ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

La pas prin curtea Palatului Mogoșoaia

TIPĂREȘTE

Palatul Mogoșoaia

Data vizitei: 28 august 2022

Adresa: Strada Valea Parcului nr. 1 Mogosoaia

Link site oficial: click aici

Link Google Maps: click aici

Există un singur punct slab în această structura minunată. Palatul tău este invulnerabil cu excepţia uşii. Duşmanul poate sosi pe acea uşă. Dacă te duci înăuntrul palatului şi acoperi uşa cu cărămizi şi mortar, vei fi întru totul în siguranţă. Duşmanul nu va mai putea să intre peste tine! - Osho

Într-o duminică dimineață deja caniculară, am purces la marginea orașului, spre un loc ce are o importață nu doar culturală ci și personală. De ce?

În urmă cu 8 ani, într-o zi de iunie iulie pe o caniculă de leșinai, aici am făcut (împreună cu soția-doar nu singur ????) fotografiile de/pentru nuntă + ceva filmări. Imaginați-vă ce fain este să porți costum, cu cravată până în gât (eu) + rochie de mireasă de X kg pe o asemenea vreme. Moartea pasiunii ce să mai. ????

Dar cum arta cere sacrificii, ne-am conformat indicațiilor fotografului și cameramanului și a ieșit ceva frumos.

____

Dar să dăm Cezaului ce este al Cezarului, să lăsăm trecutul în urmă și să privim cu atenție spre viitor (care acum a devenit trecut). Am ajuns undeva pe la 11 00 în zona Palatului. De menționat că există 2 parcări în proximitatea Palatului.

1. Parcare chiar în incinta lui, unde costa 10 lei/ora adică asta

2. O parcare relativ nouă pe care am văzut-o prima dată acum (după ce am plecat) care părea să fie mocea, în sensul în care am văzut doar semne cu P (parcare) dar nu scria nimic de plată, adică la intersecția străzilor C-tin Brâncoveanu cu Șos. Buc- Târgoviște, mai exact aici. Pe google maps in mai 2022 era șantier acolo, semn că se pregătea parcarea. Am adăugat eu pe Google Maps Parcarea care lipsește dar durează câteva zile până apare tuturor.

____

Cum parcare despre care știam era aglomerată, am parcat pe Strada Valea Parcului. Am intrat în complex pe la poarta de lângă Restaurantul/Terasa La Mișcă. Am observat că erau montate garduri paralele cu gardul complexului dar și în interior pe zona verde dintre Laser Tag și Cavoul Bibescu. Nu știu exact ce urma pentru că nu am văzut nici un afiș.

Scurt istoric

Palatul a fost construit până în 1702 de către Constantin Brâncoveanu în stil brâncovenesc. Lucrarea a fost terminată în ziua de 20 septembrie 1702, conform pisaniei de pe latura de răsărit a palatului. Data începerii construcției nu este cunoscută, dar se știe că Brâncoveanu a început să cumpere pământ în zonă din 1681.

Domeniul de la Mogoşoaia a fost naţionalizat în 1949, fiind utilizat de Ministerul Învăţământului Public, Sfatul Popular al Capitalei, Ministerul Forţelor Armate, Comitetul pentru Artă, precum şi Uniunea Artiştilor Plastici, a Compozitorilor, a Scriitorilor şi a Arhitecţilor.

Până la cutremurul din 1977, palatul a fost administrat de Muzeul Naţional de Artă. După cutremur, tot inventarul a fost mutat în muzeu unde a rămas până în 1991.

În 1970, o suprafaţă de 18 hectare din parcul complexului a trecut în administraţia Direcţiei Domeniului Public al Municipiului Bucureşti, iar din 1990, în administrarea Centrului de Cultură şi Creaţie Mogoşoaia - Buftea.

În anul 1993, Ministerul Culturii a înfiinţat Centrul Naţional de Cultură Mogoşoaia, care a preluat administrarea palatului.

În anul 2010 Moştenitorii Marthei Bibescu revendică parcul, livada şi serele din jurul Palatului Mogoşoaia. Procesul intentat de Jean Valentine Louise Ghika şi Christopher John Ghika va începe la data de 26 aprilie la Tribunalul Bucureşti. În situaţia în care restituirea nu va fi posibilă, cei doi cereau despăgubiri de aproximativ 10 milioane de euro, valoarea de piaţă a palatului.

