ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cobia și smalțul strălucitor

TIPĂREȘTE

În toamna anului 2010 am hotărât, weekend fiind, să facem un mic tur în județul Dâmbovița/Argeș la Casa memorială Dinu Lipatti, fosta Mănăstire Cobia și la bisericile de lemn din comuna Cobia (dacă reușim să le găsim). Dar să le luăm pe rând…

Un monument dâmbovițean puțin cunoscut se află la mai puțin de 85 km de București într-o zonă pitorească de deal și trupuri de pădure. Este vorba despre biserica fostei mănăstiri Cobia, monument de arhitectură de secol al XVI-lea.

Urmând drumul vechi al Piteștiului, și anume DN 7, după ce trecem prin Tărtășești, Lungulețu și Titu ajungem în orașul celebrei mărci Arctic (acum ”pașalâc” turcesc) – Găești. Străbatem centrul, lăsăm pe partea stângă parcul orașului și după câteva sute de metri apare indicator la dreapta către Cobia (9 km), după Casa orășenească de cultură Dumitru Stanciu. Prezența mănăstirii este semnalizată prin indicatoare specifice de monument istoric. La șosea se află un mic pâlc de brazi, în mijloc o troiță; prin spatele troiței se purcede către intrarea în mănăstire. O mica pădure de nuci constituie deliciul copiilor în fiecare toamnă; atât ei, cât și adulții vin aici pentru a culege nuci.

Mănăstirea a fost ctitorită de stolnicul Badea Boloșin în anul 1572, lucru atestat de pisanie. Al doilea ctitor este nepotul de frate al lui Șerban Cantacuzino, boierul Pârvu Cantacuzino care repară biserica după anul 1680.

Biserica a făcut parte dintr-un întreg complex mănăstiresc compus din turn de poartă (ce avea rol și de clopotniță), zid împrejmuitor, stăreție, corpuri de chilii. Azi se mai păstrează, pe lângă lăcașul de cult, doar turnul de poartă: masiv, impunător, trainic, sprijinit de mici contraforturi; a fost construit pe ruinele vechiului turn din 1572, probabil în secolul al XVII-lea. Pe sub bolta acestuia se pătrunde în curtea fostei mănăstiri, unde în partea dreapta se mai observau temeliile casei egumenești.

Biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae este de plan triconic fiind împărțită în mod clasic în altar, naos și pronaos. Pronaosul este mai larg ca de obicei sugerând faptul că a fost gândit ca necropolă boierească. O turlă mare străjuiește naosul, pe când alte trei, mai mici, sunt plasate pe pronaosul dreptunghiular.

Ceea ce impresionează însă și dă un caracter de unicitate monumentului sunt decorațiile exterioare. Cărămizile smălțuite în diverse culori (verde, ocru, roșu, galben, brun) acoperă total fațadele. Cromatica este intense, alternanța creează pete de culoare deosebit de frumoase, soarele după-amiezii poleiază această biserică-bijuterie. Firide oarbe, terminate în arc, decorează fațadele pe toată înălțimea.

Ușa de lemn a bisericii, realizată probabil prin secolul al XVII-lea, se păstrează la Muzeul Mănăstirii Sinaia. Pe cele două canaturi sunt sculptate imaginile bisericii, așa cum arăta la vremea respectivă, lucru ce a ajutat restauratorii să se apropie de chipul original al bisericii.

Lăcașul de cult a trecut prin mai multe cutremure și printr-o etapă de degradare, în urma secularizării averilor mănăstirești de către Al. I. Cuza și a părăsirii ei de către călugării greci. Reparații au fost efectuate de Eforia spitalelor, iar după 1989 parohul local s-a zbătut pentru restaurarea bisericii, fapt îndeplinit până în anul 1995.

Privind fotografiile postate pe Internet anul acesta de diverși utilizatori am observant o îmbunătățire a peisajului din curtea fostei mănăstiri, refacerea picturii în turnul-clopotniță, apariția unor mici anexe. De asemenea, anul acesta, 2014, s-a desfășurat a cincea ediție a Concursului de Toacă ”Badea Stolnicul Boloșin”.

Legendele orale cresc frumusețea locurilor ce le reflectă. În zonă circulă legenda haiducului Miu Cobiu și a cetei sale de haiduci ce cutreierau toată valea Neajlovului și Sabarului, până la Potlogi.

Un drum cu autoturismul în zona comunei Cobia, lângă Găești, este un prilej de relaxare, un strop de istorie și plimbare în natură.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.10.14 09:45:08
Validat / Publicat: 20.10.14 16:44:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1765 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Ansamblul mănăstiresc ce a supraviețuit peste ani.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.10.14 09:30:12]
»

Foarte bună recomandarea

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.10.14 11:03:34]
»

@webmaster - Multumesc.

Este un obiectiv religios/istoric deosebit. De altfel, aproape toate monumentele/locurile se remarcă printr-o caracteristică unică, ce aparține numai acelui monument/loc.

Pentru cei din București, care au călătorit/vizitat tot ce se poate, ori ce cunosc în împrejurimile Capitalei este din ce în ce mai greu să găsească ”destinații de weekend”. Aceste locuri ar putea face obiectul unei astfel de călătorii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDrumuri prin satele dâmbovițene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073144912719727 sec
    ecranul dvs: 1 x 1