ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Peștera și ghețarul de la Scărișoara, marele tur

TIPĂREȘTE URM de aici

Aș fi crezut că cel mai mare ghețar din România este (era) cel numit "Focul viu", din munții Bihorului. Dar nu, cel mai mare și mai mare este-n munți, pe o cărare! Dar până acolo mai avem ceva de mers, și de văzut.

Dacă ai avut înțelepciunea să te stabilești, măcar o săptămână, în Apuseni, la Gârda de Sus, vei ajunge neapărat pe drumul ce pleacă din centrul comunei, pe lângă podul peste pârâul Gârda (în care se varsă și Ordâncușa). După doar câteva sute de metri, vei avea de ales : la stânga, către Peștera și Ghețarul de la Scărișoara, sau înainte, către ceea ce eu am numit Marele Tur! Acesta este un tu de aproximativ 24 de km, ce cuprinde : Peștera Poarta lui Ionele, Cheile Ordâncușei, un urcuș lent și superb printre sate (unul din ele ar fi - la 1.400 m altitudine - cel mai înalt sat din Apuseni), iar la întoarcere, "Creme de la creme", Peștera și Ghețarul de la Scărișoara (aflat lângă satul... nu, nu Scărișoara, ci Ghețari) !

Adevărul este că, la cum sunt aruncate casele, parcă cu furca, nici nu știi pe unde te mai afli (de indicatoare, nici vorbă) !

După vreo 2 km, Peștera Poarta lui Ionele. Nu, nu este cea mică, aflată la vedere, ci undeva în spate, unde ajungi urcând pe niște scări (jumătatea mea are oroare de peșteri, iar singur nu m-am dus) ! Mai departeceve, Cheile Ordâncușei, nu foarte spectaculoase, precum cele ale Bicazului, dar frumoase, totuși.

Urmează casele specifice zonei și peisajele pe care trebuie să le vezi personal.

După satul Ocoale, aflat pe partea dreaptă, ajungem la o grupare de case, cu magazin, și mai multe rulote ce comercializează tot felul de produse naturale, producție proprie (țuici, afinate, zmeurate, siropuri din diferite plante), și clătite cu dulceață de afine!!

Hai s-o lăsăm așa și să o luăm ușor pe poteca ce urcă încet (dar sigur) spre peșteră, cale de vreo 15 minute.

La centrul de informare, un nene ce adusese niște străini și le făcuse vânt în gaura ce se vedea în apropiere, ne-a spus că ghețarul este cel de-al doilea ca mărime, din Europa! WOW, adică uau!

Dați 10 lei (pensionarii 8), și treceți printr-o poarta demnă de Banca Națională. Apoi o luați tot la vale, vreo 80-90 de metri, pe niște scări din metal (nu prețios!), care, în curând, vă vor face să nu mai simțiți "deștele"! :D Asta pentru că, din neatenție, n-am șuat cu noi și o căciuliță subțire și neapărat mânuși! MÂNUȘI!! Dacă nu te ții de balustradă, poți cădea (MARE ATENȚIE!) Dacă te ții de balustradă, trebuie să faci pauză, din când în când, ca să-ți suflii în "gheare", deoarece au înghețat pe bara umedă și rece!

Dar meeeeerită! O mare gaură, mai largă sus, ce se îngustează pe măsură ce cobori pe o scară destul de îngustă (dar sigură), scară ce dă roată, lipită parcă prin minune, de pereții acestui horn! Aproape de intrare, scara de metal este înlocuită de o scară de lemn, ce coboară până la intrarea în peșteră. Un mic tur, pe niște podine din lemn, scoate în evidență frumusețea stalagmitelor (cele de jos), dar mai ales a stalactitelor (cele care atârnă din tavan) - scuze pentru explicație, dar poate nu toată lumea e familiarizată cu unii termeni - totuși - rar folosiți.

De obicei, intrarea se face în mod organizat, pe rând, dar noi, venind la început de sezon... eram singuri (grupul însoțit de persoana de la intrare, ce era cu străinii, a ieșit înaintea noastră). DUPĂ noi, a mai coborât un grup mare, care s-a tot târât pe scări (e de înțeles, totuși), timp în care noi, jos, la intrarea în peșteră, am făcut niște piroane de 32!!

