ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 3 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin județul Botoșani – cultură și istorie (felurite obiective turistice)

TIPĂREȘTE

Am dorit ca articolul care va face tranziția către titlul de Augustus pe AmFostAcolo să fie unul dedicat județului Botoșani, zonă atât de dragă mie. Recunosc că au trecut vreo 2-3 ani de când nu am mai ajuns pe meleagurile botoșănene, dar voi lua măsuri urgent. Chiar dacă obiectivele prezentate în acest material au fost vizitate cu mai mulți ani în urmă, ele (încă) există și duc mai departe istoria și cultura românească.

Ipoteștiul Geniului Poeziei Românești.

La doar 10 km distanță de municipiul Botoșani, în satul Ipotești – comuna Mihai Eminescu, se află Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” (vezi foto). Așa cum mai scria un utilizator pe AFA, Ipoteștiul este locul pe unde ar trebui să treacă orice român o dată în viață. Este locul copilăriei poetului Mihai Eminescu, locul unde „fiind băiet păduri cutreiera”, locul unde „lacul codrilor albastru” era, locul în care a întâlnit copila cu păr bălai „sufletul vieții mele” etc.

Într-o după amiază târzie de toamnă am poposit în curtea casei părintești a lui Eminescu de la Ipotești; programul de vizitare se încheiase, totul era încuiat – ne-am plimbat însă prin curtea largă și am admirat componentele Memorialului din exterior. Casa țărănească în care micul Eminescu a făcut primii pași și a deslușit primele slove a fost refăcută de două ori, dar reușește să redea atmosfera de secol al XIX-lea. O casă bine închegată, pe temelie înaltă, cu camere mari și luminoase și un mic pridvor în față atesta rangul de mic boier al părintelui lui Eminescu. Facem câțiva pași și ajungem în fața bisericii „Sfinții Voievozi”, lăcaș de cult al cătunului Ipotești, cumpărată de mama poetului, Raluca, pentru a servi drept loc de închinare a familiei. Biserica este o construcție joasă, țărănească, văruită alb și cu acoperiș de șindrilă (între timp, în 2015, a fost restaurată). O placă de marmură ne informează că aceasta este „bisericuța familiei Eminovici construită înainte de 1800”. Lângă bisericuță se află mormintele părinților lui Mihai Eminescu (Raluca și Gheorghe).

Alături este biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, construită cu ajutorul donațiilor în perioada interbelică, la inițiativa marelui istoric Nicolae Iorga și a scriitorului Cezar Petrescu. Suntem fermecați de culoarea edificiului, de reușita îmbinare între piatră și brâurile de cărămidă, de acoperișul roșu în formă de solzi de pește. Biserica se individualizează prin câteva lucruri inedite: aurele negre ale sfinților pictați în interior, portretul în mărime naturală al lui Eminescu, brâul de simboluri ce înconjoară biserica la exterior (stema Moldovei, stema regală și stema județului Botoșani). Aruncăm o privire și asupra amfiteatrului exterior, pe scena căruia se desfășoară evenimente culturale.

Pornim din nou cu autoturismul și ne oprim în localitatea Cătămărăști (circa 3 km distanță) pentru a admira Lacul cu nuferi. Citeam în presa anului trecut despre pericolul secării acestui lac și afectarea microclimatului. În ultimii ani au avut loc lucrări de amenajare a traseului și refacerea podului de lemn peste lac. La 15-16 km distanță de Ipotești se află și Mănăstirea Agafton (vezi impresii), unde s-au călugărit trei mătuși ale poetului. Se pare că de aici a cules Eminescu povestea lui Călin, poveste auzită în timpul unei șezători.

Podul lui Ștefan cel Mare - Coșula.

Doar 17 km despart orașul Botoșani de localitatea Coșula, mergând pe E58 cu deviere la dreapta în dreptul Mănăstirii Zosin. În sat se află un monument istorico-religios important: Mănăstirea Coșula, biserica cu hramul „Sf. Nicolae” fiind construită în 1535 de marele vistiernic al domnului Petru Rareș. Mănăstirea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, banii fiind obținuți printr-un proiect cu fonduri europene (botosaneanul.ro/stiri/man ... l-pelerinajului).

Podul medieval este situat la 100 de metri distanță de mănăstire, traversând albia râului Miletin. Prima construcție de piatră peste râu se pare că a fost ridicată în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, la 1503. Actualul pod este edificat în secolul al XVIII-lea de către călugării greci de la Mănăstirea Coșula și restaurat cu fonduri europene în anii 2000. Balustradele podului sunt formate din blocuri mari de piatră, iar la mijloc sunt poziționate două marcaje rotunde de piatră, probabil ornamentale. Dacă vizitați ansamblul monastic faceți câțiva pași și către apa Miletinului pentru a traversa un pod vechi de cel puțin 300 ani.

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” – Mănăstirea Zosin.

Către acest lăcaș de cult se accede din drumul european, vis-a-vis de accesul către Coșula, pe lângă grandioasa mănăstire de lângă șosea. În 2008, atunci când monumentalul ansamblu monahal de la șosea era încă în construcție, am mers 500 de metri pe un drum de țară, traversând și o mică pădure, până la vechea biserică de lemn. În fața acestui monument exista deja o biserică nouă de zid care masca bisericuța și o serie de chilii în stilul caselor moldovenești cu prispă. Construită în 1779 de un mic boier din neamul Bașotă biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Ea este importantă prin faptul că este construită din împletituri de nuiele și lut, cu acoperiș de șindrilă, pereți tencuiți și văruiți în alb. Am remarcat ușa de lemn cu ornamente solare și pisania cu litere chirilice încrustate direct în lemn. Din păcate starea sa de conservare era precară, degradarea se observa cu ochiul liber și nu cred că s-a luat vreo măsură de conservare.

