ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia - peste 300 de ani de istorie

TIPĂREȘTE URM de aici

Cine a vizitat Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi - un preţios monument de arhitectură tipic medievală care îmbină rolul de locuinţă cu cel de reşedinţă domnească, trebuie neapărat să viziteze și Complexul arhitectural de la Mogoșoaia (localitate aflată la 15 km de centrul capitalei), cu o istorie de peste 300 de ani, de asemenea datorat lui Constantin Brâncoveanu.  

Dintre toate reşedințele domnitorului - Mogoşoaia, Potlogi, Doiceşti, Brâncoveni, Sâmbăta de Sus - palatul de la Mogoşoaia este poate construcția cea mai rafinată și cea mai bine păstrată. Faptul se datorează bineînțeles şi strădaniei Marthei Bibescu, cea care l-a restaurat și i-a redat frumuseţea de altădată. Dacă palatul de la Potlogi a renăscut din mai nimic, cel de la Mogoşoaia a străbătut vremea fără a suferi prea mari modificări din punct de vedere al arhitecturii exterioare, dându-ne deci posibilitatea de a admira elemente de bază, originale, ale stilului brâncovenesc.

Am fost la Mogoșoaia de mai multe ori, frumusețea locului, cu lac și cu pădure umbroasă, fiind o permanentă atracție pentru noi, bucureștenii, în zilele de weekend, atunci când nu ne putem îndepărta prea mult de case. Frumusețea locului trebuie să-l fi captivat și pe Constantin Brâncoveanu, pe atunci mare postelnic, care a cumpărat satul Mogoşoaia în 1681. El a înălțat aici mai întâi o biserică (cu hramul "Sf. Gheorghe", paraclis al viitoarei curţi domneşti), terminată - conform pisaniei -  la 20 septembrie 1688.  

Ulterior, după ce a devenit domnitor, Constantin Brâncoveanu a construit pe malul lacului o reşedinţă demnă de rangul său. Curtea domnească înconjurată de ziduri, includea în afara bisericii și a fastuosului palat (finalizat în 1702), un turn de veghe, o cuhnie (bucătărie) și alte acareturi.  

Nu vreau să intru prea mult în adâncurile istoriei. Asta ar face articolul meu mai greu de digerat, de aceea consider că este suficient a menționa că după 1714, când Constantin Brâncoveanu a fost executat la Constantinopol împreună cu fiii săi, averea familiei a fost confiscată de turci, palatul devastat, apoi transformat în han. Răscumpărat de moștenitori, palatul a rămas în posesia familiei vreme de 119 ani, până la începutul sec. XIX când a trecut în proprietatea familiei Bibescu.

Și acest nou capitol al existenței domeniului de la Mogoșoaia ar necesita multe pagini pentru a putea fi povestit așa cum ar trebui. Nu voi face acest lucru. Cu siguranță, cei interesați vor ști unde să caute și să găsească detalii. Voi spune doar că palatul a fost renovat între 1860-1880 de Nicolae Bibescu care a construit în parc un cavou al familiei, precum și o vilă - Vila Elchingen. Palatul a fost administrat în continuare de familia Bibescu care, însă, nu a locuit acolo, ci în vila din parc.  

După 1911 când Martha Bibescu a primit palatul ca dar de nuntă, a urmat o lungă perioadă de renovare, cu întreruperi cauzate de Primul Război Mondial. Reinaugurat în 1927 (lucrări interioare încă s-au mai făcut până în 1935), palatul a fost vizitat de mari personalități precum August von Mackensen, Charles de Gaulle, Marcel Proust, Nicolae Iorga, Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, Regele Carol I al României, Regina Maria a României, Regele Ferdinand I al României sau Winston Churchill. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial palatul de la Mogoșoaia a fost loc de întâlnire a diplomaților aliați. După război moșia a fost naționalizată forțat, Martha Bibescu părăsind definitiv țara. A reușit totuși să obțină pentru palat statutul de monument istoric.

