ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

„Cuibul Brătienilor” – Vila Florica

TIPĂREȘTE

În această vară am accesat un obiectiv cultural-istoric de mare valoare, loc despre care citisem mai multe materiale cu mulți ani în urmă. Deși situat la o distanță convenabilă față de București, am tot amânat o vizită la acest obiectiv turistic. Posibilitatea scoaterii din circuitul turistic, dar și vremea frumoasă de vară care se anunța în acel week-end de iulie ne-au îndreptat atenția către zona Piteștiului. Ansamblul de clădiri, parcul, ferma, biserica, centrala electrică, gara sunt cunoscute sub numele de Domeniul Florica de la Ștefănești, Argeș.

După Marea Unire din 1918: Ion I. C. Brătianu hrănise un moment gândul de a se retrage din viața publică, pentru a gusta, în liniștea patriarhală de la Florica, bucuriile senine ale unei vieți de la care nu mai avea ce să ceară. El își creiase acolo, la moșia părinților săi, în cadrul minunatelor frumuseți ale naturii, o gospodărie modernă, în care se refugia cu pasiunea micului burghez, de câte ori grijile vieții de Stat îi lăsau o clipă de răgaz; adunase o vastă bibliotecă, se înconjurase de o comoară de amintiri, ce pluteau în ceața unui trecut, din care se desfăceau figuri de legendă, scria N. Bănescu în monografia dedicată marelui om de stat în 1931.

Acces, program, preț bilete.

Obiectivul numit Vila Florica – Centrul de Cultură „Brătianu”, instituție aparținând administrativ de Consiliul Județean Argeș, se află situat în orașul Ștefănești, la doar 6 km distanță de centrul Piteștiului. Dacă venim pe Autostrada A1, părăsim șoseaua de viteză la ultima ieșire spre DN 7, vechiul drum București-Pitești; de aici sunt doar 4 km până la Vila Florica. Urmând DN 7, venind dinspre Pitești, depășim Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Ștefăneștii Noi și facem imediat stânga pe prima stradă, există indicator către obiectiv. Mergem circa 500 m pe Aleea Stațiunii, pe lângă Liceul Tehnologic „Dinu Brătianu”, până la poarta Centrului Cultural unde un paznic ne îndrumă să urcăm mai sus prin parc. Autoturismul se poate lăsa într-o primă parcare, dacă vreți să faceți câțiva pași pe jos sau direct în fața clădirii, dacă nu se desfășoară vreun eveniment.

Adresa oficială este: Str. Aleea Stațiunii, nr. 37, Ștefănești-Argeș. Programul de vizitare este de luni până joi între orele 08.00-16.30, vineri: 08.00-14.00, iar sâmbătă și duminică: 09.00-17.00. Prețul unui bilet de acces este de 6,5 lei/adult, există reduceri pentru elevi și pensionari; am plătit și o taxă foto, parcă vreo 22 de lei.

Informații istorice

Familia Brătianu a „scris” pagini de aur în Cartea Neamului Românesc participând activ la momentele cheie ale istoriei moderne și contemporane. Dinastia Brătienilor, căci acestă familie poate fi marcată drept o „dinastie”, a jucat un rol important în viața politică, economică și culturală a României. Mi-au plăcut cuvintele rostite de Mihail Kogălniceanu: Istoria nepărtinitoare, cea care purcede din mintea şi inima unei naţiuni întregi, va păstra în litere neşterse memoria celor care şi-au pus numele în capul tuturor actelor mari naţionale şi politice ale renaşterii României: Brătienii.

Conacul familiei Brătianu poartă denumirea de Florica după numele primei fiice a lui Ion C. Brătianu, fiică pierdută la vârsta de 3 ani. În cadrul procesului de moștenire Ion C. Brătianu a ales moșia din această zonă în detrimentul moșiei unde a copilărit: Tigveni. Pe locul unei vechi case + crame a moșiei, Brătianu ridică la 1858 o locuință mai mare și mai modernă, cu terasă la parter și mai multe camere la etaj. Fiul său, Ion I. C. Brătianu, pasionat de construcții (terminase Școala de de Poduri și Șosele din Paris), regândește reședința de la Florica într-un frumos stil neoromânesc, remodelarea vechiului conac durând peste 30 de ani (1889-1925). În această operațiune de transformare este ajutat de celebrul arhitect Petre Antonescu, apoi de inginerul Iliescu. Stilul arhitectural ales conturează legătura dintre familia Brătianu și destinul României, reflectă personalitatea celui care comandă lucrarea și oglindește societatea românească din acele vremuri. Dar să vedem ce se poate vizita azi la Florica!

