ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Familie
6 AD. + 2 COPII -- v: 5; 11
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Peștera Bolii – important obiectiv hunedorean

TIPĂREȘTE URM de aici

Într-una din zilele vacanței petrecute în această vară pe Valea Jiului am avut stabilită o vizită la Peștera Bolii. Cu toate că ziua a fost în mare parte ploioasă și înnourată noi ne-am urmat programul și am văzut chestii interesante.

Localizare. Peștera e situată la vreo 6-7 km depărtare de orașul Petroșani, înspre nord pe DN 66/E 79 direcție pe unde se ajunge în Țara Hațegului (alt tărâm superb). Există zone de parcare în preajma peșterii, neamenajate oficial.

Informații acces. Urmând ghidajul unei aplicații de navigație sau indicatorul care se află la șosea ajungeți rapid la destinație. Programul de vizitare este zilnic în perioada caldă (iunie-septembrie) între orele 10.00-19.00; în perioara rece e deschis doar sâmbăta și duminica între orele 10.00-16.00. Tarifele sunt următoarele: 10 lei/adult, 5 lei/studenți și pensionari, 2,5 lei/elevi; am primit bilete personalizate. Nu se percep taxe foto sau video.

Peștera Bolii este administrată de Asociația de Ecologie Petro Aqua Petroșani și face parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina (practic ar trebui să plătim prin sms pentru acces în parc 5 lei/persoană).

Timp de vizitare. Am petrecut la acest obiectiv circa 1 oră, incluzând minutele scurse la casa de bilete și lectura panourilor informative de sus. În interiorul peșterii nu ne-am grăbit, am făcut numeroase fotografii în toate zonele importante.

Traseu vizitare. După coborârea spre talvegul pârâului Jupâneasa trecem prin portalul impresionant care are o deschidere de aproximativ 20 m și o înălțime de 10 m și urmăm galeria largă. Vedem podul luminii, apoi pe dreapta mai multe „camere” sculptate în calcarul jurasic unde s-au desfășurat cu zeci de ani în urmă săpături arheologice – a fost atestată material locuirea unei comunități sedentare în peșteră în epoc preistorică.

Urmăm cursul apei, traversăm alte două poduri (Liliacul și Sabia Dacică) și ajungem în Sala Liliecilor. Un platou ceva mai înăltuț ar fi fost utilizat drept depozit de muniție de militarii germani din Primul Război Mondial. Ultima trecere peste apă se face pe niște bârne/scânduri improvizate, podul fiind deteriorat - podul stalactitelor de gheață (nu le-am zărit!?).

Vedem lumină, este cea de-a doua ieșire – acolo în lumină se află viaductul feroviar construit din blocuri de piatră de la Cetatea Bănița de o firmă italiană în 1868 pe calea ferată Simeria – Petroșani. Cu puțină străduință se poate ajunge la această ieșire și poți admira lucrarea inginerească de aproape. Cam acesta ar fi traseul de circa 450 m lungime, cu unele deviații laterale, pe care îl parcurgi în Peștera Bolii.

Puncte/chestii interesante. Sus lângă casa de bilete sunt mai multe panouri informative care te introduc în lumea subterană, dar ne prezintă obiectivele turistice din zonă. Tot acolo sunt câteva figurine de mari dimensiuni realizate din plastic care te îndeamnă să reciclezi pentru a menține Natura curată.

În interiorul peșterii găsim un amfiteatru cu scenă, construcții de lemn spectaculoase vizual – diverse poduri, un iluminat ornamental reușit. Peștera Bolii se remarcă prin spațiile largi și tavanul înalt care nu îți provoacă un sentiment de claustrofobie. Panouri cu text găsim și în interiorul cavității carstice.

Minusuri. încadra în această categorie scările betonate de acces, înguste și fără balustradă de susținere fapt ce îngreunează vizitarea pentru persoanele cu probleme de sănătate. Un minus aș acorda și pentru podurile deteriorate (în curs de remediere) și pentru câteva surse de iluminat incomplete (arse). Nu am văzut la vânzare vederi-pliante-broșuri tematice, deși am înțeles că acum câțiva ani s-au tipărit (probabil s-au epuizat).

Ponturi. În orice anotimp nu trebuie să lipsească hainele ceva mai groase (măcar un hanorac) și încălțăminte adecvată deoarece în interiorul peșterii sunt suprafețe alunecoase din cauza scurgerilor de apă și a pârâului care străbate grota. „Picturile” rupestre sunt reproduceri recente realizate cu scopul filmării unui documentar german.

Articole relaționate: Cheile de pe Valea Jiului - Băniței (vezi impresii); Cetatea Mălăiești (vezi impresii); Vf. Straja (vezi impresii); Lacul Mija (vezi impresii).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.12.21 11:30:19
Validat / Publicat: 08.12.21 12:42:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII ȘUREANU (Orăștiei).

VIZUALIZĂRI: 493 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Portalul văzut din interior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[08.12.21 13:23:47]
»

Oare se putea ajunge pana la a doua iesire (eu cand am fost nu puteai traversa raul subteran in dreptul ultimului pod deteriorat decat prin apa si nu am facut-o) si iesi prin ea? De acolo s-ar putea iesi direct in aval de Cheile Banitei.

