ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Săraca - surpriză într-un capăt de țară

TIPĂREȘTE

Harta mănăstirilor din România și - mai târziu - "300 de mănăstiri românești" lucrare (în limba engleză) pe care am procurat-o de la Mănăstirea Căldărușani, au fost primii mei ghizi în lumea mănăstirească de la noi. Asta se întâmpla cu mult înainte ca internetul să facă parte din viața noastră. Cele două lucrări, pe care le luam adesea cu mine în călătorie, m-au ajutat să descopăr existența unor foarte vechi sfinte lăcașuri, perle ale ortodoxiei românești, apoi să le găsesc în teritoriu și bineînțeles, să aflu câte ceva despre cele pe care le vizitam.

Așa am descoperit undeva, la un capăt de țară, Mănăstirea Săraca. De ce "Săraca"? Asta aveam să aflu vizitând-o și studiindu-i trecutul așa și atât cât îmi era mie la îndemână atunci.

Mănăstirea Săraca se află în câmpia Banatului, în localitatea Șemlacu Mic, comuna Gătaia din Județul Timiș, cam la o oră de mers cu mașina plecând din Timișoara. Pe DN 59, mergând spre sud, la Voiteg se urmează ramificația spre stânga - DN58B - spre Gătaia. De aici, se continuă pe DC180 spre Butin, dar înainte de a ajunge acolo, la un moment dat se virează la stânga spre Șemlacu Mic.

Câteva date istorice

Mănăstirea Săraca este atât de veche încât începuturile ei nici nu se cunosc. Unii cercetători afirmă că acestea ar fi undeva prin sec. XIII-XIV, anii 1270-1271 fiind consemnați ca fiind ani cu o intensă activitate mănăstirească în acele locuri. Ceva mai tarziu, pe la începutul sec. XV, documente franciscane menționează așezământul numindu-l "pepinieră de schismatici", ceea ce ar însemna un centru de rezistență la încercările lor de catolicizare a creștinilor ortodocși din Banat.

Sunt și cercetători care, studiind vechiul strat de pictură, afirmă că acesta ar data din sec. XVI-XVII fără a se putea pronunța și în privința perioadei de zidire a lăcașului.

Cea mai cunoscută și cea mai plauzibilă versiune a primei ctitoriri a Mănăstirii Săraca ar fi anul 1443 când călugărul Macarie de la Tismana, ucenic al lui Nicodim, a zidit biserica de piatră și cărămidă. Tradiția consideră ctitori ai bisericii și pe urmașii despotului sârb Gheorghe Brancović care au donat lăcașului o valoroasă icoană. Tot sârbilor se datorează și a doua ctitorire a așezământului, pe la 1730 acesta fiind renovat de Giuriciko Lazarević și fiii săi Nicolae și Jivan, ocazie cu care fresca este repictată.

Obștea nu a fost niciodată prea numeroasă, aici conviețuind ca frați întru credință atât români, cât și sârbi. Într-un raport către autoritățile austriece din 1775 se menționa faptul că la Mănăstirea Săraca erau 7 monahi. Viața monahală a continuat până în 1778, când, din ordinul împăratului Iosif al II-lea, mănăstirea a fost închisă, călugării alungați, iar odoarele mănăstirii (icoane, cărti și obiecte de cult) au fost transferate în Serbia, la Mănăstirea Mesici de lângă Vârșeț (Voivodina). Patru ani mai târziu, autoritățile austriece scot la licitație clădirile mănăstirii care sunt cumpărate de Ioan Ostoici, un bogat dregător din Timișoara. Așezământul va rămâne în proprietatea lui și a urmașilor lui vreme de 150 de ani, timp în care se degradează tot mai mult, ajungând în cele din urmă o ruină. Acesta este momentul în care mănăstirea capătă numele de "Săraca", nume care dăinuie și astăzi.

Răscumpărată în 1932 de Episcopia Caransebeșului, la Mănăstirea Săraca viața monahală a reînviat, dar nu pentru multă vreme. Decretul comunist din 1959 a impus desființarea ei și funcționarea lăcașului doar ca biserică de mir.