Vizita la Vila Florica

Din parcare urcăm câteva zeci de metri până în fața vilei cu regim de înălțime parter + două etaje (al doilea mai mult o mansardă), monument clasificat în categoria A (de importanță națională). În față se află un rond din piatră cu plante ornamentale, în apropiere se desprin alei care străbăteau parcul conacului. Ne oprim și admirăm fațada clădirii, îmbogățită cu elemente istorice cu adânci simboluri: fragmente de capiteluri antice de la Histria, basorelieful reprezentând „Cavalerul trac” adus de la Sarmizegetusa (datând din secolul al II-lea î. Hr.), balcoane cu dantelării în piatră și scurgeri sub formă de cap de leu, un fel de grifon metalic – suport pentru felinar, o fântână-cișmea de piatră.

Intrarea se efectuează prin spatele clădirii, peste încălțăminte fiind rugați să ne punem botoși de plastic de unică folosință. Biblioteca de la parter este prima încăpere care se vizitează și așa după cum este denumită, este vorba despre o bibliotecă destul de mare: mai multe dulapuri pentru cărți amplasate pe pereți. Aici facem cunoștiință cu atmosfera caldă a unei locuințe a elitelor, nu luxoasă – ci pur și simplu caldă, parcă rezidenții erau ieșiți la plimbare în parc. Vedem aici unele din puținele lucruri/obiecte originale rămase în vilă: masa dalată, de origine persană din secolul al XVI-lea, confecționată din lemn de cireș pietrificat și soba albă „încinsă” de un brâu împletit („Sf. Treime”) și decorată cu discuri smălțuite.

Cea mai mare încăpere a vilei este Salonul de primire în care culoarea maronie a mobilierului de lemn și elementele arhitecturale creează o atmosferă specială. Într-un colț se află scara originală de acces de la intrarea principală, salonul fiind situat la nivelul unui parter înalt. Ne atrage biblioteca cu geamuri de cristal, piesă originală, și banca de cireș care mărginește ferestrele, loc perfect de a privi spre parcul proprietății. Într-un corp de mobilier cu etajere sunt expuse mai multe fotografii reprezentând membrii ai familiei, dar și interioare/exterioare ale conacului, piese de ceramică, icoane. De mare efect este spațiul delimitat de coloane de lemn și arcade, un loc pentru discuții intime, dominat de un șemineu de mari dimensiuni decorat cu același brâu împletit și ceramică.

Salonul turcesc, o camera de mici dimensiuni, utilată în vremurile bune cu divan, perne moi, măsuță de cafea, narghilea conține o sobă originală din cahle bistrițene. Era locul unde se împodobea bradul de Crăciun – ce simbioză între religii!

Urcăm la etajul 1 pe o scară destul de îngustă și pătrundem în lumea cărților, piesa de rezistență a conacului de la Florica: Biblioteca lui Ionel Brătianu. Pasiunea acestuia pentru istoria națională a dus la alcătuirea unei bilioteci formidabile, „cea mai însemnată bibliotecă particulară din România”, după spusele lui Constantin Argetoianu. Colecția de cărți a fost începută de „Vizir”, Ion C. Brătianu, și continuată de fiul său. Pe lângă cărți, în această bibliotecă erau adunate cu grijă reviste, acte de tot felul, hrisoave domnești, documente mai vechi sau mai noi, fotografii, timbre, piese de numismatică. După moarte lui Ionel Brătianu, în 1927, circa 5000 de volume sunt mutate la Biblioteca „Așezământului Brătianu” din apropierea Pieții Amzei din București, câteva volume ajung la Biblioteca Academiei Române, restul fiind distruse după 1948 de regimul comunist prin ardere. Ce barbarie! Din fericire s-a păstrat mobilierul unicat al acestei biblioteci: dulapurile de cărți sunt situate stânga-dreapta la etaj, pe pasarele ajungându-se pe o scară de lemn, după ce treci de o ușă frumos ornamentată. Sus sunt amplasate mici măsuțe semicirculare care să te ajute la răsfoirea cărților sau documentelor dorite. Jos sun amplasate mai multe polițe pentru expunere și alte piese de mobilier între care se detașează un scrin de cireș.

