ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 3,7,10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Trekking prin Cheile Sugaului Munticelu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Arhicunoscute, Cheile Bicazului au ascunzișuri despre care dacă nu-ți spune nimeni de valoarea lor nu ești îndemnat să o afli. O asemenea comoară oarecum ascunsă de “tătarii” turistici este un sit precum Cheile Șugăului, aflat la ieșirea dispre Lacu Roșu a satului Bicaz Chei, pe partea dreaptă.

Aparențele înșeală iar rezervație numită Cheile Șugăului – Munticelu este slab marcată și, deși practic există un punct de informare sub forma unei cabane a administrației rezervației, nu reușești să afli mai nimic de acolo. Pare mai degrabă că nimeni nu dorește să mergi mai departe de gardul de lîngă administrație, traseele nu sunt marcate și ai senzația că tot ce ai de făcut este să faci cîțiva pași în jur și cam atît. Eroare însă, poteca ce suie din DN 12 se desparte în două. Spre stînga, după ce se trece de o poartă aflată într-un gard care multora le taie avîntul, coboară pe coasta Pietrei Glodului spre firul apei Șugăului, în amonte.

Cheile în sine, cu excepția condiției în care ești dispus să te bălăcești la maxim tîrîindu-te peste bolovani, sunt mult mai accesibile astfel decît din aval. Există o punte dea lungul cheilor suspendată de piatra peretelui stîng, construită pentru întreținerea unei țevi de aducțiune apă, numai că scîndurile sunt putrede și se rup foarte ușor la greutăți mici. Singura opțiune rămîne așadar mersul pe firul apei, drum care în partea inferioară dinspre DN 12 necesită indiferent de sensul de mers musai un partener, precum și asumarea plescăitului prin apă și cățăratul peste bolovani.

Odată trecuți de Cabana Ecolog, ne angajăm așadar spre stînga pe un traseu relativ abrupt care ne duce la pe coastă spre firul apei. Se vede o căsuță și o troiță. În apropierea troiței trecem apa și apoi ne angajăm în coborîre din nou spre stînga, urmînd Șugăul. Intrarea în defileu se face imediat. Putem merge mult în jos pînă relativ aproape de ieșire, cînd traseul devine mult denivelat și nu mai avem cum să înaintăm decît prin apă și trecînd peste diferențe de nivel destul de mari, cu atenție.

La dreapta de Cabana Ecolog, poteca duce spre Peștera Munticelu. Din păcate încă nu am reușit să ajung la ea, deși am înțeles că este accesibilă. Tot în aceeași rezervație se mai găsesc și Peștera Tunel - care străpunge un versant - formată în urma unei prăbușiri. Nici la aceasta nu am reușit să ajung, deși și ea este destul de accesibilă.

Informații suplimentare despre cele 2 peșteri găsiți făcând click aici şi click aici


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 01.10.11 20:48:24
Validat / Publicat: 02.10.11 08:20:03
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3494 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Pe aici a fost cîndva un covor de mușchi, acum transformat în tuf calcaros. Mîine un alt strat de mușchi va coborî peste tuful nou format și la rîndul lui va fi mineralizat pentru eternitate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[01.10.11 20:53:33]
»

@webmaster, please

http://www.youtube.com/watch?v=Dbq1zIQ0IPU&NR=1

P. S. Am văzut că există o subdiviziune aici la călătorii despre Cheile Șugăului, dar există și un alt articol aici care nu se regăsește în folderul respectiv. Las la decizia dv. unde îi șade mai bine articolului meu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster0
[01.10.11 23:05:56]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

iulianic
[02.10.11 11:19:49]
»

Qvadratvus, fantastice poze si fantastice locuri ne-ai aratat! Multumim!

Am citit cu mare placere si interes randurile tale desi stiu ca nu voi avea ocazia sa sar din piatra in piatra, ca greierele, pe Valea Sugaului.

Fiul tau are dreptate. E o chestiune de timp pentru ca firicelul acela firav de apa sa invinga stanca. Numai ca timpul aici se masoara in mii de ani, iar noi, intr-adevar, nu putem astepta atat. Natura da. Ea are multa rabdare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TEOANCA
[02.10.11 12:12:22]
»

Departe de noi locurile astea minunate despre care ne-ai povestit.

Dupa cum arata pozele pare unul din locurile unde ai vrea sa te retragi dupa ce termini (sperand ca se va termina vreodata) slalomul zilnic printre oameni, masini, firme, organe de control, avocati, clienti, executori, taxe, banci etc.

Cred ca sunt putini cei care nu si-au dorit macar o data sa renunte la tot si sa se retraga intr-o cabana de lemn intr-un loc ca cel descris de tine.

Asta imi inspira povestirea ta si pozele grozave. Si sper sa ajung macar sa petrec acolo cateva ore desi e departe de noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[02.10.11 17:14:50]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Cheile Sugaului [Munticelu]" (deja existenta pe site in sectiunea CALATORII si care a fost relocalizata in sectiunea BICAZ & CHEILE BICAZULUI)

QvadratvusAUTOR REVIEW
[02.10.11 23:37:12]
»

Mulţumesc de aprecieri, dar Medalia de Aur ar trebui să o primească Mama Natură...

În zonă mai există încă 2 astfel de sectoare de chei, cu excepţia celui ştiut ca fiind Cheile Bicazului.

- Unul dintre sectoare este reprezentat de Cheile Bicăjelului - mai cunoscut - cu 2 segmente - cel din amonte care este greu abordabil şi cel propriuzis din aval - mai accesibil, în special în perioadele cu debit scăzut.

- Forte frumoase sunt însă Ceile Lapoşului, care se scurg pe lîngă Turnul Bardosului şi Piatra Altarului.

Marele avantaj al Bicăşelului, Lapoşului şi Şugăului este că acolo nu vezi nici maşini şi nici tarabe, e aşa cum era odată...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Qvadratvus, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Șugăului [Munticelu, NT]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0642249584198 sec
    ecranul dvs: 1 x 1