Spectaculos - la coborâre, la fel de spectaculos - la urcare. Ajuns sus, după un sfert de oră în care mi-am recăpătat suflul, am mai admirat încă o dată măreția și frumusețea golului de sub noi și am revenit pe poteca ce ducea la paradisul clătitelor cu dulceață de afine (n-am mâncat decât 3!). Apoi am luat drumul în jos, pentru a încheia Marele Tur. După aproximativ 10 km, am revenit la intersecția unde am mers drept înainte, pentru marele tur, și de acolo, la Gârda de Sus.

Dacă nu aveți timp, sau, poate e timp mai urât, de la intersecție faceți stânga și, după 10 km ajungeți la peșteră. DAR AR FI PĂCAT!

Concedii multe și frumoase!

P. S. Îmi cer mii de scuze pentru calitatea unor poze, dar săpunul pe care-l numesc aparat foto mai dă rateuri, mai ales la înterioare!


[fb]
---
Trimis de puiutea in 24.06.16 20:27:50
Validat / Publicat: 24.06.16 22:19:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].

VIZUALIZĂRI: 1833 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Peisaje din Marele Tur
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.06.16 22:11:18]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Gârda de Sus și împrejurimile, GÂRDA DE SUS [AB]" (deja existentă pe sait)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.06.16 23:35:36]
»

Ai surprins foarte bine specificul așezărilor de aici - „case aruncate cu furca”. La fel de bine se vede și în pozele 10 - 14. Așa e pe tot platoul Ocoale, adică zona suspendată între apele Gîrdei și Ordîncușei, pe care se răsfiră, printre fînețe și livezi, satele în care, acum 25 de ani, încă se întîlnea ospitalitatea firească, naturală, curată, a localnicilor.

Am un prieten care, prin 90, a fost găzduit și omenit (împreună cu părinții) în casa unor localnici de acolo, cu o naturalețe care astăzi pare să aparțină exclusiv lumii basmelor, în care călători pe care îi prinde noaptea în sat trag la prima casă întîlnită. Un act omenesc, nu turistic.

Oamenii nu aveau unde să doarmă, au fost invitați în casă, au mîncat cu restul familiei, li s-a dat un pat, iar ca mulțumire au lăsat gazdei cîteva baterii, utile pentru aparatul de radio și lanternă. Căci nu exista nici curent electric, nici aparate care să funcționeze cu așa ceva. În afara de radio și lanternă, o cîtime de modernitate prezentă în gospodăria aceea.

Într-adevăr, „Marele Tur” îți dă ocazia să vezi mare parte din platou, cu casele cele risipite cu furca. Drumul direct este mai puțin spectaculos ca peisaj. Pînă acum 10 ani nici nu era practicabil, drumul firesc către peșteră era chiar „Marele Tur”.

Peștera mică (din primele poze) se numește Corobana lui Gîrtău. E doar o scobitură, un abri, folosită ca loc de popas.

puiuteaAUTOR REVIEW
[24.06.16 23:39:07]
»

@abancor: Mulţumesc mult pentru vot şi pentru completări, toate cele bune!

liviu49
[25.06.16 16:17:20]
»

@puiutea - Domnule, jos palaria! Am ramas masca! Sper sa-mi revin, sa mai pot citi si alte articole.

Pestera de la Ghetarul Scarisoara (cineva, persoana insemnata, nu spun cine, m-a tras de atentie ca asa este denumirea corecta) a avut onoarea de a fi vizitata (mama, ce mare sunt!) de mine prima oara in anul 1961, intr-un Tur de doua saptamani prin toata Romania, dar am revenit de mai multe ori, ultima data in 2010. Amintiri deosebite am din ultima aventura, pentru ca aventura a fost. Dupa ce am urcat cu masinile noastre pe unde intarcase mutu’ iapa, am ajuns la o parcare de unde ne-am continua drumul spre pestera si unde ne-am luat haine de iarna. Pentru ca aveam experienta fie cu aceasi pestera (unde sunt in jur de zero grade), sau alte pesteri (unde sunt 8-10 grade), dar si Balea Lac, unde in mijlocul verii sunt 10-12 grade, nu am dat voie nimanui sa coboare fara haine de protectie. Ajunsi la cabanuta unde se vindea bilete, sau se cumparau produse locale naturale, le-am facut o scurta prezentare (din memorie) ce urma sa vedem, ce reprezinat zona, vegetatia zonei, ceva despre Apuseni. Cel care vindea biletele, vazand ca mai stiu ceva despre pestera si ghetar, ne-a facut un discount si ne-a dat bilete de pensionari. La plecare, am cumparat dulceturi, sucuri din fructe, iar sotia un bitter suedez de la cineva care se lauda ca este mare priceput in vindecarea unor boli cu leacuri naturiste. Vazand moaca mea de om neincrezator ne-a dat o copie de pe brevetul care ii permitea comercializarea acestor produse, prospecte vizate de Ministerul Sanatatii pentru produsele pe care le vindea si o carte de vizita. Am zis ca 15 lei nu e mare paguba. Ajunsi acasa, am verificat pe net si tot ce ne-a spus omul era perfect adevarat. L-am sunat dupa o periada de timp si mi-am cerut scuze. Asa am considerat ca este normal sa fac.

