă, mult mai spectaculoasă când volumul de apă e mai mare, cascada nu pare a fi cine știe ce. Dar, în plimbare - cam 3 km din Lepșa - ar merge.

Ne-am continuat plimbarea prin Lepșa și - după ce am trecut de micul târg cu produse locale - am ajuns la o troiță unde un drum pietruit, ce merge spre munte, te îndeamnă la drumeție. Pe el, puzderie de case, căsuțe, vile, vilișoare, toate frumoase și cu gust. Am mers noi ce am mers și am ajuns, după vreo 2-3 km la Bârlogul Urșilor. Nu, nu al celor cu patru picioare și blană (bine, “blănoși” sunt destui și cu două picioare :D). Ne-am întors la hotel, pregătindu-ne pentru drumul de a doua zi: Cheile Tișiței.

Anul trecut ne-am dus pe nor și ne-am întors pe ploaie. Anul ăsta... boerie! Din partea vremii, că traseul era mult schimbat, în unele locuri aproape că nu l-am mai recunoscut! Micile cutremure, dar mai ales ploile și furtunile din ultimele luni au făcut schimbări dramatice pe traseu! Prima schimbare, la km 2,6 - la marele bolovan - coborârea mult mai abruptă, multe pietre căzute care trebuie ocolite sau pe care trebuie să te cațări, iar scara... au înlocuit treptele subțiri cu altele, puse parcă mai fără cap! Au tăiat niște stâlpișori în două, i-au curățat bine (ca să poți aluneca mai ușor, mai ales dacă sunt umede) și i-au fixat pe partea lată, lăsând partea rotunjită drept treaptă!! Ca la noi... Au mai reparat la podețe, le-au mai pus balustrade, dar pe traseu tot nu au asigurat nici măcar vechile puncte mai sensibile în privința siguranței!

Sunt multe porțiuni unde poteca - și așa îngustă - este în pantă, cu rupturi, dificultăți accentuate și de pietricelele care cad continuu din perete (în porțiunile stâncoase, bineînțeles, porțiuni care sunt destul de dese). Prin alte părți am văzut cu toții - se mai pune un lanț, un cablu, o funie, ceva, pentru siguranța celor care trec!

La toate aceste locuri dificile s-au mai adăugat și altele, unde viitura fie a îngustat și mai mult poteca, fie a prăbușit pietre mai mari sau mai mici. Atenție la porțiunile unde se trece pe sub/pe lângă stânci, am văzut pietre care aproape stăteau să cadă! Treceți cât mai pe lângă perete și cât mai repede! De ce cât mai pe lângă perete? Pentru că sunt multe porțiuni în surplombă, înclinate în afară, deci pietrele vor cade drept, în timp ce noi stăm mai la adăpost.

Am scris și într-un review anterior, nu sunt un panicard ci doar foarte prudent! Am văzut făcând traseul persoane de tot felul, de toate vârstele și care nu păreau foarte pregătite. Au făcut traseul și nu s-a întâmplat nimic. Dar trebuie abordat cu prudență și seriozitate. Nu există semnal pentru telefon deci...

Anul acesta am mers alături de o doamnă în vârstă de 75 de ani, care abia se mișca, dar a făcut tot traseul! Însă pericolul există, erau și așa puncte dificile, de anul acesta au apărut și altele - cred că sunt vreo 4-5 locuri care peste 2-3 ani vor deveni practic imposibil de trecut, deci de continuat traseul!

Dar Cheile merită făcute nu o dată, ci de mai multe ori! Pădurea, cascadele mai mari sau mai mici, pereții, deosebiți ca structură - felii-felii - asta probabil datorită faptului că la formarea lor au fost multe mișcări tectonice, cutremure, care nu au lăsat bieții munți să se așeze și ei ca lumea, mai compacți - toate aste ne invită să le mai vizităm o dată! Iar porțiunile prin pădure... pozele - de care am cam abuzat la postare - nu arată suficient frumusețea traseului!

Traseul, până la tunelul mare, are 7,5 km marcați cu stegulețe fixate pe niște bețe. Cu roșu - pentru km, cu alb - pentru 500 de metri. Ca durată... nici nu se pune, pentru că fiecare merge - și se oprește - așa cum dorește. Iar dacă nimeriți prin septembrie, când se coc alunele... timpul se va dubla, pentru că uneori poteca este străjuită de aluni.

În Lepșa sunt multe pensiuni - pentru cazare, un restaurant - pe șosea și unul la Hotel Tresor, și două sau trei magazinașe de unde te poți aproviziona cu de toate.

Băi frate... când e să nu fie, nu e! Nu pregăteam pentru a continua traseul stabilit - Lepșa - Durău - Rarău, când, ce să vezi? Deja vu! Apare Busu pe sticlă și zice că vin furtuni, averse, descărcări electronice și altele, plus - pe alocuri - grenadă... grindină, am vrut să spun! “Dupe” ce i-am urat lui Busu cele de cuviință - nu că ar aranja el vremea, ci că ne-o anunță :D - am intrat pe net și dă-i și caută despre vreme. Rău! Busu avea dreptate, vremea era - din nou - pe cod portocaliu spre roșu! Roșu, și eu, de supărare: iar ratăm munții anul ăsta!

Dalas... da’ la-s că avem o excursie Bucovina, Maramureș și Transilvania și ne scoatem pârlita … pârleala, adică!

Vă doresc multă sănătate și multe și frumoase sejururi!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O zonă superbă, cu câteva obiective interesante de vizitat și bine dotată din punct de vedere turistic.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Poate distracție nu, dar toată zona predispune la relaxare. Liniște, aer curat, oameni de treabă.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de puiutea in 21.08.21 11:06:58
Validat / Publicat: 21.08.21 12:40:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 231 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Unul dintre lacurile formate după cascadă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.08.21 12:40:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turul României / Circuite prin România, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA - #DESCOPERĂ ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

neimportantPHONE
[21.08.21 14:42:25]
»

@puiutea: măi nene @puiuțea, ne-ai scos sufletul cu le (a) pșa asta, mai pe cocoțate, mai pe ouate, dar am parcurs traseul din cheile lișiței de 7 bețe jumate, pe nebăute și nemâncate..., galop de sănătate nu alta. "Iexpresive" și instantaneele. La mai multe stimabile!

puiuteaAUTOR REVIEW
[21.08.21 17:14:36]
»

@zapacitu: Mi a cam dat de furca prima oara, ne am antrenat si noi dupa altii! Multumesc pentru ecou si pentru vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
neimportant, puiutea
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04281210899353 sec
    ecranul dvs: 1 x 1