ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa Vergu-Mănăilă, ”monument istoric” și colecție muzeală din municipiul Buzău

TIPĂREȘTE

Pentru evenimentul cultural ”Noaptea Muzeelor” de anul acesta am ales să mergem în municipiul Buzău; știam că instituțiile culturale își vor deschide porțile la ora 19.00, așa că am ajuns cu vreo două ore mai devreme în oraș ca să profităm de vremea frumoasă din acea zi și să ne plimbăm puțin prin parcul Crâng. Imediat după ora 19.00 ne-am întors la mașină și am plecat către strada Războieni, adică spre primul nostru obiectiv din acea seară – este vorba despre Casa Vergu-Mănăilă, clădirea ce găzduiește o Colecție de Etnografie și Artă Populară aparținând Muzeului Județean Buzău.

Obiectivul este cu atât mai interesant cu cât această clădire – Casa Vergu-Mănăilă – este considerată cea mai veche clădire din municipiul Buzău, fiind declarată ”monument istoric”. Atestată documentar încă din anul 1794, se crede că această casă ar fi chiar mai veche. În ceea ce privește denumirea ei, aceasta provine de la două familii boierești care s-au unit prin căsătorie: doamna Maria, nepoata căpitanului Mănăilă (ofițer ce avea legături strânse cu domnitorul Constantin Brâncoveanul) s-a căsătorit în anul 1779 cu stolnicul Nicolae Vergu. Familia a devenit proprietara conacului Vergu-Mănăilă, iar curtea acestei case boierești corespundea zonei în care se află astăzi străzile Războieni, Tudor Vladimirescu și Independenței.

Clădirea a fost reabilitată în câteva rânduri, ultimele lucrări de restaurare durând câțiva ani și terminându-se de curând; acesta a fost și motivul pentru care nu am putut vizita anterior obiectivul, așadar curiozitatea noastră era cu atât mai mare.

În prezent, adresa exactă a acestui obiectiv este – municipiul Buzău, strada Războieni, numărul 8 (la 2-3 minute mers pe jos de Colegiul Național ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”).

Noi am ajuns pe strada Războieni la vreo 20 de minute de la începerea programului special pentru ”Noaptea Muzeelor” și ne-am întâlnit cu patru persoane care deja terminaseră vizitarea obiectivului, dar și cu alte câteva persoane care urmau să viziteze locația în același timp cu noi. Privită din stradă, de cineva care nu ar cunoaște istoria și adevărata destinație a imobilului, Casa Vergu-Mănăilă ar putea trece lesne neobservată.

Clădirea dispune de două niveluri – demisol și etaj, iar colecția etnografică este găzduită la etajul imobilului. Ceea ce poate fi remarcat din exterior este veranda generoasă de la etaj, unde sunt atârnate mai multe ghivece cu floricele roșii. Din stradă se trece de ușa cu gemulețe pătrate și se urcă pe scara interioară până pe verandă. Acolo am fost întâmpinați de o doamnă muzeograf care ne-a înmânat bilete gratuite (tipărite special pentru acest eveniment) și ne-a invitat să vizităm obiectivul.

Vizitarea colecției etnografice - De pe verandă am intrat în holul principal, un loc destul de spațios din care se intră în celelalte încăperi ale locuinței muzeale (6 la număr). Pe pereții holului sunt expuse două țesături de mari dimensiuni (două scoarțe, după cum sunt denumite), cea din dreapta având o vechime considerabilă – conform celor afișate, exponatul datează din anul 1887.

Am intrat în prima încăpere din dreapta și am văzut că acolo sunt expuse costume tradiționale bărbătești, femeiești și de copii din zona Munteniei. Tot acolo am mai putut admira niște icoane provenind de la mănăstirea Rătești, dar și alte câteva țesături tradiționale expuse pe pereții încăperii. A doua încăpere este locul unde sunt expuse trei veșminte arhierești care au aparținut IPS Epifanie Norocel, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei care a decedat în anul 2013. Tot în această încăpere sunt expuse alte câteva icoane care o înfățișează pe Maica Domnului. Ultima încăpere din partea dreaptă a holului are ca exponate alte obiecte de cult. Un scaun arhieresc, un iconostas, alte icoane sau două șfeșnice se numără printre obiectele expuse acolo.

