ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La pas prin Cheile Tișiței

TIPĂREȘTE

Cheile Tișiței reprezintă o rezervație naturală din Munții Vrancei. Valea Tișiței se află pe teritoriul comunei Tulnici și este vizitată anual de numeroși turiști dornici să descopere o zonă de un pitoresc aparte. Rezervația naturală Tișița este una mixtă (de tip hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic și de peisaj), iar sectorul cel mai cunoscut este valea ce separă vârful Tisarul Mare de măgura Râpa Caprei.

Pe teritoriul acestei rezervații a fost amenajată poteca tematică” Pe urmele carnivorelor mari din Rezervația Naturală Tișița” . Cu ajutorul câtorva panouri informative sunt prezentate aspecte din viața ursului, a lupului și a râsului, trei dintre speciile care pot fi întâlnite în zonă. Traseul tematic măsoară circa 4 kilometri, dar arealul vizitat frecvent este mai mare, majoritatea turiștilor alegând să meargă până la tunelul mare (sunt 7,5 kilometri până aproape de intrarea în tunel). Tunelul cu lungimea de 267 de metri poate fi traversat cu atenție; pe la mijloc este o porțiune cu apă, pietrele sunt alunecoase, iar temperatura este mult scăzută față de exterior, în tunel formându-se un curent puternic de aer.

Interesantă și totodată foarte utilă este amplasarea pe stâlpii de marcaj de la marginea potecii a unor repere care indică distanța parcursă din 500 în 500 de metri. Traseul amenajat de-a lungul văii Tișiței este marcat cu” triunghi roșu” .

 

Noi ne-am propus să vizităm această rezervație naturală de mai multă vreme, iar în prima parte a lunii iulie am reușit acest lucru. Am pornit la drum la ora 06.45 din Râmnicu Sărat, iar la ora 09.00 ne aflam la intrarea în localitatea Lepșa. Accesul către intrarea în rezervație este simplu: venind pe DN 2D dinspre Focșani, vei observa pe partea stângă a drumului ieșirea către Cascada Putnei. După câteva sute de metri, pe aceeași parte a drumului, se traversează râul Putna pe un pod, apoi se intră spre dreapta pe drumul forestier care te conduce în două minute la intrarea în rezervație. Există indicator către rezervația Cheile Tișiței.

Ajunși la intrare, am parcat mașina la umbră (erau doar vreo trei autoturisme acolo când am ajuns noi), ne-am echipat și apoi am pornit la drum. Se achită 3 lei/persoană - tarif de vizitare.

Am parcurs traseul dus-întors în circa 6 ore, bucurându-ne de natură și făcând mai multe opriri scurte pentru fotografii.

 

Drumeție prin Cheile Tișiței - repere temporale:

Ora 09.05 - am parcat mașina la intrarea în rezervație, apoi ne-am echipat.

Ora 09.15 - am intrat în rezervația” Cheile Tișiței” .

Ora 10.05 - parcursesem deja primii 3 kilometri (conform indicatorului întâlnit).

Ora 11.25 - am ajuns la primul tunel; peste încă 10 minute ne aflam lângă al doilea tunel.

Ora 11.45 - am ajuns la tunelul mare, pe care l-am traversat în 15 minute.

Intervalul 12.00 - 12.30 - pauză dincolo de tunel.

Intervalul 12.30 - 15.10 - am parcurs traseul în sens invers.

La pas prin Cheile Tișiței - o drumeție ușoară și foarte frumoasă (16 kilometri dus-întors)

Trecând de poarta rezervației, ne-am oprit pentru câteva minute în dreptul panourilor informative instalate acolo. Aveam să mai aflăm că în apele Tișiței viețuiesc pești precum păstrăvul, mreana vânătă, porcușorul sau cleanul, iar pescuitul este strict interzis pe tot teritoriul rezervației. Totodată, în afara carnivorelor mari cărora le-a fost dedicată poteca tematică, mai pot fi observate și alte viețuitoare precum căprioarele, caprele negre sau chiar vidra (ale cărei urme se observă mai ales iarna în albia Tișiței).