Jean Valentine Louise Ghika şi Christopher John Ghika sunt copiii lui John Nicholas Ghika, fiul prințului Dimitry Ghika Comănești (Dede Ghica) , soțul fiicei Marthei Bibescu.

Moștenitoarea Valentina Ghika-Comănești este unica fiică a Marthei Bibescu, care a murit în 1973. Aceasta a fost căsătorită cu Prințul Dimitry Ghika Comănești, care după moartea ei a rămas moștenitor.

Pe lângă cererea de chemare în judecată, urmaşii Marthei Bibescu au depus la tribunal şi o serie de documente, printre care traduceri ale certificatelor de moştenitor şi mai multe procese-verbale care detaliază ce suprafeţe, imobile şi obiecte erau pe domeniu la preluarea de către stat.

În prezent, parcul, livada şi serele din jurul Palatului Mogoşoaia se află în administrarea Centrului de Cultură Palatele Brâncoveneşti

____

Serele Mogoșoaia (Bibescu)

Primul contact pe care îl avem cu locația, este prin serele aflate în proximitatea Palatului. Serele Mogoșoaia au fost construite după anul 1890 de arhitecți de origine franceză. Am înțeles că ar fi fost refăcute recent, și sunt folosite pentru cultura florilor dar și ca atelier de educație plastică pentru copii.

Personal din ce am văzut la fața locului serveau drept... depozit. Acolo fiind stivuite mai multe scaune, probabil ale terasei de lângă. Din păcate nu am reușit să aflu mai multe informații despre aceste sere.

În zona serele există și câteva indicatoare ce ne îndrumă spre câteva clădiri importante, cum ar fi Palatul, Biserca Sf. Gheorghe, Cavoul Familiei Bibescu sau Serele Bibescu (sus amintite).

____

O chestiune interesantă. Încercând să găsesc pagina oficială a acestui complex, am dat de pagina asta si asta care nu sunt pagini oficiale ci pagini ale restaurantelor din complex. Pagina oficială pare că ar fi asta ????.

Așadar...

Vila Elchingen

Vila (probabil sub-închiriată) restaurantului Royal Mogoșoaia, care pare că a dat-o de gard (pe românește) pentru că pe minunatul Domn Goagăl, are o fantastică notă de 2.9/5. Cred că nici aprozatul din colțul blocului nu a avut vreodată o asemenea notă rușinoasă. De curiozitate m-am uitat prin recenzii și am aflat că lumea se plânge că mâncarea nu este gătită bine, ospătarii nu se poartă frumos și sunt ostili, servire greoaie sau faptul că deși se vrea a fi un restaurant a-la-carte are meniul printat pe coli A4.

Dar destul despre Royal și mai multe despre Vila Elchingen (sau D' Elchingen). Nu am reușit să aflu foarte multe detalii despre această clădire dar am putut confirma faptul că aceasta era vechea casă de oaspeți a complexului. Iar palatul a fost renovat între 1860–1880 de Nicolae Bibescu, care a construit și cavoul familiei în parcul palatulu dar și vila Elchingen din apropiere.

____

Palatul Mogoșoaia

Ajungem apoi la zona zero, Palatul Mogoșoaia. A fost ridicat în septembrie 1702 de către Constantin Brâncoveanu pentru al doilea fiu al său, Ştefan. În prezent palatul adăposteşte Muzeul Tradiţiei Aulice (înfiinţat în anul 2000) şi anume donaţia Liana şi Dan Nasta, o colecţie de artă comparată însumând circa 300 de piese. În sălile parterului şi în anexe sunt prezentate anual aproximativ 10 expoziţii temporare, eseu sau artă contemporană. Curtea Domnească de la Mogoşoaia a fost atestată la sfârşitul secolului 18, construcţia finalizându-se la începutul secolului 18.

Palatul a trecut prin mai multe etape odată cu trecerea anilor, mai exact...

1. Perioada imediată morții lui C-tin Brâncoveanu

După anul 1714 (anul în care Constantin Brâncoveanu a fost executat la Constantinopol împreună cu fiii săi), întreaga avere a familiei este confiscată de otomani iar palatul se transformă în han. Este cumpărat ulterior, înapoi de domnitorul Ștefan Cantacuzino, care revine apoi lui Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului, și rămane în posesia familiei până la începutul secolului al 19-a.

2. Reședința Bibescu

În 1832 moare Grigore, iar propietatea rămâne moștenire fiicei sale adoptive, Zoe Mavrocordat.

