ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.03.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Poveste de iarna

TIPĂREȘTE URM de aici

Ce poti face in Garda de Sus, iarna? Cum, unde-i Garda? In Tara Motilor, intre ghetarul de la Scarisoara si partiile Vartop din Arieseni...

Nu stiu cum o fi aici vara, dar in decembrie, cand am fost noi, era o zapada de toata frumusetea. Si lipsa semnal de telefon mobil. Nici o retea, sa nu le fie cu suparare, ,,nici voce, nici net, asa, ca sa simti relaxarea (vorba unei reclame la bere)... Ce am facut noi 5 zile la Garda?

Am vizitat Ghetarul de la Scarisoara, pe care l-am ratat cand generatia mea a primit cravata de pionier... Din centrul localitatii se face un drum de o masina jumate spre ghetar, drum curatat acceptabil de zapada, insa pe care, daca nu aveai lanturi ori tractiune integrala, nu-l urcai decat cu sania trasa de cai... Tractorasul nostru si-a facut cu brio meseria si ne-a dus pe serpentinele "ac de par", mai a-ntaia, mai a doua, pana in parcarea din apropierea ghetarului. Aici lasi masina si-ti iei niste placinte motesti cu afine sau cu branza dulce, sa uiti de frig si de dieta...

Drumul din parcare si pana la ghetar trece printr-o padure de brazi incarcati de zapada, dincolo de care se vad vaile line, scaldate in soare. In ajunul Revelionului, nu era nici suflet de om la Scarisoara, doar casierul cu biletele si niste batrane care vindeau obiecte lucrate in lemn (gen cani, tulnice micute si altele asemenea). Odata trecut de poarta rotativa, trebuie sa ai grija cum cobori, pentru ca iarna, scarile de metal care duc la abisul de gheata de dedesubt sunt al naibii de alunecoase. Jos, o liniste nepamanteana invaluie atat cel mai mare ghetar subteran din Europa, cat si pe cei care pasesc incet pe vechile pasarele de lemn care il inconjoara. La o prima vedere, nimic impresionant, o pestera cu o podea de gheata, numai ca ghetarul se afla dedesubt, 80.000 mc de gheata, veche de peste 4000 de ani. Se spune ca oameni locului cunosteau aceasta pestera cu mult inaintea primelor mentiuni stiintifice din secolul 19, intrucat amenajasera scari din lemn pe peretii ravenei, pe care coborau vara pentru a aduce gheata si apa proaspata din adancuri.

Tot in zona, pe cheile Ordancusei, se afla Pestera Poarta lui Ionele, in care gasim un izvor subteran care o inunda ori de cate ori nivelul apei creste. Iarna acest izvor era inghetat la suprafata, dand nastere unei adevarate cascade de gheata...

Partiile de la Vartop, in Arieseni, ii asteapta pe impatimitii sporturilor de iarna (schi, placa, sanius)... functioneaza instalatii de transport prin cablu si telecabine. La baza partiilor gasiti terase cu mancare si vin fiert, magazine pentru inchiriat echipament sportiv, chioscuri cu suveniruri si celebrul kurtos-colac, tocmai bun dupa un sanius serios...

Nu-s mare fan al schiului, dar comparativ cu ce am vazut la Poiana Brasov de 1 decembrie, aici totul se prezinta mult mai putin aglomerat, relaxat si bine amenajat (instalatiile sunt noi, am inteles ca domeniul schiabil a fost amenajat in 2011 cu fonduri europene).

Ariesenii sunt plini de pensiuni, hoteluri si camere de inchiriat, majoritatea constructii noi si aratoase. La fel ca si in Garda, se vede ca s-a investit masiv in turism si infrastructura, cel putin in ultimii ani, insa drumul care leaga localitatile de Zlatna si Abrud este praf si pulbere... gropi, denivelari, crapaturi si zdruncinaturi, in conditiile in care tractorasul nostru zglobiu, cu suspensii de off-road, trecea vesel peste ele, insa nu cred ca la fel de nepasator traieste experienta un sofer al unei masini obisnuite. PS: tractorasul este un Hyundai Galloper Inovation.

Peisajele... off, daca sunteti impatimit al fotografiei sau doar doriti sa va bucurati privirea, mergeti la Arieseni iarna. Dealuri si vai acoperite de zapada, brazi care-si scutura cetinile albe, aplecati deasupra cararilor inguste, ape repezi de munte care susura sub gheturile cristaline...

Si n-am cum sa va descriu placerea cu care ne-am trantit in stratul gros si neatins de nea, nici cum aluneca o sanie ingusta, trasa de un calut vanjos, de munte, pe drumurile troienite.

Imi cer scuze daca in povestea mea nu veti gasi date tehnice sau stiintifice, habar n-am cati km au partiile de la Vartop si nici din cate camere e formata Pestera de la Scarisoara, dar asta le gasiti cu siguranta pe wikipedia... Insa o sa las pozele sa va spuna tot ce n-am putut pune eu in cuvinte... o iarna frumoasa sa aveti.


