ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2019
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Cârciuma din Bătrâni

TIPĂREȘTE URM de aici

De la Cisnădioara, pentru a ne întoarce la Șelimbăr unde ne stabiliserăm cartierul general, aveam trei variante de drum, toate aproximativ egale ca distanță. Părându-ni-se cea mai atractivă, am ales varianta cu DJ 106D și DJ 106A. În afară de faptul că era diferit de cel de dimineață, acest drum - foarte bun - care ne purta printr-o pădure neasemuit de frumoasă, ne oferea și posibilitatea de a poposi în Parcul Natural Dumbrava Sibiului.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA - cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România din care mai vizitaserăm câte ceva cu ani în urmă, dar și Cârciuma din Bătrâni - un local rustic situat în centrul celui mai mare muzeu al satului românesc, erau importante puncte de interes pentru noi.

La Vila Bel Ami din Șelimbăr, printre cele câteva pliante și printuri pe care le-am găsit în cameră, era și unul referitor la Cârciuma din Bâtrâni, un restaurant cu bucătărie tradițională românească. L-am pozat pentru că - delicat, pe o notiță strecurată printre celelalte, gazda ruga oaspeții să nu ia la plecare materialul informativ pus la dispoziție.

Pliantul ne informa că restaurantul dispune de un salon de servire interior cu 48 de locuri, un pridvor cu 20 de locuri, precum și o terasă cu 300 de locuri. Potrivite pentru grupuri sunt foișoarele de mare capacitate - filigoriile, cum le numesc ei. Cei care doresc mai multă intimitate pot opta pentru separeul rustic aflat lângă restaurant.

Aflându-se în centrul celui mai mare muzeu al satului românesc, se înțelege că Restaurantul "Cârciuma din Bâtrâni" este un loc potrivit pentru organizarea unor evenimente private speciale - nuntă, botez sau orice petrecere privată. În acest sens, restaurantul dispune de un cort de evenimente cu o capacitate de câteva sute de locuri. Vă imaginați cât de frumoasă ar fi o nuntă în aer liber, într-un cadru rustic original, departe de agitația orașului? Am aflat ulterior că pentru nunți și botezuri se poate aranja ca slujba religioasă să aibă loc la bisericuța de lemn situată în imediata apropiere.

Din marea parcare aflată la marginea pădurii, după ce ai traversat șoseaua și linia de tramvai, un panou te direcționează spre Cârciuma din Bâtrâni până la care mai ai de mers 200 m pe o frumoasă alee, prin parc. Sunt locuri de parcare și în interior, aproape de restaurant, dar noi am preferat mersul pe jos. Este o binefacere mai ales atunci când ești înconjurat de verdeață și de atâta frumusețe. Accesul la Cârciuma din Bătrâni, ca și la Hanul din Tulgheș aflat alături, se face pe Poarta 2. Această a doua poartă a Muzeului Satului din Dumbrava Sibiului, provenind din satul Șugatag - Maramureș, este o capodoperă a artei populare maramureșene.

Povestea cârciumii începe în anul 1850 când o familie de negustori din satul Bătrâni - Prahova, și-a construit o casă de locuit cu prăvălie și cârciumă. Până în 1952 construcția a servit scopurilor inițiale, iar în 1988, a fost transferată în Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului recăpătându-și funcționalitatea și - perpetuând numele satului de proveniență - a devenit "Cârciuma din Bătrâni". Construcția cu un singur nivel supraînălțat pe un fundament de piatră are pivnițe largi, pridvor și un cerdac mare împodobit cu mușcate roșii. Dacă vei arunca o privire în interior, vei vedea un spațiu rustic, cu mobilier autentic, din lemn, cu broderii manuale, perdele țărănești și ștergare țesute la război, precum și cu ulcele și blide din lut pictat.

Fiind o zi frumoasă, de septembrie, noi am luat loc la o masă pe terasă, la umbră de brazi, în vecinătatea unei fântâni și a unor foișoare. Pe terasă, totul este din lemn masiv - mesele lungi, banchetele aflate de o parte și de alta, podeaua, stâlpii de susținere, grinzile și acoperișul. Pe terasă fumatul nu era permis atunci când am fost noi acolo. Cu două zile în urmă fusese închisă cu plastic transparent, protector de vânt și de ploi. Fumătorii aveau amenajate locuri speciale, afară, pe fântâna acoperită și pe butoaie. Alături de terasă, în aer liber, cei mici se pot bucura de un loc de joacă dotat cu leagăne, toate construite din lemn.

Când am fost noi acolo, într-o zi de luni, terasa era prea puțin ocupată. Probabil că în weekend sunt mai mulți clienți. Meniurile au fost aduse rapid și tot rapid a fost și serviciul. Meniul include în general de toate, cu accent pe bucătăria tradițională românească - ciorbe țărănești, ciolan cu fasole, sarmale, bucate făcute la ceaun sau grill și altele. Țuica naturală și vinul din pivnițele cârciumii pot completa orice meniu. Trebuie să menționez că - fiind anotimpul mustului - această dulce licoare din struguri se putea comanda la pahar - 3 lei sau la litru - 12 lei.

Ce am comandat? Pentru început bere fără alcool așa cum stă bine unor automobiliști, apoi o ciorbă de văcuță cu ardei iute pentru soțul meu și o ciorbă de fasole cu costiță pentru mine. Acestea au fost aduse fierbinți, împreună cu un coș cu câteva felii groase de pâine foarte bună. Ciorbele au fost bine gătite și în porții îndestulătoare.

Pentru felul doi, am preferat cârnați de casă (lângă care a fost adus și muștar) și cartofi țărănești. Mustul care a încheiat masa, a fost foarte bun. Dacă toate celelalte au fost bine primite și apreciate de noi, cartofii țărănești - un preparat pe care eu îl servesc adesea ca garnitură - nu mi-au plăcut deloc. Cea mai mare parte a rămas pe farfurie. Pentru ca bucățile să rămână întregi, cartofii au fost fierți separat și apoi puși peste un amestec prea uleios de ceapă călită și costiță. Gusturile ingredientelor nu erau îmbinate deloc.

La Cârciuma din Bătrâni ne-au plăcut stilul, ambianța, curățenia, serviciul, iar mâncarea doar parțial. Am făcut plata cu cardul. Comanda noastră a fost 85 lei. Pentru o impresie privind prețurile, atașez câteva file din meniu.

Restaurantul "Cârciuma din Bătrâni" este deschis zilnic între orele 10.00-22.30.

Pentru informatii suplimentare privind meniul și eventuale rezervări, consultați site-ul localului

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 07.10.19 10:14:46
Validat / Publicat: 07.10.19 11:42:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cârciuma din Bătrâni - Terasa acoperită, cu 300 locuri, lângă restaurantul rustic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sibiu și împrejurimi?:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049426078796387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1