ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cheile Sohodolului

TIPĂREȘTE

La sfârșitul lunii octombrie am prins un weekend liber și ne-am gândit să vizităm o zonă aflată relativ aproape de Râmnicu Vâlcea și anume, Cheile Sohodolului, din județul Gorj.

Am pornit din Rm. Vâlcea pe DN 67 până la Târgu Jiu, apoi ne-am îndreptat către Baia de Aramă pe DN 67D, după aproximativ 10 kilometri am ajuns în comuna Runcu, am virat la dreapta pe drumul județean DJ 672C, pe care am mai parcurs aproximativ 10 kilometri pâna am ajuns la bariera de la intrarea în Cheile Sohodolului.

La barieră ne-a întâmpinat un paznic căruia i-am plătit taxa de vizitare – 10 lei de autoturism. Am fost informați că lungimea cheilor este de 6 kiloemtri care sunt asfaltați. Am mai mers cam 1 kilometru cu mașina, apoi am parcat pe marginea drumului și am pornit pe jos, fiind deja încântați de priveliștile care se iveau. Când vezi stâncile de-o parte și de alta a drumului, ai senzația că intri într-un canion.

Câteva date tehnice:

Cheile Sohodolului alcătuiesc o arie protejată de interes național, se găsesc în județul Gorj la limita nordică cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan, în partea de nord a satului Runcu, de care aparțin. Rezervația naturală este întinsă pe o suprafață de 350 hectare, prezintă o zonă de chei săpate în calcare de apele râului Sohodol, cu forme diversificate de relief: doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupturi stâncoase.

Cheile Sohodolului este una din zonele care se poate făli cu o excepțională biodiversitate. Aici cuibăresc fluturașul de stâncă și lăstunul de stâncă, două specii protejate și peste 300 de specii de plante. Se poate întâlnii garofița de stâncă, sămânța soarelui, spânzul purpuriu, struțișor și castani seculari, dar și vipera cu corn și scorpionul carpatin.

Vara, temeperatura este constant mai mică cu vreo zece grade, pentru că stâncile înalte nu lasă soarele să pătrundă, iar apa râului Sohodol, mereu iute, ține răcoare.

Formațiunile cele mai interesante sunt cele săpate de apă sau de vânt în calcar: Nările, Cuptorul, Pestera Gârla Vacii, Inelul.

Excursia noastră

Am pornit pe drumul destul de îngust care șerpuiește pe lângă râul Sohodol, fiind fermecați de paleta de culori oferită de frunzele copacilor, după fiecare curbă tabloul se schimba, priveliștea era alta.

După o curbă, zărim două formațiuni carstrice spectaculoase, aflate una lângă alta, prin care se scurge apa limpede a râului Sohodol. Seamănă cu niște nări gigantice, care părcă miros apa care le trece pe dedesupt. După aspectul lor au fost denumite „Nările” .

Sunt două tuneluri ovoidale, cel mare are lungime de 76 metri iar cel mic are o lungime de 57 metri.

Aici am întâlnit și câțiva alpiniști care exersau pe traseele amenajate pe versanții din jur. Am citit că în zonă ar fi amenajate peste 120 de trasee pentru escaladă.

Am pornit mai departe pe drum, la un moment dat am întors capul și m-am uiat în sus, atunci am observat o gaură într-o stâncă, în vârf de munte, ca un inel. Este „Inelul de Piatră” sau „Inelul Doamnei” . Se află la o altitudine de aproximativ 190 metri față de șosea. Se presupune că acestă formațiune ar fi reprezentat intrarea în Peștera Pârlajului. Prăbușirea galeriei peșterii a dus la formarea acestui fenomen carstric.

Despre acest inel circulă mai multe legende.

O legendă populară spune că acolo se întâlneau tinerii care se iubeau pe ascuns, fără voia părinților.

Altă legendă denumește stânca găurită „Inelul dracului” și spune că cine va vedea unde cade raza de soare ce trece prin inel este cel ales să descopere comoara dacică ascunsă acolo unde raza atinge pământul.

Am mai mers vreo 3 kilometri pe drum până când s-a terminat asfaltul, apoi ne-am întors spre mașină. Înainte de a ajunge la mașină, pe un platou aflat la vreo 10 metri înălțime am văzut o cruce și trepte care duc spre ea. Ne-am hotârât să urcăm până la cruce. Până să ajungem pe platou am avut prilejul să citim cele 10 porunci care eru scrise una câte una, din două în două trepte.

Sus, am fost întâmpinați de un domn care ne-a spus că el a amenajat acest loc de rugăciune în cinstea Sântului Nectarie. "Biserica" este amenajată într-o scobitură în stâncă, cu icoane, sfeșnice, lumânări și flori. Pe crucea de la intrare în grotă este inscripționat „nimic fără Dumnezeu” . Aici am găsit și câteva scaune, ca un loc de popas.

