ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.12.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Bogdana – „a lui Bogdan”, cel „dat de Dumnezeu”

TIPĂREȘTE URM de aici

Plimbarea prin orașul Rădăuți (vezi impresii) nu ar fi fost completă fără o vizită la Mănăstirea Bogdana, cel mai vechi lăcaș din zid păstrat în Moldova. După ce am parcat autoturismul în Piața Unirii am pornit la pas să explorăm orașul bucovinean.

Complexul monastic este situat pe str. Bogdan Vodă nr. 4-6, peste calea ferată, vis-a-vis de statuia ecvestră a domnului Bogdan I. Puteți staționa cu autovehiculul în incinta mănăstirii, într-o parcare special amenajată și marcată. În cursul săptămânii nu am găsit aglomerat la mănăstire, doar localnicii mai intrau din când în când în biserica voievodală.

Am descoperit un ansamblu monahal „proaspăt” restaurat printr-un proiect european încheiat în 2020, după trei ani de lucrări. Acțiunile de restaurare au cuprins pe lângă biserică, clopotnița și Casa Episcopiei (unde se dorește deschiderea Muzeului de Istorie a Credinței Bucovinene). Interesant mi se pare faptul că în podul bisericii s-au descoperit 4 chilii și un altar, alături de o pictură reprezentând scena Judecății de Apoi.

Cercetările arheologice au condus la atestarea a opt niveluri de activitate umană în perimetrul mănăstirii, încadrate între sfârșitul anilor 1200 și ultimul sfert al veacului al XVIII-lea. Mai întâi biserica a fost din lemn fiind edificată la granița secolelor al XIII-lea cu al XIV-lea, funcționând circa 100 de ani, după care e înlocuită de un lăcaș de cult din zid ctitorit probabil de Petru I undeva între anii 1381-1391. Necropola din mănăstire cuprinde 42 de morminte în exterior și 12 morminte în biserică. Ștefan cel Mare așează 7 lespezi de mormânt cu inscripții, dar care sunt probabil simple cenotafuri, nu marchează clar locul mormintelor. Prin analize ADN s-a demonstrat că în două morminte s-ar odihni domnul Bogdan I și fiul său Lațcu; alte morminte sunt atribuite voievodului Costea, lui Petru I și Roman I. Din cercetarea legăturilor paleogenetice umane și a altor informații istorice se reliefează în această necropolă domnească trecerea de la domnia celor „descălecați” din Maramureș la linia dinastiei locale de la Est de Carpați.

Dar istoria e încâlcită și ne încarcă cu o mulțime de informații astfel că ne oprim aici cu datele istorice. S-a scris mult despre întemeierea Țării Moldovei, despre descălecatul din Maramureș a voievozilor, despre faptele petrecute în anii 1300-1400.

Biserica are o siluetă înaltă, e sprijinită de contraforți puternici și are un acoperiș de șindrilă ascuțit. Pătrundem în biserică pe sub arcadele ușii ce străpunge zidul gros de peste 1 m pe latura sudică, pe sub o pisanie cu litere slavone. Edificiul religios e impresionant, are un spațiu interior comun (navă centrală) și două laterale despărțite de stâlpi masivi; între pridvor (adăgat mai târziu), pronaos și naos sunt pereți străpunși de usi cu arcade ornamentale. Vedem tabloul votiv, lespezile funerare și frumosul iconostas lucrat în lemn de stejar acum 25 de ani.

În curte se află un turn masiv ridicat la sfârșitul anilor 1700, care găzduiește azi clopotnița, unul din clopote fiind dăruit de Ștefan cel Mare. În curtea ansamblului monahal se mai află casa parohială (episcopală), chiliile și biserica „Sf. Leontie” . În apropierea intrării dinspre stradă e amplasat bustul de piatră a voievodului Bogdan I.

Așa descria istoricul Nicolae Iorga biserica de zid din Rădăuți la început de secol al XX-lea: Întemeind episcopia Rădăuților, Ștefan cel Mare a înțeles să-i dea și o biserică vrednică de noul vlădică. Biserica aceasta a fost croită în proporții de tot largi și are astăzi o formă ce nu-și găsește părechea aiurea. Prin ușa cu multe arcuri sfărâmate în cadrul ei se intră într-un pronaos, și de la acesta o altă ușă, încunjurată cu linii de arc sfărâmat, duce la biserica însăși. Și pronaosul și naosul sunt împărțite în trei prin două șiruri de stâlpi greoi, făcuți din zid. E deci o biserică cu trei năvi, așa cum se mai întâlnește o alta la Argeș, în biserica domnească. Lumina pătrunde prin câte cinci ferești de fiecare parte. Așa fiind, catapeteasma se întinde numai în parte înaintea altarului, sprijinindu-se la dreapta și la stânga pe două bucăți de zid. Câte cinci contraforturi de fiecare parte sprijină păreții. Turnul lipsește, dar în zid se făcu loc unei scări care duce la acoperiș. Clopotele atîrnă într-o clopotniță cu două rânduri, ce se înalță la o parte. În naos se întinde lângă zidul din dreapta un șir de pietre frumos săpate pe care Ștefan puse să le facă în amintirea tuturor acelor înaintași și strămoși ai săi cari-și găsiră sau trebuiau să-și găsească odihna în Rădăuți.