În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică. O vizită la Mogoşoaia - domeniu prin care s-au perindat atâtea generaţii de domnitori, de prinţi şi de prinţese - este pentru noi o întâlnire cu istoria țării întinsă pe mai bine de 300 de ani.

Vizita noastră la Complexul arhitectural de la Mogoșoaia

Eram un grup mic, format din persoane aflate la a doua tinerețe. Nu toată lumea era interesată de amănunte istorice sau arhitecturale, de aceea grupul s-a disipat rapid - o parte și-a început plimbarea prin parc și la malul lacului, o altă parte a intrat în biserică, iar o alta, nici mai mult nici mai puțin, vânând prima bancă liberă pentru a se așeza la odihnă și la taifas. Și acum, ca și în alte dăți, singură, eu am pornit în explorare.

Mai întâi am urcat în Turnul porții care străjuiește intrarea în curte. Există acolo o scară exterioară, laterală. Din înălțimea turnului se poate admira și fotografia întreaga curte, precum și aleea de acces. Atât turnul porții, cât și cuhnia care se află în dreapta intrării au fost restaurate de Martha Bibescu în perioada 1922-1930.

Cuhnia (bucătăria) brâncovenească, se remarcă prin acoperișul piramidal, cu patru turnuri de aerisire și cu un altul, mai mare, în centru, precum și prin cele opt coloane ale porticului. Pentru a se evita incendiile, cuhnia de la Mogoșoaia, asemenea celei de la Potlogi, a fost amplasată la o distanță considerabilă față de palat. Avantaj, dar și dezavantaj pentru că - așa cum menționează hrisoavele vremii - mesele, deși îmbelșugate, ajungeau să fie servite reci tocmai din cauza distanței apreciabile dintre cuhnie și palat.

Palatul este fără îndoială principala clădire a Complexului arhitectural de la Mogoșoaia. Construit de Constantin Brâncoveanu, palatul include apartamentele familiei domnitoare situate la etaj, la care se ajunge direct din curte, pe o scară exterioară ce sfârșește într-un balcon amplasat pe fațadă. La parter sunt camerele servitorilor, iar la subsol o generoasă pivniță cu un tavan în patru bolți. În prezent, în fostele pivnițe sunt expuse fragmente salvate din fresca Mănăstirii Văcărești demolată din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Un tabel cronologic, dar și o machetă a fostului sfânt lăcaș furnizează câteva informații pentru vizitatori. Interesant pentru nostalgici, dar și pentru cei care nu văzuseră încă lumina zilei atunci când - solemnă - Mănăstirea Văcărești străjuia zona de sud a capitalei.

Apartamentul domnitorului (cu două încăperi şi o sală mare în care aveau loc ceremoniile şi se întrunea Divanul Domnesc) se află la etaj. Tot la etaj se află apartamentul Doamnei compus inițial din două încăperi, astăzi reunite în una singură, mai mare. De asemenea, mai există și un al treilea apartament, mai mic. Toate aceste încăperi sunt amenajate ca muzeu. Cu regret, voi spune că vizitatorii Complexului de la Mogoșoaia nu erau prea interesați de muzeu. Din tot grupul nostru, doar eu l-am vizitat. Și asta contra unei taxe de acces mai mult decât modice.

Ceea ce atrage cel mai mult la etaj, elementul arhitectural definitoriu al stilului brâncovenesc, rafinat, este loggia de pe faţada dinspre lac. Apreciată ca modelul cel mai frumos şi cel mai bogat de veche arhitectură civilă românească, loggia de la Mogoşoaia, cu cele şase coloane din piatră care sprijină cinci arcade în acoladă, este încadrată de două foişoare adaugate la renovarea din 1860-1880. Se remarcă frumoasele capiteluri sculptate în piatră.