La anul am in plan Parangul Mare si ca posibile ture de relas Cheile Banitei si Pestera Bolii.

Multumesc

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.12.21 13:18:32]
»

@Dan&Ema: Mă bucur că ai citit printre primii articolul (văd că nu se înghesuie lumea????) și apreciezi această zonă și foarte bine faci dacă mergi anul viitor în Parâng. Doar știi ce frumos e pe acolo!

În timpul vizitei noastre am văzut un tip care a mers până la a doua ieșire și a urcat treptele de lângă viaduct. E posibil să fi trecut/sărit prin/peste apă, oricum debitul pârâului era foarte mic. Doar că pietrele și terenul din jur erau umede, așa că trebuie neapărat încălțăminte adecvată. Ultimul pod încă era deteriorat, dar se putea trece peste apă pe niște bârne.

Mulțumesc și numai bine!

Dan&EmaPHONE
[09.12.21 13:24:15]
»

@tata123 ????: Multumesc, Paul. Cred ca voi explora si eu iesirea 2.

liviu49
[09.12.21 14:54:15]
»

Scuze ca dau si eu cu scrisul asa de tarziu, dar lucru bun la noua luni.

Am fost cu aproape? (ghici?) zeci de ani prin zona, fiind intr-o delegatie la ICMM Petrosani. Si atunci, daca unul din directorii firmei avea cateva ore libere ma plimba sa imi arate frumusetile din Valea Jiului. Si imi amintesc ca am fost la Banita, apoi la Petrila, Lonea, pe valea Jietului am iesit in drumul Petrosani - Brezoi apoi am urcat pe Parang cat am putut cu un ARO. Spre rusinea mea prea multe amintiri nu prea mai am (oi fi imbatranit cumva?), dar pentru anul viitor imi fac planuri sa ma intorc din Muntii Banatului prin Valea Jiului, poate Parang. iar unul din obiectivele fixate este taman cel descris de tine. Daca voi reusi te fac vinovat de acest lucru, mai ales ca ai mai scris despre frumusetile mai ascunse din Valea Jiului.

Numai bine si calatorii placute!

PS. Nu te mai plange ca lumea nu prea citeste despre natura. Ia sa fi scris un eseu despre aventurile unei frunze de leustean de la piata, la bucatarie si apoi in farfuria cu ciorba si sa fi vazut coada la citiri si scrieri. Asa un munte, o pestera, o cascada nu mai prezinta interes.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.12.21 16:37:58]
»

@liviu49: Zona Văii Jiului e superbă, la fel și Țara Hațegului, nu mai zic de Banatul Montan. Nici nu știi ce să alegi pentru o vacanță în România, sunt atâtea locuri interesante. Mulțumesc pentru ecou! ????

???? Nu te poți pune cu preferințele oamenilor! ???? Dar bag seamă că s-a instalat o plictiseală și o inerție de zile mari, interesul pentru aproape orice a luat-o la vale. ????

Din nefericire... !

mprofeanu
[11.12.21 11:29:17]
»

@tata123 ????: Am fost pe valea Jiului ultima dată acum vreo 9 ani când am ajuns iar în Retezat și am văzut indicatorul ce duce la peșteră, nu am avut atunci timp pentru ea. Este în plan poate la anul cu alte obiective turistice de neratat. Fata mea a fost acum un an și i-au plăcut atât Cheile Băniței cât și Peștera Bolii.

Păcat că nu se investește mai mult, mă refer la poduri deteriorate... turismul și zona ar avea mult de câștigat.

Dan&EmaPHONE
[11.12.21 12:05:27]
»

@mprofeanu: Si nici nu se promoveaza aceste 2 obiective. Catre Cheile Banitzei nu este nici macar un indicator si sunt atat de spectaculoase si putin cunoscute.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.12.21 10:45:19]
»

@mprofeanu: Eu am descoperit mai pe îndelete în această vară frumusețea naturii din Valea Jiului și deja vreau să revin. Mai sunt multe de pus la punct prin zonă, ca în alte multe regiuni turistice românești, dar frumusețea peisajelor, valoroasele obiective și liniștea/lipsa aglomerației aduc un plus-valoare acestui areal geografic.

Mulțumesc pentru vizită și ecou. Numai bine!

@Dan&Ema: Într-adevăr nu toate obiectivele turistice/naturale din zonă sunt marcate așa cum ar fi normal, trebuie să te documentezi puțin înainte de călătorie. La Cheile Buții Băniței a apărut un indicator de lemn de mici dimensiuni în spațiul benzinăriei părăsite, dar nu e vizibil din toate direcțiile.

Să sperăm că lucrurile se vor îmbunătăți...

Călătorii frumoase!

Dan&EmaPHONE
[13.12.21 11:17:25]
»

@tata123 ????: cred ca ai vrut sa scrii cheile Banitei

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, liviu49, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Băniței & Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067720174789429 sec
    ecranul dvs: 1 x 1