Ei, dar surpriza a venit din partea sotiei. De la Scarisoara, am traversat Apusenii, fara a mai opri decat o data, grabindu-ne pentru a ajunge la Deva, unde urma sa dormim la Motelul Alaska (a fost singurul loc unde am gasit trei camere libere). Seara la masa sotia mea, care greu recunoaste frumusetea unor peisaje (ce mare lucru, o padure, un rau, etc, aste sunt vorbele ei), fara ca cineva sa discute ceva despre locurile pe unde fusesem, ne-a comunicat ca Apusenii, pentru ea, reprezinta cel mai frumos peisaj pe care l-a vazut in viata ei. Si ma insotise in multe excursii, drumetii pe munte prin multi coclauri, sau concedii intregi la munte, deci nu vedea prima data un munte.

Dar vorba multa, saracie!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[25.06.16 16:34:28]
»

@abancor - M-a marcat ecoul dvs. pentru ca imi aminteste de iunie 1971, cand, militar fiind, am batut Apusenii, oficial pentru cautarea unor poligoane pentru trageri de artilerie, practic o drumetie de trei saptamani prin Apuseni, prin locuri pe unde nu am mai ajuns niciodata. S pentru ca pe vremea aceea nu prea (vorba olteanului) erau hoteluri, pensiuni nici atat prin zona ne-am cazat la satenii din satele rasfirate pe dealuri si munti in aceasta magnifica zona care este Muntii Apuseni. Ne luasem niste provizii cu noi, niste mici atentii pe care le-am oferit satenilor, iar bucuria lor pentru ca niste osteni (asa ne numeau ei) le calca pragul casei lor, simple, poate saracacioase, fara curent, fara apa curenta, fara canalizare si alte lucruri fara de care, acum nu am putea trai, o voi tine minte toata viata. Si le multumesc acestor oameni (poate cu doua clase mai mult ca trenul) pentru lectiile de omenie, bun simt si buna crestere pe care ni le-au dat. Am mancat la o masa pitica rotunda pe trei picioare, pe niste scaunele cu trei picioare, din strachini de lemn, cu linguri de lemn am baut apa din ulcica de lut. Am dormit pe pat din scanduri, pe niste presuri, pe lavita, pe pripa intr-o buda (un fel de sac de dormit). Ne-am spalat cu apa rece, intr-un lighean de aluminiu sau emailat, ciobit, turnand apa cu cana de lut, sau la parau. Nimeni nu s-a plans de conditiile care ne-au fost oferite cu atata inima de localnici. Nimeni nu a contractat nici-o bola de piele ca nu facut doua dusuri fierbinti pe zi, nu am ragusit sau racit din cauza apei reci. Si sa stiti ca sapunul de casa cu care ne spalam zilnic ne ne-a cauzat nici o sensibilitate. Inca o data multumirea mea celor care ne-au gazduit.

Dar din nou devin melancolic si ma cearta cineva ca sunt din epoca de piatra.

Numai bine si calatorii placute!

ANILU
[25.06.16 17:34:32]
»

@puiutea: Să nu-mi spuneți că Marele Tur l-ati făcut pe jos.

Recunosc traseul, am fost și noi în 2014, dar noi am mers cu mașina până unde am putut înainta, dar a meritat.

Foarte frumos ați descris acest tur.

Felicitări pentru excursie dar și pentru articol.

Toate cele bune.

puiuteaAUTOR REVIEW
[25.06.16 19:14:18]
»

@liviu49 -... "a avut onoarea de a fi vizitata (mama, ce mare sunt!) de mine prima oara in anul 1961" E foarte posibil să fi fost acolo în acelaș an (luna, pentru noi, era bătută în cuie - după 12 august, după ce ne întorceam de la mare) !

