ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 2 zile
Cuplu
PREȚ 000 lei
cu transport AUTOCAR
Raport PREȚ/CALITATE: BUN
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Bistrița (orașul)

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

... Maramureș...

TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua 4: Câmpulung Moldovenesc - Bistrița - 126 km.

În Bistrița am avut două opțiuni: să vizităm orașul sau să facem o excursie la Vișeul de Sus pentru - ce altceva - o plimbare cu mocănița. Noi le-am făcut pe amândouă. Mocănița s-a plătit separat, 49 de euro de persoană/cap/căciulă/bască/șapcă... mă rog, ce are fiecare.

Dacă tot am ajuns mai devreme în Bistrița, am zis să facem o plimbare și să vizităm oareșce obiective turistice pe care le-am “ochit” de acasă. Și am făcut un traseu pe care - o perioadă - l-am și respectat. Îmi pare rău că nu am fost mai atent, pentru că Bistrița ar fi meritat un review doar pentru ea!

Primul obiectiv a fost Biserica Ortodoxă aflată în Piața Unirii (coordonate - 47°08′08″N 24°30′01″E). Biserica este începută în sec. XIII, fiind terminată în sec. al XV-lea. Este o biserică mare, impunătoare, copleșitoare, specifică stilului baroc - la interior, și gotic la exterior. Ea a aparținut ordinului minorit - un ordin călugăresc Franciscan.

Al doilea obiectiv pe care l-am avut în vedere a fost Șirul Sugălete, aflate pe strada Dornei 12. Este vorba de un număr de 13 case construite pe niște bolți cu arcade, care aparțineau negustorilor, fiind construite între secolele XIV și XV, fiind primele case construite pe două niveluri din Bistrița. Pe lângă cele 8 case private, celelalte adăpostesc și unele instituții: Parohia evanghelică, Casa adunării preoților "Kapitelhaus", Casa Petermann și Galeriile de artă și atelierele UAP.

A urmat un obiectiv turistic cu care vă recomand să începeți vizitarea orașului Bistrița - Casa Argintarului, aflată tot pe Strada Dornei.

De ce spun asta? Pentru că acolo, la Casa Argintarului, veți găsi o adevărată enciclopedie nu numai a orașului, ci și a istoriei României! Ea, enciclopedia, este pe două picioare și este de fapt custodele și ghidul Casei Argintarului! Dacă prezentarea Casei ne-a fost făcută de o ghidă a unui alt obiectiv turistic (foarte competentă dealtfel), la plecare a venit și “titularul” funcției de ghid al Casei. Și s-a pus pe povestit, pornind de la istoricul Casei Argintarului, trecând prin istoricul orașului și ajungând la istoria Transilvaniei (care, se pare, cam diferă de istoria învățată în perioada comunistă!!) După ce ne-a vorbit vreo oră, ne mai și invita în frumoasa curte interioară,” să mai stăm la o vorbă” ! Din păcate timpul nu era de partea noastră, fiind legați de o excursie și de un grup, dar cred că merita să-l asculți o zi întreagă. De la el am primit o foarte utilă hartă a orașului, cu obiectivele turistice. Și așa, având harta, am realizat că deși orașul e mic, turele, și circuitele pe care le poți face prin oraș sunt multe și frumoase! Am mai “cârpit” câte ceva a doua zi, în puținul timp rămas.

În Casă (ridicată și ea de curând - sec. al XV-lea!) a locuit - cine altul - decât cel mai mare bijutier al orașului. Pe arcul ferestrei de la parter putem vedea sculptate două cupe, ce reprezintă simbolul Breslei Aurarilor, unul din multele meșteșuguri al orașului din epoca medievală. Am admirat unele din bijuteriile făcute, dar și unele unelte cu care au fost realizate. Și ar mai fi ceva, cred eu, unic în România: Casa adăpostește și o expoziție de pictură a unui mare pictor al orașului. Ce este surprinzător este faptul că - sub fiecare pictură - este un model din gips al picturii, pentru ca persoanele nevăzătoare să poată vedea și ele picturile expuse! Mi s-a părut ceva extraordinar și, repet, cred unic în țară.

A urmat Turnul Dogarilor, aflat, normal, pe Strada Dogarilor 14. Este singurul turn rămas în picioare din cele 18! turnuri ale cețății de odinioară. Are trei etaje - de aceea, poate, construcția lui a durat din 1465 până în 1545 iar acum în el se află Galeria de Măști și Păpuși.

Având de acum prețioasa hartă cu obiectivele, am început și noi, în limita timpului rămas, să umblăm mai organizat. Adică, am luat-o din nou pe Pietonală, învârtindu-ne prin câteva din cele XI (așa sunt notate) Pasaje ale orașului, până la Biserica Evanghelică (aflată în reparații, deci am ratat urcarea în turn), și am mers către Turnul Dogarilor, descris mai sus. Luând-o pe lângă el, am urmat o parte din Traseul Rondul Cetății și am ajuns în frumosul, curatul și îngrijitul parc al orașului, unde am putut admira lacul cu pești ornamentali. Ce mai, un oraș care trebuie vizitat cu răbdare și atenție.