Pentru inestimabila sa valoare istorică și artistică, în 1963 au început lucrările de restaurare a bisericii și a picturii acesteia, iar în 1987, la insistențele Î. P. S. Mitropolit Nicolae Corneanu, lăcașul și-a redobândit statutul de mănăstire. În ultimii ani s-au construit câteva anexe, dar și un paraclis pictat în 2006-2007 de Constantin și Petronia Dumitrescu-Gherghe.

Biserica veche - monument istoric și de artă

Biserica veche de la Mănăstirea Săraca, refăcută din piatră și cărămidă în 1443 de călugărul Macarie de la Tismana și renovată în 1730 de sârbii Giuriciko Lazarević și fiii săi, are formă de cruce, cu absida altarului semicirculară. Are doar o singură turlă, octogonală, așezată deasupra naosului. Este o construcție simplă, fără decorații, cu forme masive. Pridvorul pe care îl vedem astăzi, adăugat mai târziu (se pare că în sec. XIX) este foarte larg, are peretele estic pictat și se sprijină pe șase stâlpi solizi, cu secțiune poligonală.

Ceea ce dă valoare construcției este fresca bisericii. Pictura de o mare valoare artistică, datează din 1730 și este de fapt o refacere a picturii din sec. XVI. Nu se cunosc meșterii zugravi, dar specialiștii apreciază arta lor și presupun că ei ar proveni din Țara Românească. De altfel, se știe că - la începutul sec. XVIII - la Mănăstirea Săraca a existat o școală mănăstirească unde se învăța și pictura bisericească.

Interiorul bisericii scunde, slab luminat atunci când am fost noi acolo, nu mi-a permis să fac fotografii bune, așa încât despre expresivitatea acestei valoroase realizări artistice (printre puținele de acest fel păstrate în Banat), despre culorile ei atât de armonioase trebuie să mă credeți doar prin ceea ce scriu.

Pentru cei mai credincioși, adaug informația că hramul bisericii vechi a Mănăstirii Săraca este "Schimbarea la Față" (6 august), iar hramul paraclisului este "Sfânta Maria Egipteanca" (1 aprilie) ale carei sfinte moaște (unul dintre degete) se află în biserică.

Mănăstirea Săraca păstrează și o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. De asemenea, tot aici se găsesc părticele din moaștele Sfinților Nicolae, Tecla și Filofteia.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 16.02.21 17:05:51
Validat / Publicat: 16.02.21 19:43:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 1370 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mănăstirea Săraca - Biserica veche și pictura pridvorului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX [16.02.21 19:40:16] »

Mutat în rubrica "Mănăstirea Săraca [Șemlacu Mic], TIMIȘOARA" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

​​

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.02.21 20:01:44] »

@webmasterX:  Da, este OK!

micutzuscris / TELEFON [16.02.21 20:20:22] »

Salut. Felicitări încă o data pentru acest review și pentru cele anterioare dedicate mănăstirilor ortodoxe românești. Asa cum va spuneam într-un ecou anterior, multe din mănăstirile despre care ați scris nici nu știam ca exista. Manastirea Saraca are un nume parca predestinat pentru viata ascetica. Viata de obște intr-un astfel de lacas este o puternica lupta cu patimile, lupta care se câștigă prin post și rugăciune. Aceasta manastire are o frumoasa și indelungata istorie. Știu ca va plac lăcașurile monahale care au în spate o bogata tradiție și istorie ortodoxa. Felicitari încă o data și aștept sa ne mai incantati cu alte reviewuri despre alte manastiri la fel de frumoase ca Saraca. Toate cele bune. ​

doinafil [17.02.21 10:53:41] »

Interiorul bisericii scunde, slab luminat atunci când am fost noi acolo, nu mi-a permis să fac fotografii bune, așa încât despre expresivitatea acestei valoroase realizări artistice (printre puținele de acest fel păstrate în Banat), despre culorile ei atât de armonioase trebuie să mă credeți doar prin ceea ce scriu.