Terasa de la etajul 1 a fost acoperită în anul 1925 și ne-a plăcut foarte mult prin aspectul rustic. După ce trecem de o ușă foarte veche (anul 1823 este inscripționat pe toc) care are un interesant mecanism de închidere de fier, ieșim în spațiul generos al terasei. Stâlpi groși de lemn încadrează terasa, iar un cuptor țărănesc de mari dimensiuni mărginește o latură a acestui loc minunat de relaxare. În partea opusă terasa nu are acoperiș fiind utilizată de familie drept loc pentru plajă; aici se află și o fântână-cișmea de piatră similară celei de la parter, de pe fațadă.

La mansardă (etajul 2) descoperim biroul lui Ionel Brătianu, loc în care vedem din nou nelipsitele corpuri de bibliotecă. Pe birou tronează bustul de bronz al lui Ionel Brătianu realizat de sculptorul Ion Jalea; tot în această cameră sunt mai multe fotografii, dar și bastonul aparținând lui Ion C. Brătianu. Micuța terasă, acoperită într-un colț, constituia locul de refugiu al lui Ionel Brătianu, spațiu unde lectura liniștit o carte sau cerceta câte un document vechi. Printre stâlpii sculptați din lemn panorama asupra zonei înconjurătoare este deosebită.

Acestea sunt camerele (din cele peste 40) care se vizitează în Vila Florica, dar suficiente pentru a ne da seama de stilul de viață al oamenilor cu stare de acum 100 de ani. Atmosfera nu este opulentă, prezența lemnului în toată casa îndulcește arhitectura camerelor, piesele originale păstrate demonstrează mult bun gust.

Parcul conacului Florica

Parcul din jurul conacului a început a fi amenajat de Ion C. Brătianu, s-au trasat alei pe dealul din jurul clădirii principale, s-au plantat arbori (inginerul Alexandru Albu Golescu a contribuit la edificarea parcului), s-a construit un foișor. Lucrările capătă amploare sub conducerea Elizei Brătianu, a doua soție a lui Ionel Brătianu. Am urcat și noi pe o alee betonată, pe lângă care sunt jgheaburi de scurgere a apei de ploaie, până la grupul statuar „La vulturi”, operă a croatului Ivan Městrovič. Cei trei vulturi, lângă care Ionel Brătianu poposea adesea pe o bancă, i-ar reprezenta pe cei trei frați: Ionel, Dinu și Vintilă Brătianu. În partea dinspre parcare, pe altă alee, se află amplasată o coloană antică adusă din Dobrogea (sau de la Mănăstirea Vieroși: vezi impresii). O altă alee pietruită coboară spre așezământul religios al Brătienilor.

Capela vilei Florica

Părăsind incinta Centrului de Cultură „Brătianu” am mers să vedem și Capela Brătienilor, situată la marginea parcului, accesibilă pe un drum pietruit ce pornește din fața clădirilor fermei. Biserica cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea după planurile arhitectului francez André Lecomte du Nöuy. Având rol de necropolă a familiei, impunătoarea familie e accesibilă pe două scări de piatră ce flanchează pridvorul, sub ele fiind ușa de acces în subsol. Aici sunt criptele lui Ion C. Brătianu, Ionel I. C. Brătianu, Dinu Brătianu, Vintilă Brătianu, Gheorghe Brătianu. Pentru a avea acces trebuie sunat la poarta din apropiere, deoarece biserica este utilizată de măicuțe ale Schitului Florica. Nu am făcut acest lucru, privind biserica doar din exterior.