Am discutat cu domnul care se ocupă de acest lăcaș. Ne-a povestit cum a fost inspirat de Schitul Pahomie din Vâlcea pentru a crea acestă” biserică” . Cu câteva zile înainte de a ajunge noi, lăcașul a fost sfințit de către un preot. Apoi ne-a explicat cum putem urca până la Inelul de Piatră și ne-a rugat să spunem la câți mai mulți despre această bisericuță. Cu acest articol cred că i-am împlinit rugămintea.

Ne-am întors la mașină și am pornit spre casă fiind foarte încântați de stâncile uriașe care îți taie răsuflarea.

Toate cele bune.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 25.12.20 16:48:49
Validat / Publicat: 25.12.20 20:34:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RUNCU [GJ]

VIZUALIZĂRI: 4665 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 drumul prin cheile Sohodolului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 79900 PMA (din 61 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.12.20 22:18:12]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​​

zlatnaAUTOR REVIEW
[25.12.20 22:19:21]
»

@webmaster:  multumesc mult.

krisstinnaPHONE
[26.12.20 08:12:51]
»

@zlatna:  Cu mare drag am citit articolul, m-ai făcut sa-l recitesc și pe al meu, drumeția prin chei este una ușoară, pentru toată lumea, peisajul este minunat, culorile stâncilor sunt senzaționale. ​​

​​Domnul care a amenajat bisericuța a fost bolnav și, după vindecare și-a îndeplinit dorinta de a crea un loc bisericesc drept mulțumire pentru Dumnezeu. Mi-ar fi plăcut sa-l întâlnesc și eu, aș fi stat la povesti cu el. ​​

​​Felicitări pentru drumeție și articol, pentru aduceri aminte! ​​

Sărbători binecuvântate vă doresc!

​​

neimportantPHONE
[30.12.20 19:09:05]
»

@zlatna:  

Frumoasă prezentare! Mulțumesc!

Am hălăduit prin aiaste locuri într-o primăvară târzie, în urmă cu ceva ani. Sentimentul e de călătorie în Jurasic, așteptând de undeva, cumva, să apară vietățile specifice erei. Vegetația brusturilor, cu frunzele imense, accentuează sentimentul de dezvăluire iminentă a vreunui tyranozaur plictisit de sațul unei hrăniri cu umanoizi imprudenți, iar dinspre Inelul Doamnei, ești convins că stă să "decoleze" un pterodactil flămând.

Teama ancestrală e învinsă de rațiune, suntem în holocen, cu mult după jurasic. Adrenalina născută de siguranța epocii în care trăim ne dă puterea să trecem mai departe.

Legat de formațiunea geologică a "Nărilor" de pe Sohodol, cu voia dvs., amintesc că aci s-au turnat scene din "Iancu Jianu Zapciu" cu Adrian Pintea și Mihai Mereuță, replica "Dă-te prins Merene! ", îmi sună în ureche, cu decibelii boxelor de cinematograf provincial (Cinema Modern!) ori de câte ori văd imagini cu bortele asimetrice din stânca ce se îngemănează tainic cu Sohodolul...

Daisy Petal
[30.12.20 20:36:11]
»

Prilej de aduceri aminte, articolul m-a dus cu gândul la vremea când am vizitat și eu Cheile Sohodolului. E adevărat că atunci eram doar o adolescentă, dar țin minte și” nările” , și” inelul” , dar și” cuptorul” . Am avut șansa să poposim la ocolul silvic din Runcu, iar unchiul meu (care lucra la ocol) ne-a însoțit în drumeție și ne-a arătat totul. Nu mai țin minte plantele pe care ni le arătase, însă țin minte un pui de veveriță care se” obrăznicise” intrând pe fereastra unui birou până pe masă. Felicitări pentru articol.

Sarbători fericite! ​​

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.01.21 17:19:16]
»

@krisstinna:  Mulţumesc pentru ecou şi vot.

Să aveți un an mai bun, cu sănătate, bucurii și împliniri.

Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.01.21 17:23:11]
»

@Daisy Petal:  Mulţumesc pentru ecou şi vot.

​Mă bucur foarte mult că am reușit să vă trezesc amintiri plăcute.

Să aveți un an mai bun, cu sănătate, bucurii și împliniri.

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.01.21 17:29:04]
»

@zapacitu:  Cheile Sohodolului - un loc deosebit, cu peisaje foarte frumoase ce te atrag să le vizitezi. Ne-am bucurat în tihnă de natură, relaxare, drumeție și mult aer curat.

Să aveți un an mai bun, cu sănătate, bucurii și împliniri.

Mulţumesc pentru ecou şi vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, neimportant, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Sohodolului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5152349472046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1