ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O cafea la „Ferma Dacilor” - Tohani

TIPĂREȘTE

Zona podgoriilor din jurul Ploieștiului ne-a atras în această minivacanță de Rusalii și recunosc că am fost plăcut impresionat de cele văzute, fie peisaje naturale, fie antropice. Am mers pe drumuri sinuoase prin sate pierdute în plantații întinse de viță de vie ori aruncate pe costișe însorite. Am traversat Paralela 45 în zona orașului Mizil și am străbătut o parte din zona viticolă Dealu Mare. Cunoscută pentru vinurile roșii produse în podgorii aparținând centrelor viticole Valea Călugărească, Urlați, Ceptura, Tohani, Cricov etc. zona geografică aparținând Piemontului din Curbura Carpaților este deosebit de pitorească.

Toamna cei care străbat șoseaua națională Ploiești-Buzău (DN 1B sau E577) pot vedea în fața curților măsuțe încărcate cu struguri. Chiar și acum mulți oameni vând vin roșu sau alb în fața gospodăriilor. Trecem din județul Prahova în județul Buzău, dealurile înalte ridicându-se până la înălțimea de 749 m în Vârful Istrița.

Daci și romani, vizigoți, domni și boieri ai Țării Românești, călători străini, mănăstiri celebre, prima unitate de cercetare de profil din țară, stațiuni experimentale, crame și conace – toate au legătură cu marea podgorie Dealu Mare (citiți aici un articol sinteză: agerpres.ro/flux-document ... u-mare-10-38-14).

Venind dinspre București și ocolind Ploieștiul prin sud-est întâlnim prima dată Mănăstirea Ghighiu. Vatra monahală datează din secolul al XVI-lea, în centrul curții inundate de flori fiind amplasată biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Ieșim în DN 1B și pe stânga ne întâmpină Parcul Memorial Constantin Stere și Grădina Zoo Bucov. Am fost acum câțiva ani la Grădina Zoo și ne-am plimbat puțin prin parc – e plăcut într-o zi toridă de vară. Acum, cu prilejul minivacanței, șirul de mașini parcate se întindea și pe marginea drumului național.

La ieșire din Bucov, acolo unde se află amplasat bustul domnului Mihai Viteazul (și un monument al eroilor), ajungeți după circa 13 km la Mănăstirea Vărbila, urmând DJ 102E. Ctitorie boierească din secolul al XVI-lea, loc de popas la 1600 a lui Mihai Viteazul așezământul religios a trecut prin prefaceri mari în ultimii ani. Un proces complet de restaurare a adus strălucirea de altădată complexului format din zid de incintă, clopotniță, biserică, chilii și stăreție. Am văzut mănăstirea chiar în timpul restaurării și am fost impresionat de turnul-clopotniță înconjurat de un pridvor cu o scară de acces dintr-un singur trunchi de copac și de biserica zveltă cu etaj deschis deasupra pridvorului.

Putem continua acest traseu vizitând la doar 5 km distanță și Mănăstirea Jercălăi (Schitul Sfânta Maria – Cricov/ vezi impresii) a cărei istorie este legată și de numele Reginei Maria. Biserica de lemn de secol al XVIII-lea, originară din Mureș, a fost strămutată lângă Castelul Bran în 1932, apoi adusă la Schitul Cricov în 1956. Întorcându-ne spre DN 1B traversăm orașul Urlați unde se poate face o incursiune în istoria familiei Bellu vizitând Muzeul „Conacul Bellu”. Superba construcție în stil vechi românesc, de fapt „casa mică” a unui întins complex boieresc, încântă turiștii cu interioarele sale (vezi articolul lui @doina_c24 din 2013: vezi impresii).

Ferma Dacilor din Tohani

Nu trecuseră orele dimineții încă și noi deja văzuserăm câteva peisaje minunate pe meleagurile prahovene. Citisem ceva despre câteva locuri care urmăresc a reproduce stilul de viață și atmosfera din lumea dacică. Ne aflam la Mizil și hotărâm să ne îndreptăm spre Ferma Dacilor din Tohani, la circa 10 km distanță pentru a bea o cafea și a vizita „ferma”. Drumul județean 100H, cu covorul asfaltic bun, ne conduce printre vii către Tohani, apoi urcă pe culmi.

La un moment dat apare un drum spre dreapta cu indicatoare de lemn către Ferma Dacilor unde vom găsi: „găzduire, ospăț și activități recreative”. După 500 m parcurși pe un drum de pământ bun prin vegetație ni se deschide o panoramă superbă: pante înverzite, salcâmi înfloriți și „străvechi” locuințe dacice de piatră cu acoperiș țuguiat de stuf.