Eu te cred pe cuvânt că pictura interioară - refăcută - este așa cum scrii („culori armonioase” ), pentru că văzând pozele n-am deslușit mare lucru! Chiar m-am întrebat: „- ce fel de poze a făcut Iulia?! I-a tremurat mâna pe aparat sau niște „duhuri nevăzute” s-au simțit deranjate, nelăsând-o să le fie deslușite frumusețea?!”

Poate că un iluminat mai bun te-ar fi putut ajuta, sau, poate că tocmai numele de „săraca” i se perpetuează în timp și datorită lipsei fondurilor alocate.

Indiferent cum ar fi, eu îți mulțumesc că te-ai străduit să ne faci cunoscut și acest lăcaș, despre care - ca și colegul @micutzu” - nu mai auzisem până acum.

Felicitări, am votat cu drag! .

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [17.02.21 17:54:10] »

@micutzu:  Mulțumesc pentru aprecierile pe care nu uitați să mi le transmiteți ori de câte ori scriu despre o mănăstire ortodoxă de la noi!

Spuneți că multe dintre mănăstirile despre care am scris nici nu știați că există. Dar despre Mănăstirea Hodoș-Bodrog ați auzit? Este aproape de Arad, undeva spre vest, pe valea Mureșului. Este cea mai veche așezare monastică din țara noastră, cu viață monahală neîntreruptă de aproape 850 de ani.

Indiferent dacă ați auzit sau nu, permiteți-mi să vă dedic articolul despre Mănăstirea Hodoș-Bodrog, articol care acum este în pregătire.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [17.02.21 17:57:10] »

@doinafil:  Mulțumesc pentru ecou și pentru aprecieri! Nu le prea merit de astă dată.

„-ce fel de poze a făcut Iulia?!

Nu sunt mulțumită nici eu de ele. Este și motivul pentru care am amânat atât de mult să-mi scriu impresiile despre Mănăstirea Săraca. Dar alte două motive m-au determinat să scriu în cele din urmă. Primul ar fi acela că prea nu se mai scria pe AFA în ultima vreme și al doilea că mai bine e să scriu despre ceva ce nu s-a mai scris pe AFA (chiar și așa, cu poze proaste), decât să nu scriu deloc.

Sper că venirea primăverii, ieșirea noastră din hibernare (și poate că și din pandemie) să ne deschidă din nou drumurile, să începem să călătorim și să avem noi subiecte pentru AFA.

micutzuscris / TELEFON [18.02.21 07:59:19] »

@iulianic:  Va mulțumesc mult și aștept cu nerăbdare articolul dumneavoastră.  

Daisy Petal [18.02.21 16:34:50] »

Îmi place să citesc despre lăcașurile de cult, indiferent de confesiunea lor, dar în special despre cele ortodoxe. Ca mulți alții de pe AFA sau de oriunde, nu am auzit despre Mănăstirea Săraca, așa că descrierea pe care ați făcut-o m-a determinat să citesc articolul pe nerasuflate și abia aștept să citesc și despre Mănăstirea Hodoș-Bodrog, pentru că m-am abonat la articolele dumneavoastră. Am votat cu toată dragostea creștinească și vă doresc toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [19.02.21 15:33:58] »

@Daisy Petal:  Mulțumesc pentru interesul arătat articolelor mele, în special celor care prezintă lăcașuri de cult din România! Nu sunt foarte mulți aceia care sunt interesați de astfel de subiecte.

​Mănăstirea Săraca este un așezământ modest, izolat, de aceea nu este de mirare faptul că puțină lume a auzit de ea. Poate că celor din vestul țării nu le este străin acest lăcaș. Cred că nici mie, dacă nu mi-aș fi acompaniat soțul în unele dintre deplasările lui prin țară, nu mi-ar fi fost dat să ajung la multe dintre obiectivele pe care le-am vizitat de-a lungul timpului. În ultima vreme, din păcate, pandemia mi-a mai zădărnicit planurile de călătorie. Ca multor altora de altfel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [21.02.21 10:26:39] »

@webmasterX:  Am confirmat. Poziționarea pe hartă este OK.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, doinafil, iulianic, micutzu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090471029281616 sec
    ecranul dvs: 1 x 1