Ferma Florica

La întoarcere de la capela Brătienilor mi-am aruncat o privire și asupra clădirilor fermei-model de pe Domeniul Florica. Clădirile impunătoare cu un etaj sunt opera aceluiași arhitect: Petre Antonescu, proiectate în binecunoscutul stil neoromânesc și construite între 1905-1912. Din păcate, splendidele construcții zac în paragină; un colț pare o adevărată culă, turnul de deasupra intrării principale pare o clopotniță veche, elementele din lemn poartă amprenta motivelor populare românești. În mijlocul careului format de clădiri, se observă bazinul unei fântâni arteziene, din păcate curtea e plină de bălării. În vremurile lui Brătianu aici se afla o fermă model, dotată după ultimele standarde ale vremii. Familia Brătianu și invitații lor preferau produsele ce se obțineau în această fermă („Brânza și smântâna de aici te duc în păcatul lăcomiei”, spunea Dimitrei Sturdza; Regele Carol I aprecia mult untul de la Florica).

Ar mai fi multe de povestit despre anexele vilei, uzina electrică, observatorul astronomic, gara Florica. Domeniul Florica era unul complex, dotat cu tot ceea ce permitea funcționarea independentă și viața fără griji a familiei Brătianu. Ansamblul de clădiri a fost retrocedat moștenitorilor, iar de vreo câțiva ani Consiliul Județean Argeș și Ministerul Culturii se chinuie să achiziționeze domeniul, pasând unul celuilalt această responsabilitate. Un cunoscut site de licitații a clădirilor istorice din România are postat un anunț de vânzare a vilei Florica, cu preț de pornire 2 milioane de Euro. Va face Statul român ceva în această privință?

Vă recomand cu căldură să vizitați Vila Florica, cât timp se mai poate face acest lucru, viitorul e incert. Nu ezitați să descoperiți o reședință boierească caldă, de bun gust, impresionantă prin arhitectură și plăcută prin amenajările interioare.

Îndemnul lui Ion I. C. Brătianu către aleșii poporului din Parlamentul României Mari (1919): Sunteți, Domnilor, toți reprezentanții unui popor, care este mândru și poate să fie mândru de trecutul său și care trebue să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeți rolul pe care el trebue să-l aibă în lume. Fiți cât mai modești pentru persoana d-voastră, nu fiți modești pentru poporul pe care îl reprezentați.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.11.17 16:01:19
Validat / Publicat: 06.11.17 17:41:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 5320 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vila Florica - Ștefănești, Argeș.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58500 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[06.11.17 17:40:43]
»

@tata123: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Vila Florica - Centrul de Cultură IC Brătianu [Ștefăneștii Noi], PITEȘTI" (nou-creată pe sait)

Dan&Ema
[06.11.17 17:55:49]
»

@tata123:

Mi-au placut mult masa persana si mobilierul. Sa ma opresc o data. Interesant!

webmaster
[06.11.17 18:35:09]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[06.11.17 18:53:23]
»

@tata123: Și uite că iar mă enervez...

Cum se poate percepe o taxă atât de mică?

Cum naiba de nu ne interesează valorile? Nu ne pasă de trecut?

Să crezi tu că se va implica statul!!!

Of!

Splendoare, asta am văzut in poze, lemnul e cald, vatra m-a impresionat mult...

Frumos povestit!

Câte locuri minunate avem și ne batem joc

Când nu există cultură ci doar foame de bani, noi toți vom avea de suferit.

Felicitări!

Pușcașu Marin
[06.11.17 19:19:24]
»

@tata123: S-o iau pe rand:

1) Iubesc istoria Romaniei, asa ca articolul tau mi-a mers la inima;

2) Mi-ar place daca ai invita parlamentarii romani sa citeasca ultimul citat din articolul tau (eventual sa le dai link-ul, sau mai stiu eu cum). Desi, la gradul lor de nesimtire, ma gandesc c-ar fi degeaba. Dar ar merita incercat;

3) Sper sa ai puterea ca peste 50 de ani sa ocolesti localitatea Breaza, nu de alta dar sa nu cumva sa fi tentat sa ne scrii si despre casa lu'Nastase

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[06.11.17 19:34:20]
»

Off! Multe locuri de referinţă nu le-am văzut deşi Florica era în priorităţi. Cu reviewul tău să fac un compromis si să-l consider ca obiectiv bifat. În modul în care scrii se vede documentaristul.

Carmen Ion
[07.11.17 08:14:08]
»

@tata123: Mulțumesc pentru vizita virtuală la această superbă proprietate a unei familii care a scris istorie pentru România.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.11.17 08:31:30]
»

@webmaster26: Localizarea pe hartă este corectă, mulțumesc.

