ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Traversând România – Via Transilvanica

TIPĂREȘTE

Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților

(site oficial Via Transilvanica)

În 2018, Anul Centenarului, se lansa la Alba Iulia de către Asociația Tășuleasa Social traseul intitulat Via Transilvanica, un parcurs turistic de circa 1400 de km care străbate țara din nord în sud sau invers. Până la sfârșitul anului 2021 au fost finalizate lucrările de marcare a puțin peste 1000 km, traseul traversând România prin județele Suceava, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Mehedinți și Caraș Severin.

Traseul include mai multe segmente intitulate adecvat după zona străbătută: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. Găsiți harta și amănunte individuale accesând linkul: viatransilvanica.com/traseu.

Bănuiesc că mulți dintre voi ați auzit despre Via Transilvanica, posibil unii să fi urmat chiar fragmente din această rută. Eu am fost mereu entuziasmat în ultimii ani când am descoperit borne ce marchează potecile și punctele cele mai importante. În prima parte a anului 2021 am descoperit în magazinul Asociației un produs care mi-a adus aminte de traseul pelerinului din Spania către Santiago de Compostela (momente povestite cu har de colegul @Radu Tudoran – vezi impresii, care din păcate nu a mai scris pe AFA).

Este vorba de Carnetul Drumețului pe Via Transilvanica, un carnet pe care se pot aplica ștampile în diferite locuri de cazare, instituții, biserici etc (menționate în Ghidul Drumețului – vezi ultima variantă de aproape 300 de pagini a acestui ghid plin de informații interesante: viatransilvanica.com/ghid). Am achiziționat acest Carnet solicitând deja aplicarea ștampilelor din locurile prin care am trecut deja, acum mă gândesc că trebuiau să fie mult mai multe peceți colorate. Recunosc că nu am parcurs per pedes etapele descrise în ghid, dar mi-a plăcut ideea carnetului și chiar am trecut prin locurile pentru care am cerut ștampile.

Câteva cuvinte pe scurt despre locurile marcate în carnet, pigmentate cu fotografii reprezentative. Să începem din Nord: în vara lui 2021 am ajuns pentru a doua oară, la mulți ani distanță, la Putna, un loc emblematic pentru Moldova și români, în general. În fața Mănăstirii Putna (amfostacolo.ro/user-foto. ... iltruIID=103637) am descoperit o bornă din Via Transilvanica. În acea zi frumoasă am vizitat și Muzeul Mănăstirii Putna (amfostacolo.ro/user-foto. ... iltruIID=105944), Mănăstirea Sihăstria Putnei (vezi impresii) și Chilia lui Daniil Sihastrul (vezi impresii).

Pe lângă Vatra Moldoviței și Sucevița am trecut și în 2021 dar nu m-am mai oprit să vizitez celebrele mănăstiri fortificate și pictate intrate în patrimoniul Unesco. Le-am admirat prin 2009 și cu siguranță voi mai reveni pe meleaguri bucovinene în anii următori. Pasul Mestecăniș e drăguț din punct de vedere peisagistic, dă bine în fotografii, drept urmare ne-am oprit în 2021 într-o alveolă pe șosea pentru câteva fotografii. O bornă specifică am descoperit în fața Primăriei din comuna Fundu Moldovei.

Coborând spre Terra Siculorum în anul 2020 și 2021 am găsit borna din fața Centrului de informare Turistică din Sovata (vezi impresii). Stațiunea balneoclimaterică este celebră prin Lacul Ursu, trasee tematice, lacuri, mocăniță (vezi impresii) și sare. Continuând drumul ajungem la Praid unde salina și canionul de sare sunt un must see, trecem de centrul de ceramică Corund (vezi impresii), apoi Lupeni cu a sa statuie metalică „Inima lui Iisus” .

La Odorheiu Secuiesc (vezi impresii) am stat în 2021 și am descoperit obiectivele din zonele alăturate (interesant este Parcul MiniTransilvania – vezi impresii), mergând până la Miercurea Ciuc.

În Terra Saxonum am bifat cu mulți ani în urmă Biertanul, o capodoperă a bisericilor medievale săsești, iar în 2014 am vizitat biserica fortificată din Axente Sever cu al său valoros muzeu istorico-etnografic (vezi impresii). Prin Mediaș am trecut de mai multe ori, dar la pas am descoperit „orașul luminilor și al misterelor” abia în 2014 (vezi impresii). Mai recent, în 2020, după Viscri cel regal, am vizitat Saschizul, unde turnul bisericii își demonstrează trăinicia în timp, iar cetatea țărănească de pe deal a intrat într-un amplu proces de restaurare.

Coborând spre Sud, în toamna lui 2020 am fost fermecați de peisajele din zona Ponoarele – Baia de Aramă, descoperind Natura și borna Via Transilvanica în Isverna (vezi impresii).

Ultima ștampilă turistică de pe Carnet este legată de orașul din Terra Romana: Drobeta Turnu Severin (vezi impresii). Municipiul dunărean adăpostește urme romane (castrul, amfiteatrul și piciorul podului roman), cetatea medievală și alte obiective istorice moderne și contemporane.

Concluzii. Membrii Asociației și voluntari din toată țara, alături de sponsori, au contribuit la marcarea sutelor de kilometri de poteci pentru ca turiștii să se poată bucura de frumusețile de tot felul. Chiar dacă anumite etape sunt mai dificile, chiar dacă nu le parcurgem pe toate – ideea e una fabuloasă pentru România. Să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă Natura și să oferim și noi la rândul nostru.

România e frumoasă!