Trece mai apoi în familia lui Gheorghe Bibescu cu care Zoe se mărită în 1826. Palatul este renovat timp de 20 de ani, în perioada 1860-19980 de Nicolae Bibescu. Tot acesta construiește Vila Elchingen (menționată anterior), dar și cavoul familiei împreună cu parcul palatului. Palatul este administrat în continuare de Familia Bibescu care se mută în vila Elchingen (fiind o construcție nouă la acea vreme) iar clădirea veche rămâne nelocuită până în 1911. An în care Maria-Nicole Darvari vinde palatul vărului ei George-Valentin Bibescu care la rândul lui îl oferă cadou de nuntă soției sale Martha. Frumos cadou nu?

3. Administrarea Marthei Bibescu

Aceasta se ocupă cu renovarea palatului începând cu anul 1912. În timpul Primului Război Mondial, lucrările de renovare sunt sistate din cauza distrugerilor suferite de la bombardamentele germane.

În 1920 lucrările sunt reluate și este cheltuită o parte importantă a averii familiei. În 1927 lucrările exteriore sunt gata dar cele interioare continuă până în 1935.

Apropo, Martha Bibescu a trăit 87 de ani (1886-1973). Deși s-a născut în București, a decedat în Paris, Franța unde era stabilită la vremea aceea.

4. Regimul Comunist perioada 1945-1989

După martie 1945 moșia este declarat monument istoric de guvernul comunist, prin intervenția Marthei. Martha pleacă din România în același an și lasă palatul fiicei sale Valentina și soțului ei, Dimitrie Ghika-Comănești, fiul lui Eugen Ghica-Comănești.

În 1949, palatul este naționalizat, Valentina și Dimitrie Ghika-Comănești fiind arestați. Până în 1957, clădirea a fost devastată și devalizată, colecțiile de artă fiind furate și dezmembrate. Abia în 1957 palatul a devenit sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă, fiind restaurat începând cu 1977.

Despre prezentul acestuia am menționat mai sus la început, cele mai importante capitole.

____

Expoziția din subsol

În subsol dar și în interiorul clădirii sunt organizate adesea numeroase expoziții temporare. Am fost și noi acum la subsol la expoziția gratuită cu Fresce de la Mănăstirea Văcărești.

Mănăstirea Văcărești a fost un ansamblu arhitectonic construit între 1716-1736 în stil brâncovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din București, demolat în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

Aici am regăsit numeroase fresce importante ce au aparținut Mănăstirii sus amintite.

____

Ghețăria

Mergem mai departe iar în stânga Palatului, la nici 30 de metri regăsim ghețăria. Ghețăria servea la stocarea pe timpul verii a gheții tăiate din lacul Mogoșoaia, lac aflat lângă palatul Mogoșoaia. Este o clădire din cărămidă, construită după 1860, jumătate din ea aflată sub pământ pentru a putea menține o temperatură mai scăzut, favorizând depozitarea gheții.

____

Cavoul familiei Bibescu

În planul drept al Palatului, la mai bine de 100 de metri, regăsim cavoul familiei. Acesta adăpostește mormintele familiei Bibescu, inclusiv ale prinților Mihai și George Basarab-Brâncoveanu, aviatori morți în timpul celui de-al doilea război mondial.

____

Turnul porţii / Cuhnia

Cuhnia (bucătăria) brâncovenească se află în curtea palatului, având patru turnuri de aerisire. Turnul porții străjuiește intrarea în curte. În el se poate urca pe o scară exterioară. Atât turnul porții, cât și cuhnia au fost restaurate de Martha Bibescu între 1922 și 1930.

____

Biserica Sfântul Gheorghe Mogoşoaia

Aceasta a fost ridicată de Constantin Brâncoveanu în 1688/ Aici se găseşte tabloul votiv care îi reprezintă pe Constantin Brâncoveanu cu cei 4 fii ai săi şi pe Doamna Maria cu cele 7 fiice. Tot aici este înhumat George Valentin Bibescu, soţul Marthei Bibescu, sub o frumoasă lespede funerară decorată cu stema familiei Bibescu (doi lei cu vulturul încoronat).

____

Ne întoarcem spre intrarea de la Valea Parcului și facem dreapta spre Zona unde se află Laser Tagul. Laser Tag Bootcamp oferă prin conceptul său inovator o nouă variantă de divertisment în domeniul Military Laser Tag cu ocazia organizarii aniversarilor, a petrecerilor private, team buliding sau a grupurilor, satisfacand asteptarile celor mai exigenti jucatori. Din păcate nu am reușit să vedem pe nimeni în acțiune pentru că era închis... dar locația nu pare abandonată, probabil nu am nimerit noi ziua bună. Au și Tiroliană la prețul 25 lei/tură. Laser Tagul costă 35 lei/misiune, zic ei.