@webmaster: Mulțumesc pentru cele două desemnări/încadrări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.11.17 08:35:31]
»

@krisstinna: Locuri minunate sunt nenumărate în România; în unele se implică Statul pentru a le păstra și promova, în altele situația nu e „roz”. Incertitudinea plutește în jurul multor obiective importante care au legătură strânsă cu istoria României. Noi însă sperăm să se întâmple numai lucruri bune cu ele... sperăm...

@Dan&Ema: Neapărat să te oprești o oră la Vila Florica, interioarele sunt atrăgătoare și emană un aer cald, de familie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.11.17 08:44:21]
»

@Michi: În preajma Bucureștiului sunt multe locuri importante din punct de vedere istoric, dar și arătoase din punct de vedere estetic. Vila Florica se numără printre ele, cred că există microbuze care merg spre Pitești pe vechiul drum. Printre alte obiective apropiate de București aș menționa Palatul Brâncovenesc de la Potlogi (vezi impresii) și Mănăstirea Glavacioc (vezi impresii) - resfințită de curând. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

@Carmen Ion: Mi-a plăcut mult conacul Brătienilor de la Florica, era o vizită planificată de mai mulți ani căreia i-a venit rândul abia în această vară. Mulțumesc.

@ghisor: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru comentariile ghidușe

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[07.11.17 21:28:35]
»

@tata123: Uite, cu ocazia acestui articol, descopar, ca pe langa partile negative, mai am si lipsuri. Nu stiam de existenta acestei capodopere arhitectonice care m-a impresionat. Vazand pozele cu interiorul vilei, ma gandeam la o monstruozitate de casa cu 10 camere cu baie, holuri, terase, etc. Apartine unui prosper om de afaceri care a construit-o intr-o zona montana, dar cu termopane, izolata cu polistiren, cu acoperisul in forma de terasa. Mi-a aratat-o, in poze, un fost coleg de STACO, partener la o firma de arhitectura si care era revoltat de ce vazuse. Ma opresc ca ma apuca nervii, vazand atata prostie. Poate ca aceasta casa ar trebui sa fie subiect la examenul de licenta al viitorilor arhitecti. Eu nu pot decat sa admir ceea ce am vazut in poze si sa-l felicit pe autorul articolului, pe care il stiu un impatimit al gasirii unor monumente cu adevarat frumoase.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.11.17 09:24:04]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru aprecieri.

mishu
[08.11.17 20:32:21]
»

@tata123:

Mi-a plăcut mult conacul Brătienilor de Florica, era o vizită planificată de mai mulți ani căreia i-a venit rândul abia în această vară.

Acum m-am linistit, mai am si eu o sansa sa ajung sa vad aceasta minunatie, insa poate o sa reusesc mai repede ca cine stie ce se poate intampla in cativa ani.

Frumos structurat articolul iar pozele minunate. Am vazut adevarate bijuterii si normal ca mi-ar placea sa le si vad in realitate.

Felicitari, votat cu mare placere.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.11.17 11:05:24]
»

@mishu: Realitatea bate virtualul, mergi la Vila Florica și te vei convinge.

Vei avea șansa să vizitezi conacul Brătienilor și în anii ce vor urma, tocmai am citit că Parlamentul a aprobat legea prin care Ministerul Culturii este mandatat să achiziționeze Ansamblul conacului Brătianu-Florica („Vila Florica”). De asemenea, Centrul Cultural „Brătianu” va continua să funcționeze sub tutela Consiliului Județean Argeș (jurnaluldearges.ro/index. ... -judetean-arges). În sfârșit, o veste bună!

Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.11.17 18:29:34]
»

Vestea preluării în patrimoniul statului, prin cumpărare, a domeniului Florica de la Ștefănești, trage cortina în mod fericit (sper eu) asupra unei îndelungi epopei legată de achiziție, făcând astfel posibilă păstrarea și pentru generațiile viitoare a acestui cuib de istorie românească modernă. Cel puțin așa mă îndulcesc eu cu speranța, că vila va fi în continuare deschisă spre vizitare. Mă tulbură puțin gândul că pentru mulți ani, atât pe vremea comuniștilor, dar și după Revoluție, până la retrocedare, domeniul aflat la acea vreme în patrimoniul statului, avea un circuit închis, fiind folosit ca rezidență de protocol pentru reprezentanții autorităților la putere. A fost pus în circuit turistic după retrocedare, la solicitarea expresă a moștenitoarei Maria Brătianu, o dată cu cedarea dreptului de exploatare către C. J. Argeș. Să sperăm că va rămâne și în continuare deschisă pentru cei care doresc să redescopere file trecute de istorie și nu numai pentru cei dispuși să plătească sume importante pentru ca nunta lor să se desfășoare acolo.

Din păcate, cortina s-a lăsat și peste viața ultimei moștenitoare directe a Brătienilor. Maria Brătianu a murit la Paris la 30 octombrie și a fost înmormântată chiar astăzi, 9 noiembrie, nu în capela Brătienilor de la Florica, așa cum și-a dorit, ci în cimitirul Père – Lachaise (vezi: http://www.ziarulprofit.ro/index.php/rusine-pnl-rusine-romania-moarta-de-9-zile-mostenitoarea-bratienilor-va-fi-inmormantata-la-paris-si-nu-la-vila-florica/)

Iată cum, fără bani, nu se poate scrie nici măcar istoria...

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.11.17 19:58:36]
»

Revin cu o știre pe care abia acum câteva minute am aflat-o: președintele Iohanis tocmai ce a contestat la Curtea Constituțională Legea privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu – Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Din câte am înțeles din presa locală, unul din argumentele invocate de Klaus Iohannis este acela că ”Legea privind achiziționarea Vilei Florica reglementează un caz particular, când de fapt ar trebui să reglementeze cazuri generale”. Un alt argument invocat este ”încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, prin imixtiunea Parlamentului în competenţele Guvernului, deşi Ministerul Culturii are deja o procedură privind achiziţia monumentelor istorice. ”

Deci, odiseea vilei Florica nu s-a sfârșit, povestea continuă...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.11.17 09:05:26]
»

@mariana. olaru: Câte vești... bune, rele... ele se succed cu rapiditate zilele acestea. Acum trebuie să așteptăm verdictul Curții Constituționale a României. Pericolul de a transforma Vila Florica într-o reședință de protocol după achiziționarea de către Ministerul Culturii (dacă acest fapt se va concretiza) mi se pare real.

Anul viitor aniversăm 100 de ani de la Marea Unire din 1918 - ar fi frumos ca locul în care s-au desfășurat discuții și marii oameni politici „au pus țara la cale” să se poată (încă) vizita.

Mulțumesc pentru semnalări, ele întregesc „tabloul” Vilei Florica din Ștefănești, Argeș.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AncaGO
[03.09.18 20:34:34]
»

Acum cativa ani am ajuns si eu sa vad Pitestiul si Vila Florica de la Stefanesti. Mi-a placut imediat locatia, desi am ajuns intr-un aprilie rece si ploios. Mi-au placut mult pozele, mi-am reimprospatat putin memoria. Multumesc!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.05.20 11:03:36]
»

@All: O veste bună: la sfârșitul lunii mai 2020 muzeul din Vila Florica se va redeschide sub denumirea Muzeul Național „Brătianu” (agerpres.ro/cultura/2020/ ... -20-mai--499299). Conacul familiei Brătianu a fost achiziționat de Ministerul Culturii și Identității Naționale la sfârșitul anului 2017, Parlamentul a aprobat la sfârșitul anului 2019 proiectul de lege pentru înființarea Muzeul Național „Brătianu”, iar președintele a promulgat legea în data de 15 ianuarie 2020.

Se pare că interioarele sunt reamenajate (Consiliul Județean Argeș a retras tot mobilierul), exponatele vor fi înlocuite (news.ro/cultura-media/sec ... 020051919353118) - chiar sunt curios ce schimbări vor apărea în spațiul expozițional.

Să auzim numai de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AncaGO, Dan&Ema, liviu49, mariana.olaru, Michi, mishu, Pușcașu Marin, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVila Florica - Centrul de Cultură IC Brătianu [Ștefăneștii Noi]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086839199066162 sec
    ecranul dvs: 1 x 1