Am pornit cu destul avânt pe poteca marcată, încântați de peisajele care deveneau tot mai frumoase la fiecare pas, însoțiți de ciripitul păsărelelor și răsfățați de aerul răcoros care avea darul de a ne înviora și mai mult. De altfel, la dus am parcurs mare parte a traseului protejați de umbrele versanților din jur, iar la întoarcere au mai fost pasaje pe unde soarele ne-a amintit că totuși este vară.

Din loc în loc există băncuțe și mese de lemn, iar doritorii de plimbări scurte pot alege să intre în rezervație și să se bucure de natură la un picnic. Ne-a plăcut faptul că, deși zona este vizitată de multă lume, nu existau gunoaie (poate câte unul pe ici, pe colo).

Panourile informative amenajate de-a lungul potecii tematice ne-au dezvăluit informații interesante despre mediul în care trăiesc aceste carnivore mari, despre modul lor de viață, organizarea socială, hrana sau despre felul în care noi oamenii le putem recunoaște urmele. Întrucât dimineață nu ne-am întâlnit cu nimeni pentru câțiva kilometri, chiar glumeau că ursul ar putea apărea la orice colț. Și nu prea era zâmbetul nostru! :)

După ce avansezi cam 2,5 kilometri, apare un prim segment mai dificil de potecă. Alunecările de teren de pe versanți au deteriorat cărarea, care a fost ulterior refăcută, dar este necesară o atenție sporită în astfel de zone. Există și câteva podețe de lemn amenajate, dar sunt și zone unde în dreapta este versantul, în față poteca și în stânga ta se cască văgăuna. Cu grijă, astfel de locuri le depășești în câteva minute.

Pe la mijlocul traseului apare o nouă porțiune ceva mai dificilă, unde trebuie să urci pe o stâncă uriașă cu ajutorul unei scări, apoi traversezi râul de pe o parte pe cealaltă trecând pe două podețe. Poteca trece în acea zonă pe sub o arcadă de stâncă, iar în astfel de porțiuni există oricând riscul unor căderi de pietre.

Cele câteva porțiuni deteriorate de potecă au fost afectate de inundații și de unele alunecări de teren produse în ultimii ani. Până în anul 2005, drumul forestier de pe această vale pătrundea adânc în inima muntelui, însă în prezent a mai rămas doar poteca turistică. Se spune că, în trecut, pe această vale a existat chiar o cale ferată îngustă folosită la exploatarea forestieră, iar podurile de beton din zonă sunt semne ale acestor exploatări.

După circa două ore și jumătate de plimbare, am ajuns la intrarea în tunelul mare din rezervație. Am traversat pe bolovani unul dintre afluenții Tișiței, apropiindu-ne de intrarea în tunel, la capătul căruia se vedea o lumină firavă. La gura tunelului se simte un curent puternic de aer; a fost locul unde ne-am pregătit lanternele și am pornit mai departe. Întrucât există riscul căderii de pietre, am avansat în liniște, având grijă la fiecare pas făcut pe pietrele umede. Pe la jumătatea tunelului am întâlnit o porțiune cu apă, dar am trecut fără probleme mai departe pe una dintre margini. Ajunși la celălalt capăt, am făcut o pauză mai lungă pentru a mânca.

Traseul continuă către zona mai înaltă și mai sălbatică a Munților Vrancei, dar pentru noi a fost suficient. Dincolo de tunel, poteca urcă spre Șaua Geamăna (până acolo se mai fac încă circa patru ore și jumătate) și urmează trei traversări prin apă, urmărindu-se cursul pârâului Cristianul. Indicatorul existent avertizează și cu privire la faptul că zona devine foarte periculoasă în caz de ploaie (probabil din cauza viiturilor de pe versanți).

Câtă vreme ne-am relaxat dincolo de tunel, au mai sosit câteva persoane. Doar doi băieți au continuat traseul, ceilalți au ales să se întoarcă, la fel ca și noi.

Dacă dimineață nu am fost prea mulți pe potecă, ei bine, la întoarcere (intervalul 12.30 - 14.00, în special) ne-am întâlnit cu multe grupuri, unele destul de numeroase. Cu toate acestea, există loc pentru toată lumea.

Cam pe la jumătatea traseului de întoarcere, am făcut un alt mic popas. Pe o brână în fața noastră, la o înălțime considerabilă, am zărit o capră neagră ce păștea nestingherită. Capra a zăbovit minute bune acolo, prilej pentru a face câteva fotografii.

