ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 6 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Când pe-o parte, când pe alta...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La fel ca și anul trecut, am proiectat o tură prin țară și anul acesta. Am amânat plecarea din iunie, pentru că, de câțiva ani, îl știm tooooot ploios, așa că am pregătit plecarea în iulie. In iulie, ce să vezi, ploi și instabilitate! Și stai... și așteaptă... M-am uitat la vreme prin locațiile pe unde voiam să ajungem și, pe 14 iulie, mi s-a părut că vremea s-a îndreptat. Așa că, știți voi, am luat colbul în copite. Dar nu așa cum îmi propusesem, adică Lepșa (pentru Cheile Tișiței, pe care le-am făcut pe ploaie anul trecut), apoi Durău, Rarău, Mânăstirea Nicula (pentru odihnă), Gârda de Sus (din nou!), Olănești și apoi acasă, pentru că vremea la munte era tot instabilă! Așa că, deoarece mă mâncau tălpile, ce m-am gândit eu: ia să fac eu traseul invers, dinspre Olănești către munții Moldovei, pentru că vremea la munte era tot instabilă în acel moment.

Asa că, hai mai întâi la Olănești.

Drumul - bun, nu se lucra pe nicăieri, șoferi destul de la locul lor - bine, TIR-iștii, știți voi, fac excepție! :D

Olăneștiul l-am revăzut cu bucurie, e un loc plăcut, dacă vrei - agitat, dacă vrei - liniștit, cu destule posibilități de plimbare, ba chiar de drumeție, cu ceva obiective - mânăstirea Comanca, drumul către satul Tisa, bisericuța lui Horea, adusă din Albac, drumul de 15 minute către Piatra Scrisă, lacul cu nuferi și altele. Cazări multe, locuri unde se poate mânca divers și bine și - la nevoie - tratamente. L-am descris mai pe larg - vezi review aici.

Cazarea noastră nu a fost prea grozavă - vezi review aici - am ales în grabă și... este plin sezon! Dar fiind vorba de o singură noapte, n-a mai contat.

A doua zi, am luat, carevasăzică, colbul în copite! Către o locație taaaare dragă mie, Gârda de Sus (vezi impresii).

Dacă - pentru cățărare (bine, asta a fost odată) iubesc Piatra Craiului, pentru drumeție nu cred că sunt munți mai frumoși și blânzi ca Munții Apuseni! Munții lui Avram Iancu, ai lui Horia, Cloșca și Crișan, Gheorghe Șincai, Ioan Budai-Deleanu, Gheorghe Lazăr, Emanuil Gojdu, Badea Cârțan... și câți alții!

Este o zonă, ca multe altele de fapt, care aduce parcă liniște și pace în suflet. Ca să nu mai vorbim de lunga listă de obiective turistice. Iată câteva: Cascada Pătrăhăițești, la care am fost și anul trecut - e și un review pe undeva - dar, pentru frumusețea drumului - ne-am mai dus o dată. De data asta, la întoarcere, am mâncat și câte o plăcintă cu brânză și una cu afine.

Am zis să refacem și drumul către Izbucul Tăuzului, mergând în plimbare mai departe, cât ne vor ține - și anume - picioarele! Căscând noi gura la cai verzi pe pereți și la oamenii care băgau în ei pe marginea drumului, am mers - cu mașina - și am tot mers! Ne-am oprit la prima cotineață cu plăcinte - se pare că aici este oferta națională :D - și am întrebat de Izbuc. "Aaaaa, dar ați trecut pe lângă el, ! Domnia sa/dânsul e în urmă, la vreun km jumate"... !! Awwwww! Bine, hai înapoi! Vreme bună, drumul - la fel, dă-i înainte (fără tupeu - vorba cântecului).

Odată ajunși, chiar la chioreni, era pus un stâlp metalic, și o pancardă ce anunța turiștii cu capul pe umeri că se coboară către Izbucul Tăuz! Noroc că l-am văzut anul trecut, pentru că viiturile din ziua precedentă (care au adus mari necazuri în zona Cămpei - Abrud, și care pe noi ne-a prins la coborârea din Poiana Călineasa!), viiturile deci, au luat puntea ce trecea - nu după mult timp de la intrarea pe traseu - peste apă! Bineînțeles că am renunțat, revenind la drumul nostru.

Și tot așa, "Tropa-tropa-tropa-trop/când la trap, când la galoș... galop". Pe drum, conform principiului "ce urcă trebuie să și coboare", ne-am întâlnit cu alți turiști.

Deși soției nu-i plac peșterile, cei cu care ne-am întâlnit ne-au spus că nu e o problemă, că nu e dificil, așa că... am mers noi "zi de vară până-n seară" - vorba vine - până când o scândurică înnegrită de vremi și lată cât o periuță de dinți ne anunța: Ghețarul Vârtop 30 de minute. A urmat un mare efort, dar care a meritat cu prisosință! Ceva cu totul deosebit, care ne-a încântat sufletul!

Pe drumul de întoarcere ne-am amintit că mai sunt două obiective de văzut: Coiba Mare și Coiba Mică. La Coiba Mică am coborât - cu greu, dar mai departe, la coborâre, na-m mai avut energie și pentru Coiba Mare. Data viitoare, pentru că, cu siguranță, vom reveni!