Am ieșit apoi în hol și am intrat în încăperile din stânga, pentru a vizita a doua parte a acestei expoziții. Încăperea din spate găzduiește alte câteva costume tradiționale din zona Munteniei, alături de țesături mai mici sau de o vitrină unde sunt așezate, printre altele, câteva tipare de caș, un tortar, dar și un taler din lemn.

Ultimele două încăperi ale expoziției muzeale sunt dedicate în totalitate obiectelor de natură religioasă. Dintre exponatele care se află acolo, pot aminti mai multe icoane, potire, o Evanghelie din anul 1858 sau un chivot provenind de la o parohie din Focșani.

Vizita noastră avea să ia sfârșit după alte câteva minute pe care le-am petrecut pe verandă, fie privind de acolo către stradă, fie realizând alte câteva fotografii (o parte dintre ele le voi atașa prezentului articol). De pe un afiș lateral am aflat că exponatele din încăperile vizitate mai devreme sunt grupate în cadrul expoziției ”Fiii oamenilor mărturisitori ai Fiului Omului”.

Casa Vergu-Mănăilă poate fi vizitată după următorul program: marți – duminică, între orele 10.00 și 18.00; luni – închis (conform unei mențiuni, acest program este valabil în perioada 2 mai – 20 iunie 2017, după acea dată fiind posibile modificări). În ceea ce privește tarifele de vizitare, într-o zi obișnuită adulții plătesc 4 lei, pentru grupuri se percep 2 lei de persoană, iar elevii și studenții achită 1 leu.

Concluzii – Este bine că această clădire a fost renovată și că a fost redeschisă pentru vizitatori, Buzăul recâștigă astfel un obiectiv turistic important. Pe de altă parte, parcă mi-aș fi dorit să găsesc la Casa Vergu-Mănăilă o colecție etnografică bazată mai mult pe portul specific buzoian, pe datinile, tradițiile și obiceiurile oamenilor de la Curbura Carpaților. Deasemenea, mi-ar plăcea să văd acolo mai multe obiecte utilizate în gospodăriile tradiționale la diferite munci.

Toate aceste constatări ale noastre le-am împărtășit cu doamna muzeograf la finalul vizitei noastre, iar răspunsul primit a fost că această colecție muzeală va mai suferi modificări în perioada următoare.

Ajuns la finalul articolului, vă recomand să vizitați acest obiectiv! Totodată, atunci când ajungeți în zonă, puteți vizita și ”Biserica Banului”, un alt ”monument istoric” din municipiul Buzău, un obiectiv aflat la două-trei minute de Casa Vergu-Mănăilă.

Călătorii plăcute! Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 29.05.17 19:29:30
Validat / Publicat: 30.05.17 05:48:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.

VIZUALIZĂRI: 2298 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Am ajuns pe strada Războieni din municipiul Buzău, în apropierea obiectivului pe care urma să îl vizităm. În imagine apare Casa Vergu-Mănăilă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[30.05.17 10:14:44]
»

@Crazy_Mouse: Frumoasă clădire... expoziția probabil e temporară, organizată posibil cu ocazia Nopții Muzeelor. Îmi aduc aminte că ai scris într-un articol că acest muzeu etnografic e în curs de reabilitare - iată că lucrările s-au încheiat și totul arată bine.