Vis a vis de acest Bootcamp este un teren deschis, o pajiște cu mai mulți copaci unde se organizau diverse petreceri private. Nu vă imaginați ceva fastuous, nu. Pur și simplu oameni care veniseră de acasă cu câteva mese de picnic, scaune, o ladă frigorifică și organizau mici petreceri pentru copii. Foarte fain și frumos.

Ceasul trece de 12 00 și căldura de afară era groaznică. Deși aveam în plan să mergem până spre capătul celălalt, adică spre intrarea sudică, am renunțat la idee.

De menționat că pe partea sudică sunt la fel, multe activități care se pot face. Plimbare cu ricșe sau biciclete din acelea cu 4 locuri și 4 roți, cum s-or numi, plimbare cu trenulețul, dar și diverse activități pe lacul Mogoșoaia.

Am uitat să menționez faptul că Lacul, mai ales pe partea cu Palatul, adică în dreptul lui, era plin de alge, sau cum se mai numesc chestiile alea verzi care băltesc la luciul apei, semn că nu a mai fost curățat de multă vreme, la fel și grădina din dreptul Palatului, era cam uscată.

____

Trecând peste micile neajunsuri, locația este tobă pe istorie, merită din plin o vizită aici, mai ales pe la principalele obiective din zonă.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 29.08.22 17:04:43
Validat / Publicat: 29.08.22 17:57:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 821 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 O pisica care a stat pentru o poza si apoi a plecat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster [30.08.22 01:17:10] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

balasa violeta [31.08.22 00:05:33] »

Felicitari!

Tot atunci am fost si noi intr-o zi torida de vara!

Ne-am plimbat pe aleile umbroase, am mai discutat din aduceri aminte ceva istorioare, ne-am suparat ca lacul este necuratat.

Am mancat bine la iesirea din complex, dupa monumentul " Pe aici nu se trece"!

Am parcat dupa statia de autobuz, gratuit.

⭐ValentinB_88⭐ [31.08.22 08:55:36] »

@balasa violeta: Buna. Multumesc pentru gandurile frumoase.

Michi [31.08.22 13:36:04] »

@⭐ValentinB_88⭐ :Îmi exprim din nou propunerea ca pentru reviewurile excepţionale, alese cu grijă dintre cele mai valoroase, să mai existe un superpunctaj, de ex 2000. Reviewul de mai sus este o adevărată lecţie de istorie de care nu am avut parte în timpul scolii.

⭐ValentinB_88⭐ [31.08.22 13:52:08] »

@Michi: Buna Michi, multumesc pentru vizita, aprecieri, ecou si vot. Pana la un superpunctaj trebuie mai intai ca membri sa si deschida articolul, sa il citeasca si mai apoi sa il voteze (daca vor). Are doar 91 vizualizari, semn ca nu prezinta interes foarte mare. Chiar si asa, de exemplu articolul cu Muzeul Golesti are 200 de vizulizari (adica dublu si ceva fata de acesta) insa un numar similar de voturi, desi este plin de informatii istorice si tehnice.

Cred ca recenziile despre cazari si restaurante, au succes mai mare, cel putin la mine. ????

Michi [31.08.22 14:31:17] »

@⭐ValentinB_88⭐: AFA fiind un sait de turism, este normal să se promoveze destinaţii, restaurante şi cazări necunoscute sau puţin bătute. Reviewurile de cazare şi unde mâncăm, necesită descărcarea pozelor şi scrierea articolului fără documentare într-o oră-două. Un articol ca cel de faţă implică o muncă mare de documentare, confruntarea surselor care uneori dau informaţii contrare... ce mai, uneori necesită f. multe ore de muncă până ajungi să scrii. Cred că AFA e unicat şi are prestigiu în rândul siturilor de turism, tocmai prin abordarea unor teme istorice, culturale, în paralel cu informaţiile de turism propriu zis.

⭐ValentinB_88⭐ [31.08.22 14:52:26] »

@Michi: Adevărul că la ultimele 2 recenzii, am stat câte 2 zile pentru fiecare articol. Acum na, fiecare votează cum (și dacă) consideră. Despre politicile administrative nu vreau să mai discut, pentru că nu sunt în măsură.