O altă plimbare a fost către Poiana Călineasa, sus, pe culme. Se poate ajunge pe două părți, fie Pe Dealul Ordâncușii, fie pe cealaltă parte (pentru că, de fapt, este un circuit de vreo 20 de km!), adică pe la Mumuna - Ghețari - Ocoale, în ambele cazuri fiind atenți la... GPS că de indicatoare, nici vorbă! Normal, ce interes există pentru promovarea frumuseților României!

Aici, sus, în bătaia vântului ai o imagine 360 de grade a frumuseților din jur. Cai, vaci, plante medicinale, frăguțe, mica bisericuță, aerul proaspăt, i-au făcut pe unii să se așeze aici cu rulotele. Aveau chiar și un panou solar care alimenta un gard electric - 12 volți - pentru a ține la distanță caii și vacile care băgau la greu în ei! Normal, sunt la ei acasă! Suntem tentați și cu un bulz care cred că e ca la mama lui! Păi... dacă nu aici, atunci unde!

Un vânt puternic iscat din senil... senin, senil sunt eu, senin, am vrut să zic, plus niște nori negri ne-au gonit repede la mașină și ia-o înspre Gârda! N-am făcut 2 km că s-a pornit o ploaie de nu mai vedeam ca lumea! Ne-a ținut vreo 3 km, apoi totul era uscat-uscat! Am scăpat, am zis! Aiurea, după alți câțiva km, alt puhoi... și uite așa ne-a ținut până la Gârda! Ne-am băgat rapid la o ciorbă de abdomen la Restaurantul (și pensiunea) Danciu, și cât am mâncat a turnat cu cada, nu cu găleata! A fost aversa care a produs acele inundații foarte mari în zona Abrud - Câmpeni...

Speriați de vremea deja periculoasă, am consultat "horoscopul" vremii, și pentru că în Carpații Orientali se anunțau furtunuri... adică tata furtunilor :D plus grindină, am spus că... am scăpat o dată la Poiana Călineasa, ajunge! Hai acasă... dar pe unde? Că Albac - Câmpeni era blocată! Așa que, au "urcat" de la Albac către Huedin, vizitând cu această ocaziune și cascada Vălul Miresii - vezi review aici.

Transursoaia... vai, și anume despre mama dânșii! Alternau porțiunile de gropane cu cele asfaltate de mamă-mamă! Stresant și obositor! Aproape de Beliș se lucra însă la greu cu asfaltarea, iar mai departe, a mers!

La întoarcere, în afară de două gâtuiri de vreo oră jumate fiecare - și fără nici un motiv! - una înainte de Alba Iulia și a doua pe Valea Oltului... totul a fost bine.

Am ajuns acasă, așteptând stabilizarea vremii - dacă asta va mai fi posibil - pentru a completa turul, dar - de data asta - luând-o cum am dorit inițial: Lepșa - Durău - Rarău... și ce-o mai da Dumnezeu - și Google!

Greu îmi va fi să aleg, din atâtea poze frumoase, doar câte sunt permise! Dar... câte? eu postez și mă scoate web-ul din necaz!

Sănătate și cât mai multe drumeții!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Web, am rugămintea să postați acest filmuleț la începutul reviewului. Mulțumesc! https://www.youtube.com/watch?v=9NiT5YPtPII

## end review sc

[fb]
---
Trimis de puiutea in 05.08.21 13:31:35
Validat / Publicat: 05.08.21 14:33:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].

VIZUALIZĂRI: 875 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 ... și un turist la fel de fericit!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX [05.08.21 14:32:38] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Gârda de Sus și împrejurimile, GÂRDA DE SUS [AB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

puiutea [05.08.21 14:33:14] »

@webmasterX: Mulțumesc!

webmasterX [05.08.21 14:33:37] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Te rugăm, nu mai scrie titlurile CU CAPS (MAJUSCULE) - a fost ajustat, din nou, de noi.

puiutea [05.08.21 14:35:14] »

@webmasterX: Am înțeles, nici măcar titlul!

liviu49 [06.08.21 14:44:32] »

Imi aduc aminte de niste articole pe care le-ai scris dupa o vizita in zona Voineasa, Latorita, unde, tot asa, te-ai bucurat de urmarile potopului. Nu te pot numi omul care aduce ploaia, dar omul dupa ploaie te poti numi fara discutie. Apusenii, pe care i-am vizitat cel mai mult in haina militara, raman in continuare o atractie deosebita si, daca nu patesc ceva pana atunci, la anul s-ar putea sa-i vizitez din nou. Mi-ai dat niste idei cu aceste articole, mai am amintiri cu niste locuri din timpul armatei, cei mici vor sapa si ei, asa ca trag nadejde ca la anul voi fi in Apuseni.

Numai bine si calatorii placute!

puiutea [06.08.21 15:05:15] »

@liviu49: Se pare că e cam așa - "Omul de după furtună"! Da, în Apuseni vă voi întoarce în fiecare an! Cineva spunea că de 12 ani tot vine în aceastp zonă. Voi încerca, până să repare "cineva" drumul, să răzbat la Padiș - de care mă leagă frumoase amintiri din copilărie. Din copilăria făcută pe munte, nu că aș fi copilărit acolo! Poate dați o fugă în Apuseni prin septembrie, dacă se poate!

Mulțumesc frumos pentru review și pentru vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, puiutea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gârda de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067945003509521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1