Crăciun cu bucurie!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.12.21 09:25:55
Validat / Publicat: 23.12.21 10:16:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 1525 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Vedere din turn - biserica fortificată Axente Sever.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.12.21 10:18:02]
»

Văzusem recent un reportaj TV despre el, iar cu puține zile în urmă chiar am dat întâmplător peste una dintre porțiunile deja marcate, prin Sovata.

Excelentă idee, ar trebui promovată mai intens cred eu.

Carmen Ion
[23.12.21 13:28:34]
»

@tata123 ????: Excelentă ideea cu traseul și carnetul!

webmaster
[23.12.21 13:59:02]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

cata2106
[23.12.21 14:51:20]
»

Via Transilvanica e un proiect impresionant care, daca l-am promova si exploata corect, ar fi un obiectiv turistic de interes major, la fel cum e si drumul spre Santiago de Compostela. Sper sa ajung intr-o zi sa le strabat pe ambele dintr-un capat in celalalt, e un obiectiv personal

Cum spuneai si tu, in spatele acestui proiect e Tasuleasa Social si Tibi Useriu, un om cu o poveste de viata care te lasa masca, cum a ajuns sa fie condamnat in Germania la 23 de ani de puscarie pentru jafuri armate si apoi sa castige maratonul 6633 Arctic Ultra de la Polul Nord si sa se implice in multe cazuri sociale, e ca si Via Transilvanica un drum foarte lung.

Numai bine, sarbatori frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.12.21 19:06:14]
»

@Dragos: Cunosc povestea „Via Transilvanica” încă de la așezarea primei borne turistice, e o idee îndrăzneață pentru România. Din fericire această idee s-a concretizat aproape integral în doar 4 ani de la lansare, numeroși sponsori și voluntari muncind intens pentru transpunerea în teren a traseelor turistice.

Mulțumesc! Numai bine!

@Carmen Ion: Mulți „pelerini” au urmat deja multe din etapele acestui traseu care stăbate țara prin zone rurale de o frumusețe tulburătoare. E o idee minunată pentru turismul românesc, râmâne doar să fie promovată mai intens, după cum scria @Dragoș mai sus. Carnetul Drumețului consemnează trecerea prin diverse etape, rămâne o amintire frumoasă a călătoriilor prin diversele regiuni ale țării.

Sărbători cu bucurie!

@cata2106: Fie ca dorințele tale să capete contur! Via Transilvanica reprezintă un proiect inedit pentru România, așezat cu trudă în teren. Drumeții sper să aprecieze frumusețile Naturii și să depășească greutățile inerente din diverse etape.

Mulțumesc pentru ecou. Sărbători de iarnă cu dorințe împlinite!

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea drept MiniGhid AFA. Zile frumoase!

mprofeanuPHONE
[23.12.21 19:53:12]
»

@tata123 ????: Știam despre Via Transilvanica dar nu știam cum și cine s-a ocupat despre acest proiect. Acum am aflat, s-au pus borne pentru 1000 de kilometri.... Din ce ai prezentat am vizitat sau revizitat în ultimii doi ani aproape tot, cu excepția cetății fortificate Axente Sever și Isverna. Interesant și carnetul cu ștampile.

Merită promovat acest drum foarte frumos!

Sărbători binecuvântate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.12.21 19:19:45]
»

@mprofeanu: Via Transilvanica s-a extins rapid, marcajele au apărut ca ciupercile după ploaie, călătorii au pornit la drum. Probabil că ar trebui să am mult mai multe ștampile turistice în Carnetul Drumețului, dacă ar fi să iau la puricat etapele traseului care traversează țara - am trecut prin multe locuri incluse în Via Transilvanica.

O idee interesantă: „drumul care unește” .

Sărbători cu bucurii și liniște alături de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cris1982PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.12.21 18:15:43]
»

Eu mă bucur de fiecare dată când aud că apar proiecte prin care se promovează frumusețile țării noastre. Vara viitoare vreau să vizitez Maramureșul, așa că acum mă aflu în faza de documentare și sunt interesată de tot ceea ce presupune un astfel de circuit.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.12.21 12:52:49]
»

@cris1982: Via Transilvanica este un proiect ambițios care s-a materializat destul de rapid și care pune în evidență frumusețea naturală a teritoriului românesc. Criza sanitară din ultimii doi ani a îndreptat populația către zone mai puțin umblate, către arealul montan, iar traseele/etapele propuse de Via Transilvanica sunt bine venite.

Mulțumesc pentru aprecieri! Un an bun!

Off topic: Puteți cere materiale turistice informative de la visitmaramures.ro. Acum câțiva ani am apelat la ei și au fost prompți, am primit prin Poștă o serie de broșuri și hărți. Până atunci studiați aceste hărți: look-maramures.ro/images/ ... a-maramures.png, vezi foto, și vezi foto.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.10.22 19:51:09]
»

@all: Astăzi a avut loc la Alba Iulia inaugurarea oficială a traseului Via Transilvanica (timponline.ro/traseul-via ... augurat-oficial). Cei circa 1400 de km de traseu turistic unește în diagonală Putna de Drobeta Turnu Severin.

Cei de la Tășuleasa Social pun la dispoziție un Carnet al Drumețului (vezi foto atașate la articol), iar de pe site-ul oficial se poate descărca un ghid al călătorului sau al biciclistului (viatransilvanica.com/ghid).

Succes!

webmasterX
[06.01.23 10:09:09]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Via Transilvanica» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă România]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, cris1982, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVia Transilvanica:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046782970428467 sec
    ecranul dvs: 1 x 1