Casa Vergu Mănăilă ne oferă o idee despre modelul caselor existente în Buzău la începutul secolului al XIX-lea. Bineînțeles, este vorba despre o locuință a unei familii înstărite, dar care a preluat și elemente tradiționale, rurale. De obicei aceste proprietăți boierești beneficiau de un teren amplu în jurul locuinței (curte, grădină, anexe, bucătării, case ale slugilor), lucru care nu mai poate fi observat azi.

mishu
[30.05.17 16:35:05]
»

@Crazy_Mouse:

Acolo am fost întâmpinați de o doamnă muzeograf care ne-a înmânat bilete gratuite (tipărite special pentru acest eveniment) și ne-a invitat să vizităm obiectivul.

acesta este si un mod prin care pot face o statistica a vizitatorilor fiecarui obiectiv si apropo de asta nu stiu daca ai fost discret in a nu prinde vizitatori in poze sau pur si simplu acestia cam lipseau.

Am observat de multe ori ca sunt preferate obiectivele mari in detrimentul acestora mai mici dar care au si ele o insemnatate la fel de mare ca toate celelalte.

Din pacate anul acesta din motive obiective nu am ajuns sa vad nimic in noaptea muzeelor desi imi doream insa poate recuperez anul viitor.

Felicitari, votat cu mare placere.

Floryn81AUTOR REVIEW
[30.05.17 16:47:00]
»

@mishu: M-am gândit și eu că biletele acelea care permit vizitarea gratuită ajută la realizarea vreunei statistici! În ceea ce privește vizitatorii, în cele aproximativ 25 de minute cât a durat vizita noastră acolo, au mai trecut pragul acestui obiectiv 10-12 persoane, nu mai multe. În schimb, la Muzeul Județean Buzău, unde am mers ceva mai târziu, era un adevărat furnicar prin toate sălile. Așa este, oamenii preferă obiectivele mari.

Oricum, în ceea ce privește evenimentul ”Noaptea Muzeelor”, anul acesta la Buzău a fost bine organizat. Au fost deschise instituțiile culturale importante din oraș (la Muzeul Județean au fost inaugurate expoziții noi) și s-a permis accesul vizitatorilor inclusiv în Palatul Comunal (de pe balconul acestei clădiri am putut admira Piața Daciei de sus).

Pentru cei mici au fost aduse două trenulețe care au circulat în acea seară prin zona centrală a orașului, însă era înghesuială mare, așa că cel mic s-a mulțumit doar cu înghețată!

Mulțumesc pentru lectură și ecou!

tata123 🔱
[31.05.17 08:27:55]
»

@Crazy_Mouse: Într-adevăr biletele de acces cu titlul „gratuit” au fost tipărite cu scopul de a contoriza numărul de vizitatori intrați în instituție cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Și în București am primit asemenea bilete la cele două muzee vizitate.

În Capitală au fost luate cu asalt muzeele mari (Muzeul Antipa - 15.000 vizitatori, Muzeul de Geologie - 14.000, Muzeul de Istorie al Bucureștiului - 13.000, și Cimitirul Bellu - 18.000). Colecțiile mai puțin cunoscute au fost cutreierate de mai puțini vizitatori, prilej pentru cei prezenți acolo de a admira în tihnă exponatele.

Se pare că de la an la an Noaptea Muzeelor are un impact tot mai mare asupra vizitatorilor. Bine ar fi să nu fie doar un trend de o noapte și vizita la un muzeu să devină un act mai des efectuat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ascarlat
[31.05.17 17:40:27]
»

Pe parcursul liceului treceam zilnic pe langa ea si am urmarit-o treptat cum se degrada, la un moment dat buruienile erau mai mari decat gardul care o imprejmuia. Ma bucur ca au renovat-o si pot spune ca arata foarte bine acum!

elviramvio
[03.06.17 17:06:08]
»

@Crazy_Mouse:

Un loc interesant si bun de retinut dar si de vizitat.

Vacante frumoase sa ai!

webmasterX
[23.06.20 16:54:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Casa Vergu-Mănăilă și a sa superbă colecție etnografică» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: De vizitat în oraşul Buzău]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascarlat, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Vergu-Mănăilă și a sa superbă colecție etnografică:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080872058868408 sec
    ecranul dvs: 1 x 1