ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 2 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

TransRarău – un frumos drum montan bucovinean

TIPĂREȘTE URM de aici

În ultimele decenii dezvoltarea turistică a unor zone montane și nevoia de a atrage cât mai mulți turiști a condus către (re) asfaltarea unor vechi drumuri montane utilizate în vremuri vechi de ciobani și turmele lor, de negustori însoțiți de care ori de fugari din fața opresiunilor de tot felul. Călătorii motorizați de astăzi își doresc șosele bune, peisaje încântătoare, locuri de popas bine amenajate, spectacol al naturii și adrenalină. Transfăgărășanul (vezi impresii) și Transalpina (vezi impresii) au devenit destinații nelipsite din palmaresul turiștilor. Între timp au apărut și alte astfel de șosele montane: TransSemenic sau TransBucegi (o sinteză găsiți aici: roadtrips.ro/9-sosele-mon ... -incep-cu-trans).

Aflați pe meleaguri bucovinene nu am putut ocoli nici noi o frumoasă șosea montană care leagă Valea Moldovei cu Valea Bistriței, traversând masivele Rarău și Giumalău – TransRarăul. Drumul poartă indicativul DJ 175B, are o lungime de circa 26 km, viteza e restricționată pe multe porțiuni la 30 km/oră și, de asemenea, există restricții de tonaj de 3,5 tone.

La jumătatea lunii iunie am mers de două ori pe TransRarău, două zile consecutive din cauza vremii parțial nefavorabile. În prima zi am efectuat complet traseul între localitățile Pojorâta și Chiril dar pe porțiunea cea mai înaltă a drumului și la punctul de belvedere spre Pietrele Doamnei era o ceață de o tăiai cu cuțitul. Astfel, a doua zi am urcat din nou prima secțiune a drumului până la punctul de belvedere bucurându-ne câteva minute de o priveliște de neuitat, după care ploaia ne-a condus repejor către locul de cazare.

Am intrat pe TransRarău din Pojorâta, de pe DN 17 urmând indicatoarele așezate pe marginea drumului. Prima secțiune a șoselei are aproximativ 16 km și se prezintă sub forma unui drum normal cu câte o bandă de circulație pe sens. Primii kilometri îi parcurgem printr-una din aripile satului Pojorâta urmărind cursul râului Izvorul Giumalăului. Ochii nu se mai satură de imaginile fânețelor înflorite, a otavei urcată la uscat pe prepeleci, a casele arătoase și gospodăriilor ordonate. La ieșire din sat ne întâmpină o pădure de conifere cu arbori incredibil de înalți și drepți, un adevărat „zid de soldați” perfect aliniați. Pe măsură ce am început să urcăm pe serpentine ceața ne-a învăluit și abia în partea a doua a drumului zările s-au luminat; a doua zi însă am reluat prima parte a drumului și am văzut peisajul în adevărata sa splendoare (voi atașa fotografii din ambele zile).

Un prim punct de belvedere se deschide după ce urcăm primele serpentine, se află acolo și o masă cu băncuțe acoperită pentru popas. În fața noastră se deschide o vedere largă către valea satului Pojorâta și observăm și limba șerpuitoare de asfalt care se cațără pe munți. Oprirea principală a turiștilor se efectuează la un spațios punct de belvedere situat la circa 1444 m altitudine, cred că aproape de maximul de înălțime la care ajunge această șosea alpină.

De aici, de pe platforma de lemn amenajată special, avem o vedere panoramică către Pietrele Doamnei și Piatra Șoimului. Întovărășitu de unu călăuzu din Dorna, tânărul Costin se urcă pe muntele Rarăul care este unul din cele mai înalte piscuri ale Carpaților. Deasupra Rarăului stau clădite doue stănci gigantice numite Petrele Doamnei cărora timpul și furtunele le-au imprimatu forma curioasă a unui castelu din evul de mijlocu. Văzute din vale cu turnurile și murii lor, ele samăna a fi unu palatu încăntatu – scria Nicolae Gane în nuvela „Comoara de pe Rarău” publicată în Convorbiri Literare din 1869. Scrierea are legătură cu legenda comorii ascunse de Elena, soția domnului Petru Rareș sub giganticile stânci (hailadorna.ro/domnite-dia ... nei-de-pe-rarau) – de aici și supranumele TransRarăului de Drumul Comorilor.