Și acum se mai găsesc leacuri prin zonă - afinată, zmeurată, ba chiar și țuică (deși produsele de mai sus, tot cu țuică erau făcute!

Cât despre leacuti și plante, poți să culegi singur - funcție de sezon - ba un soc, ba un cimbrișor, ba o coada șoricelului, o pătlagină și câte altele. Altădată le ignoram, acuma...

puiuteaAUTOR REVIEW
[25.06.16 19:19:37]
»

@ANILU - Nu, nu, au trecut acele vremuri, deși, cu o apă la tine, un sendviș, o fructă... 24 împărțit la 4 km/oră... 6 ore de plimbare (panta nu este prea mare), nu e un capăt de țară! Am făcut (în tinerețe, bineînțeles) trasee montane de 8-10 și chiar 12 ore, cu urcuș, nu glumă! Da, ar fi o idee, locurile merită cu prisosință, din mașină nu prea poți să privești în tihnă, chiar dacă mergi ușor!

Deci... dăm o tură?

liviu49
[25.06.16 19:35:07]
»

@puiutea - Daca nu sunt prea obraznic, ma bag si eu. Si propun sa participe si cei tineri. Dar apare o mica problema : unde mai gasim zahar cubic? Pentru ca eu, invatat de altii mai plimbati pe munte inaintea mea, nu plecam pe munte fara cateva bucati de zahar cubic (minim 10) apa in termos (de regula de 1l) si macar 100 g de ciocolata amaruie nu plecam pe munte in drumetie. Iar cand ajungeam la cabana, primul lucru pe care il faceam era sa bem o cana cu ceai fierbinte cu rom (nu invers). Si lucrul acesta il stiu de nea Muller, cabanierul de la cabana Schiori din Sinaia. Eram dupa un drum pe munte, cand lesinati de caldura am cerut un pepsi rece. Ne-a intrebat, sincer surprins, pentru ce. Sa ne racorim, am raspuns noi. Ne-a adus cate o cana cu ceai fierbinte cu rom si ne-a pus sa-l bem. Sigur ca am crezut ca face misto de noi, dar pana la urma ne-a convins si am baut ceaiul. Ne-a luat transpiratia si apoi ne-am racorit pe loc.

De atunci am recomandat bautura magica tuturor, unii m-au crezut, altii nu. Intamplarea face ca acum sa viu direct de la masa, unde am pus de pe foc o farfurie cu ciorba fierbinte, care m-a racorit mai bine decat toata apa rece pe care am baut-o in timpul zilei.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[25.06.16 20:03:49]
»

@liviu49 - Ceea ce spuneți dvs. face prte din respectul omului, (turistului, montaniardului), față de munte! Face parte din legile nescrise ale celor care, sus, pe creste, își dădeau binețe, întrebând una-alta despre traseu! Face parte din vremurile în care cabanierul te aștepta - după 8-10 ore în care ai dat tot ce puteai - cu, într-adevăr - o cană cu ceai fierbinte, iar dacă nu mai avea locuri, te culca în șura de fân sau, uneori, în sala de mese, chiar pe mese!

Face parte, din păcate, din niște vremuri de mult apuse!

Michi
[25.06.16 21:10:27]
»

Citit ultimul review, plăcut, invidiat, acum o iau bătrâneşte de la primul. Brava!

puiuteaAUTOR REVIEW
[25.06.16 21:36:17]
»

@Michi - Mulțumesc frumos, sper să vă placă la fel de mult!

Dan&Ema
[26.06.16 08:33:47]
»

Am vazut ieri cateva imagini si la tv despre pestera lui ionele si ghetarul de la scarisoara si M vazut ca au sparut si ceva amenajari care usureaza accesul. E de bine!

puiuteaAUTOR REVIEW
[26.06.16 09:26:18]
»

@Dan&Ema: Măcar UNELE lucruri să meargă mai bine în turism! În mai multe locuri am văzut interes în acest sens!

Dan&Ema
[26.06.16 09:45:50]
»

@puiutea:

Sunt multe locuri cu semne vizibile de investitii bine facute in turism. Si altele unde se degradeaza obiective... Dar sa privim partea plina a paharului si sa vedem cat mai multe locuri frumoase si puse in valoare si in tara noastra

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, liviu49, Michi, puiutea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gârda de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062036991119385 sec
    ecranul dvs: 1 x 1