---

Mocănița - este denumirea dată unor trenuri mici, cu ecartament - lățimea șinelor - mai mic decăt cel obișnuit, numită așa după numele locuitorilor Apusenilor, mocani. Ea, mocănița, era destinată atât transportului de lemne, cât și transportului de persoane. Neglijate și devenite inutile, au cam fost abandonate după ’89. Creșterea numărului de turiști atât interni cât și din afară a făcut ca Mocănițele să fie reintroduse în circuitele turistice. De cele mai multe ori prin voluntariat sau sponsorizate de diverse firme sau persoane. Iată câteva dintre ele: Trenul Oravița-Anina, Mocănița Covasna-Comandău, Mocănița de la Huțulca-Moldovița, Mocănița de la Sovata, Mocănița de pe Valea Arieșului, Mocănița de la Brad, Mocănița de la Abrud Câmpeni.

Dacă tot mergeam cu mocănița, de ce nu ne-om fi cazat la Borșa … nu știu! Am făcut niște sute de kilometri în plus. Mă rog, treaba lor! În Vișeul de Sus nu te poți duce decât având o singură destinație: Mocănița de pe Valea Vaserului. Este o cale ferată forestieră îngustă.

Abea coborâsem din autocar și am simțit imediat un miros ce-mi amintea de copilărie - cel de lemn-cărbune ars, care m-a transportat la mocănița de pe Valea Arieșului, de acum 50 de ani. "Înăuntru sau afară? ", suntem interogați de un cetățean. Acumaaaa, ... noi fusesem avertizați că e frig dimineață în vagoanele deschise, dar sunt sătul de mijloacele de transport închise cu care circulăm. Și ne-am urcat pe platformă. Și am plecat. Ne-am așezat pe partea dreaptă, neștiind că cei care îngrijesc de calea ferată au ras-tuns-frezat vegetația de pe marginea căii ferate exact la nivelul vagonului! Cât despre traseu... e greu de descris în cuvinte! Pe stânga urmăm Vaserul, admirând gospodăriile înșirate de-a lungul drumului, dar și munții înverziți ce ne înconjurau. Atmosferă plăcută, intimă oarecum, fiecare vorbea cu fiecare, se făceau poze la greu. O experiență ce trebuie neapărat trăită, nici chiar pozele nu pot reda atmosfera traseului.

Opriri, au fost două, w. c. -uri, vreo 6, destul de curate, iar după locomotivă, dintr-un vagon, niște cetățeni vindeau la greu cafea (cu gust de cafea), palincă (cu gust de palincă) și vișinată (cu gust tot de palincă!)

După vreo două ore am ajuns la Paltin, unde era puhoi de lume, adunate din 5 trenuri (că au mai sosit și după noi vreo două!) Toată lumea mânca, bea, și se uita la tinerele perechi ce dansau cu foc pe o scenă improvizată! O atmosferă de petrecere populară, cu specific "Maramu' "!

După aproximativ o oră, am făcut drumul înapoi, dar cu spatele către direcția de mers, că n-au avut ăia unde să întoarcă trenul! Două sfaturi: 1. luați locuri în vagoanele deschise și 2. îmbrăcați-vă bine!

Cam asta am făcut noi în Bistrița (și zona înconjurătoare), lucru pe care vi-l doresc să-l faceți și voi.

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de puiutea in 08.10.21 11:20:17
Validat / Publicat: 08.10.21 16:27:18
VIZUALIZĂRI: 202INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BISTRIȚA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Bulgaria, Grecia, Germania, Elveția
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Pietonala - cam pustie la acea oră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX [08.10.21 16:26:34] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bistrița (orașul) , BISTRIȚA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Ideal ar fi fost separarea textului referitor la Maramureș (mocănița Valea Vaserului) într-un articol distinct...

liviu49 [08.10.21 16:43:57] »

Dacă tot mergeam cu mocănița, de ce nu ne-om fi cazat la Borșa … nu știu! Am făcut niște sute de kilometri în plus.

Pai e simplu de tot! Daca ati fi fost cazati in Borsa ati fi vrut sa mergeti la Cascada Cailor, obligatoriu. Daca ati fi fost cazati in Viseu (de Sus sau de Jos) ati fi vrut sa mai vedeti si ceva din Maramures. Si in cateva ore ce sa alegi?

Noi am fost in vara asta in Maramures, cazati fiind la Casa Alexandru in Viseul de Jos si am vazut in doar trei zile cam ce era mai frumos de vazut. Am fost la manastiri (Sapanta Peri, Barsana), Mocanita, Cascada Cailor, lacul Albastru, Monumentul Cuiului in Sighet, satele muzeu Breb si Sarbi.