În acest perimetru de popas s-au ridicat mai multe construcții de lemn de unde puteți achiziționa produse tradiționale sau diverse obiecte/suveniruri și, de ce nu, puteți degusta bunătăți locale.

La numai un kilometru distanță se desprinde drumul spre Hotel Alpin Rarău (1 km), stația meteorologică Rarău (1,5 km) și Mănăstirea Sihăstria Rarăului (4,5 km). Din dreptul acestei intersecții începe al doilea segment al TransRarăului, un drum mult mai îngust care se întinde pe aproximativ 10 km până la ieșirea în satul Chiril, în DN 17B. Această porțiune este la fel de pitorească, străbatem păduri bătrâne, vedem din nou brazi semeți, suntem gâdilați auditiv de cascadele zgomotoase care se prăvălesc pe versanți, ocolim la un moment dat o stâncă uriașă care stă atârnată deasupra drumului. Oprim de vreo două ori în locuri deschise pentru a admira peisajele care ne vin în întâmpinare dinspre valea Bistriței. Am avut noroc și traficul a fost foarte lejer, puține autovehicule traversând TransRarăul la mijlocul săptămânii.

Ne-am bucurat de cele două incursiuni pe șoseaua montană, în condiții diferite de vreme, începutul de sezon turistic oferindu-ne liniștea necesară contemplării Naturii. Din punct de vedere al șoferului nu mi s-a părut un drum foarte greu, sunt câteva serpentine mai strânse și abrupte, de asemenea a doua parte a traseului e mai îngustă din perspectiva lățimii șoselei, dar cu atenție și cu bucuria parcurgerii unei zone pitorești se încheie totul cu amintiri frumoase. Celor care nu au ajuns încă în această zonă a țării le recomand petrecerea unei vacanțe în Țara Dornelor și parcurgerea integrală a TransRarăului, o vacanță în care veți acumula bucurie, relaxare, amintiri.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.06.21 09:18:10
Validat / Publicat: 30.06.21 09:53:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.

VIZUALIZĂRI: 1972 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Serpentine pe TransRarău.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [30.06.21 11:49:30] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Rodel [01.07.21 16:26:08] »

Superbe peisaje! Un review complet despre locuri atât de frumoase! Felicitări!

liviu49 [02.07.21 08:18:41] »

Felicitari pentru, mai ales perseverenta, aceasta frumoasa drumetie, chiar daca a fos facuta pe patru roti.

Anul trecut, intr-un miniconcediu in Moldova Si Bucovina, am fost pentru prima oara, de la Pojorata spre Chiril, de unde ne-am continuat drumul spre Vatra Dornei, Ciocanesti, Izvoarele Sucevei, de unde am revenit la Inima Bucovinei din Frasin, unde am fost cazati.

Aseara ne-am intors dintr-un miniconcediu pri Transilvania si mai ales prin Maramures. Drumul de la Praid, unde am fost cazati 2 nopti spre Viseu de Jos, l-am facut prin pasul Bucin, Lacu Rosu, cheile Bicazului (prima data cand nu am facut traseul numai per pedes), Durau, Poiana Largului, Chiril, Pojorata, Ciocanesti, pasul Prislop, Borsa. Drumul pe Transrarau l-am parcurs intre doua reprize de ploaie, dar pentru a vedea ce e mai frumos am avut noroc de soare si vreme buna. Mi s-a confirmat ca ce am vazut anul trecut nu a fost o impresie pasagera si intr-adevar Bucovina ramane in fruntea listei mele de frumuseti naturale.

Numai bine si calatorii placute!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.07.21 10:36:09] »

@Rodel: Peisajele îți provoacă emoții pozitive - încântare și bucurie - în multe locuri din Bucovina. Țara Dornelor e un ținut verde, binecuvântat de Divinitate și încărcat de istorie și povești.

Mai vrem acolo în vacanță! Mulțumesc pentru ecou.

@liviu49: Mai ales în lunile mai și iunie Bucovina e un Rai, verdele e Rege. Trecătorile montane sunt superbe, pădurile îmbracă versanții, fânețele sunt pline de flori colorate. Aproape că îți dorești să petreci anual câteva zile în asemenea zone minunate!

Mulțumesc pentru ecou și urări. Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂTransrarău - Drumul Comorilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06623911857605 sec
    ecranul dvs: 1 x 1