[fb]
---
Trimis de Kyandra in 31.01.17 21:52:15
Validat / Publicat: 31.01.17 22:42:20

VIZUALIZĂRI: 1889 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [31.01.17 23:10:49] »

Superb peisaj! Îmi place mult zona, dar nu am fost acolo decît vara, așa că pozele tale sînt o încîntare.

Dana2008 [01.02.17 09:16:51] »

Felicitări pentru articol și fotografii!

Am fost și eu acum câțiva ani la Peștera lui Ionele dar am explorat-o ca minerii, cu luminițe pe frunte. Nu era iluminată, am intrat în întuneric, am urcat și strecurat prin spații strâmte. A fost o adevărată aventură, față de Peștera Urșilor unde ne-am plimbat ca pe bulevard.

Mi-ar place să ajung la schi la Vârtop.

Fotografiile tale mi-au plăcut enorm, zăpada mă umple de bucurie!

Călătorii plăcute!

Pe curând!

Safta Radu [01.02.17 09:48:54] »

Frumos review, mi-a plăcut. În octombrie 2015, fiind cazat la pensiunea Conacul Samfirei din Gârda de Sus, am încercat să ajung la Catunul Casa de Piatră, situat la aproximativ 14-15 km. de Gârda de Sus, dar n-am reuşit, drumul nu este asfaltat, ploaia îşi făcuse de cap, erau gropi pline cu apă, n-am vrut să risc. De zonă nu pot spune decât că e mirifică, sunt obiective de vizitat la tot pasul.

mishu [01.02.17 13:27:52] »

@Kyandra:

Imi cer scuze daca in povestea mea nu veti gasi date tehnice sau stiintifice, habar n-am cati km au partiile de la Vartop si nici din cate camere e formata Pestera de la Scarisoara

sa fiu cinstita oricum nu stiu daca as fi retinut aceste date, in schimb frumusetea peisajului surprins in pozele atasate este cea care imi va ramane in amintite.

Ai avut acolo niste zile minunate si cred ca au facut mai mult decat orice alta destinatie.

Acolo ai "respirat" cu adevarat acele locuri.

Felicitari, votat cu mare drag.

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [01.02.17 16:25:41] »

Bună să-ți fie inima, scriitorule.

Frumoasă poveste dar și frumos povestită.

Foarte bine ai făcut că nu ai căzut în "plasa" datelor tehnice: stricai frumusețe de poveste. Nici eu n-am să menționez chiar nimic, din respect pentru poveste și frumusețea locurilor pe unde v-ați plimbat.

Fiind aproape, mergem anual la Arieşeni atât iarna cât și vara și pot spune că și vara este la fel de superbă în inima Țării Moților.

Felicitări pentru articol!

O zi mirobolantă!

ANILU [01.02.17 20:19:31] »

@Kyandra: Superb. Ce mult mi-a plăcut să mă plimb prin zăpada imaculata alături de voi.

Superbe și pozele.

Așa cum ne-ai arătat tu un peisaj superb de iarnă la fel de frumos este vara. Albul imaculat al zăpezii este înlocuit de toate nuanțele de verde al ierbii și al pădurii.

Concluzia mea este că acolo este frumos indiferent de anotimp.

Și dacă ai noroc și de o cazare buna cu gazde primitoare, așa cum ați avut voi, poți spune că ai avut câteva zile reușite de vacanță.

Felicitări.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna [01.02.17 21:52:24] »

@Kyandra: Te lămuresc eu: zona e superbă si vara, dar cred că așa e in orice anotimp: un pastel.

Consider că e una dintre cele mai frumoase zone din tara noastră, pe locul doi in preferințele mele, după Delta Dunării.

Oameni minunați așezati intr-un loc de poveste, după sufletul lor, zic eu.

Ai scris atât de simplu si "curat", precum o lacrimă. Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [05.02.17 13:13:59] »

@Kyandra: Superba povestea ta de iarna cu imagini de basm. Felicitari!

Yersinia Pestis [23.02.17 11:35:37] »

Spun așa, cu mâna pe inimă: sunt cele mai frumoase poze, ever! Nu-mi pasă nici dacă-s trucate, că și așa ceva înseamnă muncă. De-aia și votai toate pozele și reviewul.

Și, cui îi pasă de datele tehnice? Nu cred că ar sta cineva să se interseze de ele atunci când iese în asemenea locuri!

Kyandra [23.02.17 23:15:12] »

@Yersinia pestis: Nu le am cu photoshop-ul, talentul telefonului meu a scos pozele asa )

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, Dana2008, Kyandra, mishu, Safta Radu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gârda de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064518928527832 sec
    ecranul dvs: 1 x 1