Concluzii. Mănăstirea Bogdana, și implicit biserica „Sf. Nicolae” , reprezintă o filă importantă din cronica noastră medievală, atât pe plan religios, cât și istoric. Nu ai cum să nu te oprești măcar 20 de minute la lăcașul străvechi de cult și să te gândești că acolo se odihnesc unii din primii conducători ai statului medieval moldovean. Mănăstirea Bogdana e veche, accesibilă, liniștită.

Alegeri inspirate!

P. S. Și am „descălecat” așa, și am încheiat poveștile aici. Doamne, am ajuns la articolul cu numărul 825! Nu poate fi adevărat! Cred că e prea mult... Mă bucur că am învățat atât de multe în tot procesul de documentare realizat în vederea scrierii articolelor. Fiindcă am vrut să fiu serios și îmi place istoria, natura, religia, turismul etc.

La mulți ani!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.12.21 09:51:27
Validat / Publicat: 30.12.21 15:01:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RĂDĂUȚI

VIZUALIZĂRI: 872 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Tablou votiv.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[30.12.21 15:10:20]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[30.12.21 15:51:59]
»

Mulțumim pentru urări și pentru tot ce ai scris de-a lungul anilor!

Mulți ani, sănătate, bucurii, un an nou mai bun, cu „alegeri inspirate”!

Și pentru că, nu ești numai serios, așa cum spui, ci și un om generos, munca ta de documntare, tocmai pentru că ai scris mult, a fost de învățătură și pentru noi.

Spor în anul următor și... să nu închizi „sertarul” !

Mitica49
[30.12.21 16:15:40]
»

Tot ce am citit de la Tata 123, nu pot spune că tot ce s-a publicat, mi-a plăcut prin documentarea foarte serioasă, prin modul relatării, constantând și eu, precum prof. Adrian Cioroianu, că ” istoria rămâne cea mai frumoasă poveste” .

Pe de altă parte toate poveștile astea despre locuri din țară ce emană istorie, unele nu foarte cunoscute publicului larg, însă la îndemâna unui istoric, sunt deosebite și aș zice că cine a vrut să învețe câte ceva a avut ce.

Așteptăm cu interes povestea nr. 1000.

La mulți ani și împliniri pe măsura dorințelor!

Carmen IonPHONE
[30.12.21 17:17:55]
»

@tata123 ????: 825 de reviewuri! E mult, dar nu îndeajuns pentru cineva îndrăgostit de "natura, religie, istorie, turism", și nici pentru noi, cei care apreciem reviewurile bine documentate și scrise.

Așa că la cât mai multe!

Și la mulți ani!

crismisPHONE
[30.12.21 18:30:09]
»

Niciodată nu e prea mult! (asta dacă îți trece cumva prin cap să te oprești a scrie... eu sper că nu... ) Felicitări pentru cele 825 de articole, fiecare dintre ele înseamnă ore din viață, energie consumată, emoții. Dar, în același timp, înseamnă bogăție, cunoaștere, înțelepciune! Pentru tine și, deopotrivă, pentru noi, cei care te citim! Mulțumim!

Ani mulți și minunați, cu inimă ușoară și sănătate!

mprofeanuPHONE
[30.12.21 19:06:35]
»

@tata123 ????: Mă bucur să văd și interiorul bisericii Mănăstirii Bogdana prin pozele tale. În mai 2019 când am fost eu acolo, nu se intra în biserică, se lucra la restaurarea picturii. Ce bine că a fost terminată conform graficului.

Felicitări pentru articolul 825, câtă muncă și pasiune! La cât mai multe în anii ce vor veni, să ne bucuri în continuare cu scrierile tale! La mulți ani!

adsoPHONE
[30.12.21 21:53:05]
»

@tata123 ????: V-am felicitat inca de ieri, dar inca o data nu strica!

In Moldova sec. XIV au domnit doua familii rivale: Dragosestii si Bogdanestii, ambele venite din Maramures.

Primii sunt reprezentati de Dragos (1347-54) si Sas (1354-63). Nu se stie unde au fost ingropati, Sas probabil ca undeva in Maramures.

Au urmat Bogdan I (1363-67), Latco (1367-75), Petru I (1375-91), Roman I (1391-94), Stefan I (1394-99), Iuga (1399-1400), Alexandru I (1400-32) si apoi urmasii acestuia. Fosta episcopie de la Radauti este necropola tuturor Bogdanestilor de pana la Stefan I, inclusiv a printilor care nu au ajuns la tron si a principeselor (de unde numarul mare de morminte). Alexandru I cel Bun a fost ingropat la Manastirea Bistrita - Neamt, iar urmatorii domni in diverse locuri, in general in ctitoriile lor.

Da, cronologia si legaturile de familie sunt controversate, dar problema pare a fi rezolvata de Stefan Gorovei, intr-o serie de articole publicate in anii 1970. E adevarata detectivistica acolo, sunt excelent scrise.

Numele de Musatini ai membrilor acestei dinastii vine de la mama lui Petru I si Roman I, Margareta-Musata, sotie a lui Costea (frate cu Latco, amandoi fiind copii ai lui Bogdan).

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.12.21 12:01:43]
»

@all: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Carmen Ion, crismis, mihaelavoicu, Mitica49, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bogdana:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067676067352295 sec
    ecranul dvs: 1 x 1