În apropierea acestor locuințe, neamenajate încă la interior, stă un portal de piatră, un fel de poartă către altă lume – poate cea dacică. Vis-a-vis de casele dacice, în liziera de copaci, se înalță pe piloni patru case de lemn, acoperite de stuf, ceardac larg și podea de sticlă. Coborâm în fața clădirii principale și intrăm în restaurant unde am băut o cafea bună și am schimbat câteva vorbe cu proprietarul unității.

Am admirat grinzile mari de lemn, ferestrele rotunde, bucătăria de vară, terasa cu cuptor și plită, șemineul de piatră – totul se învârte în jurul lemnului și al pietrei.

Afară găsim o terasă de lemn, un loc special amenajat pentru foc de tabără, clădirea saunei și, la o distanță de vreo 200 de metri ferma de animale. Tot ceea ce se folosește la bucătărie este cât mai natural, preparatele din carne sunt produse în unitatea proprie, alte materii prime sunt achiziționate din satele înconjurătoare de la țărani (vedeți pe rețeaua de socializare fotografii exemplificatoare: pe FB). Am aruncat o privire și într-o cameră din clădirea principală: mobilierul simplu din lemn brut, nu foarte multe piese, caloriferul cald, baia cu duș direct pe podeaua de piatră – un aspect „dacic”, simplu, funcțional.

Am înțeles că se pot organiza diverse activități recreative (trasee offroad, cicloturism, zbor cu motoparapanta), drumeții, degustări de vinuri la cramele din apropiere. Cine dorește să deguste din preparatele pe vatră ori la cuptor sau să organizeze o ieșire la o masă copioasă trebuie să sune înainte de a veni pentru a discuta amănuntele cu cei de la Ferma Dacilor.

Am fost încântat de amenajările de aici, de priveliștile ce se deschid de pe platou, de cele 40 de hectare de verdeață, de „lumea dacică” de la Tohani.

Într-un final am revenit printre culturile de viță de vie și flori de câmp către drumul național și ne-am îndreptat către alte obiective interesante. În zonă se poate continua cu o incursiune pe dealurile Istriței, la Biserica dintr-o Piatră sau Chilia lui Ambrozie, apoi cu un scurt popas la Pietroasele, în locul unde s-a descoperit celebrul tezaur „Cloșca cu puii de aur”.

Recomand această zonă tuturor doritorilor de ieșiri în natură, peisajele sunt superbe în arealul dealurilor din Subcarpații de Curbură, monumentele și muzeele nu lipsesc. Călătorii plăcute!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.06.17 18:46:29
Validat / Publicat: 05.06.17 22:12:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 9578 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Intrăm în lumea dacilor...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[06.06.17 12:04:50]
»

@tata123: Frumos traseu si mai ales pentru ca asa mi-am adus aminte de cele vazute de mine anul trecut respectiv Manastirea Ghighiu, Jercalai, Varbila (aceasta m-a impresionat mult de tot mai ales prin profesionalismul doamnei care ne-a insotit in vizita si care ne-a oferit o multime de informatii) dar si Conacul Bellu care mi s-a parut minunat.

Ferma Dacilor o alegere inspirata si un loc care merita sa-i treci pragul.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.06.17 12:58:32]
»

@mishu: Mi-a plăcut mult zona podgoriilor Dealu Mare; sunt atât de multe localități viticole concentrate într-un areal de circa 60 km cu peisaje încântătoare. Iar la Ferma Dacilor te farmecă peisajul și te „mângâie” mâncarea bună. Obiectivele menționate în articol pot satisface dorința vizitatorilor de a vedea atât locuri istorice, cât și religioase, iar natura ar trebui să împace pe toată lumea prin frumusețea ei. Și toate acestea se află la doar o oră și jumătate distanță de București.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.06.17 13:30:56]
»

Zona podgoriilor este una specială pentru mine şi ori de câte ori trec pe acolo " intru în butoiul cu melancolie".

În vacanţele şcolare mergeam la muncile viticole (mai ales la cules de perlă) şi m-au purtat paşii prin toate cele 6 ferme aflate în arealul Valea Şcheilor, Vadu Săpat, Gura Vadului, Tohani, Jugureni.

Pe lângă Ferma Dacilor trec des, în drumul spre satul natal, dar nu am vizitat-o (încă).

Ce de amintiri (frumoase) m-au năpădit citind acest articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[08.07.18 21:32:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «De văzut în apropierea Ploieștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Ploiești]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în apropierea Ploieștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.50178408622742 sec
    ecranul dvs: 1 x 1