ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Național de Istorie a României și expozițiile temporare

TIPĂREȘTE

În fiecare an începând din 2010 în ziua de 15 ianuarie se serbează Ziua Culturii Naționale, dată aleasă în semn de omagiu față de poetul Mihai Eminescu. Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la nașterea poetului național, exponent universal al culturii românești.

Vizită: 15 ianuarie 2023

Adresă: Calea Victoriei nr. 12

Web: mnir.ro

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale mai multe instituții muzeale și culturale din București, dar și din diverse orașe ale țării, au organizat evenimente speciale și au oferit acces gratuit la colecțiile expuse. A fost și cazul Muzeului Național de Istorie a României care și-a deschis larg porțile, gratuit, pentru cei doritori să pășească pe urmele istoriei și să vadă obiecte inedite.

Special cu ocazia sărbătorii de azi a fost expusă Cupa de la Montpellier, primită de Vasile Alecsandri pentru poezia „Cântecul gintei latine” ; este vorba de primul premiu internațional acordat literaturii române acordat în 1878 (agerpres.ro/cultura/2023/ ... n-1878--1040988).

Program și acces. În mod normal muzeul e deschis, în perioada rece, de marți până duminică între orele 09.00-17.00, prețul unui bilet fiind de 20 lei/adult și reduceri pentru alte categorii de vizitatori. Se permite fotografierea fără blitz. Nu exită locuri de parcare în zona muzeului, trebuie să căutați pe străzile de vis-a-vis, contra cost.

Vizita la muzeu și expozițiile temporare

Impunătoarea clădire în stil neoclasic care găzduiește muzeul național de istorie a fost ridicată între anii 1894-1900 fiind destinată a fi Palat al Poștelor. Din 1972, după câțiva ani de reamaneajări construcția și-a schimbat destinația devenind muzeu. După zeci de ani de activitate, expoziția permanentă este treptat restrânsă, clădirea prezentând urme de uzură fizică. De mai mulți ani se vorbește despre consolidarea muzeului, despre un concurs de proiecte etc.

Ce se (mai) poate vizita în Muzeu?

✔️Copia Columnei lui Traian – reprodus la scară naturală emblematicul monument impresionează, mai ales prin soclul masiv, dar și prin sutele de personaje prinse în scene distincte. Realizate la Roma în anii 1930-1940, mulajele au ajuns în Românai în 1967. Detalii despre monument și copia expusă la București găsiți în articolul pe care i l-am dedicat în 2019 (vezi impresii).

✔️Lapidarium – o colecție întreagă de „pietroaie” istorice care acoperă epoci istorice diferite, de la greco-romani la epoca medievală. Cele peste 150 de statui, stele și pietre funerare, pisanii, portaluri ori alte fragmente litice sunt expuse în suporturi metalice speciale. Am apreciat modul de informare al vizitatorilor prin panouri cu date generale și specifice. Câteva exponate interesante: hotărniciile cetăților Histria și Callatis, stema cetății Ciceu, portalul stil Renaștere din Clujul secolului al XVI-lea, pisania bisericii din Măxineni - Brăila.

✔️Tezaurul Istoric – zeci de vitrine găzduiesc mii de obiecte de valoare, la propriu și la figurat, provenind din întreaga istorie românească și de la diverse populații trecătoare pe la noi. Tezaure de aur, piese militare, obiecte de podoabă sau de cult constituie acest tezaur inestimabil.

În cadrul Tezaurului este deschisă expoziția temporară dedicată Tezaurului de la Sveștari, aurul tracilor sud-dunăreni fiind prezent la București în urma parteneriatului cu colegii bulgari. Sute de piese de aur împărțite în două categorii – setul de podoabe și setul de harnașament – îți captivează atenția prin strălucire și finețea lucrăturii.

✔️Muzeul Jucăriilor – colecție impresionantă de jucării fabricate începând din perioada interbelică până după 1990. Voi reveni cu un articol, e deosebită! .

Expozițiile temporare

La parterul clădirii, într-un spațiu generos, se organizează periodic expoziții temporare. În ultimii ani am văzut acolo exponate valoroase, aparținând expozițiilor: „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere” sau „România în Al Doilea Război Mondial. 1941-1945” .

Vedeta momentului este expoziția temporară intitulată Dacia. Ultima frontieră a romanității care reunește obiecte din 45 de muzee, inclusiv din Republica Moldova. Expoziția de la București, o versiune mai largă chiar, este „urmașa” celei deschise în 2021 la Madrid sub titlul „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” . Într-o formă mai restrânsă expoziția va ajunge și la Roma.

Am avut ocazia să văd sub același acoperiș tezaure și obiecte istorice care de fel sunt împrăștiate în muzee din întreaga țară. Câteva exponante interesante: coiful de la Coțofenești, tezaurul de la Stâncești – Botoșani (set harnașament), rhytonul de la Poroina Mare – Mehedinți, brățările dacice de la Sarmizegetusa Regia, coiful celtic de la Ciumești – Satu Mare, tăblița cerată de la Alburnus Maior, donariumul de la Biertan, tezaurul de la Pietroasele etc. Sunt multe alte obiecte inedite (seturi de jocuri de noroc, piese cu însemne creștine, monede, statuete) expuse într-un mod atractiv, pe alocuri cu afișe de mari dimensiuni ce reproduc scene din epoca respectivă.

Superb! Expoziția e deschisă până în martie 2023.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.01.23 20:51:10
Validat / Publicat: 15.01.23 22:10:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 250 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Soclul Columnei lui Traian - copie în muzeu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [08.05.23 10:34:30] »

@all: Expoziția Dacia - ultima frontieră a romanității ilustrează prin valoroasele sale exponate circa 1400 de ani de istorie. Muzeul Național de Istorie a României anunță prelungirea perioadei de vizitare până la sfârștiul lunii iulie 2023. Este o ocazie unică de a descoperi și admira sub același acoperiș o mulțime de piese arheologice de o inestimabilă valoare.

Detalii expoziție și tururi virtuale: mnir.ro/expozitia-dacia-u ... a-a-romanitatii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național de Istorie a României:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073596954345703 sec
    ecranul dvs: 1 x 1