Dupa sosirea acasa am recomandat tuturor sa nu mearga in Maramures. Din doua motive. Unul, din Bucuresti, e cam prea departe. Al doilea e prea frumos acolo, prea multe de vizitat si in plus nu-ti mai vine sa pleci de-acolo.

Te felicit pentru ca ai putut vizita Bistrita, pe care eu, nici de data asta nu am vizitat-o. Am ales sa vedem Clujul si Alba iulia la intoarcere in prima zi.

Numai bine si calatorii placute!

puiutea [08.10.21 18:22:39] »

@liviu49: Eiii, de fapt a fost o întrebare retorică, pentru că, fiind într-o excursie organizată de o agenție, traseul era făcut deja. Plus că, bănuiesc eu, Casa Bazna unde ne-am cazat este a lor, a acelei agenții. N-a fost bai, la Săpânța am fost de 2 ori, la Bârsana de vreo 3, la Cascada Cailor - la fel - de vreo 3 ori. Dar Bistrița - dacă mai aveți drum pe acolo - merită vizitată! Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

puiutea [08.10.21 18:26:29] »

@webmasterX: Mulțumesc!

puiutea [08.10.21 18:34:41] »

@webmasterX: Am zis că, dacă tot e vorba de o tură, să nu rup un obiectiv de restul. Poate și Bistrița merita un review doar al ei. Mulțumesc frumos!

webmasterX [08.10.21 18:48:01] »

@puiutea:

Poate și Bistrița merita un review doar al ei.

Așa e, Bistrița merita „un review al ei” -- de asta am poziționat (prin mutare) review-ul aici.

Dar Vaserul (și Maramureșul mai general) -- chiar au ce căuta aici, în secțiunea Bistrița?

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [08.10.21 18:54:49] »

@puiutea: Interesantă plimbarea prin „orașul pasajelor” ! Mă bucur că v-a plăcut Bistrița medievală - centrul orașului e drăguț, l-am bătut la pas prin 2017. Biserica evangelică, aflată acum în plin proces de restaurare (presupun că nu se poate urca cu liftul în turn), deține cel mai înalt turn bisericesc medieval de piatră din România (75 m).

Mi-au rămas câteva restanțe care mă îndeamnă să ajung din nou în oraș și împrejurimi. Printre ele se află și Casa Argintarului, am văzut în articolul de față imagini pentru a-mi forma o minimă impresie.

Orașul e frumos, pitoresc arhitectural, ofertant turistic. Mulțumim pentru prezentarea vizitei în Bistrița!

adso [08.10.21 19:43:17] »

@tata123 🔱:

Biserica evangelică, aflată acum în plin proces de restaurare (presupun că nu se poate urca cu liftul în turn), deține cel mai înalt turn bisericesc medieval de piatră din România (75 m).

Medalie de aur pe care ar fi obținut-o cu multă viclenie. Posibil să spun o poveste foarte cunoscută, dar îmi asum riscul de a o repeta (eu nu prea am găsit-o în multe locuri, o știu dintr-o carte pentru copii😅).

Legenda spune că o delegație de sibieni a sosit în Bistrița cu misiunea secretă de a afla înălțimea turnului Bisericii Evanghelice, astfel încât turnul Bisericii din Sibiu să fie construit cu puțin mai înalt. Așa că, urcându-se în turn, au lăsat să coboare până la pământ o funie.

Bistrițenii s-ar fi prins de chestie și i-au omenit cum trebuie pe sibieni, cu accent pe partea alcoolică. Când aceștia au adormit butuc, au tăiat o bucată din respectiva funie. Astfel că turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu a rămas cu medalia de argint.

Nu știu cât adevăr e aici: am citit că turnul sibian a fost gata în 1494, pe când cel bistrițean pe la 1521, poate chiar mai târziu. Dar e o poveste faină.

webmasterscris / TELEFON [08.10.21 19:54:36] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

puiutea [09.10.21 11:44:28] »

@webmasterX: Cred că am fost prea legat de titlul excursiei, Bucovina - nu era, am zis că fiind vorba de Mocăniță, să-l pun în partea a doua, cea cu Maramureș. Dar așa este, Bistrița aparține de Transilvania. M-am grăbit să "văd" fuga, mocănița! 😌

puiutea [09.10.21 11:49:33] »

@gpopa: Mă cam lasă memoria, dar și excursia a fost o bogăție de informații! Ghidul enciclopedic de la Casa Argintarului ne-a spus de chestia asta, dar... la puhoiul de informații - multe noi, diferite de cele învățate la istorie în școală - la puhoiul de informații, zic, am uitat de asta! Nu, n-am putut, din păcate, să urcăm în turn, biserica fiind în reparații. Mulțumesc pentru ecou și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
puiutea [09.10.21 11:54:13] »

@tata123 🔱: Îmi pare rău că nu am avut mai mult timp să o vizitez, să fac măcar unele din multele trasee turistice. Dar e bine de știut pentru o altă vizită! Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, puiutea, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.111341953278 sec
ecranul dvs: 1 x 1