Faţada dinspre răsărit a palatului are şi ea un element particular: foişorul. O scară exterioară, cu o balustradă bogat decorată, o adevărată dantelă de piatră, conduce în foișorul cu opt coloane, de asemenea cu capiteluri minuțios executate.  

În colţul de răsărit al curţii palatului, nu poate trece neobservată Vila Elchingen - o constructie masivă, cu o arhitectură bine încadrată în cea a ansamblului, având și unele elemente specifice palatului. Remarcăm înșiruirea de coloane din cărămidă (la parter şi la etaj) - inspirată de porticul cuhniei. Aceasta impozantă construcție, în opinia mea denumită impropriu "vilă" a fost înălțată în a doua jumătate a sec. XIX de prinţul Nicolae G. Bibescu, proprietarul de atunci al domeniului. A fost numită Vila Elchingen în onoarea soţiei sale, Helene-Louise Ney d’Elchingen. În deceniul al treilea al sec. XX, fiica Marthei Bibescu, Valentina, împreună cu soţul ei, Dimitrie Ghica-Comăneşti, vor dispune unele transformări, în stil brâncovenesc.

Biserica "Sfântul Gheorghe" aflată lângă turnul porții, ctitorită de Constantin Brâncoveanu cu puțin înainte de urcarea sa pe tronul țării, a fost terminată în 1688.  

Biserica din cărămidă, structurată asemeni tuturor lăcașurilor ortodoxe de la noi, are un pridvor sprijinit pe opt coloane cilindrice, unite prin arcade. În interior, pe peretele de vest al pronaosului, se remarcă tabloul votiv reprezentându-l pe Constantin Brâncoveanu având în dreapta pe cei patru fii (Constantin, Ştefan, Radu și Matei), iar în stânga pe Doamna Maria, soţia sa, cu cele şapte fiice ale lor (Stanca, Maria, Ilinca, Safta, Ancuţa, Bălaşa şi Smaragda).

În partea dreaptă a pronaosului se află mormântul prinţului George Valentin Bibescu, ultimul proprietar al domeniului de la Mogoşoaia, decedat în 1941. Împreuna cu soţia sa, Martha Bibescu, în 1912 a reparat biserica și a înzestrat-o cu icoane împărăteşti. Tot atunci s-a îngrijit de curăţarea picturii şi a catapetesmei. Alte lucrări de reparații, restaurări și consolidări au fost făcute după cutremurul din 1977 care a avariat grav biserica.  

Parcul Palatului Mogoşoaia adăposteşte - în Cavoul principelui Nicolae Bibescu, construit după 1880 - o adevărată necropolă de familie, figuri importante aflându-și aici odihna veşnică: prinţul Nicolae G. Bibescu (1830-1890), fiul domnitorului Gheorghe Bibescu, şi soţia sa, Helene-Louise Ney d’Elchingen (1842-1893), prinţul George Bibescu (1834-1902), fratele său, şi soţia sa, Marie Henriette Valentine, contesă de Caraman-Chimay (1839-1914), prinţesa Elisabeth Bibescu (1898-1945), fiica fostului premier englez Herbert Henry Asquith şi soţia lui Anton Bibescu, prinţii Mihai Basarab-Brâncoveanu (1921-1943) şi George Basarab-Brâncoveanu (1922-1944), aviatori căzuţi la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial.

Așa cum am menționat, soţul Marthei Bibescu, prinţul George Valentin Bibescu (1880-1941), este înmormântat în biserica zidită de Constantin Brâncoveanu. Lespedea funerară decorată cu stema familiei Bibescu, purtată de doi lei, cu vulturul încoronat, amintește povestea vieţii prințului aviator, întemeietorul Școlii de Aviaţie de la Băneasa (1910), cel care "a străbătut cerurile Europei, Asiei, Africei şi Americei, 1930-1941".