La întoarcere, ne-au fost de mare ajutor marcajele care indicau distanța din jumătate în jumătate de kilometru deoarece picioarele erau destul de obosite și astfel știam exact cât mai avem de parcurs; așa ne-am dozat efortul și am mai făcut mici popasuri pentru a reveni apoi cu bine la ieșirea din rezervație.

 

Alte obiective din zonă:

- Cascada Putnei, aflată la vreo doi kilometri de intrarea în rezervație.

- Mănăstirea Lepșa - am fost acolo de mai multe ori - vezi impresii

- Păstrăvăria din Lepșa - am fost acolo în vizită și am admirat peștii din bazine. Doritorii pot cumpăra păstrăv cu 30 de lei kilogramul.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Drumeția prin Cheile Tișiței este ușoară, traseul poate fi abordat de aproape oricine. Există câteva zone oarecum expuse, dar cu puțină atenție se poate trece mai departe.

Noi am petrecut o zi foarte frumoasă în Cheile Tișiței și vom reveni pe poteca din rezervație în următorii ani.

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 23.07.20 00:17:46
Validat / Publicat: 23.07.20 09:43:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.

VIZUALIZĂRI: 1609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Am ajuns la primul tunel.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[23.07.20 10:07:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicu
[23.07.20 10:16:55]
»

O zonă superbă și puțin accesată.

​VRANCEA se pare că vine de la cuvântul VRACI, tămăduitori pe bază de plante. Probabil că aici găseau plante rare, protejate de curbura Carpaților. Am citit undeva că, s-ar fi găsit niște trepte din piatră datate de prin epoca migratoare.

Mi-a plăcut reviewul și pozele. Numai bine! ​ 

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[23.07.20 10:23:43]
»

@Crazy_Mouse:  O altă zonă montană superbă, ofertantă peisagistic. Observ că amenajările din 2012 ale potecii tematice „Pe urmele carnivorelor mari din rezervația Naturală Tișița” se păstrează în stare bună. Mi-au plăcut fotografiile care prezintă albia râului și pereții de stâncă.

Calea ferată cu ecartament îngust din zona Cheilor Tișița - Lepșa - Tulnici a servit la exploatarea lemnului din zona montană, fiind o prelungire a funicularelor existente în zonă. În timpul Primului Război Mondial chiar și germanii au construit câțiva kilometri de cale ferată în zonă (Tulnici-Lepșa). Găsiți informații în mai multe articole pe Internet (invrancea.ro/istoria-moca ... tisitei-vrancea și adevarul.ro/locale/focsan ... 6f24/index.html) și câteva fotografii aici: ziaruldevrancea.ro/proiec ... -muntii-vrancei.

Călătorii frumoase!

Dana2008PHONE
[23.07.20 19:24:53]
»

@Crazy_Mouse:  Felicitări! Îmi place de voi că ieșiți des în drumeții!

Sănătate și cât mai multe zile frumoase in natură!

Numai bine! ​​

Floryn81AUTOR REVIEW
[23.07.20 19:42:48]
»

@Dana2008:  Vom ieși în continuare în drumeții cât de des vom putea! Trebuie să ne bucurăm de vară și de libertate în natură, cine știe ce ne va rezerva toamna! În plus, pe potecile montane este mult mai ușor să păstrezi celebra distanțare! Cheile Tișiței au fost superbe, merită explorate și de alții.

Mai avem câteva trasee propuse în această perioadă, să vedem ce va ieși...

Sănătate și vouă, dar și spor la drumețit în continuare! Citesc cu plăcere articolele tale despre locuri pe care atunci le descopăr.

Numai bine! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008PHONE
[23.07.20 19:47:14]
»

@Crazy_Mouse:  Mulțumesc frumos!

Acum voi scrie despre unul dintre cele mai frumoase trasee din cate am făcut până acum. ​

Este vorba despre vârful Hășmașul​ Mare cu trecerea pe lângă Piatra Singuratică.

Și eu mă inspir din drumețiile voastre mai ales că avem juniorii de-o seamă.

Călătorii plăcute!

Sănătate și Numai bine! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală Cheile Tișiței:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082217931747437 sec
    ecranul dvs: 1 x 1