Eu mă bucur că pot face parte din această cumunitate unde am întâlnit foarte mulți oameni faini de la care am învățat foarte multe și continui să învăț.

Mulțumesc.

doinafil [31.08.22 17:09:41] »

În sfârșit, am un strop de timp să scriu două vorbe despre acest minunat articol, plin de informații atât de multe, pe care - așa cum spune și mama @michi - noi nu le-am învățat la școală!

„Amfostacolo” și eu, prin 2008, și-am văzut palatul atât în interior, cât și în exterior. Intrarea se făcea prin porticul Turnului, nu pe la sere, pe unde ai intrat tu. (probabil că parcarea acum este mai aproape de sere)

La vremea aceea în curtea de dinaintea palatului, mai spre cuhnie (dacă-mi amintesc bine), era o volieră cu păuni.

Turnul Porții, Vila Elchingen, Cuhnia, Serele și Cavoul familiei Bibescu sunt armonizate d. p. d. v. arhitectonic cu corpul central al Palatului. Despre „ghețărie” nu știam că există pe domeniu, am aflat acum, de la tine.

Probabil știi că, în vila Elchingen a palatului, cea care găzduia - înainte de 1989 - scriitori și oameni de cultură, în camera nr. 6 a fost găsit, la 16 mai 1980, trupul neînsuflețit al lui Marin Preda.

Atunci, în 2008 nu existau nici „Laser Tag Bootcamp” pentru divertisment, nici zone pentru organizari de aniversari și petreceri private, (team buliding, de ex.) și nici Tiroliană! Unii, poate, vor strâmba din nas că a apărut acest fel de distracții pe domeniul Palatului Mogoșoaia. Eu cred că este bine, pentru că, astfel, fiind în apropierea Palatului vor vrea să intre să-l viziteze, să mai învețe câte ceva din istoria care nu se învață la școală, și... cu bănuții obținuți pe bilete și „distracții”, se mai întreține și domeniul. Poate că vor fi bani și pentru curățarea lacului din spatele palatului, de „verdele” plutitor de deasupra, căruia noi - în copilărie - îi spuneam „mătasea broaștei” .

Felicitări pentru articol și poze!

⭐ValentinB_88⭐scris / TELEFON [31.08.22 17:16:53] »

@doinafil: Bună Doina. Mulțumesc frumos pentru completările utile. Într-adevăr ar fi fost și mai multe de menționat dar am încercat să reduc din informații ca să nu plictisesc prea tare cititorul.

Mulțumesc pentru vizită, vot, ecou și aprecieri. ????

mishu [04.09.22 17:37:05] »

@⭐ValentinB_88⭐:

În urmă cu 8 ani, într-o zi de iunie pe o caniculă de leșinai, aici am făcut (împreună cu soția-doar nu singur ????) fotografiile de/pentru nuntă + ceva filmări. Imaginați-vă ce fain este să porți costum, cu cravată până în gât (eu) + rochie de mireasă de X kg pe o asemenea vreme.

mai devreme sau mai tarziu criminalul se intoarce intotdeauna la locul faptei .

O alegere inspirata, si eu imi propun de multa vreme sa ajung aici insa nu imi iese, parca timpul s-a comprimat rau de tot, mi-as dori ca ziua sa aiba 48 de ore ca sa imi ajunga, isa asta e, ne multumim cu cat avem.

Locul mi se pare ideal pentru ocazii deosebite (acolo a facut si flacaul meu cel mare pozele de final de liceu si sunt minunate), locul mi se pare potrivit si pentru copii, si pentru adulti, este destinatia perfecta pentru orice varsta.

Felicitari, votat cu mare drag.

⭐ValentinB_88⭐ [05.09.22 12:36:36] »

@mishu: Multumesc pentru incurajari, vot si ecou. Na ca am comis-o. In loc de IULIE am scris IUNIE. Probabil mi se trage de la caldura acumulata. Sotia a citit recenzia si mi-a atras atentie imediat...

Am scapat cu o mica mustrare verbala. Dar trebuie sa ma revansez acum. Fix luna casatoriei sa o incurc... rusine. ????

mishu [05.09.22 12:52:39] »

@⭐ValentinB_88⭐: , , cred ca o sa iti ceara sa citeasca articolele inainte sa le publici.

⭐ValentinB_88⭐ [05.09.22 14:18:41] »

@mishu: Este si asta o varianta. ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, doinafil, Michi, mishu, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092868804931641 sec
    ecranul dvs: 1 x 1