Mai puțin admirate și studiate de publicul larg și - mărturisesc - chiar și de mine, sunt Serele despre care ulterior am aflat că au fost construite după 1890 de arhitecți francezi și Ghețăria care servea la păstrarea pe timpul verii a gheții recoltate iarna din lacul din apropiere. Probabil că pe atunci iernile erau ierni cu adevărat.

În final aș vrea să spun că - pe lângă faptul că este un obiectiv foarte potrivit pentru o escapadă de o zi, în special pentru cei care locuiesc în sudul țării - domeniul de la Mogoșoaia poate fi pentru oricine un loc de relaxare, de evadare din cotidian, dar și un loc de rememorare a unor pagini de istorie și a unor mari personalități care au trecut pe acolo. Și nu în ultimul rând este - așa cum am mai spus-o - ocazia de a cunoaște (sau recunoaște) un stil arhitectural pur românesc, stilul brâncovenesc.  


[fb]
---
Trimis de iulianic in 31.03.24 10:21:23
Validat / Publicat: 31.03.24 11:44:32

VIZUALIZĂRI: 219 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia - În muzeul de la demisol, fragmente din fresca fostei Mănăstiri Văcărești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil
[31.03.24 14:55:37]
»

Tot într-un septembrie, dar în 2009, (dacă-mi amintesc bine ) am fost și eu în vizită la Palatul Mogoșoaia!

Atunci nu mi-au dat voie să fac poze în interior, dar sălile erau mult mai goale față de ce-am văzut în pozele tale; a apărut ceva mobilier prin unele săli, portretele Martei și-al soțului ei, tapițerii pe perete. etc.

Nici la subsol nu erau aduse frescele de la Mânăstirea Văcărești!

La distanța de 15 ani, între vizita ta și a mea, se schimbă ceea ce vizitatorul unui anumit moment vede! Doar exteriorul a rămas același!

Mă bucur că ai început să scrii! Le aștept pe următoarele!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.04.24 16:30:28]
»

@iulianic: Zilele trecute văzând încălzirea năstrușnică a vremii mă gândeam să merg să vizitez Palatul Mogoșoaia - interiorul. Dacă la exterior l-am văzut de mai multe ori, m-am plimbat prin parcul umbros, am admirat loggia dinspre lac, iată - recunosc că în interior încă nu am intrat.

Mulțumim pentru descriere și pentru fotografiile exemplificatoare.

Ca să întregesc atmosfera de basm din jurul palatului brâncovenesc redau un fragment publicat în ziarul Epoca din iunie 1931 atunci când la Palatul Mogoșoaia se desfășura o recepție organizată de Principele Bibescu ocazionată de aniversarea unui an de la sosirea în țară pe aeroportul Băneasa a Regelui Carol al II-lea:

După minunata alee de pomi care în lumina nopții pare o cale din povești iată deodată castelul răsărit ca din ape, din fiecare colț îți vorbește un trecut și pretutindeni simți mâna și cizelatul simț artistic al Prințesei Maria Bibescu aceea care poartă cu condeiul ei faima noastră pretutindeni. [… ]

Și din fiecare încăpere, se desprinde, dorul de ce e românesc, dragostea de trecutul nostru se desface, din portretele și din pânzeturile cu chipul vechilor noștri boeri din terasele în stilul culelor și palatelor domnești. Vase smălțuite așa cum face țăranul nostru sunt transformate în lămpi care aruncă o lumină discretă și armonioasă peste tot din străchini largi frumoase cu desenuri albastre atârnă trandafiri roșii, albi, rose aruncate parcă din greșeală și în care se simte totuși mâna unei artiste.

De pe terasă priveliștea parcului și a lacului e feerică adevărat crâmpei de basm, pe lespedea lucioasă în sunetul vioarei chinuită de arcușul unui țigan lăutar din alte vremuri, o Domniță în alb alunecă într-un mers de legănare armonios și din alt colț se desprinde o siluetă de statue în albastru cu un cap sculptat și o ținută regală.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075659990310669 sec
    ecranul dvs: 1 x 1