Turnul lui Ștefan cel Mare – Mănăstirea Popăuți.

În nord-vestul Municipiului Botoșani, în apropierea Gării (monument istoric, inaugurată anul 1872), pe strada Ștefan cel Mare, găsim Mănăstirea Popăuți. După ce intrăm în incintă și depășim biserica nouă ni se dezvăluie bijuteria arhitecturală construită în epoca lui Ștefan cel Mare, la 1496. Restaurată, biserica cu hramul „Sf. Nicolae” ne încântă prin decorațiunile exterioare și culoarea roșiatică a cărămizii aparente. Lângă biserică descoperim turnul-clopotniță care datează tot din timpul lui Ștefan cel Mare. În 2008 am găsit deschisă ușa ce permitea accesul în incinta turnului și am urcat până la nivelul clopotelor. Construit din piatră brută, turnul are trei etaje și formă pătrată la nivelul I și III și octogonală la mijloc. Cu triplu rol (clopotniță, supraveghere, adăpost și apărare – scara exterioară se putea ridica) turnul se înalță până la 17 m unde există patru deschideri către toate punctele cardinale.

Biserica „Uspenia” – Botoșani.

Cei care ajung în Botoșani și se plimbă prin Centrul vechi al orașului, autentică concentrare arhitecturală de sfârșit de secol al XIX-lea, nu vor putea trece nepăsători pe lângă lăcașul de cult în curtea căruia vor observa statuia lui Eminescu. Este vorba de Biserica Uspenia („Adormirea Maicii Domnului”), situată pe pietonalul „1 Decembrie 1918”, ctitorie a lui Elena Rareș de la 1552. Turnul clopotniță în stil clasicist, construit la începutul secolului al XIX-lea și prevăzut cu ceas, atrage privirile din stradă. În această biserică a primit botezul poetul Mihai Eminescu în anul 1850. În interior se aflau câteva vitrine expoziționale dedicate lui Eminescu și, la un moment dat, am văzut chiar cristelnița în care a fost botezat Eminescu (mutată acum la Ipotești). Lăcașul de cult este important și prin existența unei școli aici care a adus învățătura în rândul celor dornici încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Biserica este deschisă în fiecare zi și constituie un reper în rândul celor porniți pe urmele Luceafărului poeziei românești. În apropierea bisericii se află casa în care s-a născut Mihai Eminescu, semnalată printr-o plăcuță și un mic bust (încă există polemici în ceea ce privește locul nașterii).

Deși situat într-un colț de țară județul Botoșani, și implicit orașul Botoșani, constituie o „Capitală” a culturii românești. Aici se ascund multe obiective turistice importante care acoperă o gamă largă de domenii (istorie, religie, artă, muzică, științe exacte, științe naturale etc.). Vă îndemn să pășiți și prin județul Botoșani în vacanțele voastre.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.06.17 10:02:28
Validat / Publicat: 03.06.17 11:18:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1440 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa memorială Mihai Eminescu - Ipotești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48700 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster [03.06.17 16:19:58] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi [04.06.17 01:43:04] »

Felicitări pentru trecerea în categoria de elită a saitului prin obţinerea titlului suprem de Augustus. Felicitări pentru cei şapte ani de dăruire pe acest sait, pentru cele 320 reviewuri dar mai ales pentru munca de documentare, cea de teren şi amănuntele pe care le-ai adus la suprafaţă în fiecare scriere. Îţi urez să-ţi continui munca merituoasă mulţi ani de aici încolo fără niciun obstacol în cale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo [05.06.17 15:23:54] »

@tata123

Bine-ai venit pe muntele Olimp, taramul nemuritor al zeilor literaturii turistice!

mishu [06.06.17 11:51:06] »

@tata123: Intradevar un asemenea moment important trebuia marcat ca atare. Felicitari si pentru schimbarea culorii dar mai ales felicitari pentru destinatia aleasa in acest articol, obiective frumoase, obiective de mare interes. Este o zona care are multe de oferit celor dispusi sa o cutreiere. Foarte frumoase si pozele care completeaza articolul.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [06.06.17 12:43:05] »

@Michi: Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase. Sănătoși să fim și vom călători cât mai mult. Utilitatea articolelor se vede în numărul de vizualizări; sper ca multe review-uri postate de tata123 să fi adus ceva nou în goana după locuri cât mai puțin cutreierate de turiști, dar și zone binecunoscute.

@dorgo: Mulțumesc pentru primirea călduroasă.

@mishu: Sunt zone mai puțin cutreierate în țară, unele într-adevăr nu oferă cine știe ce atracții turistice, altele sunt ofertante din punct de vedere turistic, dar puțin promovate. În ultimele articole am încercat să dezvălui câte puțin și din obiectivele turistice importante doar pe plan local din diverse zone ale țării (cu precădere din Sud). Acum depinde de interesul fiecăruia pentru un anumit tip de turism sau preferințe personale. Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Botoşani şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064337968826294 sec
    ecranul dvs: 1 x 1